agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Yeni Çimlendirilmiş Fidelerde Yaşanan Sorunlar (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8575.htm)

Mine Pakkaner 27-04-2011 13:39

Kökler uzadıkça spreyle verilen su hiç yeterli olmayacak. Sadece torfun üst tabakasını ıslatıyor olacaksınız, oysa torf suyunu bir kez kaybederse yeniden çok zor alır. Bu da fidelerinizin ölümü demek olur. Saksınızın tamamını sulayın. Alttan su hemen çıkıyorsa suyunu kaybetmeye başlamış demektir. Saksı kenarındaki açıklık da bunun göstergesi.
Saksının altına bir kap koyun ve orada biriken su bir gün kalsın. Hatta saksı uygunsa su dolu kovaya sokun.

Fideler 5-6 cm boya gelince şaşırtın. Keşke hepsini ayrı ayrı kaplara ekseydiniz. Basit, fastfood dikkanlarında kullanılan içecek bardakları bu işe uygun, aklınızda olsun. İbreliler derin kök yaptığı için şaşırtmada sorun olmasın diye bu önlemleri alıyoruz.

Şaşırtırken de bahçe toprağı, kompost ve dişli dere kumu karışımı kullanın.

ecagli 27-04-2011 14:21

Mine hn tekrar merhaba, Saksı uygun değil 80 cm yatay bir saksı su tutacak altlığını da bulamadım. Altınıda delmedim bu yüzden altlığı olmadığı için. Bu durumda yanından su versem olurmu ne yapmalıyım garip bir durum :(

ahaknet 09-05-2011 22:53

Filizlenen tohumlar için acil yardım

Merhaba,
Ektiğim tohumların bir çoğu filizlendi. yaklaşık 1 ay sonra hepsi teker teker öldü ve ölmeye devam ediyor. Güneş gören balkonda duruyorlar. Bir kaç gün önce havalandırmak için gün boyu kapağı açık bıraktım hava biraz soğuktu ama etkiledi mi bilmiyorum. Nerede hata yapıyorum, geri kalan filizlerim için acil yardım lütfen.

gaddar 19-10-2011 12:41

Filizlenmeyen Tohumlar ile ilgili yardım lüften!

Herkese Merhaba,

Kısa bir süre önce balkon bahçeciliği ile ilgilenmeye başladım.İlk olarak tohumdan fide yetiştirmeyi öğrenmem gerektiğini düşünüp aşağıdaki ürünlerin siparişini verdim.

Johnny's Selected Seeds firmasından;

Hydrofarm Seedling Heat Mat - 9" x 19-1/2"; 17 Watts-1 Unit

Brandywine Domates tohumu

Mrs. Burns' Lemon Fesleğen tohumu

Karışık Marul -Allstar Gourmet Lettuce Mix-Packet

Organik Habanero

Magic Plant firmasından;

Propagatör

Premium gübreli toprak

Viyol 45'li

Tohumları magic plant'tan aldığım viyollerin içine kabın yaklaşık 3/4'ünü dolduracak şekilde koyduktan sonra üzerine biraz daha toprak koyarak kapattım ve suladım.Sonra hepsini propagatörün içine alıp ısıtıcının üzerine koydum ve propagatörün kapağını kapattım.2 hafta geçmiş olmasına rağmen filizlenmediler.Sizce nerede yanlış yapmış olabilirim,ısıtıcı ile toprağın çok kuruduğunu farkettim ancak ısıtıcı olmadan yaptığım denemeden de olumlu sonuç alamadım.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Teşekkürler

amatör hobici 20-10-2011 13:44

Sevgili arkadaşım, Tohumlarınızın çimlenmemeleri ile ilgili aklıma şunlar gelmektedir;
1- Tohumlar kotü koşullarda saklanmış ve içindeki embriyoları ölmüş olabilir,
2- Fazla sulamadan tohumlar çürümüş olabilir, veya yeterli nem olmayabilir,
3- Yeterli ısı değerleri oluşmamış olabilir,
4- Işık almamış olabilir ve fazla derine ekmiş olabilirsiniz,
Size önerim eğer elinizde tohum kaldı ise bir pamuk arasına koyup devamlı nemlendirerek ve ısısını ortalama 18-25 derece rasında tutarak ışık alan cam kenarında yeniden test etmenizdir.
Yinede başarısız olursanız toprağınızı ve tohumlarınızı değiştiriniz. Kolay gelsin, selamlar..

