agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)

Beğeni Düzeni67Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-11-2006, 17:10   #1
Yeni Üye

qblie's Avatar

Giriş Tarihi: 26-10-2006
evet bendeki lekeler daha buyuk ama benziyorlar

qblie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 12:14   #2
Yeni Üye

qblie's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fmt79
Fotoğraflar pek güzel olmamış. O yüzden tam anlamıyla görme şansım olmadı. Ama hayal meyal gördüğümden yola çıkarak bir tahminde bulunabilirim. Büyük ihtimalle güllerinizde Türkçe'de Karaleke olarak anılan bir hastalık mevcut.
Ama emin olmak için aşağıdaki fotoğrafa bir bakın. Sizin güllerdeki belirtilere benziyor mu? Emin olduktan sonra mücadele yollarını yazarım...

Fmt79, mücadele için ne önerirsin?

Eski 23-11-2006, 16:01   #3
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2006
Güllerde kara leke

Malesef kış döneminde bu hastalığı tamamen yok etmek imkansız. Bu dönemde patojen durgun ve dayanıklı bir yapıda kalıyor. O yüzden şimdilerde yapmanız gereken şey;
Hastalıklı yaprakları olabildiğinde uzaklaştırın. Gerekirse sert budama yapın. Hastalığın belirtisi olan yaprakları ve dalları mümkün olduğu kadar uzak bir yere atın. Budamanın hemen ardından bir fungisit uygulaması gerekiyor.

Budamadan hemen sonra Dithane-Blue (Mancozeb) ile ilaçlayın. Bahara kadar bu şekilde kalabilirler. Ancak baharda her 14 günde bir Dithane-Blue ile ilaçlama yapmanız gerekiyor. Yağmurlu günlerde yağış biter bitmez tekrar ilaçlamalısınız. Yağış varsa kaç gün geçtiği önemli değil.

Gülleriniz az sayıda ise bir kutu fungisit ile bu sorunu yıllarca ortadan kaldırırsınız diye düşünüyorum. Ama unutmayın, tavsiye ettiğim fungisit ucuz ve değme etkili. O yüzden Baharda hastalık görülmeden ilaçlama yapmanız çok önemli. Buna rağmen hastalık görülürse daha farklı, sistemik ve pahalı fungisitler kullanmanız gerekecek. Yani baharda hastalık çıkışı olursa daha farklı fungisitler kullanacaksınız.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2006, 22:44   #4
Yeni Üye

qblie's Avatar

yardımların için teşekkürler

Eski 05-12-2006, 03:19   #5
Yeni Üye

wholusee's Avatar

Giriş Tarihi: 09-11-2006
Galeri: 1

Herkese selam, benim derdim bitkimin toprağının üst kısmında bu tip ağa benzer oluşumlar var ve toprakta kırmızımsı böcekler gördüm. Sanırım kırmızı örümcek olabilir. Toprak su vermememe rağmen hep nemli ve bitkim yaprak döküyor. Önce kışa bağladım ama çığrından çıkmış durumda. Nasıl yok edebilirim. Acil yardım edrseniz çok sevinirim..
Saygılarımla...

wholusee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2006, 23:02   #6
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi wholusee
Herkese selam, benim derdim bitkimin toprağının üst kısmında bu tip ağa benzer oluşumlar var ve toprakta kırmızımsı böcekler gördüm. Sanırım kırmızı örümcek olabilir. Toprak su vermememe rağmen hep nemli ve bitkim yaprak döküyor. Önce kışa bağladım ama çığrından çıkmış durumda. Nasıl yok edebilirim. Acil yardım edrseniz çok sevinirim..
Saygılarımla...
Toprağınız çok ağır olmalı, o yüzden az da sulasanız uzun süre kurumuyor galiba. Bitkiniz için daha hafif bir toprak hazırlamanız iyi olur bence. Toprak üzerinde görülebilir tipte hifsel gelişmeler genellikle saprofit fungusların olduğunu gösterir. Patojen funguslar toprağın üzerinde gelişmezler. Bunun nedeni de toprağınızın ağır bünyeli oluşu. Bitkinizin yaprak dökmesi de bana göre yine toprakla ilgili. Ben toprağı değiştiremem fakat bu beyaz fungus gelişimini istemiyorum diyorsanız, o zaman Captan **** Thiram gibi fungisitlerle toprağı sulamanız yeterli. Uzun bir süre görünmeyeceklerdir. Ama korkarım böyle yaparsanız bitkinizin yaprakları sararmaya ve dökülmeye devam edecektir...

Eski 24-12-2006, 00:04   #7
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

Hhatice's Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2006
Galeri: 2
Çok teşekkür ederim. Sizi uğraştırdım ,kusura bakmayın anlaşılabilir olsun diye çok yakın çektim . Umarım çaresi vardır.

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2006, 12:31   #8

Hhatice's Avatar

Bu şekilde bir beyazlama yok sadece kıvrılma var.Gözle görülür herhangi bir canlı yok(böcek kurt sinek ) Saksıda olması içerinin sıcak olması mı sebep oldu dersiniz? İlginize çok teşekkür ederim.

Eski 25-12-2006, 15:03   #9
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2006
Galeri: 25
Mine Hanım fotoğraf yüklemeye çalışıyorum her boyutunu denedim sürekli yükleme hatası veriyor.

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2006, 15:37   #10
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Acaba forumda yazdığınız mesajın içine fotoğraf eklemeye mi çalışıyorsunuz? Öyle yapmak istiyorsanız, herhangi bir fotoğraf depolama sitesini kullanmanız daha iyi. Örneğin ben aşağıdaki adresi kullanıyorum.
HTML Kod:
http://www.imageshack.us
Fotoğrafı o siteye yüklerken 320*240 boyutlandırırsanız daha iyi olur. Sonra açılan tablolardan direct link yazan yeri kopyalayıp, forumda yazdığınız mesaj penceresinin üzerindeki insert image'yi tıklayıp linki buraya yapıştırmanız gerekiyor. Kolay gelsin...

Eski 25-12-2006, 16:01   #11
Ağaç Dostu

Cahide Kartal's Avatar

Giriş Tarihi: 16-06-2006
arkadaşlar benim bu unlu bitlerle başım belada menekşelerimi istila ettiler kürdanla temizleyebileceğim büyüklükte olanları temizledim ama bitecek gibi değil çok küçükleri de var mine hanımın tariflerinin yanı sıra önereceğiniz zirai ilaçlar var mı ispirtolu pamukla yapraklarını da siliyorum böcekleri sadece sarartıyor öldürüyor mu bilmiyorum bunu yaparken neye dikkat etmeliyim direkt püskürtme yapayım mı?

Cahide Kartal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2006, 22:50   #12
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cahide kartal Mesajı Göster
arkadaşlar benim bu unlu bitlerle başım belada menekşelerimi istila ettiler kürdanla temizleyebileceğim büyüklükte olanları temizledim ama bitecek gibi değil çok küçükleri de var mine hanımın tariflerinin yanı sıra önereceğiniz zirai ilaçlar var mı ispirtolu pamukla yapraklarını da siliyorum böcekleri sadece sarartıyor öldürüyor mu bilmiyorum bunu yaparken neye dikkat etmeliyim direkt püskürtme yapayım mı?
Unlu bit ile mücadele konusunda forumda bilgiler var aslında. Yoğunluk ne durumda acaba? Az yoğunluklarda çevre dostu pestisitler mevcut iken, çok yoğunluklarda bunlar faydasız, o yüzden daha zehirli ama etkili pestisitler kullanılacak. Yazlık yağ bulma şansınız varsa etkisi güzel, yine Malathion da iyi, ama bu ikisini de yoğunluk azsa kullanın.

Hektolineum (yazlık beyaz yağ)
Malathion WP 25 (Malathion)

Eski 26-12-2006, 09:03   #13

Hhatice's Avatar

fmt 79 ilginize teşekkür ederim.Benim kamelya ile ilgili bilgi alabileceğim başka bir bölüm varmı? Bulamıyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Eski 26-12-2006, 10:57   #14
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Bitkinizin hastalık **** zararlı sorunu yok gibi görünüyor. Site içinde arama yapın, bir de mine hanıma soralım, başka bilgi bulabilirmiyiz diye.

Eski 27-12-2006, 15:03   #15
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice Mesajı Göster
fmt 79 ilginize teşekkür ederim.Benim kamelya ile ilgili bilgi alabileceğim başka bir bölüm varmı? Bulamıyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Hatice Hanım,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1268 başlığına bir göz atarsanız kamelya ile ilgili çeşitli bilgiler bulabilirsiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2006, 13:49   #16

Hhatice's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Hatice Hanım,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1268 başlığına bir göz atarsanız kamelya ile ilgili çeşitli bilgiler bulabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim Mine Hanım aradığım bilgi buydu.İyi ki varsınız.

Eski 27-12-2006, 13:51   #17
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Fmt79 elimde ilaç yok önerebileceğiniz bişey varsa hemen temin ederim. Teşekkürler.

