|  | |
|  14-11-2009, 16:41 | #121 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 Ağacın asfalta yakınlığı çok önemli değil. Ancak diktiğiniz yer bahçe kapısı olarak düşünülmüşe benziyor. Bu durumda, ağaç büyüdükçe alt dalların yolu kapaması söz konusu olacaktır. Bunun önüne geçmek için, budamak ve ağacın formunu sık ça değiştirmek zorunda kalacaksınız. Bu da ağacın gelişimine sık sık müdahale anlamına gelir. Bu yüzden yerini değiştirmenizi öneririm. İkinci sorun, rüzgardan etkilenmesi. Hayır! Sizinki gibi genç bir manolya rüzgardan değil, üzerinde kar örtüsü varken esen rüzgardan zarar görüyor. Çünkü: genç iken dalları çok kırılgan oluyor. Bu nedenle üzerindeki karı bir şekilde düşürmek gerekiyor. Benim de sizinkinden biraz büyük olan manolyamın geçen kış, en alttaki, en uzun dalı bu nedenle kırılmıştı. Önlem olarak, birkaç gün önce ağacın alt dalarını, ağaca, dallara ve yapraklarına zarar vermiyecek biçimde, kendir ipi ile ağacın etrafında dönerek birkaç kez sardım ve bağladım. Tabii nisanda çözeceğim. Ayni şeyi size de öneriyorum. Sağlıkla büyütün. | |
|   |     | 
|  14-11-2009, 17:30 | #122 | 
| Ağaç Dostu | Sn. Burcuy100, Manolyaların köklerinin yüzeye yakın olduğunu, bu nedenle diplerinin kazılmasından pek hoşlanmadıklarını duymuştum. Toprağı havalandırırken dikkat etmek gerekebilir. | 
|   |     | 
|  15-11-2009, 21:49 | #123 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 02-07-2009 Şehir: Düzce 
				 | Teşekkürler sn. Kiraz, beni de en çok endişelendiren köklerinin zarar görme ihtimaliydi, daha dikkatli olurum... | 
|   |     | 
|  16-11-2009, 18:08 | #124 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 30-09-2009 Şehir: samsun-Amasya-Antalya 
				 | teşekkürler orijin , bugün istanbulda  istinye  park , kalyon , cevahir  gibi  alışveriş merkezlerine baktım  hep manolya  ağacı  dikilmiş  , demekki  artık  jet  sosyetede  manolyayı  tercih  ediyor. | 
|   |     | 
|  20-11-2009, 18:51 | #125 | 
				 | 

fidan yer değişimi
			 Sayın orijin manolyanın yerini değiştirmem  konusundaki önerinize  uydum ve ordan  manolyayı  aldım ve  yerine  sedir  diktim  ,  diktiğim yer   giriş kapısı  sanırım  isbetli bir  fidan  seçmişim  ,  size  bir  sorum daha ilerki  yıllarda  bu  fidan  çok  büyürde  binayı kapatırsa  tepe  sürgününü kesdiğimizde  boya   uzaması  dururmu  . *** | 
|   |     | 
|  20-11-2009, 18:54 | #126 | 
				 | 

fidan dikim hatası
			 Bu fidanı dikerken  fidancım çuvalını parçalamadan  dik  , kökler  çuvalı parçalar  çıkar,****  çuval  çürür  dedi  ,ama  gömdüğüm fidanı  tekrar  söküp  yeniden  diktim, içim rahat etmedi.Bu hataya  siz  düşmeyin  çuvalıyla  dikmeyin ,   çuvalı  3-4  yerinde  kökler  dışarı  çıkması  için parçalayıp   öyle  dikin ( eğer  toprağı  dağıtırım  endişesi  içinde  iseniz.) Düzenleyen şahin05 : 20-11-2009 saat 18:56 Neden: imla hataları | 
|   |     | 
|  20-11-2009, 19:01 | #127 | 
				 | 

manolyam kırıldı
			 manolyama araba  çarptı ve  dipten kırıldı %10  oranında  kırık  resimde  çok  az  belli ama  ,  kırık  yeri  cam macunuyla kapatıp bezle  sardım, ordan kaynama  yaparmı  ? Düzenleyen şahin05 : 21-11-2009 saat 10:08 | 
|   |     | 
|  20-11-2009, 21:04 | #128 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 Her ne kadar resmin net olmaması nedeniyle, sedirin cinsi pek anlaşılmıyorsa da, Himalaya Sediri olması kuvvetle muhtemel. Himalaya sedirlerinde, diğer ibrelilerin(İğne yapraklılar) bir çoğu gibi, tepe budaması yapılırsa uzamaları durur. Sediri, uzadıkça alt dallarından budayabileceğiniz için, giriş çıkışlar için, manolya kadar sorun teşkil etmeyecektir. Manolyanızın kırılmasına çok üzüldüm. Ancak yaptığınız işlem elinizdeki imkanlar ölçüsünde akıllıca bir çözüm. Yalnız keşke cam macunu yerine, aşı macunu bulunabilseydi. Çünkü, cam macunu içeriğindeki üstübeç sanırım bir kimyasal. Kurşun karbonu gibi aklımda kalmış. O bitkiye zarar verebilir mi? Bilmiyorum. Taze sığır gübresi de, macun yerine kullanılabilirdi. Hala geçikmiş sayılmazsınız. Sözünü ettiklerimden herhangi birini bulabilirseniz, sargıyı değiştirebilirsiniz. Zira ağaçlar için uyku dönemine girdik.Ağaçlarda su sirkülasyonu yok artık. Anlayacağınız ameliyat için narkoza bile gerek yok!: Kanama da olmayacaktır. Yara, birkaç yıl içinde kesinlikle kapanacaktır. Saygılarımla. | |
