agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Yeni Çimlendirilmiş Fidelerde Yaşanan Sorunlar (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8575.htm)

Charlaux 28-04-2012 17:04

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MazI (Mesaj 954712)
hocam resimlere baktımda çok net görünmüyorlar...

Sevgili mazi,
En iyi çıkabilen bunlar;baştan kavrulmuş çıktı.

MazI 28-04-2012 18:43

hocam bu yaşında türü hakkında kesin birşey diyemem ama üstünün o şekilde olmasının nedeni tohumlarınız çürümek üzreymiş baya hasar görüp kafalarını dışarı cıkarabilmisler..aşırı sulamanızdan olabilir..

Charlaux 28-04-2012 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MazI (Mesaj 955411)
hocam bu yaşında türü hakkında kesin birşey diyemem ama üstünün o şekilde olmasının nedeni tohumlarınız çürümek üzreymiş baya hasar görüp kafalarını dışarı cıkarabilmisler..aşırı sulamanızdan olabilir..

Baya uzun süre kafasını göstermedi;uzun bir süredir topraktaydı.Zaten onları çimlenme döneminde hiç sulamadım.Şimdi esas sorum geliyor;onu güneşin yanına koydum ve sulamadım da (çimlendikten sonra) fakat onu şu anda en iyi duruma sokmak için ne yapmam gerekir;yani en azından olmadı fakat onu kurtarabilmek için elimden geleni yaptım diyebilmem için ;)
Teşekkür ederim
Not:Bu arada kesin birşey diyemem yazmışsınız ya tahminen neye benziyor;kişisel görüşünüzü merak ettim çünkü :)

MazI 28-04-2012 19:11

çam oldugunu soyleyebilirimde hangi çam türü onu soyluyemem:D..ama tohumu aldıgınız agacı tarif ederseniz soylerim...

iyi duruma sokman icin asırı sulama,gunesin yakıcılıgından koru,sularken yine ust taraflarını ıslatma..ılık ortamda tut...bulundugu ortamın ısısı genelde sabit olsun..

Charlaux 28-04-2012 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MazI (Mesaj 955434)
çam oldugunu soyleyebilirimde hangi çam türü onu soyluyemem:D..ama tohumu aldıgınız agacı tarif ederseniz soylerim...

iyi duruma sokman icin asırı sulama,gunesin yakıcılıgından koru,sularken yine ust taraflarını ıslatma..ılık ortamda tut...bulundugu ortamın ısısı genelde sabit olsun..

Memet beyin gönderdiklerinden demek ki mutlu oldum :p Şu an camın yanında tutuyorum kendilerini.Bunun dışında aspirinli su kullanmam daha mı iyi olur ? Şu anda da balkonumsu oda denilen yerde tutuyorum oranın sıcaklığı da dışarıya göre daha sabit oluyor.Bugün öldü sandığım kaktüsümde renklendi yani keyfime diyecek yok :)) Tohum da yanlış hatırlamıyorsam beyaz ve üstüde sarı pamuk gibiydi :rolleyes: En kısa zamanda düzelmiş halinin fotoğrafını buraya koymak dileğiyle :rolleyes:

Emre Kuzu 28-04-2012 19:28

Belli bir süre sonra hatta en yakın zamanda yakıcı güneş ışığından korumak şartıyla dış mekana almalısınız sert rüzgarda olmazsa iyi olur, iç mekanda sağlıklı olmaz hava sirkülasyonu ister bu hem hastalıkları da önler

Charlaux 28-04-2012 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 955455)
Belli bir süre sonra hatta en yakın zamanda yakıcı güneş ışığından korumak şartıyla dış mekana almalısınız sert rüzgarda olmazsa iyi olur, iç mekanda sağlıklı olmaz hava sirkülasyonu ister bu hem hastalıkları da önler

Mayıs'ın ilk haftalarına kadar içeride bakmam daha doğru değil midir ? Niye diye soracaksanız Sn.Mazi düzenli bir sıcaklıkta olması gerektiğini söyledi fakat daha dün evimizin orada şimşek çaktı ve yağmur yağdı,bugünse güneşli.

