Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asker
Resimlerini verdiğim böcek toprağın 20 cm altından çıkıyor.
|
arkadaşlar bu böcek tüm Türkiyede populasyonu artmış ve hızla da artan bir kurttur.
Yaşam döngüsü
1. yaş: haziran ayında çiftleşen kelebek yumurtasını ağaçlık ve otlu alana burakır.
toprağın 1-20 cm derinliğinde bir yuva içerisine bırakırlar. Haziran-temmuz aylarında yumurtadan çıkan larvalar, toprağın daha derin kısımlarına inerler. Eylül-ekim aylarında ikinci dönem larva haline geçerek, bitkilerin ince kökleri ile beslenirler. Daha sonra toprağın 50-90 cm derinliğine iner ve burada kışı geçirirler.
2.yaş:
Haziran başında üçüncü dönem larva haline geçer ve ertesi yılın mayıs ayına kadar bu dönemde kalırlar.
3.yaş:
Mayıs ayında bir yuva içinde pupa olur
(işte özellikle bu dönemde bahçeyve haziran-temmuz aylarında erginler çıkar. Bu zararlılar genel olarak iki yılda bir döl verirler.i sürerseniz pupalar ölür.)
Bu zararlılar polifag olup; elma, armut, ayva, şeftali, erik ve kiraz gibi kültür bitkieri ile paulownia köklerini tercih ederler. Yumuşak çekirdekli meyve fidanlarında ve hümüslü kumsal topraklarda, daha fazla zarar yaparlar. Bu türlerin erginleri bitkilerin toprak üstü kısımlarını, larvaları ise köklerini yiyerek zararlı olmaktadır. Ancak esas zararı, fidanların ve ağaçların köklerini yemek suretiyle, larvalar yapar. Bu zararlılar, özellikle fidanlıklar için çok önemlidir.
Doğal Düşmanları
Bu zararlıların bilinen en önemli doğal düşmanları, hem larvaları, hem de alacakaranlıkta uçan erginleri yiyen çeşitli kuş türleridir.
Mücadelesi
1. Arkadaşlar bu kurt toprak altında yaşar. bu kurdu öldürmek için toprağı zehirlemelisiniz ki bu imkansızdır. ayruca toprağı zehirlerseniz bu seferde bindiğiniz dalı kesmiş olursunuz. çünkü toprak canlıdır. toprağı zehirlerseniz hiçbirşey yetişmez. o zaman ne yapıcaz?
a) Kültürel önlemler
Bu zararlılarla mücadelede kültürel önlemler çok önemlidir. Fidanlıklarda ve plantasyonlarda alınması gereken kültürel önlemler aşağıda verilmiştir:
Fidanlıklarda alınması gereken önlemler :
- Ergin böcekler, yumurta bırakmak için otlu yerleri tercih ettiklerinden, haziran-temmuz aylarında ot temizliğine özen gösterilmelidir.
- Temmuz-ağustos aylarında toprak işlemesi yapılarak, yeni bırakılan yumurtaların güneş ışınlarına maruz kalarak ölmesi sağlanmalıdır.
- Fidanların sulama, gübreleme, vs. gibi bakım işlemleri zamanında ve tam olarak yapılmak suretiyle, sağlıklı olmaları sağlanmalıdır.
- Bu zararlılarla bulaşık fidanlıklarda, kullanılacak çiftlik gübresi önce ilaçlanıp, iyice karıştırıldıktan sonra, açıkta bekletilmeden toprağa karıştırılmalıdır.
- Fidanlar sökülürken ve söküm tamamlandıktan sonra, parseller derin sürülmeli ve görülen larvalar toplanıp imha edilmelidir.
Plantasyonlarda alınacak önlemler:
- Yumurta bırakmak için, hububat ekili ve yabancı otlu olan yerleri tercih ettikleri için bahçeye, ara tarım şeklinde hububat ekilmemeli, özellikle haziran ve temmuz aylarında ot temizliğine özen gösterilmelidir.
- Bahçe sonbaharda, 20-30 cm derinliğinde sürülerek, larvaların açığa çıkması ve kuşlar tarafından yenilmesi sağlanmalıdır. Mayıs ayında 15-20 cm derinliğinde sürülerek, toprakta bulunan pupalar tahrip edilmelidir. Temmuz-ağustos aylarında yapılacak toprak işleme ile de yumurtaların güneş ışığına maruz kalarak ölmesi sağlanmalıdır.
b) Mekanik mücadele
Gerek fidanlıklar ve gerekse plantasyonlarda böceklerin uçuş saatlerinde(saat 20.00-22.00), erginler toplanmalı.
c) bunu ben buldum: topladığın erginleri blendırda ezerek öldür. sonra su kat tekrar blendırdan geçir. suyu 1 gün beklet ve süz. süzdüğün suyu ağaçlarına ve toprağa püskürt.( haziran döneminde haftada 1 tekrarla)
böylece çiftleşen dişi senin tarlana yumurta bırakmaz. ve 4 yıl içinde populasyonu azalır. ama asıl çözüm kuşları öldürmemekte. ilaçlarla kuşları öldürüyoruz. sonra tarlayı sürerken eskiden traktörün arkasında yüzlerce kuş helirken şimdi 3-5 kuş geliyor. onlarda hemen doyuyor. meydan danaburnuna kalıyor. ama bu kaca dünyaya sığamayan insanoğlu önce kuşları öldürdü. şimdi zehirle manası öldüreyim derken toprağı da öldürür. sonunu kendi hazırlıyor insanoğlu.