![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-09-2010
|
Bahçe için ön hazırlık yaparak bilgi topladığım bir dönemdeyim, bu konuya rastgele ulaştım ve baştan sona okudum, gerçekten kabus gibi bir durum yarattığını görüyorum. Umarım Antalya'daki yeni bahçemde mücadele etmek zorunda kalmam. Merak ettiğim konu, bu zararlının erginlerinin günbatımında uçtuğu ve ışığa geldiği belirtiliyor. Acaba mor ışık yayarak uçan haşereleri kendine çeken ve elektrikle yakan ürünleri neden kullanmamaktasınız? Bu ürünün bilmediğim başka zararları mı var acaba? Eğer etkili bir yöntemse bahçenin farklı noktalarına birkaç tane yerleştirerek oldukça etkili bir mücadele sağlanabilir. En azından profesyonel tenisçi olmayı gerektirmez. ![]() Zararlılarla mücadelede herkese başarılar, sağlıklı bahçeler diliyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-07-2009
|
Teşekkürler Sdurul ve Güler:Tavsiyelerinizi uygulayacağım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-03-2011
|
Mayıs böceği larvalarını yok edecek basit ama etkili bir çözüm yok mu? Larvaları, soğanlara sarılı şekilde ve soğanın yarısı yenmiş olarak buluyorum. Bahçemdeki ters lale, sümbül, lale ve mis zambak soğanlarının çoğunluğunu yok etti. Bu konuda önerilerinizi bekliyorum. Düzenleyen frezyasever : 10-07-2011 saat 09:46 Neden: düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-08-2011
|
Merhaba Arkadaşlar. Ben 2.5 aydır meyve yaprağından çimlendirdiğim ananasımı yetiştirmekteyim. Bu gün toprağının yüzeyini karıştırınca ince yarım santim uzunluğunda beyaz kurtçuklara rastladım birden fazlalardı. Çok endişeliyim. Saksının tabağına biriken suda da bir tane aynı kurttan rastladım. Ananasıma bir zararı olur diye çok tedirginim ve ne yapacağımı bilmiyorum. Özenle yetiştirdiğim ananasımın başına böyle bir şeyin gelmesi beni çok üzüyor. Bilgisi olan arkadaşlarım yardım ederseniz çok sevinirim. Acaba çok mu abartıyorum yoksa zararı olmaz mı bilmiyorum ama bu kurtçuklar bana hiç de normalmiş gibi gelmedi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler sağlıcakla kalın Saygılarımla... (not kurtlar hafif şeffafımsı ve saç telinden çok az kalınlardır.) Samet. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-03-2009
|
kadı lokmasında organik mücadele
Merhaba, ben de bir hafta önce bahçemde doğal gübreleri depoladığım alanda bir sürü kadı lokması buldum. Bahçemde zeytin ve meyva ağaçları olduğu için kimyasal hiçbir şey kullanmak istemiyorum. Önce hepsini toplayıp büyük bir kaba koydum . Tabi gübreyle birlikte.. Daha önce tütünün akşamdan suda bekletilerek suyunun saksılara dökülmesinin solucanlarla mücadelede etkili olduğunu duymuştum. Bu yöntemi denedim, ancak arkadaşlarımız gayet sağlıklı yaşamaya devam ettiler. Daha sonra kül yöntemini denedim. Şömineden aldığım soğumuş zeytin odunu külünü üzerlerine döküp suladım. Ertesi gün hepsi ölmüştü.. Şimdi düşünüyorum son yöntem mi yoksa ikisi birden mi etkili oldu? Yeni kadı lokmalarının peşine düşüp bir deney daha yapacağım. Ama hepimizin başına dert olan bu zararlılar için bir an önce sizlerle paylaşmak istedim. Kimyasal ilaç kullanmak istemeyenler deneyebilir. Kadı lokmasız bahçeler dilerim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Bahçenize çok miktarda kül ya da kül suyu döktüğünüzde toprağınızın kimyasını bozarsınız. PH çok fazla yükselir. Bu yaratıklarla mücadelede yırtıcı nematodların iyi iş yaptığı bildiriliyor. Bununla bir deneme de yaptım ama istediğim sonucu elde edemedim. Belki bana gelen nematodlar zarar görümüştü, bilemiyorum. Öte yandan tuzaklamanın çok işe yaradığını, bu yaratıkların %90'dan fazlasını toplayabildiğini söylemeliyim. Geçen sonbaharda tuzakla net 25kg kadı lokması topladım. O zamandan bugüne hemen hiç rastlamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-03-2009
