![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2010
|
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler sayın Pakkaner. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2007
|
Sn Malina, Sn Mine Pakkaner'e atıfla bulunduğunuz güzel paylaşım için çok teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
|
Melia Azederach
Merhaba Mine hanım, Bu fotoğraftakiler tesbih ağacının meyvesi midir? Biraz yumuşaklar emin olamadım. Oldukça sert olduklarını okumuştum. Ancak şu an hazirandayız. Acaba olgunlaşmadılar mı? Eğer öyleyse bu haliyle de kullanabilir miyim? Sevgiler. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
agaclar.net
|
Sert olan tohumu, bunlar meyve. Meyve etini kaldırırsanız tohuma ulaşırsınız. Tesbipler şimdi çiçekte daha meyve vermedi. Topladıklarınız geçen seneden üzerinde asılı kalanlardan olmalı. Eğer meyve eti kurumamışsa kullanabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-03-2010
|
sayın mine hanım; arap sabunlu karışımı açelyalarıma uyguladım bitler öldü. etkili oldu. ama şimdi de başka bir çiçekte (çiçekler aynı ortamda değil) tekrar ortaya çıktı. toprağa yerlertireceğimiz (karanfil, salatalık vb.) herhangi bir şey yokmu bunların gelişini engelleyen. ya da bitler olsun ya da olmasın bu karışımı belli aralıklarla çiçeklere uygulamak mı gerekiyor. Düzenleyen gülendam : 17-06-2010 saat 16:42 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
|
Çok teşekkür ederim Mine hanım. Meyveler kurumamış. Kullanacağım. Yeşilken toplanıp kullanılıyorlar mı? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
|
mine hanım benimde bahçemdeki gülleri siyah böcekler yiyip bitirdiler daha goncalar açmadan içinden delip koparıyorlar şimdide yıldız çiçeklerime musallat oldular bunları yok etmek için ne önerirsiniz iki defa ilaçlama yaptım ama fayda etmedi hergün sanki dahada çoğalıyorlar |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-08-2009
|
Arka bahçemde açmış olan liliumlarımın yapraklarını birşeyler yiyip duruyor. Bir de dışkı gibi birşeyler de mevcut üzerlerinde , elim değince sürülüyor elime. Önce kuş pisliği sandım. Yapraktan koparıp altına bakınca anladım ki değil. Resimlerini çekmeye çalıştım . Umarım açıklayıcı olmuştur. Acaba bunlar nedir ve ne yapmam gerekir ? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Oldukça obur bir bir tırtıl olma ihtimali çok yüksek, ısırık izleri de tırtılın işine benziyor. Muhtemelen gövdede bir yere saklanmıştır, belki bulabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili hozat , çok iğrenç birşey ben ilkin kuşların dışkıları sandım. Yapraklarınıda kuşlar yiyor sandım. Ama bugün eldivenleri giyip bir yaprak koparıp arkasına baktığımda bu görüntü ile karşılaştım. Sanki kabuksuz sümüklü böceğin küçüğü. Ama sanki o dışkı gibi şey dediğimle kendini kamufle etmiş gibi , üzeri hep o salgıyla dolu bu yaratığın. Yaprak diye birşey kalmadı turuncusunda , yanındaki sarı liliumada bulaşmaya başlamış.Umarım bir an önce bir gören olurda derdimize çare olur.Bu şey her ne ise liliumları çok seviyor demekki. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Ben de ne olduğunu çok merak ettim, Mine Hanım'a bir sorun isterseniz: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18646 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Hatırlatma için teşekkür ederim sevgili verdoque hemen mesajla link gönderdim oradan .Sevgiler.. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Kiraz , yaramazları buldum yaprakların altında idiler resimlerini çekmeye çalıştım ama cep telefonundan ancak bu kadar netlik sağlayabildim. Yaprakları bitirmişiler ya şimdi sıra o güzelim çiçeklerine gelmiş. Tırtıl değiller. Turuncu minicik siyah başları ya da o gördüklerim gözdü.Seri hareketlerle hala yemekle meşguller.Elimle toplayamayacak kadar iğrendim inanın. Şu an güneş var tam net bir resim alamıyorum.Güneş biraz gidince yeniden deneyeceğim. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Bence bu bir tırtıl değil, daha önce tırtıl yetiştirmiştim. Tırtılların dışkıları sert ve kareye benzeyen bir şekilde oluyor genellikle. Bir sümüklü böcek türü sanırım, sümüklü böcek için uygulanan ilaçları denediniz mi Sevgili Finduk 52? Sevgiler ![]() |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-08-2009
