![]() |
1 Eklenti(ler)
Merhaba
Botanik bahçede tropikal serada, muz ağaçlarının meyvelerinin son halini merak ettim..! Dün öğlen yemeğinden sonra yanlarına uğradım, fotoğraflarını çektim..! Muz ağacı, meyvesi ve çiçeklenmesi... Eklenti 181079 Muz ağacı, meyvesi... |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede tropikal serada, muz ağaçlarının meyvelerinin son hali..!
Devam ediyoruz. Eklenti 181083 Muz ağacı, meyvesi |
Bayramda Antalya' daydım ve muz yaprağının boyutlarına kıyasla ince yapısına çok şaşırdım. Dokundum, yumuşacıktı.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın aygün
Harika bir bayram tatili geçirilmişe benziyor, size iyi gelmiştir. Muz ağacı narin yapılıdır, klasik ağaçlarada pek benzemez, sanki o gövde yapısına göre bu kocaman hevenkleri taşıyamayacak gibi gelir bana..! Muz ağacına dukundum dediniz, bende size nazire yapar gibi gelmesin, çiçeklenme fotoğraflarını paylaşıyorum..! Eklenti 181088 Muz ağacı, meyvesi ve çiçeklenmesi... |
:)
Aslında düğünümüz vardı ve o telaşla ne fazla gezmeye ne de fotoğraf çekmeye zaman ayırabildim kısıtlı zamanda. Ama tropikal bitkilerden gözümü alamadım. Özellikle biri ....Bizim salonlarda gözünün içine bakarak büyümesini beklediğimiz kauçuk devasa büyüklükte ve inanılmaz sağlıklı yapraklara sahip. Ve ilginç bir şey daha Nuri Bey, hiç hoşlanmadığım palmiyeyi bu kadar güzel bulacağımı seveceğimi sanmazdım. Nasıl zarif ve nasıl da yakışıyordu şehre. Sanırım her bitki kendi evinde doğal ortamında yaşayınca daha mutlu ve daha kendi gibi. İstanbul' da ben buraya ait değilim der gibi duruyor. Ve bana hep itici gelmişti. |
Sayın aygün
Alıntı: palmiyeyi bu kadar güzel bulacağımı seveceğimi sanmazdım. Nasıl zarif ve nasıl da yakışıyordu şehre. Sanırım her bitki kendi evinde doğal ortamında yaşayınca daha mutlu ve daha kendi gibi. İstanbul' da ben buraya ait değilim der gibi duruyor. Ve bana hep itici gelmişti. İklim ve bölge yapısı, doğal ortam, dediğiniz gibi mutlu ve kendi gibi..! Katılıyorum. İstanbul'daki palmiyeler öksüz gibi... Mutsuz ve yalnız... Ortama uymadığı için yadırganıyor. |
1 Eklenti(ler)
Devam ediyoruz. Eklenti 181093 Muz ağacı, meyvesi ve çiçeklenmesi..! |
Bu algının bitkilerden de yansıması beni çok etkiledi. Onlar hakkında hala öğrenecek daha çok şey olduğunu düşünmeye başladım.
Onlar gerçekten yaşıyor etkileniyor, mutlanıyor, seviniyor ve bu algılarımızın da ötesinde bir şey. |
Sayın aygün
Misâl : Botanik bahçedeki sera içersindeki muz ağaçları, suni de olsa mutlu ve sıhhatli görünüp neşe ile çiçek açıp, meyvelerini veriyorlar..! Dışarıda bulunan muz ağaçları yaprakları sarı yeşil, boyları cüce mutsuz ortamdan rahatsız çiçeklenmiyorlar, nedeni mutsuzlar, ortamından uzaklar..! |
1 Eklenti(ler)
Devam ediyoruz. Eklenti 181094 Muz ağacı, meyvesi ve çiçeklenmesi..! |
Ne ilginç bir yapısı var............!