|   |     | 
|  21-11-2009, 10:13 | #129 | 
				 | Sayın orijin , yukarda  tam belli olması  için manolyamın kırık  ve yaralı  yerini resmettim    ama , genede  tutmama  ihtimaline karşın  yedek  2  tane  manolya gene  diktim ,  ne  olur  ne olmaz   eger  tutmazsa  öbürleri  teselli  olur. Sedirin  cinsini  söyleyebilmek için ibrelerini yakından  çektim , sizce bu  ne  sediri  acaba, verdiğiniz cevablara  teşekkürler.(Sedirin bu konuda yeri yok  ama , manolyanın  yerine  geçtiği  için , mecburen burada  resmettim) Düzenleyen şahin05 : 21-11-2009 saat 10:15 Neden: düzeltme | 
|   |     | 
|  21-11-2009, 10:52 | #131 | 
				 | Bu ağaçları  dikmeden önce , çarşıyı  dikkatlice  gezdim , belediye  çınar  ağaçlarını işyerlerine  , istinat  duvarlarına  öyle  yakın yerlere  dikmişki, benim  ağaçlarım  onlara  göre  daha  uzak, belediyelerde  bu  işlerin  mühendisleri, peyzajcılar   nasıl  böyle  dikim yapıyorlar  hayret ,  ama  dediğiniz  gibi  daha  serbest  dikilmesi lazım  aynı kanaatteyim. | 
|   |     | 
|  21-11-2009, 11:38 | #132 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 O bir Himalaya sediri. Ağaçlarınızın yerleri, görünen koşullar içerisinde en iyi. Samsun Atatürk Heykeli çevresindeki Manolyalar türünün en yaşlı sayılabilecek ağaçlarından sayılır. Onlardan da anlaşılabileceği gibi çok abartılı bir gövde çapı oluşmuyor. Yani yola ve duvara zarar verebilecek kadar yakın değil. Sedir için, İel77 haklı görünüyor. Himalayanın da en büyüğünün yaklaşık 40-50 metre boy, 2-3 metre çap yapabileceği biliniyor. Yani , duvara uzaklığı 100-150 cm olsa yeter. Oysa sizinki sanırım 100 cm kadar. Eh!. Sedir o çapa gelinceye kadar, kim öle, kim kala? Sonra bu verilen rakamlar rekor sayılabilecek boyutlar. Bence, sizin sediriniz için yarattığınız ortam, onun en fazla 80-90 cm.lik bir çapa ulaşmasına izin verebilir. Değil mi ama?   Bu da, ne duvar ne de yol için bir sorun oluşturmaz. Güle güle büyütün. Gönlünüzü ferah tutun. | |
|   |     | 
|  21-11-2009, 14:40 | #134 | 
				 | önerileriniz için iel77  ve  orijin  çok teşekkürler ,Sayın kiraz dediğiniz  destek  çubuğu benimde  aklıma  geldi  ama köke  yakın  batırcak  gibi oldum  , manolyalarda  köklerden  hassas  diye  geri  aldım, ama 30-40  cm uzağında  kalınca  bir  destek  çubuğuyla  desteklemeyi  düşünüyorum. | 
|   |     | 
|  22-11-2009, 16:30 | #135 | 
				 | SAYIN Kiraz  tavsiyenize  uydum ve  bir  destek çubuğu na bağladım manolyamı. | 
|   |     | 
|  23-11-2009, 17:56 | #136 | 
				 | Sayın orijin kış geldi  , bende  sizin  gibi  rafyayla  manolyayı   ana  gövdeye  destekledim. | 
|   |     | 
|  01-12-2009, 14:40 | #137 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 21-04-2008 Şehir: mardin 
				 | arada bir ipleri kontrol etseniz iyi olur diye düşünüyorum. | 
|   |     | 
|  01-12-2009, 16:48 | #138 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
  Geçen kışta, resimde benim tarafımda olması gereken alt simetrik dal, karın yüküne dayanamayıp kırılmış. O nedenle, böyle bir önlem aldım. Bahar da kopartırım. Aynı şeyi fırça çalılarıma da uyguladım. Zira onların birininde büyükçe bir dalı, kar da kırılmıştı. Ayrıca; Abutilon ve lantana(Ağaç minesi)larıda bağladım. Eee..Ne demişler? Önce tedbir!... Sayın ahmetshur; İpler yeterince sağlam. Dala, artı 7-8 kg yük taşıma desteği verebilecek kadar. O da çok bile. | |
