agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Yeni Çimlendirilmiş Fidelerde Yaşanan Sorunlar (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8575.htm)

miraynas 18-04-2013 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 1141016)
Yeni ektiğiniz tohuma neden bitki besini verdiniz ki?

torf miktarım çok azdı karıştırdığım toprakta pek iyi değildi, kendimce mantıklı bulup verdim ama yanlış yaptım sanırım

ametarasu 17-11-2013 15:03

Şaşırtma

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba. Bu başlık biraz sönük kalmış ancak inşallah soruma cevap veren birisi çıkar.

Ben bahçeme eylül 27 de tohumdan kara lahana, ıspanak, pırasa, kıvırcık salata , maydanoz, soğan ve sarmısak diktim. Geçen süre içerisinde hepsi filizlendi ve fide halini aldı. Ancak bundan sonra nasıl şaşırtma yapmam gerektiğini pek bilemiyorum. Bu aşamadan sonra bana yardımcı olabilirseniz, şöyle yap, böyle yap derseniz memnun olurum.

Resimleri ekliyorum.

Emre İlhan 17-11-2013 20:05

Linkte yer alan başlığa göz atmanızı tavsiye ederim:)

http://www.agaclar.net/forum/balkon-...ligi/12517.htm

nsbedi 30-01-2014 10:26

merhaba ben çam tohumu çimlendirmeyi düşünüyorum. Tohumu küçük paket olarak satın aldım. Viyolde yetiştirmeyi düşünüyorum. Tecrübem yok ama bütün yazıları okudum. Benim sorum viyol ölçüleri kaç olmalı ve büyütmeyi başarırsam ne zaman sonra daha büyük kaba koymalıyım. Mesela 7*7 lik viyole ekersem ne kadar süre sonra daha büyük kaba almalıyım?

eagle07 01-02-2014 21:53

Çimlendirme

Ev ortamında domates tohumu çimlendirmek için zaman uygun mudur? Yer: Kocaeli

Adalet Yağcı 02-02-2014 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eagle07 (Mesaj 1246529)
Ev ortamında domates tohumu çimlendirmek için zaman uygun mudur? Yer: Kocaeli

Kocaeli için erken olduğunu düşünüyorum.
15 Nisandan önce bahçeye dikemezsiniz, o zamana kadar çimlendirdiğiniz fidelerin kök yapısı çok gelişmiş olacağından, diktiğiniz bahçede sağlıklı tutunamayabilir.

Mart ortaları tohum çimlendirmek için daha uygun bence.
En geç bir ay içinde toprağa geçirilecek kıvama gelir fideleriniz.
Örtü altında yetiştirmeyi düşünüyorsanız şimdi ekebilirsiniz.

eagle07 28-02-2014 16:25

Domates, biber, patlıcan... :-)

5 Eklenti(ler)
7 Şubatta tohumları ev yapımı oda içi taşınabilir seramda toprakla buluşturdum.

eagle07 28-02-2014 16:31

Seramda son durum

4 Eklenti(ler)
Bu gün 28 Şubat, hemen hemen hepsi çimlendi. Yakında şaşırtma var. :-) :-)

eagle07 28-02-2014 16:34

Fideleme serası

2 Eklenti(ler)
Bu da bahçede, şaşırtma yaptıktan sonra kullanacağım fideleme seram..

seralex 02-04-2014 15:06

Merhaba arkadaşlar, foruma yeni üye oldum öncelikle herkese selamlar.

Ben balkonumda 2 yıldır kendi çapımda sebze yetiştirmeye çalışıyorum. Geçen yıl domates biber fidanı alıp saksıda yetiştirdim iyi kötü ürün aldım ama bu bana yetmedi ürünlerimi tohumdan kendim üretmek istedim ve geçen yıl bunu domates ile denedim.

30x40 bir kaba tohumları ektim ve üzerini streç film ile kapatarak evdeki karanlık kilere koydum ve 3 günde çimlendiler daha sonra boyları 6 7 cm ye ulaştığında balkonumda direk güneş görmeyen bir bölüme koydum, bu arada üzeri hala streç film ile kapalıydı zaman zaman açıp fıs fıs ile suluyordum. Boyları 8 10 cm olunca plastik pet bardaklara aldım üzerinide açtım.Fakat fidanlar çok uzun olduğundan gövdeleri çok inceydi ve birkaç gün içinde hepsi öldü.

Bu sene geçen salı günü yine aynı kaba biber tohumları ekip üzerini streç film ile kapattım ve banyoda peteğin yanına koydum, perşembe günüde viyol alıp domates tohumu ektim onuda aynı şekilde üzerini kapatıp banyoya koydum. Banyoya koymamdaki amaç hem karanlık hem nemli hemde sıcak oluşu. Ve dün biberlerim çimlendi, bugün sabahta domateslerim çimlenmeye başlamış.

Şimdi benim tam burada sizlerin yardımına ihtiyacım var.

Bir yerde tohumlar çimlendikten sonra üzeri kapalı kalmaya devam ederse çok fazla uzayacağı ve gövdesinin zayıf kalacağını okumuştum. Bu ne kadar doğru? Sizce ben çimlenmeye başlamış biber ve domateslerimi aynı şekilde muhafaza etmeye devam edeyim mi yoksa üzerlerini açıp sürekli direk güneş almayan bir yeremi koyayım. Çimlenen tohumlarımın ince ve çok uzun olmasını istemiyorum.

TCM 02-04-2014 15:41

Çimlendikten sonra evin içinde güneş gören yere koyun, hava iyi olduğu zaman da yavaş yavaş dışarıya (dış ortama alışması için) çıkarmaya başlayın. Çimlenmişlerin ışık alması gerek.

seralex 02-04-2014 15:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1266167)
Çimlendikten sonra evin içinde güneş gören yere koyun, hava iyi olduğu zaman da yavaş yavaş dışarıya (dış ortama alışması için) çıkarmaya başlayın. Çimlenmişlerin ışık alması gerek.

Çok teşekkür ederim, peki üzerlerini açayım mı yoksa nem kaybetmesin diye streç filmler dursun mu?

Selçuk Boz 06-04-2014 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seralex (Mesaj 1266175)
Çok teşekkür ederim, peki üzerlerini açayım mı yoksa nem kaybetmesin diye streç filmler dursun mu?

Devamlı üzerlerinin kapalı olması, mantari hastalıklara ve bitkilerin gelişiminde bozukluklara neden olabilir. Hergün mutlaka direk güneş ışığından korumak şartıyla havalandırmalısınız.

seralex 08-04-2014 11:46

Kaba ektiğim biberlerimin bir taraftakileri çıktı diğer taraftakiler çıkmadı, çıkanların boyları 5 6 cm.

45'lik viyole ektiğim domatesleriminde 25 30 kadarı çıktı diğerleri çıkmadı, çıkanların boyları 4 5 cm

Biberler ve domatesler şuan oda da direk güneş görmeyen pencerenin önünde duruyorlar. Oda sıcaklığı 20 25 derece, sulama her akşam fıs fıs ile yapıyorum.

Bir yerde bir hata olduğunu düşünüyorum, hem ektiğim tohumların bazıları hala çıkmıyorlar hemde çıkanlarda ise herhangi bir büyüme gelişme görünmüyor.

Sizce bunun sebebi ne olabilir arkadaşlar ?

eagle07 22-04-2014 00:26

Ve fideler toprakla buluştu...

4 Eklenti(ler)
İnşallah Haziran sonlarına doğru ilk mahsulü alacağız..

yellow06 01-05-2014 17:48

domates fidesi hakkında yardım

herkese merhabalar. hayatımda ilk defa evde balkonda domates yetiştirmek için küçük bir saksıya 1 hafta önce domates tohumu ektim. şimdi fideleri beyaz ve ters "u" harfi şeklinde toprağın yüzüne çıktı. daha yeşil yaprakları bile gözükmüyor sadece beyazımsı kısmı gözüküyor. bundan sonra fidelerin en çok sağlıklı yetiştirmek açısından nasıl bir yol izlemeliyim tam bilemiyorum. mesela güneş ışığı alan bir yere mi koymalıyım suyunu her gün mü vermeliyim bilemiyorum. yardım etmek isteyen arkadaşların görüşlerini bekliyorum teşekkürler.

bu arada havalar ankarada biraz yağışlı gidiyor arkadaşların bilgisine.

ERZ 07-05-2014 09:19

kornişon ve domates fidesi

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar tohumdan yetiştirmeye çalıştığım çeri ve kornişonlarımda yolunda gitmeyen birşeyler var.Çeri domateslerimin gerçek olmayan yaprakları sarardı,kornişon da ise resimde ğörüldüğü gibi gerçek olmayan yapraklarında bi sıkıntı var sizce bunun sebebi ne olaki..teşekkürler
Eklenti 490265

Eklenti 490266

Semace 07-05-2014 12:01

Şebboy, hüsnüyusuf ve çilek papatyası

1 Eklenti(ler)
Merhaba..
Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım çiçeklerimin son hali şöyle; genel görüntülerinde bir sorun var mı bilemedim. Sizlerle paylaşıp bilgi almak istedim. Teşekkürler...

eylülbelde 07-05-2014 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Semace (Mesaj 1280780)
Merhaba..
Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım çiçeklerimin son hali şöyle; genel görüntülerinde bir sorun var mı bilemedim. Sizlerle paylaşıp bilgi almak istedim. Teşekkürler...

Çimlendirdiğiniz tohumlarda cılız ve uzun olanlar gün ışığının biraz yetersiz olduğunu gösteriyor. Biraz daha gün ışığı alan bir yerde durmalılar sanki. Ama asla direkt yakıcı güneş ışığı alan bir yere koymayın.
Bir de merak ettim Semace; çimlenen filizler arasındaki toprağa tohum ektiniz de henüz çıkmadılar mı, yoksa sıra sıra birbirinden ayrık bir ekim mi yaptınız? Bir dahaki ekiminizde saksının bütününe daha geniş aralıklarla ekim yaparsanız şaşırtma sırasında daha az kayıp yaşarsınız. Elinize emeğinize de sağlık umarım pek güzel olurlar.:D

Semace 07-05-2014 19:42

Merhaba..
Cevabınız için teşekkürler eylülbelde.. Aslında 3 fotoğraf yükleyecektim lakin kabul olmadı (sanırım dosya büyüklüğü sebebiyle), yüklenen fotoğrafta 2 çeşit tohum var hüsnüyusuf ve çilek papatyası.. Tohum ambalajının üzerinde geniş bir yer diyordu ben de ebru tepsimden birini feda ettim. Bir önce ki tohum ekimim de başarı sağlayamadığımdan (geniş aralıklarla ve parmak ucuyla açarak yassı/orta halli bir tabağa ekmiştim) özellikle bunları sıra sıra ektim :) deneme-yanılma yöntemi.. Uyarı ve önerilerinize uyacağım. Diğer 2 fotoğrafta mini seralardaydı. İnternetten temin ettiğim 20 gözlü viyoleler üzeri kapalı şirin mini seram :) Onlar haliyle aralıklı oldu ve İnşaallah bu sefer başarılı olurum. Bu arada çimlenmiş tohumlarım henüz 6 günlükler, işyerimdeler.. Bir çok yerde sıcaktan/güneşten uzak olması gerektiğini okuduğum için kuytu sayılabilecek, az da olsa ışık alan yerde saklıyorum. Akşam güneşi vaktinde kapıya yakın bir yere alıp havalandırmaya çalışıyorum. Artık daha ışıklı ve havadar bir yerde duracaklar söz veriyorum..
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim tekrardan..

ase06 07-05-2014 21:01

Merhaba kavun ve karpuz tohumlarını çimlendiremiyorum fidesinide bulamadım neyapmam lazım.

İsmail Kuzucu 07-05-2014 21:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ERZ (Mesaj 1280675)
Arkadaşlar tohumdan yetiştirmeye çalıştığım çeri ve kornişonlarımda yolunda gitmeyen birşeyler var.Çeri domateslerimin gerçek olmayan yaprakları sarardı,kornişon da ise resimde ğörüldüğü gibi gerçek olmayan yapraklarında bi sıkıntı var sizce bunun sebebi ne olaki..teşekkürler
Eklenti 490265

Eklenti 490266

Fidelerin kökleri viyolün altından çıkmaya başladı ise, sararma yapabilir. Veya ani sıcaklık değişiminden kaynaklanabilir. Hıyarların şaşırtma zamanı gelmiş. Onları geniş bir saksıya alabilirsiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ase06 (Mesaj 1280994)
Merhaba kavun ve karpuz tohumlarını çimlendiremiyorum fidesinide bulamadım neyapmam lazım.

Tohumları nemli bir beze koyup (ısı 20-25 derece arası) çıtlayınca torfa ekerseniz, hiç sorun yaşamadan fidelerinizi üretebilirsiniz. Çimlendirmede nasıl bir sorun yaşadınız acaba?

ERZ 08-05-2014 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1281009)
Fidelerin kökleri viyolün altından çıkmaya başladı ise, sararma yapabilir. Veya ani sıcaklık değişiminden kaynaklanabilir. Hıyarların şaşırtma zamanı gelmiş. Onları geniş bir saksıya alabilirsiniz.

Tohumları nemli bir beze koyup (ısı 20-25 derece arası) çıtlayınca torfa ekerseniz, hiç sorun yaşamadan fidelerinizi üretebilirsiniz. Çimlendirmede nasıl bir sorun yaşadınız acaba?

haklısınız ismail bey erzurumda doğal olarak gece ve gündüz farkı fazla sararmalar ondan olabilir.hıyarların şaşıtma zamanı gelmiş demişşiniz ben bunları direk bahçeye ekmeyi düşünüyorum bahçeye ekmek için erken değilmi viyollerde biraz daha gelişse olmazmı..teşekkürler.

ase06 09-05-2014 08:25

Hocam çimlendiremedikki kavun ve karpuz tohumlarını sorun yaşayalım denedim bakalım senin biçimde ne olcak. Olmazsa fide bulup ekcez yappcaz bişeyler ama o kavunu karpuzu büyütüp yiyecem.)))

İsmail Kuzucu 09-05-2014 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ERZ (Mesaj 1281560)
haklısınız ismail bey erzurumda doğal olarak gece ve gündüz farkı fazla sararmalar ondan olabilir.hıyarların şaşıtma zamanı gelmiş demişşiniz ben bunları direk bahçeye ekmeyi düşünüyorum bahçeye ekmek için erken değilmi viyollerde biraz daha gelişse olmazmı..teşekkürler.

O zaman biraz daha bekletip, kökler viyolün altına geçtiği zaman biraz daha büyük saksıya şaşırtmasını yapın. Böylece bitki kökleri her zaman gelişmeye devam eder.

Diğer türlü kökler viyolü doldurup altından çıkıyor ve şaşırtma esnasında bu kökler kopup gelişme yavaşlıyor.

nsbedi 14-09-2014 11:33

Merhaba arkadaşlar. Bu yıl ilk defa ağaç yetiştirmeye başladım. Baharda 40 kadar ağaç çimlendirdim. Çimlendirmede hiç sıkıntı yaşamadım. Ancak fideleri daha büyük kaplara şaşırttıktan sonra eredeyse hiç büyümüyorlar büyüme hızları çok düşük. Erik ve elma fidanları büyümüyordu toprağa ektikten hemen sonra hızla büyümeye başladılar. Ancak baharda büyük yoğurt kaplarına ektiğim mavi ladin ve mavi ardıçların boyu 5-8 cm. su ve güneşlenme sürelerini her türlü denedim gübrede ekledim yinede çok yavaş büyüyorlar. Yardımcı olabilecek var mı?

Uysal01 14-09-2014 20:41

Telaşlanmaya gerek yok,mavi ladin ilkyıllarda çok yavaş büyür.4-5 yaşlarından sonra hızlanır.

serhatb 04-12-2014 13:51

*** Forum dostları; topraksız tarıma ilgi duydum başladım incelemeye tohumdan cıkıyo 5/6 cm oluyo ölüyor. oda sıkcaklıgı 18-22 derece güneşi direk görmüyor ama nasıl oluyorsa ölüyor. Binbir zahmet ile topladıgım tohumlar birer birer gidiyor. İşin en uzmanından aldım besin eriğini yine olmadı bana bir yol gösterecek arkadaşım varmı lütfen acil çare. Ölmeden bir domatez ağacı yetiştirmek istiyorum. iyi çalışmalar.

nsbedi 02-02-2015 10:45

mavi ladinlerim öldü. Mantardan öldüklerini düşünüyorum. Bu yıl bütün tohumlarıma mantar ilacı da vereceğim.

nsbedi 02-02-2015 11:00

merhaba geçen yıl ilk defa ağaç yetiştirmeye başladım hezimetle sonuçlandı. Ektiğim her tohumun çimlenmesine rağmen mantar ve hayvanların zarar vermesinden dolayı çok kayıp verdim. Bu yıl mantar ilacı ve daha az sulayarak tekrar tohum çimlendireceğim.
Acaba kazık köklü bir türü boyu 2 metre oluncaya kadar bir yerde büyütüp daha sonra başka bir yere taşıma şansım var mı? Kökün baya derine ineceğini tahmin ediyorum. Ekeceğim toprak 50 cm den sonra çok sert.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025