|
Sayın aygün
Benzetme nasıl olur bilemem ama, KILİSE canlarının içindeki tokmağa benzetirim..! Çocukluktan iç dünyamdan kalma bir anı, İstanbul, Kumkapı doğumluyum, malum ortamda kılise fazlaca vardı, canlarını saat başı ve özel günlerinde çalarlardı, merak eder, çanın nasıl çaldığını izlerdim, çanın içindeki tokmak benzetmem buradandır..! |
1 Eklenti(ler)
Devam ediyoruz. Eklenti 181103 Muz ağacı, meyvesi ve çiçeklenmesi..! |
Fazla irice bir tokmak.............:)
|
Alıntı:
Muzlar harika ,bende bu yaz tatilde muz bahçesinin içinde kendimi çok mutlu hissetmiştim . |
Sayın Mürvet, Muz ağaçlarını bende gördüm fakat çiçeğiyle ilk kez tanışıyorum. Sormak istediğim bu çiçeğin devamı olarak mı muzlar gelişiyor. Ya da bu çiçek düştükten sonramı muzlar oluşuyor. ( umarım sormak istediğimi ifade edebilmişimdir)
|
Sayın aygün
Sayın Hhatice merhaba İlgili bölüme botanikal bilgilerini ilave etmiştim. Bitkimizin adı Cestrum elegans dir. |
1 Eklenti(ler)
Sayın ayse_afyonlu merhaba
Çiçeğin devamı olarak muzlar gelişir. Çiçek kozası üzerindeki zar açılır, çiçek meydana çıkar, döllenen çiçek muz sapı (Hevenk) de sıra sıra dizili olarak meyve oluşumu başlar. Sanki siz bu merak ettiğiniz konuyu bana soracakmışınız gibi, bu oluşumun fotoğlarını çekmiştim, görsel olarak anlatayım merak eden arkadaşlarımızıda bu konuda bilgilendirmiş olalım..! Başlıyorum..! Eklenti 181165 Çiçek kozasından zar yukarı doğru açılır, çiçekler açılır, döllenen muz çiçekleri diş sırası gibi hevenkte dizilim yapar. Fotoğraflara ve bilgiye devam edeceğim..! |
Çiçeğin dibinden bir sıvı mı damlıyor yoksa bana mı öyle geldi?
|
Sayın aygün hoş geldiniz.
Doğru izlenim, nektar sıvısı ve kokusuda ekşimiş meyve kokusu gibi..! |
1 Eklenti(ler)
Devam ediyoruz.
Eklenti 181168 Meyve sapı, çiçeklenme sonrası kurumuş çiçek sıra üzerinde ve meyveler ..! |
Tahminim doğruymuş.
|
Çok güzel :)
Yerli muzu seviyorum .Çikita filan güzel değil .Bizim muzlarımız çok daha lezzetli |
1 Eklenti(ler)
Sayın Hhatice merhaba
Tercihinizdir, saygı duyarım. Yeni bir bitkimizi tanıyalım Aşk merdiveni veya Salon eğrelti otu Nephrolepis exaltata Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Pteridophyta Takım: Polypodiales Aile: Lomariopsidaceae Cins: Nephrolepis Tür: N. exaltata Binominal adı Nephrolepis exaltata Eklenti 181184 Nephrolepis exaltata (Aşk merdiveni, Salon eğrelti otu) |
Ahhh! işte bayıldığım yeni bir güzellik daha fakat ben bu sene aşk merdivenimin düzeldiğini görüyorum. Kaloriferli evde nem oranını ayarlayamamıştım. Bunların kıvırcık gibi olanlarına bayılıyorum bende yok henüz bulursam hemen alacağım.
|
Ben eğrelti otunun, en çok filizlerinin büyüme şekline bayılıyorum.
|
Sayın ayse_afyonlu
Aşk merdiveni, Eğrelti otunun güneş ışığına hiç tahammülü yoktur. Yarı gölge ortamlara bayılır, evde nem ihtiyacı için, yeriniz müsait ise tepsi içine, bulabilirseniz ponza taşı veya perlit 1-2 cm koyunuz, saksınızı bunun içine yerleştirin suyu tepsiye koyun, buharlaşma ile bitkinizin nem ihtiyacını karşılarsınız ve bitkinizin sulama ihtiyacınıda giderirsiniz. Gelişim süresince sıvı gübre vermek gelişimi için iyidir. |
Teşekkür ederim. Tepsi içerisine yerleştirmek güzel bir fikirmiş bunu uygulayacağım. Dallarındaki kurumalar geçti ve her yerinden yeni filizler, minik yavrular fışkırmaya başladı. Yakında saksısının tamamı dolar inşallah ve dolgun bir görüntüye kavuşur.
|
Sayın aygün
Eğrelti otları ilginç bitkilerden ve ben çok severim. Botanik bahçede 20 türe yakın eğrelti otu var. Ayrıca yosun türleri de bulunuyor..! İlgi çekermi bilmiyorum..? |
Çeker çeker,:D:D:D ben ilgileniyorum şimdiden. Beklemedeyim;)
Okadar çeşit eğrelti otunu birarada görebilir miyim? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:58. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025