agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm)

limon 28-03-2012 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi osmanbas29 (Mesaj 932532)
1 gecede nasıl hemen flilizlendi
anlamadım gitti))))
bende fesleeğn ektim 3 gün oldu hala filizlenme yok
acabab beceremedim mi

ama ben streç ile kaplamadım...

Roka uygun koşullarda çok hızlı çimlenen sebzelerdendir. Fesleğen de 1-2 günde olmasa da hızlı çimlenir. Tabii çimlenmesi için gereken ısı, nem vb.. yerindeyse...
Hızlı çimlenen sebze tohumlarından birisi de turptur. En geç çimlenenlerden biri ise maydanozdur, çimlenmesi 45 günü bile bulabilir. Ama üzerini şeffaf bir materyalle örtüp sıcak ve nemli ortam yaratırsak süreleri kısaltabiliriz.

Streç film şart değil, bir cam kavanozu saksınıza kapak yapabilirsiniz. Veya plastik su şişesini kesip aynı şekilde mini sera ortamı yaratabilirsiniz.

Amaç hep aynıdır, sıcak ve nemli ortam yaratarak tohumun çimlenme sürecini kısaltmak.

Kolay gelsin.

osmanbas29 28-03-2012 11:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 932573)
roka uygun koşullarda çok hızlı çimlenen sebzelerdendir. Fesleğen de 1-2 günde olmasa da hızlı çimlenir. Tabii çimlenmesi için gereken ısı, nem vb.. Yerindeyse...
Hızlı çimlenen sebze tohumlarından birisi de turptur. En geç çimlenenlerden biri ise maydanozdur, çimlenmesi 45 günü bile bulabilir. Ama üzerini şeffaf bir materyalle örtüp sıcak ve nemli ortam yaratırsak süreleri kısaltabiliriz.

Streç film şart değil, bir cam kavanozu saksınıza kapak yapabilirsiniz. Veya plastik su şişesini kesip aynı şekilde mini sera ortamı yaratabilirsiniz.

Amaç hep aynıdır, sıcak ve nemli ortam yaratarak tohumun çimlenme sürecini kısaltmak.

Kolay gelsin.

tsk ederim
ben çok cok acemiyim
yeni yeni başlıyorum
çiçek sebze yetiştirmeye
hafta sonu yaptım
fesleğen ve gecesefası ektim

bakalım bekliyorum hala
filizlenmesini

tk646 28-03-2012 13:00

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar kıvırcık marullarım büyüdükçe cılızlaşıp sararıyorlar rengi açılıyor neden acaba?

Birde kedi tırnaklarım ip gibi resmen incecik besin eksikliğimi var?

Genel anlamda fidelerip sararıyor nedendir :(:(:(

osmanbas29 28-03-2012 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tk646 (Mesaj 932652)
arkadaşlar kıvırcık marullarım büyüdükçe cılızlaşıp sararıyorlar rengi açılıyor neden acaba?

her bir toprağın üzerinde beyaz taşlar falan var
onlar ne

merak ettim valla
taşlar benim bildiğim allta olmuyor mu
drenaj için
üsttekilerin amacı nedir

mir_ay 28-03-2012 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi osmanbas29 (Mesaj 932532)
1 gecede nasıl hemen flilizlendi
anlamadım gitti))))
bende fesleeğn ektim 3 gün oldu hala filizlenme yok
acabab beceremedim mi

ama ben streç ile kaplamadım...

rokam filizlendi osman bey :) fesleğenimde hala bir kıpırdama yok maalesef.

osmanbas29 28-03-2012 15:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mir_ay (Mesaj 933357)
rokam filizlendi osman bey :) fesleğenimde hala bir kıpırdama yok maalesef.

fesleğen de filizlenir yakında Miray Hnm
merak etmeyin

mir_ay 28-03-2012 15:03

inşallah öyle olur.sabırsızlıkla bekliyorum büyümelerini :)

osmanbas29 28-03-2012 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mir_ay (Mesaj 933374)
inşallah öyle olur.sabırsızlıkla bekliyorum büyümelerini :)

sanki ben yılların tecrübelisiymişimde
çok fesleğenin filizlendiğini gördümde
size nasihat veriyorum.))))))))

