Tuzak derken, bahçenizde kadı lokmalarının muhtemelen bulunduğu 2-3 yere birer kompost kabı inşa ediyorsunuz. Kapların altları toprak olmalı. İçlerine yeşil kahverengi malzeme koyup normal sıcak kompost yapıyorsunuz. Ahır gübresi de karıştırırsanız daha iyi.
Havaların ve toprağın soğuduğu bu zamanlarda (Kasım - Aralık) hala ılık olan kompostu yan tarafa devir ediyorsunuz. Dip tarafta larvaları bulacaksınız, hepsini topluyorsunuz. Toprak soğuduğunda bu larvalar kışlamak için sıcak yer ararlar. Bulamazlarsa 2 metreye kadar derine inerler ve bunları ele geçiremezsiniz. Fakat yakınlarındaki ılık kompost yığını onlar için bulunmaz bir nimettir. Hem istedikleri ısıyı, hem de beslenmek için bol organik malzemeyi bulurlar.
Dolayısıyla bu kompost yığınları mükemmel tuzak işlevi görürler. Etraftaki kadı lokmalarının %90'nı ele geçirirsiniz. Topladıklarınızı varsa tavuklara verin, yoksa bir kovaya biriktirip kovayı suyla doldurun. Büyük ölçüde popülasyonu bitirirsiniz. Kalanı da tarla fareleri halleder.
Geçen sonbahar bu yöntemle net 20 kilo topladım. O zamandan bu güne üzerlerinde deney yapacak kadar dahi bulamıyorum.
Bu yaratıklar ahır gübresiyle bir yerden diğer yerlere taşınırlar. Bu yüzden aldığınız ahır gübresine dikkat etmek gerekir. Erginlerin yumurtlama dönemi Haziran ortasından Temmuz ortasına kadardır. Ahır gübresini Ağustostan sonra sonbaharda dışkılanmış, veya kışın dışkılanmış gübreyi en geç Mayıs başında alıp kendi bahçenizde bekletirseniz yumurtaların ve zor görünen minik larvaların bahçenize gelmesini de engellemiş olursunuz.
|