Ve bu konuyla bağlantılı olduğunu düşündüğüm Yabanıl meyveler konusunada bu parallelikte değinmek istedim.Şöyle ki;Dünyada su sıkıntısı son yıllarda had safhada...Bu gelecek yıllarda neler olacağının bir işareti olsa gerek.Öyleyse bizim tamamen suyun varlığıyla bir anlamı olan kurmuş olduğumuz o koca koca meyve bahçeleri,v.s. ne anlam kazanıyor uzun vadede.Eeee o zaman devreye dağlık alanlarda,ormanlık alanlarda,kısıtlı imkanları olan doğal ortamlarda yetişen yabanıl meyveler giriyor.Bu meyve ağaçları şimdiki kelli felli, aşılı v.s'li su isteği fazlaca meyve ağaçlarının akrabası.Biz bu tip gelişimleri sağlarken acaba bu gen kaynaklarıyla ilgili ne gibi işlemler yapıyoruz.Koruyor,geliştiriyormuyuz.Hayır.Halbuki korusak ve çoğaltsak ilerde besin zincirimizin önemli bir halkasını tehdit edebilecek bahse konu olaylara karşı tedbirimizi yıllar öncesinden almış olmazmıyız.Tabiiki öyle.Bu ağaçlar ilerde bizim can simidimiz olmaz mı?Bu ağaçlara dikkat çekmek istedim.Yabani elma,yabani kiraz,yabani erik,üvez,alıç,kuşburnu,sandal,kocayemiş sahip çıkılmayı bekliyor.Birde şu durum var;yaban hayatı ne yiyecek Allah aşkına!Yabani meyveleri tıraşla, yerine monokültür ormanlar kur.Yaban hayatıda sekteye uğrar tabi.Bu konuda çok gayretli çalışan H.Cemal Gültekin ağabeyi de minnetle anıyorum.Kendisi Eğirdir Orman Fidanlık Mühendisi.Çok başarılı çalışmalara imza atıyor,yani faydalı adam.Bende hasbelkader tozundan faydalanmaya çalışıyorum.Hasan bey vesile olduğunuz için sağolun.Saygılarımla.
Düzenleyen ceratonia : 07-10-2006 saat 21:56
|