![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
İç Anadolu bozkırında gezinti
Temmuz sonunda gittiğim köyümün kırlarında yaptığımız gezintilerden görüntüler aktarmak istiyorum sizlere. Benim köyüm (kasabam) İçanadolu bozkırlarının ortasında bir köy. Konya’nın Sarayönü ilçesine bağlı Çeşmelisebil kasabası. Tuz Gölü havzasına yakın ve orası kadar olmasa da oldukça kurak bir yer ve bitki örtüsü Türkiye’nin bir çok yerine göre çok zayıf. Yoğun tahıl tarımı ve hayvan otlatımı da buna eklenince ortaya oldukça çıplak, tekdüze bir arazi görüntüsü çıkıyor. Ama araziyi şöyle bir dolaştığınızda doğanın sürprizlerini ve bu tekdüzeliğin biraz aldatıcı olduğunu da görüyorsunuz. Kasabanın hemen yanıbaşında yer alan sanırım volkanik Kocatepe’ye çocukluğumuzda çok çıkardık. Hiçbir ağacın olmadığı kıraç, kayalık bir tepeydi o zamanlar ama yıllar sonraki bu bu gidişimde bir sürprizle karşılaştım. ![]() Fotoğrafa bakınca zirveye yakın, siyah bir leke görüyorsunuz. ![]() Bu bir kuşburnu çalısı. Latince ismi Rosa rogosa. Kim bilir nasıl geldi o kayalığa! ![]() Bir kaya yarığında tutunup kök salmış, dallanıp boy atmış. Yapayalnız yaşıyor bu kayalık bayırda. Ancak eğer izin verilirse artık yalnız kalmayacağa benziyor, çünkü etrafına saçtığı tohumlardan da yeşerip kök salmaya başlayanlar olmuş. ![]() Bir sonraki gezintimizde şişelerle götürdüğümüz suyla suladık bu sevimli kuşburnu çalısını. Düzenleyen hasan42 : 22-08-2006 saat 19:56 |
![]() |
![]() ![]() |
|
|