|
Teşekkürler Sayın Meyveli Tepe... Ben de şimdilik sadece gübrenin yığılı olduğu bölgeye dökmeye başladım. Sanırım o zaman çok zararı olmaz ne dersiniz? Çok şükür henüz asıl bahçemde yoklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-02-2020
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
agaclar.net
|
Gübrenin yığılı olduğu yer zaten bir tuzak işlevi görüyor. Gübrenizin kimyasını değiştirmeniz de (kül miktarına bağlı olarak) sonradan size sıkıntı yaratabilir. Bunun yerine gübre yığınını aktarıp kadı lokmalarını bir kovaya toplasanız daha garanti olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Sn.Meyvelitepe bu tuzak sadece kadilokmalarina mi etkili ve bu tuzagin bir resmi varmi....sizmi yaptiniz yoksa satin alinabiliyormu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
agaclar.net
|
Tuzak derken, bahçenizde kadı lokmalarının muhtemelen bulunduğu 2-3 yere birer kompost kabı inşa ediyorsunuz. Kapların altları toprak olmalı. İçlerine yeşil kahverengi malzeme koyup normal sıcak kompost yapıyorsunuz. Ahır gübresi de karıştırırsanız daha iyi. Havaların ve toprağın soğuduğu bu zamanlarda (Kasım - Aralık) hala ılık olan kompostu yan tarafa devir ediyorsunuz. Dip tarafta larvaları bulacaksınız, hepsini topluyorsunuz. Toprak soğuduğunda bu larvalar kışlamak için sıcak yer ararlar. Bulamazlarsa 2 metreye kadar derine inerler ve bunları ele geçiremezsiniz. Fakat yakınlarındaki ılık kompost yığını onlar için bulunmaz bir nimettir. Hem istedikleri ısıyı, hem de beslenmek için bol organik malzemeyi bulurlar. Dolayısıyla bu kompost yığınları mükemmel tuzak işlevi görürler. Etraftaki kadı lokmalarının %90'nı ele geçirirsiniz. Topladıklarınızı varsa tavuklara verin, yoksa bir kovaya biriktirip kovayı suyla doldurun. Büyük ölçüde popülasyonu bitirirsiniz. Kalanı da tarla fareleri halleder. Geçen sonbahar bu yöntemle net 20 kilo topladım. O zamandan bu güne üzerlerinde deney yapacak kadar dahi bulamıyorum. Bu yaratıklar ahır gübresiyle bir yerden diğer yerlere taşınırlar. Bu yüzden aldığınız ahır gübresine dikkat etmek gerekir. Erginlerin yumurtlama dönemi Haziran ortasından Temmuz ortasına kadardır. Ahır gübresini Ağustostan sonra sonbaharda dışkılanmış, veya kışın dışkılanmış gübreyi en geç Mayıs başında alıp kendi bahçenizde bekletirseniz yumurtaların ve zor görünen minik larvaların bahçenize gelmesini de engellemiş olursunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-05-2012
|
kadı lokması
Arkadaşlar foruma yeni katıldım aranızda olmaktan mutluyum herkese selamlar. Benim merak ettiğim kadı lokmasının ceviz ağaçlarına bir zararı olur mu?Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Gecenin bu saatinde usenmeyip bu kadar yaziyi yazdiginiz icin tesekkurler...zaten foruma uye oldugumdan beri yaptiginiz bilgi yardimlarinin haddi hesabi yok...var olun,,, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Her bitkiyi yemiyorlar sayın MeyveliTepe. Orman fakültesinde görüştüğüm bir hoca petunya ve aslanağzının tuzak bitkiler olduğunu söylamişti, bu bitkileri kasalarla diktiğim halde senelerdir yetiştiremiyorum ve solan bitkilerin dibinde manasları bulabiliyorum. Sardunyaları saksıyla toprağa gömüyorum, saksının altına yerleşiyorlar. Sizin deneyinizi bu bitkilerle tekrarlamak lazım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
agaclar.net
|