bende daha ilk deneyimim
hafta sonu tohumlarını ektim)))))))

mir_ay 28-03-2012 15:16

:)) benimde ilk denemem zaten.bende acemiyim.bu arada aynı zamanda ekmişiz tohumları.bende fesleğen ve rokayı hafta sonu ektim.eğer başarılı olursam marul ve domates ekmeyi planlıyorum.inşallah başarılı olurum.tabi sizde. :)

osmanbas29 28-03-2012 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mir_ay (Mesaj 933384)
:)) benimde ilk denemem zaten.bende acemiyim.bu arada aynı zamanda ekmişiz tohumları.bende fesleğen ve rokayı hafta sonu ektim.eğer başarılı olursam marul ve domates ekmeyi planlıyorum.inşallah başarılı olurum.tabi sizde. :)

inşaallah

tk646 28-03-2012 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi osmanbas29 (Mesaj 932653)
her bir toprağın üzerinde beyaz taşlar falan var
onlar ne

merak ettim valla
taşlar benim bildiğim allta olmuyor mu
drenaj için
üsttekilerin amacı nedir

Perlitte ekili bazıları . O beyaz taşlar perlit. ;)

tk646 28-03-2012 18:16

Alıntı:

Arkadaşlar kıvırcık marullarım büyüdükçe cılızlaşıp sararıyorlar rengi açılıyor neden acaba?

Cevap arıyorum lütfen :confused:

Resimler üstteki alıntı mesajımda ;)

ozgurbilgin 29-03-2012 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi osmanbas29 (Mesaj 931849)
*** ederim vermiş olduğunuz bilgi için

bi şey sorabilirmyim

ben streç ile kaplamadım
bir sorun olmaz hehralde
filizlenmesi için sabırsızlanıyorum da.....:)))

Streç film ile kapatırsanız çimlenene kadar nemini kaybetmez ve nemlendirme ihtiyacınız olmaz. Nemini kaybeden topraklarda nemi kazandırmak kolay olmuyor. Kurumuş toprağı suladığınızda su direkt olarak saksının dibine iner. Birde sularken tohumları yerinden oynatma riski var.

ozgurbilgin 29-03-2012 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mir_ay (Mesaj 933368)
bir şey öğrenmek istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.iş yerimde bir tane çiçek var.ama adını bilmiyorum.ve en önemlisi de bakmamıza rağmen kuruyor.nasıl müdahale edebilirim.ekte bir kaç resim paylaştım(tabi ekleyebildimmi bilemiyorum)ne yapmam lazım acaba?

Bildiğim kadarı ile tropik snow...

osmanbas29 29-03-2012 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tk646 (Mesaj 933410)
Perlitte ekili bazıları . O beyaz taşlar perlit. ;)

tamam da faydası nedir
bunları kullanmanın

kursun 29-03-2012 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 932565)
Doğru yapıyorsunuz. Henüz gece sıcaklıkları düşük, dışarı ekim için erken. Nisan ortalarından sonra dışarıya ekilebilir ancak yine de ani düşen sıcaklık (özellikle geceleri) olursa dikkat etmek gerekir. Kolay gelsin.

Teşekkür ederim.

limon 30-03-2012 21:40

Alıntı:

Sorun büyük ihtimal yetersiz ışık. Bu durumda fide cılız ve fazla uzun boylu olur. Normalde çıkan ilk iki yaprağın toprağın hemen üzerinde olması gerekiyor. Işık az olunca bitki ışığa ulaşmak için çabalıyor.

Fazla su da sorun yaratır. (eksik su da) Tohum çimlenme aşamasında toprağın hafif nemli olması gerekir, fazla ıslak olması istenmez. Pet bardakların dibini umarım delmişsinizdir.

limon 30-03-2012 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mir_ay (Mesaj 933368)
bir şey öğrenmek istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.iş yerimde bir tane çiçek var.ama adını bilmiyorum.ve en önemlisi de bakmamıza rağmen kuruyor.nasıl müdahale edebilirim.ekte bir kaç resim paylaştım(tabi ekleyebildimmi bilemiyorum)ne yapmam lazım acaba?

Bitkinizin adı Dieffenbachia. Adını bilmediğimiz bitkileri şu başlıkta soruyoruz. Bitkinizle ilgili bir kaç başlık var, faydalanacağınızı umuyorum.
Difenbahya
dieffenbachia'da kök çürümesi

Kolay gelsin.

tk646 30-03-2012 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 937942)
Sorun büyük ihtimal yetersiz ışık. Bu durumda fide cılız ve fazla uzun boylu olur. Normalde çıkan ilk iki yaprağın toprağın hemen üzerinde olması gerekiyor. Işık az olunca bitki ışığa ulaşmak için çabalıyor.