|
ORGANİK TARIMDA KULLANILAN EV YAPIMI BAZI DOĞAL İNSEKTİSİTLER (BÖCEK ÖLDÜRÜCÜLER) Biyolog Ayla ARAÇLI Öncelikle yazıda geçen bazı terimleri açıklamak isterim : Afit (Aphid) : Yaprak biti. Aromatik : Kokulu. Repellent : İtici , uzaklaştırıcı. Toksik : Zehirli Armut Pisillası : Armutun zararlılarından biri. 1. ALKOL SPREYİ : 1-2 fincan %70’lik isoprophyl alkol ¼ su ile karıştırılarak kullanılır. Oluşturulan karışım bitkide önce test edilmelidir. 2-3 gün içinde olumsuz bir etki görülmezse tüm bitkilerde uygulama yapılmalıdır. Afitler,beyaz sinek,tripslere karşı uygulanmaktadır. 2. SARIMSAK YAĞ SPREYİ : Zararlılar üzerinde repellent (tiksindirici ,itici , savar etki )etki yapar. Mineral yağ veya saf sabunla karıştırıldığında etkili bir insektisit meydana gelir. Afitler, (yaprak biti ) beyaz sinek, kulağa kaçan ve bazı tırtılların kontrolünde etkili olmuştur. Spreyin hazırlanması için 3 tane 28 gramlık çok ince doğranmış sarımsak dişinin 2 çay kaşığı mineral yağ içersinde en az 24 saat bekletmek gerekir. Yavaşça içerisine yarım litre su ilave edilir. Karışımı sağlandıktan sonra süzülerek kavanoz içerisine bekletilmek üzere aktarılır. Karışımdan 1-2 çorba kaşığı alınarak yarım litre su ile karıştırılır. Bu oran etkili oluyorsa daha fazla su ilave edilerek uygulama yapılabilir. Uygulama tüm bitki yüzeyi ıslanacak şekilde yapılmalıdır. Yağa duyarlı olabilecek süs bitkilerinde uygulama kontrollü yapılmalıdır. 3. OTLARLA HAZIRLANAN SPREYLER : Aromatik otlardan elde edilen solüsyonlar bir çok organik yetiştirici tarafından kullanılmaktadır. Bu solüsyonlar repellent etki yapmaktadır. Bu amaçla Sage, Tansy, Thyme gibi bitkiler kullanılmaktadır. Bu solüsyonlar yaprak yiyen bazı zararlılara karşıda kullanılmaktadır. 1-2 fincan taze yaprak 2-4 fincan su ile karıştırılır. Bu karışım bütün gece bekletilir. İçerisine ¼ oranında temizleyici sıvı sabun karıştırılır. Sıvı sabun ilacın yapraklara yapışmasında ve yayılışında etkili olmaktadır. İlaçlamada bitkinin tüm aksamının ilaçlanması başarıyı etkilemektedir. Gerekli görülmesi halinde haftalık periyotlarla uygulama tekrarlanabilir. 4. KIRMIZI TOZLAR: Karabiber, kırmızı biber, dere otu, zencefil’in hepsi capsaicin içerir. Böcekler üzerinde repellent etki yapmaktadır.Sentetik capsaicin arazide kullanılmak üzere üretilebilir. Yapılan bir çalışmada capsaicin’in 28 gramının 1/25’i soğan bitkisi etrafına serpildiğinde Soğan sineği’nin yumurta sayısını azaltmıştır. Lahana sineğinin lahana ve havuçtaki zararını da engellemektedir.Uygulama sırasında hassas ciltlerde tahrişlere neden olabilmektedir.Uygulamada havuç,lahana veya soğan sıralarına serpilerek uygulanabilir.Yağmur veya sulama sonrası uygulama tekrar edilmelidir. 5. NİKOTİN SPREYİ : Tütün bitkisinden elde edilir. Ev yapımı nikotin çayının en büyük avantajı etkinliğinin birkaç saat sürmesidir. Arılara toksik değildir. Nikotin toprak zararlılarına karşı kullanılmaktadır. Özellikle kök afitleri, tripsler, yaprak delicileri, armut pisillası‘na karşı kullanılmaktadır. 1 fincan kurutulmuş ,öğütülmüş tütün yaprağını ¼ çay kaşığı saf sabun ilave edilmiş 4.5 lt ‘lik su içinde yarım saat bekleterek süzmek suretiyle solüsyon hazırlanır.Bu solüsyon birkaç hafta kapalı bir kapta saklanabilir. Toprak zararlıları için bitkinin kök bölgesine toprak üstüne karışım uygulanır. Yaprak zararlıları için yaprak altlarının da iyice ilaçlanması gerekir. Güvenlik açısından yalnızca genç bitkilere ve hasattan bir ay öncesine kadar kullanımı daha uygundur. Patlıcan, biber,domates ve diğer Solanaceae’lerda kullanımı uygun değildir. Tütün mozaik virüsünü taşıyan tütünlerden hazırlanan solüsyon bu virüsün bitkilere bulaşmasına neden olabilir. 6. DOMATES YAPRAĞI: Domates, patates ve tütün yaprakları zehirli alkoloid içerir. Bu toksinler suda çözünür ve iyice kıyılmış yapraklar suda bekletilerek ev yapımı ilaçlar elde edilebilir. Domates yaprak ilacı afitler içinde kullanılabilir. Bu solüsyonun hazırlanması için domates yaprağı iyice kıyılarak 1-2 fincan hazırlanır. 2 fincan su içerisinde bütün gece bekletilir. Süzülerek yaklaşık 2 fincan su ile karıştırılır. Uygulama bitkinin bütün aksamını kapayacak şekilde yapılır. 7. TUZ SPREYİ : Lahana kelebeği ve kırmızı örümceklere karşı kullanılabilir. 2 çorba kaşığı tuz ile 4.5 lt su karıştırılır. Karışım bitkiye uygulanır. 8. KADİFE ÇİÇEĞİNDEN HAZIRLANAN SPREY : Kadife çiçeği su ve sabunla karıştırılarak bir solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon afit, larvalar ve sinekler için repellent etki yapar. 9. ISIRGAN SUYU : Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde afitlere karşı uygulanmaktadır. 10. İNSEKTİSİT ETKİLİ SABUN SPREYİ : 2.5 çorba kaşığı sıvı el sabunu yaklaşık 1 lt su ilave edilerek karıştırılır. 11. BİTKİSEL YAĞ : 2 çorba kaşığı mısır veya ayçiçek yağı 2 çorba kaşığı sıvı sabunla karıştırılır. Uygulama yapılmadan önce iyice karıştırılarak uygulanır. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-08-2011
|
balkonumda domates yetiştiriyorum. şu an fide halindeler. bir sorun olursa bu ilaçları kesinlikle uygulayacam. ve sonuçları da yazarım. umarım sorun olmaz ![]() |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
bence süper anlatımlar. Emeginize saglık bizleri bilgilendirdiginiz icin tekrar tesekkürler. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-04-2010
|
kır tırtılı için ne yapabilirim kimyasal kullanmak istemiyorum doğal bir yöntem konusunda yardımlarınızı bekliyorum |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2006
|
9. ISIRGAN SUYU : Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde afitlere karşı uygulanmaktadır. Bu su nasıl hazırlanır? Her yerde aynı cümleyi okuyorum. ısırgan kaynatılır mı? yoksa ince ince kıyılıp bir gece suda mı bekletilir? Ya da başka bir yöntemi mi vardır? Bilgisi olan arkadaşımız var mı? |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
(Bilgiyi detaylı araştırıp özet olarak yazdım. Umarım faydalı olur.) |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Böcekleri kaçırmak için ısırgan suyu yapacaksanız kıyarak veya ezerek 24 saat suda bekletip kullanabilirsiniz. Serin havalarda bekleme süresi biraz daha uzun olabilir. (Kaynatılarak yapılmış ilaca dair bir bilgim yok; kaynaklarda da rastlamadım ) |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2006
|
Sayın limon sever, sayın üzüm çok teşekkür ederim bilgiler için, saygılar |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
|
50g kestane (meyvesi) alınır, parçalanır ve üzerine 1lt sıcak su dökülerek 3 saat bekletilir. akabinde 1:1 su ve az arap sabunu ile karıştırılarak kullanılır. söz konusu karışım, yaprak bitleri, beyaz kelebek ve patates böceğine karşı etkilidir Düzenleyen ErdincK : 29-05-2012 saat 16:00 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-01-2011
|
Yaprak biti ve karınca istilası
Sitemizin bahçesindeki 3-4 metre süs ağaçlarında yoğun bir şekilde yaprak biti ve karınca popülasyonu var. Her sallanan dalda milyarlarcasının hareket ettiğini görebiliyorum. Ağaçların altında otururken bile üzerinize binlercesi dökülüyor. Ağaçların üzerine diplerinden sıralar halinde karıncalar çıkıp iniyor. Bu durumda olan 10 adetten fazla ağaç var. Bu konuda çok geniş çaplı ve sürekli bir mücadele gerekecek sanırım. En azından kendi evimin çevresindekileri kurtarmak adına ne yapmalıyım. Sizin önerdiğiniz ev yapımı ilaçlar için sanırım yüzlerce litre hazırlamamız gerekir. Bu durumda öneriniz ne olabilir? Saygılarımla, |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaçsever
|
Sayın Meyvelitepe mantar hastalıkları için Potasyum bikarbonat kullandığını belirtmişti. Aşağıdaki linkte sodyum bikarbonatın da (kabartma tozu) hemen hemen aynı etkiyi yaptığı görülüyor. Doz oranları ise farklı. Sayın Meyvelitepe doz konusunda ne der acaba? www.mikrobiyoloji.org/pdf/702060501.pdf |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| afit, aphid, gül biti, yaprak biti, yeşil yaprak biti |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|