agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Yeni Çimlendirilmiş Fidelerde Yaşanan Sorunlar (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8575.htm)

gambet 10-04-2010 20:18

sayın
adalet yağcı fotoğraflama imkanım yok fakat güneşten etkilenmesinler diye çam dallarından üzerlerine seyrek gölgelendirdim ama yinede buruşmaktan kurtaramadım.

kuzen38 13-04-2010 11:47

Sayın Utarit daha öncede belirtildigi gibi yeni çimlenmiş filizleriniz güneş ışığı aradıkları için uzuyorlar. fazla uzuyuncada bel kısmında eğiklik, hatta bitkinin ölmesi ile sonuçlanabiliyor bu durum.

Ancak bana sizin fideler oldukca saglıklı gibi geldi. Sadece daha fazla uzamadan ve kökleşmeden onları ayrı kaplara alsanız iyi olur kanaatindeyim. yoksa mecburen bazılarına veda etmek zorunda kalabilirsiniz. Eğer çok uzadıkalrını düşünüyorsanız bir kaba şaşırtırken biraz derince gömebilrisiniz. Ayrıca minik cubuklarla şimdiden dik çıkmaları için destekleme işlemine başlamınızı öneririm.

kuzen38 13-04-2010 11:57

2 Eklenti(ler)
Sayın Utarit;
resimdeki gibi destekler ilk hallerinden itibaren önerebilcegim şeyler. önce kibrit çöpü veya kürdanla başladım, belli bir boydan sonra devam ettim daha uzun bir çubukla.

resimdeki domates fidesini küçük bir kaptan şaşırttım. ekim zamanı geldiginde topragıyla alıp ekmeyi düşünüyorum. sizede fideciklerinizi bu şekilde kaplara ayırmanızı veya sakıya ekecekseniz saksıya şaşırtmanızı öneririm yavaş yavaş.

sonuç olarak moralinizi bozmayın arkadaslar. ben 15 yıldır evde tohumdan envai çeşit sebze meyva fidesi yapmama rağmen zaman zaman bu uzun boy problemi bende oluyor. bir gecede bile öyle bir uzuyorki şaşıp kalıyorsunuz.

cezener 13-04-2010 19:56

bir hafta önce yer kirazı tohumu ektim. acaba sulama suyuna aspirin karıştırsammı.

utarit 14-04-2010 12:21

5 Eklenti(ler)
Sayın kuzen38
verdiğiniz tavsiye için çok teşekkür ederim.. güçlenip sağlıklı olsunlar diye balkona koyduğum domates fideciklerimden bazıları rüzgara yenik düşüp öldüler (sayın adalet yağcı haklı çıktı :( ).. ama geri kalanlar için sabırlıyım.. birkaçını yeni yerlerine aldım mecburen.. ayçiçeği ve kavun sağlam yeni çıkan biberlerimde oldukça iyi gibi ama kekiklerimden umudu kesmek üzereyim.. marullarımsa çoktan boyunlarını büktü.. elimde bikaç tohum daha var.. havalar hala serin nisan sonu gibi ekmeyi düşünüyorum yenilerini.. domateslerimin sizin resimdeki gibi olduklarını bi görsem çok sevinicem.. ektiğim tohumların gelişimlerini görmeniz için birkaç resim ekliyorum..

ayçiçekler...
Eklenti 136170

biberler....
Eklenti 136171

domatesler...
Eklenti 136172

kekikler :( ...
Eklenti 136173

maydonozlar...
Eklenti 136174

özellikle ayçiçeklerinde torfun resmini ekledim... nerdeyse hergün püskürtme yaparak torfu nemli tutmaya çalışıyorum ama kuruyor.. bu seferde kurumadan ölecekleri endişesi başladı.. önümüzdeki haftaya kadar dayanırlarsa bahçe toprağına şaşırtma yapıcam.. sizlerinde değerli yorumlarını bekliyorum..