|   |     | 
|  01-12-2009, 17:59 | #140 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 İddia ediyorum, en çok 100 sene sonra, benimki de onun kadar olacak! Sayın kiraz...   Şaka bir yana, elinize sağlık. Seyredilesi güzellikte doğrusu. | |
|   |     | 
|  01-12-2009, 20:05 | #143 | 
				 | Sn orijin  sizin manolyanız  çok  güzel  çok  formlu,  güle  güle  büyütün,  sn kirazın resmettiği  manolyayıda  görünce   ,acaba  diyorum  bizim manolyalarda  öyle  olurmu ?  , Bu kadar  ağaç  seven  biri    olarak  vede   bebekte  çok dolaşmama  rağmen  nasıl bu  ağacı farketmemişim hayret ,  demek  bakmakla  görmek  ayrı şeyler.Sn Ahmetshur bey  acaba  ipleri ne  amaçla  kontrol dediniz  pek  anlamadım  , gevşememesi  yönündemi  , eğer  o amaçla  söyledinizse   , ben rafyayla  sardım    gevşeme  ihtimali  çok  zayıf.                                                                                                                 Buradanda  form  üyelerine  bir duyuruda  bulunayım;                                                                                                          İstinye  parktaki manolyaların  dikili  olduğu  sıvama  çelik  saksıların  internet üzerinden satış  fiyatı 340 ytl   , çelik   sanayisinde  uğraşan  bir  arkadaşım  aynı  saksıyı 100  tl  ye  imal ederim  150  tl  ye  veririm  sana  diyor  ama ,  bu manolya  saksılarının  altında  fazla  su haznesi  varmı  ?    drenaj  deliği   varmı ? bunları  ****** göremedim, hatta  onların  daha  büyüğünüde  yaparım  diyor  ,  manolya   o çelik  saksılarda  daha  bir alımlı  durmuyormu  sizcede?  Manolyaların  dikili  olduğu  saksılardaki  toprağı inceledim  pamuk gibi  birşey  ,  torf  da   değil  ilk  defa  görüyorum ,  o  saksıya  su konulsa  su  direk  tabanı  bulur  zannedersem,  Kafaya  koydum  çelik  saksıda  iki manolya   yetiştirip,  işyerimin  girişine  koyacam ,  reimlerinide  buraya  ekliyecem, isteyen olursa  çelik  saksı konusundada  yardımcı  olmaya  çalışacağım. | 
|   |     | 
|  01-12-2009, 20:08 | #144 | 
				 | Aklıma  yeni bir  fikir  geldi;  cam  saksı yaptırıp    kök  hareketlerini  gözlemlesek  olabilirmi  acaba?    | 
|   |     | 
|  02-12-2009, 09:19 | #145 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 21-04-2008 Şehir: mardin 
				 | sn sahin05  evet zamanla gevşeyebilir diye tahmin ediyorum. Düzenleyen ahmetshur : 02-12-2009 saat 12:29 | 
|   |     | 
|  03-12-2009, 20:28 | #146 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 29-05-2009 Şehir: istanbul 
				 | mognolia grandiflora dediğimiz manolyaların da çeşitleri var sanırım. yapraklarının arka kısımları kızıla dönük olanları ve yapraklarının arka kısmı açık yeşil olanları var. resimlerini de ekleyeyim şimdi bunlar eğer farklı türler ise, söyleyiniz farkları nelerdir? (soğuğa dayanıklılık veya ilk çiçeğini kaç yaşında açtığı türünden farklılıkları kastediyorum)  | 
|   |     | 
|  03-12-2009, 20:42 | #147 | 
				 | eminönünden aldım bugün. fiyatı internettekilere göre baya ucuz sayılır. bu yüzden şüpelendim acaba aşısız vardı da, ondan mı aldım diye? ne dersiniz? | 
|   |     | 
|  04-12-2009, 00:50 | #148 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 14-09-2007 Şehir: ORDU 
				 | Fotograftaki manolya tohumdan yetiştirilmiş olanı.Aşılı olanlarının, yaprak altları kahverengi-kadifemsi olur. Elinizdekinin değeri 1 birimse, aşılı olanı en az  5 birimdir. | 
|   |     | 
|  04-12-2009, 15:48 | #149 | 
				 | hımm. peki aşısızın ne gibi eksikleri var aşısızdan? | 
|   |     | 
|  04-12-2009, 16:53 | #150 | 
| Ağaç Dostu | http://bahcevan.com/sehirli-bitki-da...ia-grandiflora Sayın Selim Güngör; Yukarıdaki linkte manolya grandiflora, aşı, kalite konusu ele alınıyor. Saygılar. | 
|   |     | 
|  | 
| 
 |  |