Eski 28-12-2006, 11:31   #18
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

kelebek larvaları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu Mesajı Göster
Fmt79 elimde ilaç yok önerebileceğiniz bişey varsa hemen temin ederim. Teşekkürler.
Hektavin 50 WP (%50 Carbaryl)
Decis EC 2,5 (25 g/L Deltamethrin)

Bu iki insektisitten birisini kullanabilirsiniz, **** muadilleri de olabilir...

Eski 28-12-2006, 16:56   #19
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Teşekkürler. Evde küçük çocuk var yapraklardaki ilaçlara yanlışlıkla dokunsa zarar vermez mi? Sebze türü bitkilerimdede var bu zararlıdan sebzelerdede kullanılabiliyor mu? Sebzeleri yıkayınca ilaç hemen etkisini kaybeder mi?

Eski 28-12-2006, 17:07   #20
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Sayın Adabayrakoğlu, sebzeleri yıkayınca ilaçlar etkilerini hemen kaybetmez. Bu yüzden son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre etiketlerde belirtilmektedir. Lütfen bu süreye kesinlikle uyarak ilaçladığınız sebzeyi tüketiniz.

Aynı şekilde ilaçlama yaptıktan sonra çocuğunuzun bitkiye dokunmasına engel olunuz. Çocukların ne zaman yaprağa dokunup ağzına sokacağı belli olmaz. İlaçlı bitkiye çocuğun teması çok gereksiz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2006, 17:11   #21
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Bütün tarım ilaçları ****** insan sağlığına zararlıdır. O yüzden mümkün olduğu kadar dokundurtmamaya çalışın. Malesef Carbaryl hafif sistemik o yüzden 7 gün beklemeniz gerekiyor. Carbaryl'i öneririm. İlaçlamadan 7 gün sonra yıkayıp rahatlıkla tüketebilirsiniz...
Mine hanımın da söylediği gibi, bir uzmandan da görüş alsanız, mutlaka tarım ilaçlarının etiketini okuyun, ilaçlama ile hasat arası süreyi dikkate alın, sonra yıkayıp rahatlıkla tüketebilirsiniz. Carbaryl %50 için bu süre 7 gün, ama siz yine de etiketi bir kez okuyun...

Eski 29-12-2006, 16:11   #22
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. İyi bayramlar , İyi seneler...

Eski 17-01-2007, 21:04   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-01-2007
Merhaba. narlarda mantarın neden olduğu çürüklerin ve zeytinde kurtlanmanın önlenebilmesi için hangi aylarda ilaçlama yapılmalı ve hangi ilaçlar kullanılmalıdır. teşekkür ederim.

kmozt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2007, 10:07   #24
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Narda çürüme ve zeytin sineği mücadelesi

Soru çok ticari olmuş Forumda daha çok herkesin yararlanabileceği bilgiler paylaşmak isterim.

Nar bitkisinde meyve çürümeleri ülkemizde çok yaygındır. Bunların başlıca sebebi yöreye çeşidin uyumsuzluğudur. Nar bitkisinin ekolojik isteklerine aldırmadan istenilen yere komşudan çelik alıp köklendirmek/aşılamak vs ile bahçe tesis edilmektedir. Ve yöredeki sıcaklık değişikliği, su faktörleri, özellikle ve en önemlisi ışık faktörleri nedeniyle nar olgunlaştıkça çatlamaktadır. Bu çatlamaları da çürümeler izlemektedir. Burada çürümelerin asıl nedeni, çatlamış olan narın ekşi ve cezbedici kokusuna kapılıp gelen pekçok zararlı, yarı zararlı **** çürükçül böcek türleridir.

Bu tip çatlaklara eşlik eden zararlı türlerinin başında Harnup güvesi ve Akdeniz meyve sineği gelmektedir. Aslında bitki zararlısı olmakla birlikte, çatlaklarla zayıflamış meyveleri tercih ederler. Bitki zararlısı olmayan, ancak çatlamış meyvelerin suyu ile beslenip larvalarını bırakın bir böcek de sirke sineğidir.

Zeytinde ise meyvede larva zararı yapan en önemli zararlı Zeytin sineğidir. Narda ve zeytinde zarar yapan bu iki böcek de (zeytin sineği ve akdeniz meyve sineği) aynı familyadandır. Mücadeleleri de benzerlikler gösterir.

Zeytin sineği ile mücadelede çevre dostu yöntemler varken onların kullanılmasında yarar var. Ülkemizde yaygın olarak bilinen ancak kullanılmayan en önemli yöntem feromon tuzaklarıdır. Zeytin sineği için çok rahatlıkla bulabileceğiniz bir tuzaktır. İçinde bir insektisit (deltamethrin) emdirilmiş bir kağıt, üzerinde de zeytin sineğinin cinsiyet hormonu (feromon) bulunmaktadır. Dolayısıyla feromonun cazibesine kapılan sinekler insektisitli kağıda temas ederek ölmektedir.