Ayrıca not.:Ektiğinizi belirttiğiniz tohumlardan Kaşık Marulu yanındaki linke tıklayınca çıkan resim kesinlikle Kaşık Marulu değil. Bilginize..
Ve propagatör gibi şeyler de para harcamanız gereksiz, viyollerin üzerine streç filim gerin olsun bitsin :))

Nevin Marangoz 21-10-2011 01:06

Bu mevsimde daha az sıcaklıklarda çimlenebilen tohumlar ekmelisiniz.Maydanoz,havuç,kıvırcık,ıspanak olabilir.Domates,biber gibi tohumları ilkbaharda ekersiniz.Tohumları ekeceğiniz toprağa bir miktar perlit karıştırın.Tohumları toprağa serptikten sonra üzerini 1/2 cm kadar toprakla örtüp düz bir tahta veya mermerle
bastırın ki toprakla temas etsin.Sularken de suyu püskürterek verin.Tohumlar yerinden oynamasın.Bu baharda ben domates tohumu ektiğim zaman böyle yaptım.Saksıların üzerini de camla kapattım.Nemini kaybetmsdiği için daha çabuk çimlendi.Radyatör hem çok ısıtmış hem de kurutmuştur.Umarım tohumlarınız çimlenir.

Jezebel 21-10-2011 05:24

Bu kadar teknik donanımın varlığında çimlenmemelerini açıklayabilecek sebepler şunlar olabilir
1. Tohumları çok derine ektiniz, tohumun büyüklüğü kadar bir toprak tabakası yeterli olurdu.
2. Yeterli nemi sağlamadınız, "kuruduğunu farkettim" demişsiniz.
Kurumasına izşn vermemelisiniz.
Tohumlar bayat'tı demiyorum, hepsinin bayat olması mümkün değil, uygun koşullar sağlamış olsaydınız 3-4 tane bari çimlenirdi.
Aynı Propagatör Baumaxxta var - 7 lira,paranıza yazık olmuş.
Tohum satın almaya gerek yok, aldığınız domates veya biberlerden birilerini seçin, içinde bulunan tohumları ayıklayın, kurutun ve ekin - amaç tecrube edinmek değil mi?
Kolay gelsin.

Charlaux 21-01-2012 23:38

Merhabalar,
Bu bir sorun mudur bilemiyorum ama yeni yeşeren filizlerimin alt kısmı hep daha kalın ve biraz beyazımsı (renk olarak,üstünde birşeyler yok) fakat üstü yemyeşil ve sağlıklı;çürümüşlerinden birisini çekerken kök çıktı orası çıkmadı.Bir de başka bir sorun daha oldu;sağlıklı ve fazla yapraklılardan bir tanesi aynı profesyonel eli değmiş gibi (insan eli bile öylesini yapamaz) ortadan ikiye ayrılmış.Bunun sebebi ne olabilir ? Sevgiler,saygılar

mstfylcn 05-02-2012 15:47

Şaşırtmadan kastedilen nedir?

Adalet Yağcı 05-02-2012 16:37

Ekilen tohumlardan çimlenen bitkiler belli büyüklüğe eriştiğinde onları esas yerlerine alarak yapılan işleme şaşırtma denir.

Şaşırtma her bitki için uygun olmaya bilir, örneğin, hazeranlar şaşırtılmaktan hoşlanmazlar, yetiştirilecekleri alana ekilirler.

Şaşırtma yapacağınız bitkinin şaşırtılma süreleri de farklı ola bilir, genel olarak, 4-6 gerçek yaprak çıkarmış bitki şaşırtmak için uygundur.

mstfylcn 05-02-2012 17:12

Sayın Adalet Yağcı,
Teşekkür ederim.

Rengahenk 21-04-2012 17:17

http://e1204.hizliresim.com/w/p/4qlk4.jpg

Bunlar da benim Amaranthuslarım. Türkçesi kızıl kedi kuyruğu. Çimlenmede sorun olmadı fakat daha önce attığım aslan ağzı tohumları da çimlendikten sonra gerçek yaprak vermeden 1-1,5 ay kadar yaşayıp birer birer ölmüşlerdi. Bunları şaşırtana kadar nasıl bakmam gerekli ve çok mu sık atmışım tohumları?

MazI 21-04-2012 19:11

bence cok sık olmus...onları ya cimlendiginde seyretmelisin **** direk dikkatli bir sekilde baska genis kaplara almalısın..sıklıgını baya azaltarak ekim yaparsan basarıya ulasırsın...topragın kıvamı burdan goruldugu kadarı ile iyi yani sulamada bir sıkıntı yok gibi ancak kabın altında yeterli delik olması gercekten cok onemli kok curumesini onlemek adına..

Rengahenk 21-04-2012 19:42

6 günde çimlendiler bu hale geldiler fakat kökleri o kadar güçlü değil henüz. Seyreltme işini hemen mi yapsam ya da yaşarlarsa şaşırtmaya kadar beklemeli miyim?

MazI 21-04-2012 23:33

hocam zaten okadar sıklarki birini alırken digerlerine zarar verebilirsin onun icin bence en iyi gorunenleri bırak diger cılız ve celimsizleri al derim...yoksa hepsi solabilir...bukadar sıklıkta cok dayancaklarını sanmam...gun gectikce sen almasanda zaten zayıflar olur:(...

limon 22-04-2012 05:55

Bu kadar küçük şaşırtılmaz, biraz büyümelerini, gerçek yapraklarını çıkarmalarını bekleyin. Amaranthus güçlü bir bitki, yazdığım gibi biraz beklerseniz arada en çabuk boy atanları ve gelişenleri dikkatlice çekip ( o zamana gövdesi biraz kalınlaşacaktır) yeni yerlerine rahatlıkla geçirebilirsiniz. Böylece büyümüşleri şaşırtırken kalanları da seyreltmiş oluyorsunuz. Biraz kayıp olması normaldir, kalanlar size fazlasıyla yetecektir.

Işık yetersiz değil umarım. Bu bitki bu mevsimde dışarıda rahatlıkla yetişebilir, kapalı ortama ihtiyaç duymaz.

Tohumdan sayısız bitki yetiştirmiş birisi olarak, şahsen şu boyda henüz yeni yeşermeye başlayan fideleri hayatta ellemem. Zaten gerçek yaprakları çıkmadan fide bile sayılmazlar.

Adalet Yağcı 22-04-2012 10:44

Rengahenk, iç mekanda çimlenen bitkilerinizi mümkün olan en kısa sürede dış ortama alıştırmalısınız.
Limon çok güzel açıklamış, bu hali ile şaşırtma yapılmaz.

Çimlenme başladıktan 10 gün sonra çimlendirme kaplarını yavaş yavaş dış ortama almak gerekir.
Günde bir saat ile başlayabilirsiniz, süreyi giderek arttırın.

Dış ortama aldığınız çimlenme kabınızı her gün bir çok kere kontrol etmelisiniz, fazla güneş varsa gölgeye, çok gölgedeyse güneşe, rüzgar alan bir yerdeyse daha sakin bir ortama çekmelisiniz.

Yani, çimlendikten sonra daha dikkatli olmalısınız.
Dış ortamda gelişen fidecikler çok daha güçlü olurlar, sık olsalar bile onları şaşırtabilirsiniz.
Yine de seyreltme yapmak daha iyidir, bitkiyi rahatlatır.

Emre İlhan 22-04-2012 10:52

Sevgili, Adalet Yağcı ve limon; ne kadar güzel anlatmışsınız. Bunlar şu anda fide değil, Amaranthus çimi desek daha doğru olur.:) Bitki yetiştirmek aynı insan yetiştirmek gibi. Alıştırmak gerekiyor. Dış ortama ve zor koşullara ne kadar erken alıştırırsanız o kadar kuvvetli ve dayanıklı oluyorlar.:)

MazI 22-04-2012 17:31

birkac gun icinde bize bir fotograf daha gonderirseniz gelisimlerini gozlemlemek isterim...ben kendi adıma hala seyreltilmeden yanayım.buyudukleri zaman seyreltirken ister istemez digerlerine zarar verceksiniz bitkilerin koku ve govdesi buyumus olcak kapladıkları yer artıcak...bukadar sık olmasalar ****** bekletin derdim ama bence resimden gorundugu kadarı ile asırı sık cıkmıslar...dıs ortama alıstırmaya gelincede hepinize katılıyorum gunes goren bir bitkinin hastalanma olasılıgıda duser...her canlı kendi bulunması gereken ortamda daha gucludur...

Rengahenk 25-04-2012 13:28

Söylediğiniz gibi bitkileri dış mekana aldım. Zaten tohumları dış mekanda atmıştım ama fırtına nedeniyle içeri almak zorunda kalmıştım. Seyreltme işini bekletmeyi düşünüyorum çünkü o kadar sıklar ki seyreltme yapayım derken hepsine zarar verebilirim diye korkuyorum. Üretim yapılan seralarda da bu sıklıkta büyüdükten sonra şaşırtma yapılıyor. İnşallah benimkiler de o kadar büyürler. Bu fotoğraflar 2 gün öncesinden;
http://f1204.hizliresim.com/w/t/4vymb.jpg
http://f1204.hizliresim.com/w/t/4vyw8.jpg
http://f1204.hizliresim.com/w/t/4vyy1.jpg

Son fotoğrafta görülen ışığı öğleye kadar alıyor sonra gölge oluyor. Işık yeterli mi bilmiyorum. Bu sabah sulama için geç kaldım malesef ve sonuç;

http://e1204.hizliresim.com/w/t/4w17y.jpg
http://g1204.hizliresim.com/w/t/4w1bu.jpg
http://g1204.hizliresim.com/w/t/4w1d0.jpg

Aslında bazılarının eğilmesi spreyin ilk sıkmadaki şiddetinden olabilir. Daha öncekiler gibi bunlarıda kaybedeceğim gibi geliyor ama sık sık fotoğraf paylaşarak hatamın ne olduğunu anlarım ki bu da mükemmel bir kazanç olur benim için.

MazI 25-04-2012 13:46

hocam hatan bence sadece sık dikmen.. duzenli bir sekilde sıralı dikersen bir sorunla karşılaşacağını sanmam...mesela 3x3 cm ara ile dikersin her noktaya 2 tohum atarsın 2 si aynı anda cıkarsa zayıf olanı alırsın...

limon 25-04-2012 16:52

Ama bu bitkinin tohumları toz gibi, 2 adeti nasıl ayıralım? :)

Taneli tohumlarda viyollere veya bardaklara veya saksılara tek tek ekmek kolay. İnce tohumları tıpkı yemeğe biber serper gibi bir tutam alıp hazırladığım torfa serpiyorum. Ama ne kadar dikkat etsem de bazen bir köşede fazla sık çıkabiliyorlar.

Ben derim ki sık olmasını şimdi kafanıza takmayın, olan olmuş, siz toprağı nemli tutun. ( Fotoğraftaki torf çok kuru görünüyor) Bu bitki oldukça kolay bir türdür, kökleri de kuvvetli olur, esas yapraklarını çıkarınca çok rahat esas yerlerine dikenilirsiniz. Daha önce de yazdığım gibi orada o kadar çok bitki var ki dikmekten sıkılacaksınız, kalanlar size fazla fazla yetecek.

Emre Kuzu 25-04-2012 17:50

Sulama için geç kalındığından olmuştur ancak bu da olmasa bile oradaki fidelerin hepsi yaşama şansı bulamayacak belli bir yerden sonra birbirlerini geçiyorlar sonra güçlülülerin yanındaki cılız kalanlar seyreltiliyor bende bu şekilde dursunlar diyorum zaten doğal olarak bir miktar seyrelme olacak. Sulamayı da su dolu bir kabın içine oturtup yapabilirsiniz.