Emre Kuzu 28-04-2012 19:39

Sıcaklık farkları onu daha dirençli hale getirir dış şartlara alışmış olur gece gündüz sıcaklık farkları Türkiye gibi tropikal iklimi olmayan bir yerde dış mekan bitkileri için bu da önemlidir. Zaten doğaya baktığımızda olayı anlarız. Dediğim gibi ona zarar vermeyecek fırtına direkt güneş ışığından bir süre korumalı ve toprağın tamamen kurutmazsanız onun en uygun yetiştirme ortamını oluşturursunuz.

Charlaux 28-04-2012 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 955468)
Sıcaklık farkları onu daha dirençli hale getirir dış şartlara alışmış olur gece gündüz sıcaklık farkları Türkiye gibi tropikal iklimi olmayan bir yerde dış mekan bitkileri için bu da önemlidir. Zaten doğaya baktığımızda olayı anlarız. Dediğim gibi ona zarar vermeyecek fırtına direkt güneş ışığından bir süre korumalı ve toprağın tamamen kurutmazsanız onun en uygun yetiştirme ortamını oluşturursunuz.

Yani doğru anladıysam bu haliyle bitkiyi terasın daha iç kısmında kalan bir alana koyacağım,gerçi kedilerimden korkuyorum ama :o

MazI 28-04-2012 23:17

hocam bence balkonda tutmaya devam et kapalı isede her gün havalandır..daha yaşı küçük biraz güçlensin ondan sonra dışarı alırsın..

MazI 29-04-2012 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 955444)
Memet beyin gönderdiklerinden demek ki mutlu oldum :p Şu an camın yanında tutuyorum kendilerini.Bunun dışında aspirinli su kullanmam daha mı iyi olur ? Şu anda da balkonumsu oda denilen yerde tutuyorum oranın sıcaklığı da dışarıya göre daha sabit oluyor.Bugün öldü sandığım kaktüsümde renklendi yani keyfime diyecek yok :)) Tohum da yanlış hatırlamıyorsam beyaz ve üstüde sarı pamuk gibiydi :rolleyes: En kısa zamanda düzelmiş halinin fotoğrafını buraya koymak dileğiyle :rolleyes:

buyuk ihtimal karaçam...

Rengahenk 10-05-2012 16:14

Amaranthuslarımın son hali. Biri oldukça iyi durumda fakar diğeri biraz daha yavaş gelişiyor. 1 hafta sonra viyole alacağım.
http://g1205.hizliresim.com/x/b/5mkkx.jpg
http://g1205.hizliresim.com/x/b/5mkpv.jpg

DilekGuven 05-12-2012 16:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 953579)
Ama bu bitkinin tohumları toz gibi, 2 adeti nasıl ayıralım? :)

Taneli tohumlarda viyollere veya bardaklara veya saksılara tek tek ekmek kolay. İnce tohumları tıpkı yemeğe biber serper gibi bir tutam alıp hazırladığım torfa serpiyorum. Ama ne kadar dikkat etsem de bazen bir köşede fazla sık çıkabiliyorlar.

siz yazalı çok olmuş ama belki bu sene tohum ekeceklerin işine yarar, şöyle bir yöntem okumuştum, uygulamadım, sadece teorik bilgidir:
böyle kum gibi, çok ufak tohumların ekilirken çok sık yerleşmesini engellemek için bir tuzluğun içerisine bir miktar kuru kum (tabii ki tuzsuz, temiz olmalı) koyup, tohumları da bu kuma karıştırıyorsunuz. daha sonra tuzluğu ağzını kapatıp çalkalama hareketiyle tohumların kum içerisinde mümkün olduğu kadar eşit dağılmasını sağlıyorsunuz. hazırladığınız çimlendirme torfunun üzerine de bu tuzluk yardımıyla tuz eker gibi kumla birlikte tohumları ekiyorsunuz. böylece çok sık ekilip çok bitişik çıkan fidelerin kaybını minimuma indirgeyebiliyormuşsunuz. martta ben de ufak tohumlarımda bu yöntemi deneyeceğim.