Diğer yöntem ise her iki zararlı için de (narda akdeniz meyve sineği ve zeytin sineği) önerilmektedir. Çok etkili bir yöntemdir ve çevre dostudur. Bu yöntemde ağaçların güneydoğu yöneylerinde her ağaç için 1 metre karelik bir alanın zehirli yem ile ilaçlanmasıdır. Burada çekici olarak protein hidralizat (hidrolize protein, ziray vb isimlerle biliniyor), insektisit olarak da malathion kullanılır. Protein hidralizat'ın kokusuna gelen sinekler insektisiti alınca ölürler.

Zeytinde feromon tuzağını asmak için fazla geç kalmayın, meyveler irileşmeye başlayınca asın. Zehirli yemi uygulamak için ise, vuruklu meyve arayın. Meyveleri gözlemleyin, böceğin yumurta bıraktığı meyvelerde kahverengi delikler olur. Bu meyveler çabucak dökülür. Yere düşen meyveleri gözlemleyin, vuruklu meyve varsa kısmi dal ilaçlaması yapın.

Narda ise, aynı şekilde kısmi dal ilaçlaması yapabilirsiniz. ama nar için daha erken davranmalısınız. Sürekli her yıl tekrarlayan bir sorun ise, meyveler küçükken, hiç zararlı görmeden ilaçlamanızda fayda var.

Eski 18-01-2007, 22:13   #25
Yeni Üye

teşekkür ederim

Eski 19-01-2007, 20:03   #26
Yeni Üye

ağaçların güneydoğu yönünde her ağaç için 1 metre karelik bir alanın ilaçlanması konusunu tam olarak anlamadım. biraz açabilirseniz sevinirim .teşekkürler.
Bir de, protein hidralizat'ın insektisit ile birlikte kullanılması gerekiyor değil mi?

Eski 20-01-2007, 22:56   #27
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Yani demek istiyorum ki, bir ağacı ilaçlarken ağacın güneydoğu yönündeki bir kısmını ilaçlayacaksınız. İlaçladığınız alan, ağaç başına ortalama 1 metre kare olacak. Bir ağacın bir metrekaresini ilaçlamanız yeterli. Fazlasını ilaçlarsanız kesenize zarar.

Eski 21-01-2007, 13:01   #28
Ağaç Dostu

caucasus's Avatar

Giriş Tarihi: 15-01-2006
Galeri: 787
Herşeyden önce herkese selamlar.Bende yardım istiyorum,benim yardım istediğim konu çam ağacı ile ilgili.Köyde bahçemizde 10 çeşit kadar çam ağacı var bunlardan bir tanesinin üzerinde dalların uç kısımlarında örümcek ağı gibi örülmüş ancak ondan çok daha yoğun bir şekilde,zannedersem tırtıl yuvaları gibi birşey ağacın üstü kurur gibi oldu daha önceki senelerde de ormanda olmuş ancak ormancılar ilgilenmişlerdi.ben bizim ağacımız için ne yapabilirim acilen yardım bekliyorum.
not;Ağac çıkamayacak kadar yüksek **** çok zor çıkıllır alt dallarını ben budamıştım ilginiz ve bilginiz için teşekkür ederim.esenlkle kalın

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2007, 13:35   #29
Yeni Üye

anladım. teşekkürler.

Eski 21-01-2007, 14:30   #30
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Çam kese tırtılı mücadelesi

Çam kese tırtılı ile mücadele çok zor ve zahmetlidir. En iyi mücadele yöntemi ağacın üstündeki tırtıl yuvaralırın toplamak ve imha etmektir. Aman dikkat, bu tırtılın üzerindeki tüyler ve salgılar insanlar için allerjiktir. Yuvalarına temas etseniz bile, hatta yuvayı sertçe parçalarsanız uçan tüylerden dolayı allerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. İnsanın yüzünü gözünü şişirir. Ölüme kadar giden ciddi reaksiyonlar var.

Keselerin toplanamadığı durumlarda uçakla ilaçlamalar yapılıyor bazı yörlerde. Bunun için ya böcek büyüme düzenleyiciler **** bacillius thrungiensis adında bir bakteriden üretilmiş insektisitler kullanılıyor. Bu iki mücadele yönteminden başka bir yolu yok. Kendinize en uygun olanı siz seçmelisiniz...

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025