MazI 25-04-2012 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 953579)
Ama bu bitkinin tohumları toz gibi, 2 adeti nasıl ayıralım? :)

Taneli tohumlarda viyollere veya bardaklara veya saksılara tek tek ekmek kolay. İnce tohumları tıpkı yemeğe biber serper gibi bir tutam alıp hazırladığım torfa serpiyorum. Ama ne kadar dikkat etsem de bazen bir köşede fazla sık çıkabiliyorlar.

Ben derim ki sık olmasını şimdi kafanıza takmayın, olan olmuş, siz toprağı nemli tutun. ( Fotoğraftaki torf çok kuru görünüyor) Bu bitki oldukça kolay bir türdür, kökleri de kuvvetli olur, esas yapraklarını çıkarınca çok rahat esas yerlerine dikenilirsiniz. Daha önce de yazdığım gibi orada o kadar çok bitki var ki dikmekten sıkılacaksınız, kalanlar size fazla fazla yetecek.

ozaman serperken serpilen miktarı azaltmak lazım...bu sekilde sık cıkan hic bir bitki duzgun gelisemez...

limon 25-04-2012 19:41

Acemiyken olur böyle hatalar, yapa boza öğreniliyor. Ellerin alışması gerek. :)

Mete Tiren 25-04-2012 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rengahenk (Mesaj 953455)
Söylediğiniz gibi bitkileri dış mekana aldım. Zaten tohumları dış mekanda atmıştım ama fırtına nedeniyle içeri almak zorunda kalmıştım. Seyreltme işini bekletmeyi düşünüyorum çünkü o kadar sıklar ki seyreltme yapayım derken hepsine zarar verebilirim diye korkuyorum. ...

Sn Rengahenk kabınızın altında delik var ise torf tamamen nemini kaybetmeden su dolu bir kaba oturtmanızı tavsiye ederim çatlaklık sadece fıs fıs ile sulamadan dolayı torf tamamen nemlenmediğiden kaynaklanıyor ayırmayı da birkaç fideyi feda ederek iyice torfa suyu emdirdikten sonra kaşık gibi bir materyal yardımıyla kökleri de içinde kapsayacak şekilde küçük blokçuklar halinde başka bir ortama nakletmenizi tavsiye ederim acil yaparsanız en azından kurtulan fideleriniz olacaktır Saygılar

Rengahenk 26-04-2012 00:25

Su dolu kaba oturtmak çok mantıklı teşekkürler. Çatlamaların nedeni tohumların orta kısımda üstlerinin daha kalın olması nedeniyle toprağı tabaka halinde çatlatarak çıktılar. birkaç gün sonra tekrar fotoğraf yükleyeceğim gelişmeleri birlikte değerlendiririz. Hepinize sonsuz teşekkürler gerçekten inanılmaz yardımcı oluyorsunuz.

Charlaux 27-04-2012 10:30

Merhaba arkadaşlar,
Uzun bir süre toprak altında kalan tohum çimlendi fakat çıktığı anda üstü kavrulmuş çıktı.Charlaux/Balkon-Bahçe bölümünün 16.mesajında yer alan resim hakkında durum ve tür bilgisi almak istiyorum.Bir çam bir de adını bilmediğim başka bir tohum dikmiştim.
Şimdiden teşekkürler ;)

MazI 27-04-2012 12:55

hocam resimlere baktımda çok net görünmüyorlar...

ha.ber 27-04-2012 13:04

mazı tohum ihtiyacı

ben mazı ağaçları ile yenice ilgilenmeye başladım.evimin etrafına çit yapmayı düşünüyorum.ama şimdi dikme zamanı galiba.öyle anladım.tohumları toplama zamanı geçmiş bulunuyor bu ay itibarı ile.tohum toplama zamanı için bir sene bekleyip dikmek bana oldukça zaman kaybettirecek.
acaba elinde ffazladan mazı tohumu bulunan arkadaşlar bana gönderebilirler mi?masraflarını karşılamam üzere.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025