Fazla su da sorun yaratır. (eksik su da) Tohum çimlenme aşamasında toprağın hafif nemli olması gerekir, fazla ıslak olması istenmez. Pet bardakların dibini umarım delmişsinizdir.

Evet bardakların diplerini deldim . Gündüzleri pencere önü,akşamları ise kalorifer altına bırakıyorum. Ama su konusuna daha dikkat etmeliyim anlaşılan galiba çok veriyorum suyu:(

Cevabınız için çok çok teşekkürler.

metinsima 02-04-2012 17:07

4 Eklenti(ler)
18.3.2012 de ektiğim tohumlarımın gelişimi aşağıdadır.
1. ve 2. resim domatesler, 3.resim sivri biberler ve 4.resim patlıcanlar (yeni çıkmaya başladı.

Murat AKİKOL 02-04-2012 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 932573)
Roka uygun koşullarda çok hızlı çimlenen sebzelerdendir. Fesleğen de 1-2 günde olmasa da hızlı çimlenir. Tabii çimlenmesi için gereken ısı, nem vb.. yerindeyse...

Kolay gelsin.

En geç çimlenen maydanoz diyorsunuz da ben tam 8 gün önce ektim dün yaklaşık 20-25 çimlenme oldu boy 2 cm'yi geçti sizce bi terslik varmı?

Murat AKİKOL 02-04-2012 19:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozgurbilgin (Mesaj 920651)
Işık altında yer kalmadığından yeni ektiğim tohumları koymak için ışık altındakilerin bir kısmını artık şaşırtmam gerekecek. Kadife çiçekleri yeterli olgunluğa erişti sanırım.

Ellerine ve emeğine saglık ama bütün tohumlarını 45 lik viyollere ekseydin şaşırtmak daha kolay olurdu. Şimdi senin ektiğin tohumlar şaşırtacagın zamana kadar epey büyüyüp kökleri birbirine karışacak.

osmanbas29 03-04-2012 08:33

Gecesefası hk

Arkadaşlar Geçen hafta sonu Gecesefası ektim
bugün 9. gün
ama hala bir filiizlenbe beliritisi yok
normalde kaç gün filizlenme dönemi
**** ben yanlış bi şeylermi yaptım

tk646 03-04-2012 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi osmanbas29 (Mesaj 939674)
Arkadaşlar Geçen hafta sonu Gecesefası ektim
bugün 9. gün
ama hala bir filiizlenbe beliritisi yok
normalde kaç gün filizlenme dönemi
**** ben yanlış bi şeylermi yaptım

Ben bahçeye dikeli 1 ay oldu dün hala filizlenme yok ya geç çıkıyor **** derine diktim. Umarım ustalardan bir cevap gelir.

osmanbas29 03-04-2012 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tk646 (Mesaj 939738)
Ben bahçeye dikeli 1 ay oldu dün hala filizlenme yok ya geç çıkıyor **** derine diktim. Umarım ustalardan bir cevap gelir.

o kadar sürüyormu
bende sulamayı fazlamı yaptım diye endişenlenmiştim.çürümesine neden oldum diye....

fazmit 05-04-2012 13:46

Başlık altında güzel bilgiler okudum ellerinize sağlık.

Menekşe35 05-04-2012 18:07

benim domatesler fidelerim 4. yapraklarını çıkarıyorlar. yakında gerçek yerlerine dikeceğim. sormak istediğim ektiğim tohumlar sırık cinsimi yoksa oturak cinsimi. saksı seçimi ve koltuk alma işlemi için bu bilgiye ihtiyacım var.:)yardımcı olursanız sevinirim. aşagıdaki lisrede ektiğim tohumların adları yazıyor.

çikolata çeri domates
limon erik domates
siyah kırım domates
ampul çeri sarı
ampul çeri kırmızı
zebra yeşil domates
beyaz domates
çeri domates
red rubin domates

ddmk 05-04-2012 18:27

red robin oturak bildiğim kadarıyla diğerleri sırık olması lazım

Menekşe35 05-04-2012 19:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ddmk (Mesaj 941385)
red robin oturak bildiğim kadarıyla diğerleri sırık olması lazım

red rubinin boyu diğerlerine göre oldukça küçük. hepsini aynı anda ekmiştim.teşekkürler.

Menekşe35 05-04-2012 20:01

4 Eklenti(ler)
13 martta ektiğim domates ve biberlerim gayet güzel gelişiyorlar..
Eklenti 280166
Eklenti 280167
Eklenti 280168
Eklenti 280169

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025