Olabilir. Bu da ihtimal dahilinde. Fakat şimdiye kadar gözlemlediğim kadarıyla, bahçe artıklarından kompost yaptığımda, kompost soğuduğunda mutlaka burada toplanıyorlar ve kompostlaşmış fakat tamamen dekompoze olmamış maddeyi yiyiyorlar. Öyle ki, etrafta ne kadar kadı lokması varsa buraya toplanıyor. Bu da öncelikli tercihlerinin bu gibi bir malzeme olduğunu gösteriyor. Oysa etrafta her tür bitkiye ait bol miktarda kök de mevcut. Yer kirazı köklerinin kadı lokmalarının beğenmediği türden olması da olası, fakat aylarca küçük bir saksıdaki köklere hiç dokunmayıp sadece saksıdaki kompostu tükettiler. Granül şeklindeki dışkılarının da bitki besleyici olarak daha bir zenginleştiğini düşünüyorum. Bir yerde kadı lokmalarının ilkbahar döneminde çürüntüleri, sonbaharda kökleri tercih ettiğine dair de bir şey okuduğumu hatırlıyorum. Dolayısıyla mevsimsel farklı davranış göstermeleri de söz konusu olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Geçen yaz yaptığım kompost denememde, kompostu karıştırdığımda içinde bol miktarda kadı lokmasına rastladım ama hepsi çok ufaktılar, bunların komposta karıştırdığım toprakla geldiklerini düşünmüşüm. Kullandığım kap plastik, üzeri kapalı kompost kabı idi. kabın altı ise senelerdir işlenmemiş sert toprak. Oraya birikebildiklerine göre erişemiyecekleri yer yok galiba. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
agaclar.net
|
Kompostta minik kadı lokmaları gördüyseniz (büyük ihtimal Temmuz ve sonrasıdır), yeni yumurtadan çıkanlardır. Haziran ayı içinde erginler uçuyor ve uygun bir ortamda hemen yumurtluyor. Dolayısıyla erginin sizin komposta yumurtlamış olması kuvvetli olasılık. Bir kışı toprakta geçirdikten sonra büyümüş oluyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
|
Peki topragi yeniden kullanmamak kaydiyla camasir sulu suyla sulamak larvalarin ölmesine neden olur mu acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Kadi lokmasi larvalari oldugunu düsündügüm kurtlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-05-2012
|
mayıs böceği
Arkadaşlar merhaba herkes bu mayıs böceğinden şikayetçi fakat bana bol miktar da ölü **** diri farketmez mayıs böceği lazım sanırım bu zamanlarda çıkıyor nasıl temin edebilirim? yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Bugün bozulan petunya saksilarini bosalttigimda diplerinde oldukca iri kadi lokmasi larvalari buldum. Bu zamanda bu kadar iri larvalar bulmam beni sasirtti. Hayvan gübresi kullanmiyorum, kullandigim topraktan olabilecegini düsünüyorum. Ancak bu yil bahcede de cok miktarda larva buldum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-09-2012
|
mazıların toprak altı organlarına zarar veren zararlıların isimleri ve fotoğrafları varsa paylaşabilir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-04-2009
|
Merhaba arkadaşlar, topraktan çıkan yarı sersemlemiş durumdaki bu larvaları buldum, nedir acaba bilen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-09-2011
|
Arkadaşlar bu bahsettiğiniz böcekleri ben kendimi bildim bileli biliyorum bizim burada (ısparta) üzüm bağlarında olur şubat-mart döneminde bağ belleriz bunları bellerken toplarız mayıs-haziran döneminde bağı çapalarız o zaman toplamaya bile gerek duymayız çünkü kuşların o denem yavruları olur kuşlar peşimizden ayrılmaz çıkanı hemen kaparlar biz bu şekilde doğal olarak mücadele ediyoruz tabii ben 15 yıldır pek ilgilenmiyorum ama bizimkiler hala bu şekilde yapıyorlar. Yani serçeler çok severler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-09-2011
|
bu arada bizim burada bu böceklere koyungözü denir:-)) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |