![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
ftm79, 5. mesajınızdaki böcek için neyi öneriyorsunuz? Bir saksımda bundan görmüştüm. Düzenleyen Mine Pakkaner : 09-10-2006 saat 20:27 Neden: 5.mesaja link vermek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2006
|
bonsaisever, arkadaş topraktan çıktı deyince unlu biti o böcekle karıştırmış olabilir mi acaba diye düşünmüştüm. 5. mesajımdaki böcek bitki zararlısı değil. Saksı **** bahçe toprağındaki organik maddeler ile besleniyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Elinizde herhangi bir insektisit var mı? Varsa ismini yazın uygun olup olmayacağını söyleyeyim. Tek çare ilaçlamak. Ama insektisitiniz yoksa almaya değmez bence. Muhtemelen saksı altında, zemine değer yerlerdeki boşluklarda yuvalanmışlardır. Toprağın derinlerine gidemeyeceği için dışarıda görmeniz muhtemel. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
|
Entomoloji ile (en azından sucul böcekler bazında) amatör olarak ilgilendiğim için (hoşgörünüze sığınarak) küçük bir müdahalede bulunmadan geçemeyeceğim. Fotoğrafı görülen omurgasız, bir "böcek" değildir. İsopod olarak adlandırılan (Suborder Oniscidea) krustaselerdir. http://bugguide.net/node/view/15976/bgpage Böcek için bkz; http://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6cek Saygılarımla, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Oğuz SAĞLAM, gerçekten çok teşekkür ederim. Entomoloji konusunda eğitim almış olmama rağmen nasıl böyle bir hata yaptım anlayamıyorum. Bir an böcek deyivermişim. Oysa böcek olmadığını zaten biliyorum. Elim sürçmüş galiba ![]() Oysa böceklerin vücutları baş, gövde ve karın olmak üzere üç kısımdan oluşur. Gövdenin her bir segmentinden birer çift gerçek bacak çıkar. Yani toplam 6 bacakları vardır. Kanatlar iki çifttir. Ancak Diptera takımında ikinci çift kanatlar HALTER adı verilen denge organına dönüşmüştür. Başta bir çift antenleri vardır. vs vs vs Bu canlı hiç böceğe benziyor mu allah aşkına ![]() Düzeltiyorum; 5. mesajımdaki canlı Isopoda takımı, Oniscidea familyasından eklem bacaklı bir hayvandır. Arkadaş saksı toprağında unlu bit gördüm deyince, acaba bu canlı ile karıştırdı mı diye düşünmüştüm. Bu canlılar Kesinlikle bitki zararlısı değildirler. Yosun, humus, funguslar ve ölü bitki dokuları ile beslenirler. Bu canlıya böcek dediğim için özür diler, tekrar Oğuz SAĞLAM'a teşekkür ederim. Bonsaisever, DDVP olmaz. WP formülasyonunda herhangi bir insektisit olabilir. Malathion WP 25 bulabilirseniz olabilir. **** toz formu bulabilirseniz o da olur. Yani Malathion dust 5 **** 4. Yalnız uyarayım, toz formülasyonu felaket derecede kötü kokuyor Düzenleyen fmt79 : 10-10-2006 saat 21:05 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2006
|
ilginiz için teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
agaclar.net
|
Evet, "hayvan" demek de pek uygun gelmiyor kulağa ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
|
Börtü denilebilir. Atalarımızdan bu yana kullanılagelen "börtü-böcek" tanımlamasının börtü kısmını bunlara kullanıyorum ben ![]() Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-04-2006
|
Badem ağacım kabuklu bitler tarafından istila edildi. Foruma koyduğunuz şu fotoğraf sayesinde sorunun kabuklu bit olduğunu anladım. http://www.agaclar.net/forum/showpos...18&postcount=4 Kabuklu bitlerle ilgili forumda bilgi bulamadım. Bu böceklerden nasıl kurtulabiliriz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Bademde kabuklu bit
Siz yine de bir fotoğraf ekleseydiniz iyi olurdu. Kabuklu bitlerin mücadelesi meyve ağaçlarında, süs bitkilerinde, ve turunçgillerde birbirinden farklıdır. Farklı insektisitler kullanılır. Bademde kabuklu bit sorunu varsa mutlaka kimyasal kullanmak zorundasınız. İki alternatif sunayım, uygun olana siz karar verin. 1) Gusathion M DP 2,5 (Azinphos methyl) 2) Suprathion 40 EC (Methidathion) İkisinde de etki süresi 21 gündür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-04-2006
|
Çok net bir fotoğraf değil ama bir fotoğraf koyayım. Sorunun ne olduğu bu fotoğraftan anlaşılır mı bilmem. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