Gezegen 16-04-2010 22:30

5 Eklenti(ler)
arkadaşlar bende yakın zaman da karınca70 arkadaşımızdan domates tohumları almıştım, tohumları cocopeat+perlit+kum karışımına viyollere ektim evde çimlendirdim ve daha sonra çimlenen fideleri kendi yapmış oldugum seraya aldım 2 haftaya yakın bir zaman oldu çimleneli ama hala pek bir gelişme yok resimlere bakarak yardımcı olursanız sevinirim

Lilinin bahcesi 17-04-2010 10:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serseri09 (Mesaj 618706)
arkadaюlar bende yakэn zaman da karэnca70 arkadaюэmэzdan domates tohumlarэ almэюtэm, tohumlarэ cocopeat+perlit+kum karэюэmэna viyollere ektim evde зimlendirdim ve daha sonra зimlenen fideleri kendi yapmэю oldugum seraya aldэm 2 haftaya yakэn bir zaman oldu зimleneli ama hala pek bir geliюme yok resimlere bakarak yardэmcэ olursanэz sevinirim

Sayin serseri09, bir kac sebebi oldgunu dusunuyorum. Birinci ve bence en onemlisi evden disariya aldiginizda isi farki sebebiyle gelisimde yavaslama oldugu. Bu yeni ortamin isisina adapte olduktan sonra normale doner sanirim. Birde evde cimlendirdiginiz bu tohumlari disariya almak icin en azindan ilk gercek yapraklarin olusmasini beklemeniz daha iyi olacakti. Resimlerden gordugum kadariyla kendi yapiminiz seranizda isi kosullari cokda disaridan farklilik gostermiyor, bunu yerlerdeki yabani otlarin boylarina bakarak anlamak mumkun. Saygilarimla

Yılmaz Yalçın 17-04-2010 11:23

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,

2 hafta önce torf ve bahçe toprağı karışımlı uzun saksıda bir gece ılık suda bekleterek ektiğim akşam sefası,gece sefası,passiflora tohumlarından akşam sefası ve gece sefası tohumları çimlendi ancak ilk başlarda odada(ilk bir hafta)tuttum dışarıda ısı kaybı olmasın diye tohumlar çimlendi ama bir süre sonra uzayıp kökleri inceldi ve kök kısmı hafif siyahlaşıp yerinden çıktı çoğu çimlenip böylece kurudu gitti fotoğraflarda da görüleceği üzere nerde hata yapıyorum?Şimdi yeni gelecek tohumlarımı direk bahçeme eksem olur mu?

Yılmaz Yalçın 17-04-2010 12:09

Arkadaşlar fotoğrafta çok belli olmasa da Ölen fidelerin kök boğazında bir incelme ve renk değiştirme oluyor..Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Gezegen 17-04-2010 19:57

sayın kubat çiçekleriniz için çok üzüldüm geçmiş olsun passiflorelerinizde çimlenmişmiydi acaba

Yılmaz Yalçın 17-04-2010 19:59

Sayın Serseri09,
Passiflora carroula tohumlarım henüz çimlenmedi yakaşık 2 hafta oldu tohumu ekeli..Gerçi geç çimleniyormuş

Gezegen 17-04-2010 20:07

sayın lilinin bahçesi vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim saygılar

Gezegen 17-04-2010 20:09

sayın kubat
berduray arkdaşımızın binbir ahmetle göndermiş oldugu passifloreleri ekeli 1 ay oldu ama hala bir ışık yok 3 tanesini perlite ekmiştim daha sonadan citleyip tekrar ektim ama hala ışık yok :(

Yılmaz Yalçın 17-04-2010 20:58

Sevgili serseri09,
Benimkiler de hiçbir kıpırtı yok zaten çok zor çimleniyormuş sabretmek gerekiyor umarım çimlenirler:)

Zafer İnandıklı 17-04-2010 21:55

Çimlendirme.

1 Eklenti(ler)
Çimlendirme de bu torfu klinoptilolit ile kariştırarak kullandım; Acı bakla, krizantem, aslanağzı, yüksükotu çiçeği tohumları Bir haftadan kısa sürede çimlendiler. Sırada 10 çeşit var sonuçları bekliyorum.

Karşıyakalı 22-04-2010 16:33

Sevgili arkadaşlar,
Karanfil tohumlarından karanfil yetiştirmeye çalışıyorum. Tohumlar çimlendi. Ektikten sonra hiç sulamadım fakat iki yapraklı bitkilerin boyu incecik 4 cm. ye kadar uzadı. Ne zaman bunları seyreltip saksılara alacağım? Kaç yaprak ve kaç cm. olması gerekiyor? Bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

merdiven 22-04-2010 16:48

karpuz ve kavun fidelerinin çimlenmesi onbeş günü buluyor umutsuzluğa kapılmayın çimleneceklerdir

Adalet Yağcı 23-04-2010 13:25

Alıntı:

...fakat iki yapraklı bitkilerin boyu incecik 4 cm. ye kadar uzadı.
Bitkileriniz ışık görmek için boyunlarını uzatıyorlardır, onları dış mekana bol ışık ve güneş gören bir yere alıştırarak taşıyın.
Gerçek dört beş yaprak olduğunda şaşırtırsınız.

Yılmaz Yalçın 28-04-2010 17:25

Sevgili Adalet Hanım,

Yollamış olduğunuz tohumlardan karışık renkli akşam sefaları da çimlenip gelişiyorlar.Ben çimlenip gerçek yaprağı çıkan fideleri çıplak köklü şaşırtıyorum bu sorun olur mu yoksa toprağıyla birlikte kök kısmını dağıtmadan mı şaşırtmak gerekiyor?

macuroğlu 08-01-2011 20:39

bende sarı domates tohumları var isteyenlere duyrulur

zeynon33 06-04-2011 08:17

merhabalar bende çekirdeğinden çimlendirdiğim limonum var, ama boyu 15 cm yaklaştı ve başka bir çiçeğin yanında, direk güneş almayan yerde, ne yapmam gerekir?

nurguldk 06-04-2011 12:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeynon33 (Mesaj 780721)
merhabalar bende çekirdeğinden çimlendirdiğim limonum var, ama boyu 15 cm yaklaştı ve başka bir çiçeğin yanında, direk güneş almayan yerde, ne yapmam gerekir?

Tohumdan limon, aşısız meyve vermez. Bilginize..

Lilinin bahcesi 06-04-2011 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurguldk (Mesaj 780837)
Tohumdan limon, aşısız meyve vermez. Bilginize..

Mandalina , portakal icin dediginiz dogru olabilir. Meyve verse dahi turunc oluyor. Ama bazi limon turlerinde limon alinabilir.

zeynon33 08-04-2011 07:04

peki kendi haline mi bırakayım öylece

Lilinin bahcesi 08-04-2011 09:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeynon33 (Mesaj 781852)
peki kendi haline mi bırakayım öylece

Kendisi ve yanindaki bitki icin bir sikinti yaratmiyorsa bir sure durmasinda sakinca yok bence.

tornado08 16-04-2011 16:15

Arkadaşlar ben size kendi minyatür bir sera yapmanızı öneriyorum.Küçük olduğundan diğer büyük seralardan daha sıcak ve nemli olacak ve benim yaptığım seranın hiçbir açık yeri olmadığından su dışarıya buharlaşamayacak.Bu nedenle sulamanıza neredeyse gerek bile yok.Ayda bir kere su verin çok az olsun tabii.haftada bir 2 dakika falan havalandırın yeter.Oradan buharlaşan su tekrar naylona çaprarak yoğuşacak ve tekrar toprağa damlıyacak.Sizde naylonun üstünde hafif vurarak buna yardımcı olabilirsiniz.Teşekkürlerr...

tornado08 16-04-2011 16:17

Arkadşlar bu sayede tohumlarınızen fazla 11-12 günde filizlenir.

nikon_ 21-04-2011 13:40

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Tohumdan çimlendirip büyütmeye çalıştığım kestane fidesinin yaprağında kahverengi lekelenme olmaya başladı ve sanırım yaprağın o kesimleri kuruyor. Bitki kapalı cam balkon olan yerde duruyor ve sabah güneşini alıyor. Fotoğraflarını ekliyorum, nedeni hakkında yardımcı olunursa sevinirim.

Eklenti 204842

Eklenti 204843

ecagli 27-04-2011 12:19

Merhaba Gezegen, Sanki seran güneş az alıyormuş gibi geldi bana fazla koruma yapmışsın gibi dikkat et güneş ışığına.

ecagli 27-04-2011 12:31

Merhaba Arkadaşlar, şu sıralar pencere önünde sırf torf ile doldurulmuş saksı içinde mavi ladin çimlendiriyorum. Günde 1 kez fıs fıs ile du veriyorum. Saksı kenarlarında hafif açıklık oluyor havalar ısındığı için herhalde su çekiliyor. Ne yapmam gerekiyor. Sabah ve akşam günde iki kez mi fıs fıs sulaym. Fideler 2-3 cm boyunda ve sağlıklı görünüyorlar. Bilgisizlikten ve yeni deneyim olduğundan dolayı torf kaliteli olur diye torfu herhangi bir şeyle karıltırmadım. Şu saatte herhangi bir şey yapabilirmiyim. Bir de fazla su vermekten çekiniyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025