Cumhur Tonba 05-12-2012 19:38

Güzel ve kullanılan bir yöntem. Daha evvel yem hazırlarken Örneğin bir tona konacak 100 gr.lık bir katkı maddesini bu şekilde yapardık. Anlattığım 37-38 sene öncesi. Yemi kendimiz hazırlardık. ıoo gr yemden alıp, yüz gram katkı maddesiile iyice karıştırıp daha sonra bunu 20-30 gr yemle yine harmanlar, bunu yine 1-2 kilo yemle ve sonra 5-6 kilo yemle harmanlayıp daha sonra yem kırma makinesinde karıştırırdık.

Fagus Sylvatica 27-01-2013 23:17

Merhaba. Bir süre önce şebboy tohumu ektim. hepsi çimlendi, önce sağlıklı geliştiler ama bir süre geçtikten sonra hepsi sırayla öldü. normal toprağa ekip içeriye almıştım. normal ölçülerde suladım. sizce nedeni ne olabilir? bir süre sonra kum gibi ufak toplar halinde toprak birikintileri oluşmuştu yüzeyde. bunla ilgili olabilir mi bir zararlı gibi

Cymbelina 27-01-2013 23:40

Sayın Fagus Sylvatica, benzerini ben de yaşadım. Geçtiğimiz baharda ben de ilk kez tohumunu alıp deneyeyim dedim. Torfta çimlendiler, ben toprağa bile geçirmemiştim yani. Benimkiler de öldüler. Ki ben zaten ilk kez denediğim için acemliğimden kaynaklandığını düşünüyorum. Tohumun markası neydi hatırlamıyorum, daha sonra eklerim bu mesajıma.

Elinizde fotoğrafı varsa ekleyin arzu ederseniz, böylece bilen arkadaşlarımız belki daha iyi fikir verebilir.

Fagus Sylvatica 27-01-2013 23:44

Ne yazık ki hiç fotoğrafım yok. Çünkü o zaman bu siteyi bilmiyordum ne yazık ki. Umarım bir cevap buluruz çünkü şebboy yetiştirmeyi gerçekten çok istiyorum.

bahcivancık 27-02-2013 21:51

Arkadaşlar benimde diktiğim fidelerimin hemen boynu bükülüyor topraktan çıkar çıkmaz bir haftada 10 cm oluyor boynu bükülüyor güneşide görüyor fıs fıs ile suluyorum ne yapayım direk ışıkta yok balık kasalarından sera yaptım içerde ortalama 30 derece sıcak oluyor bir sakıncası olur mu ?

Emre İlhan 03-03-2013 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcivancık (Mesaj 1110475)
Arkadaşlar benimde diktiğim fidelerimin hemen boynu bükülüyor topraktan çıkar çıkmaz bir haftada 10 cm oluyor boynu bükülüyor güneşide görüyor fıs fıs ile suluyorum ne yapayım direk ışıkta yok balık kasalarından sera yaptım içerde ortalama 30 derece sıcak oluyor bir sakıncası olur mu ?

Sulamayı fazla kaçırmış olmalısınız. Fidelerinizin toprağını ıslatmayınız, sadece nemlendirmeniz onlar için yeterli olacaktır.

30 derece sıcaklıktaki fideler, hemen boya giderler ve güçsüzleşip ölürler. Çimlenen fideleri, sıcaklıkla orantılı olarak gübrelemeli ve gün ışığından yararlandırmalıyız:)

Bkz, bkz

ERZ 23-03-2013 16:11

arkadaşlar yaklaşık 10 gün önce salatalık tohumu ektim çimlendiler hatta 12cm falan oldular.
hafif yan yatmış durumdalar ve gerçek yaprakları daha çıkmadı acaba bu gelişimleri nomalmi normal degilse ne yapmalıyım?

ERZ 23-03-2013 16:44

3 Eklenti(ler)
Eklenti 381035

Eklenti 381036

Eklenti 381037

ciroz 23-03-2013 16:59

Sn. ERZ,

Fideleriniz ışık arayışında, ışığa ulaşma isteğindeler. Daha fazla ışık ve göreceli daha az sulama öneririm.