![]() İyi akşamlar, Mine Hanım,yaptığım hatayı farkettim ve çok güldüm kendime. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Benjaminde Yaprak Altı Zararlıları Dolayısı ile Yaprak Dökülmeleri
Merhaba, Son derece sağlıklı olan ve fışır fışır yeni taze yapraklar veren koyu yeşil yapraklı benjaminimin yapraklarında dökülme başlamıştı. Nedir ne değildir derken bir de baktım ki eklediğim resimlerde görüleceği gibi -umarım görüleceği gibi desem daha doğru olurdu sanırım ![]() Güneşli ve ılıman İstanbul günlerinin yaşandığı bugünlerde havalansın, güzelleşsin diye açık balkonumda tuttuğum benjaminimin -farkettim de ne kadar da zor söyleniyormuş bu bitkinin sahiplenilmiş söylenişi ![]() İnanmayacaksınız ama azmettim, balkondan içeriye alıp onu, banyoda bir güzel mekanik temizlik yaptım fıskiyeli duş başlığı ve diş fırçası eşliğinde. Sadece 2 adet eli olanların -özellikle de benjamin gibi sık yapraklı bir bitkinin hemen hemen tüm yapraklarını tek tek ele almayı deneyecek kadar akıllarını peynir ekmekle yemiş olanların- denemek istemeleri halinde tecrübe etmiş birisi olarak söylemeliyim ki bunun için de en iyi yöntem sağ elinizin başparmağı ve işaret parmağı ile diş fırçasını tutarken, duşbaşlığını da aynı elinizin geri kalan 3 parmağı ile sabitlemek suretiyle dış fırçasının üzerine doğru suyun devamlı gelmesini temin ederken sol eliniz ile de tek tek yaprakların altını çevirmek suretiyle temizlik yapılacak yaprakları tespit edip canavarlarla savaşmak... (Allaahım, ne kadar da uzun bir cümle olmuş böyle, tekrar okurken içim sıkıldı;okumaya kararlı olanlar beni affetsin) ![]() Sonra da tekrar balkona çıkartarak bir güzel yazlık yağ uyguladım sis gibi ince spreyleyen fıs fısım ile. Güneşte uygulamadım ilacı tabii. Rüzgar da yoktu. Ama baktım ki hepsini yok edememişim haliyle. Zira bir süre sonra deli pöstekisi sayar gibi bir ruh haline giriyor insan ve pes ediyor. Siz etmeyin inşaalah... ![]() Örnek fotolar kısmında benzerini göremediğim için elimdeki makina ile çekebildiğim en detaylı görüntüleri ekliyorum. Not: Bu arada, bu kütleciklerden yaprakların üst yüzünde de ve fakat çok daha az sayıda mevcut. 3.resimde de üst yüzü örneklemeye çalıştım. Ne yapmam gerektiğine dair fikri olan ve ilgi gösteren tüm üyelere şimdiden teşekkürlerimi sunarım. Levent ![]() ![]() ![]() Düzenleyen Mine Pakkaner : 24-10-2006 saat 22:05 Neden: resimleri görünür hale getirmek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Lerdemir durumunu hiç beğenmedim.. Çamkozalağı kahvesi var... burdan çık ilerde ... orda bir kahve söyle benden.. Mine hanımın evde yapılan ilaçları var. onlar bir göz at kahveden sonra... birde Fmt79 fikrini söylesin.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Yapacağım yapacağım da, hangi zararlıya ilişkin olanını yapacağım onu bilmiyorum sevgili Memet Bey... Durumuma gelince... Endişelenmeyiniz, geçecektir inşaallah ![]() Kahve? Tam olarak hangi adreste? Kroki vs ? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
burdan dümdüz git kahveyi bulacaksın.. Bayramdan sonra sanırım bir çare gösteren olacaktır. Tüylü yaprakları olan bir çiçeğimde beyaz pamuksu bir parazit var.. aynı yolla temizliyorum sürekli... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
benjaminde kabuklu bit mücadelesi
Lerdemir, bitkinizdeki zararlı Diaspididae familyasından bir kabuklu bit. Kabuklu bitler ile mekanik mücadele söz konusu değildir. Ama bir adet bitkiniz varsa, vaktiniz de bolsa, o zaman birşey diyemem. Kimyasallara geçmeden önce birşey söylemek istiyorum; kabuklu bitler genel olarak tozlu bitkilerde daha yoğun olurlar. O yüzden bitkinizin tozlu olmamasına gayret gösterin. Kimyasal olarak, yazlık yağ çok etkili ve doğal düşmanlara karşı zararsızdır. Kullanımı kusursuz ise etkisi de kusursuz olacaktır. Bitkiye ince tabaka şeklinde uygulamanız yanlış olur, sanki bitki suya batıp çıkmış gibi ıslanmalıdır. Yaprağın hem alt hem de üst yüzeyi ilaçlanmalıdır. Bu şekilde beyaz yağ uygulaması iyi sonuç verir. Tekrar denemenizi tavsiye ederim. Ama yine de olmuyor derseniz, o zaman başka insektisitlere başvurmanız gerekecek. Mesela; Suprathion 40 EC (Methidathion) olabilir. veya Gusathion M WP 25 (Azinphos