ERZ 23-03-2013 17:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciroz (Mesaj 1125919)
Sn. ERZ,

Fideleriniz ışık arayışında, ışığa ulaşma isteğindeler. Daha fazla ışık ve göreceli daha az sulama öneririm.

camın önünde tutmama rağmen böyleler. yapay ışıklandırma sistemi mi
kurmam gerekiyor?
teşekkürler...

hanımeli 28-03-2013 13:59

kesinlikle ışık arayışı içindeler,benim geçen sene böyle olmuştu sonra çoğu kurumuştu tabi bilgisizlikten becerememiştim,

bu sene bu siteden öğrendiklerim sayesinde şimdi harikalar,ben akşam 6 dan sonra 11 watlık 2 adet florasan ile gece 10 a kadar ışık takviyesi yapıyorum ve tüm fidelerim kalın gövde yaptılar boyları kısa üzerleri yaprak yaprak oldu coştu.sizede tavsiye ederim.

sevda çil 01-04-2013 13:59

Arkadaşlar geçen hafta çimlendirdiğim tohumlarım çok cansız.ilk denemem ve okuduklarıma göre sulama ile ilgili problem var.çimlenene kadar çok kurulduğunda alttan suladım.toprak tam kurumadan su vermedim ama gene de cılız uzuyorlar:(fotoğraflarını çektim ancak nasıl koyacağımı bulamıyorum.teşekkürler.

maki01 01-04-2013 17:55

Bu başlık size yardımcı olacaktır sevgili sevda çil.

Tıklayın ==> http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6256.htm

pasaportee 02-04-2013 14:20

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
İki hafta önce cam kenarında bardakta ektiğim golden midget cinsi karpuz büyüdü ve iki gün önce balkonda torf,toprak ve kum karışımlı saksıya aldım. Fakat fide yan yatmaya başladı. Sebebi nedir acaba? Işık fazlamı geliyor?
Eklenti 384623
Eklenti 384624

miraynas 18-04-2013 12:04

merhabalar benim de sorum var,

yanlış birşey yapacağım diye korkuyorum

ilk kez tohum ve soğan ekimi yaptım, ama içime sinmeyen bir şeyler var.

geçen hafta cumartesi günü ekimi yaptım ama öyle torf falan ıslatmadım. bahçe toprağı ile torfu karıştırdım daha sonra zemini düzledim tohumları serpiştirip üzerine incecik torf serptim. ve bitki besini ile suladım. daha sonra her akşam düzenli olarak serpinti şeklinde topragın üstü nemli kalmasını sağlıyacak kadar su verdim.

fakat çıkan filizlere bakarmısınız sanki biraz sarı gibiler ve kuruyacakmış gibiler:(

acaba sulama miktarını arttırmalı mıyım?

mesela bu yuvarlak saksılara her gün ne kadar su vermem gerek ayrıca dikdörtgen saksılara da ne kadar vermeliyim?

son bir sorum daha var güneş ışını direk almalılar mı yoksa aydınlık bir oda da yetiştirsem olur mu?

bitki besinini ne sıklıkta kullanmalıyım?

ne zaman dışarıda bakmaya başlayabilirim ve ne zaman asıl yerlerine ekmeliyim?

bir de bugün büyük dikdörtgen saksıları üzerlerine poşet geçirip balkona koydum erken mi sizce? onları da ev içinde aydınlık yere mi koymalıyım?
sorularım çok ama emeğimin boşa gitmesini istemiyorum.

http://http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/391814d1366278085-img_5763.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...5-img_5761.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/391816d1366278224-img_5760.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...4-img_5764.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...4-img_5760.jpg

Dansel 18-04-2013 16:41

Yeni ektiğiniz tohuma neden bitki besini verdiniz ki?

Dansel 18-04-2013 16:46

Sn. Miraynas,
Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) bölümünü incelerseniz size çok yardımcı olacaktır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025