methyl). Öncelikle yazlık yağı tekrar denemenizi öneririm. Kükürt, Captan ve Folpet ile yazlık yağ ilaçlamaları arasında en az 21 gün geçmeli, yazlık yağ uygulama sırasında bitkiler su stresinde olmamalı, hava sıcaklığı 32 derecenin üzerinde olmamalıdır. Başarılı olmazsa Suprathion'u kullanmanızı tavsiye ederim. Düzenleyen fmt79 : 26-10-2006 saat 16:15 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Peki fmt79, bilgi için teşekkür ederim. Yazlık yağı bir daha uygulayayım ıslak ıslak... Gelişmeleri aktaracağım. Bu arada hiç üşenmeyip, ısrarla tüm sorunlara çare oluyorsunuz ya, gıpta ediyorum azminize sabrınıza, şükran da tabii... Saygılar, Levent |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Unlu Bit
Merhaba, Sorunuzun tanımı ve çözümüne yönelik olarak sevgili Mine Pakkaner'in verdiği bilgiler için şu bağlantılara bakabilirsiniz http://www.agaclar.net/forum/showpos...9&postcount=12 http://www.agaclar.net/forum/showpos...6&postcount=54 Ayrıca, yine aynı detayda sevgili fmt79'un verdiği bilgiye de şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz http://www.agaclar.net/forum/showpos...0&postcount=20 Buralardaki yönlendirmelere dikkatle uyarsanız eminim istediğiniz sonuca ulaşırsınız. Ayrıca, bu bağlantılar dışında da bilgi ihtiyacınız olursa, ya da diğer mağdurları ![]() Geçmiş olsun, Saygılar Levent |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
unlu bit de malathion kullanımı
Alıntı:
Unlubit yoğunluğu fazla ise, bitkiniz de az sayıda ise, elinize bir patates filesi alın (Bitkiye zarar vermeyecek herhangi bir şey olabilir aklıma şu anda patates filesi geldi), unlu bitleri bitkiye zarar vermeden azaltın. Fileyi sürterek salgıları ve fazla unlubitleri düşürün. Sonra Malathionu uygulayın. Başka bitkilerde unlubiti görmediğiniz sürece onları ilaçlamanıza gerek yok. Aslında forumda biryere yazsam mı, sürekli tekrarlıyorum aynı şeyleri ama; Tarım ilaçları etiketlerinde yazan bitkilerde güvenle kullanılabilirler. Çünkü o bitkilerde toksikolojik testler yapılmıştır ve toksik olmadığına karar verilmiştir. Ancak, süs bitkileri gibi etikette yazmayan bitkilerde kullanırken yapmanız gereken şey; Öncelikle bir bitkinin bir yaprağına pestisiti püskürtün, aradan 2-3 saat geçtikten sonra bitkide bir anormallik (sararma, kızarma, solgunluk vb) yoksa o zaman tüm bitkileri ilaçlayabilirsiniz. Düzenleyen Mine Pakkaner : 09-02-2007 saat 12:46 Neden: konunun önemini vurgulamak |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Bu unlu bit denen melun şey şu anda yaprakları tam olarak istila etmedi ben onları her bulduğumda elimle temizliyordum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-11-2006
|
Merhaba.. Bahçedeki kayısı ağacımın kök kısmında ve dallarında fazla miktarda sakızlanma meydana geldi.Nasıl düzeltebilirim acaba yardımcı olabilir misiniz? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sert çekirdekli meyve ağaçları hastalık, zararlı, toprak koşulları, hava ve su koşulları gibi pek çok uygunsuz faktörden etkilendikleri zaman sakız çıkarabilirler. Çok yönlü bir konu bu. O yüzden bitkinin kökleri dahil bütün aksamın dikkatle bakın. Normal olmayan bir görünüm mevcutsa onu yazarsanız daha aydınlatıcı olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-10-2006
|
Güllerimin yaprakları
merhaba, terasımda bulunan güllerin üçünün yapraklarında koyu kahverengi benekler oluşmaya başladı. Sanki yanmış gibi görünüyor. Soğuktan olabileceğini söyleyenler oldu ancak terasın diğer köşesindeki güllerde böyle bir sorun yok. Beneklere rağmen güller açmaya ve yaşamaya devam ediyor ![]() ![]() bitkimin başına ne geldiğini ve düzelmesi için ne yapabileceğimi söylerseniz sevinirim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğraflar pek güzel olmamış. O yüzden tam anlamıyla görme şansım olmadı. Ama hayal meyal gördüğümden yola çıkarak bir tahminde bulunabilirim. Büyük ihtimalle güllerinizde Türkçe'de Karaleke olarak anılan bir hastalık mevcut. Ama emin olmak için aşağıdaki fotoğrafa bir bakın. Sizin güllerdeki belirtilere benziyor mu? Emin olduktan sonra mücadele yollarını yazarım... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|