![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Aşılama
Babam ile kalem aşısı denemesi gerçekleştirdik. Zamanında öğretmen okulunda öğretmişler Geçerliliğini tartışalım istedim. (fotoğraflar pek iyi olmadı ama suç makinede ![]() KALEM AŞISI (Yaban Eriği - Kayısı) 1- Yaban eriğini yerden ~1/2m. yukarıdan düz kesiyoruz. 2- Kesilen dalın ortasını, yaklaşık 2cm kadar boyuna kesiyoruz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
3-Kayısı dalının ucunu V şeklinde kesiyoruz. 4- Bu dalı boyuna kestiğimiz dalın içine yerleştiriyoruz. Dikkat edilecek nokta; kayısının V şeklindeki ucunun kenarının, eriğin kabuğu ile düzlemde olması. Düzenleyen aybala : 04-03-2006 saat 15:41 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-04-2006
|
allah RAZI OLSUN KARDEŞ , CANINIZA SAĞLIK |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2008
|
ben yeni bir üyeyim gerçektende çok öğretici bir konu açmışsın teşekkürler.çok ilgimi çekti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2006
|
Degerli dostum aşınız tutar inşallah .ama o kullandığınız cam macunumu aceba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
- Sert çekirdekliler sert çekirdeklilere (erik, şeftali, zerdali, kayısı, kiraz, vişne, badem) - Yumuşak çekirdekliler yumuşak çekirdeklilere (elma, armut, ayva, muşmula) - üzümsüler üzümsülere (üzüm, dut, incir) - turunçgiller turunçgillere (trunç, mandalina, portakal, greyfurt) benim bildiklerim bunlar. Sert kabukluların anaçlarını bilemiyorum. Ama Cevizde anaç olarak tohumdan yetiştirilmiş çöğürler kullanılıyor galiba Duta üzüm aşılamak ise biraz zahmetli oluyor. Bunu gerçekleştirmek için şöyle bir yol izliyorlarmış. bahçesinde gördüğüm birisi anlattı, bende aktarmaya çalışayım; - Dutun sağlıklı ve iştahlı bir dalı matkapla deliniyor - Yakında bulunan, kökü topraktan beslenen asmanın taze bir sürgünü bu delikten geçiriliyor - İçinden asma geçen delik iki tarafından hava almıyacak şekilde macunlanıyor - dut ağacı delikleri kapatıp asma dalını beslemeye başlayınca asmanın gelişi kesiliyor Böylece dutun köklerinden beslenen üzümler çok daha verimli hem çok daha lezzetli oluyor. Çok enteresan gelmişti bana Birde bal kabağına karpuz aşılıyorlar, karpuzlar büyük olsun diye. Nasıl yapılıyor bilmiyorum Düzenleyen Todor : 09-08-2006 saat 00:12 Neden: ekleme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2008
|
Sayın TODOR
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-12-2007
|
Kalem aşıları baharda olur
Degerli arkadaşlar. Yeni denemeler güzeldir bende bu sene makapla aşı yapacaktım makkap arızalı çıktı bir tane yaptım ama o da tutmadı.Orada önemli olan şu anacın kabugu ile aşı kaleminin kabugu iyi çakışması lazım. Ben yarma .ingiliz,göz ,kakmada veya kabuk denen aşıları yaparım. ve devamlı yaptıgım aşılardır.bahçem var. kiraz ,nar,elma,kayısı agaçlarım var.Bunları satamadıklarımı cins degiştirmek için aşı yapıyorum.Başarı oranı çok yuksektir. Dikkae edilmesi gerekeni yapan herkes tutturur. kalemde en iyisi ingiliz aşısı.kalem ile aşılanacak anaç kalınlıgı aynı olursa iyi olur.yani küçük parmak kalınlıgında olursa iyi. mart ayında veya soguk olan yerde nisan ayında yapılırsa yüzde 80 tutar.Aşı makası biraz daha derin kesse (V) şeklinde hem rüzgar atmaz ve tutma oranı yükselir.Resmi çizemedim , kalem ve anaç ( / ) şekildeki gibi kesilerek ikisi birbirine yapıştırılacak. yani birbirini öpmesi lazım.Birde dış kabuklar aynı şekilde öpüşmeli yani bir tarafı kesin çakışmalı.daha sonra oynatmadan izole bant ile sarılmalı.kalemde 2 göz bırakılmalı.Fazla göz olursa tutmayabilir. GÖz aşısı ise haziran 15 ten sonra başlar temmuz ayına kadar devam eder. Daha sonra yapılan göz aşıları uyuyan göz oldugu için seneye baharda uyanır.Daha kuvvetli sürgün verir.bunuda ince lastikle baglarsanız daha iyi olur.göz aşılarıda genelde tutar. soerusu olan varsa cevaplanır.saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2013
|
kuşburnu ağacına gül kalemi aşıladık ama tam bilgimiz yak hangi tarihte ve nasıl şekillerde yapcağımızı elimizden geleni yaptık ama gül çeliğinde tomurcuklar fiizlenmek üzerelerdi 4 gün fln oldu sanki bugün biraz kararmış gibilerdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-02-2008
|
Alıntı:
daha mantıklı gibi geliyor.Ben bu yaz kuşburnu'na göz aşı olarak düşünüyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-09-2008
|
dostlar selam sizlere. Foruma yeni katıldım.Amatörde olsa doğa ve tarımsal hobilerim nedeni ile birtakım sorularıma yanıt nezaketi gösterecek dostlara şimdiden teşekkür ediyorum. Pittos porrum bilindiği gibi peysaj sanatının en sorunsuz herdaim yeşil ve albenisi olan bir bitki. Bunun yetiştiriciliğinde çelikleme en çok kullanılan yöntem Ama ,sorum ?? çelik alma zamanı, bitkideki yeri ,büyüklüğü köklenme süresi nedir. Şimdiden teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
evet...bildiğimiz cam macunu bonsai bölümünde oktars'ın şöyle bir mesajı var; http://www.agaclar.net/forum/showthr...p?t=366&page=2 Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
okyanus
Giriş Tarihi: 07-05-2007
|
sevgili aybala eğer cam macunu oluyorsa,bir sürü zahmete katlanarak aşı macunu hazırlamaya ne gerek var.birde ben mobilyacıların kullandığı,israil tutkalını duydum sizce olurmu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-01-2011
|
selam arkadaşlar aranıza bu gün katıldım aşılama konusnda çok az bilgi almıştım şimdi biraz daha bilgilendim teşekür ederim bahçemde çıkan yabani meyveler var onları aşılamayı düşünüyorum bende inşallah başarılı olurum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-07-2015
|
teşekür ederiz bilginize su bazlı boyalara 5 kg 300g göz taşı eritip katıyoruz kesilen dalları bu boyayla koruyoruz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
agaclar.net
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2006
|
acaba malta eriği (yeni dünya) gövdesine kayısı erik ya da badem aşılanabilir mi??? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
agaclar.net
|
Gülde Aşılama
gül aşısı Aşı İle Çoğaltma Aşı ile çoğaltma tekniği çoğaltılması istenilen bitkinin bir parçasını anaç olarak kullanacağımız başka bir bitki ile kaynaştırarak tek bir bitki olarak geliştirme tekniğidir. Bitkinin toprak üstü kısmını yani gövde ve dalları oluşturacak kısma kalem veya göz denir. Bunlardan kalem üzerinde birkaç uyur göz bulunan dal parçasıdır. Bu parçanın göz olarak alınması halinde tek bir gözden oluşan bir parça söz konusudur. Yeni bitkinin kök kısmını oluşturacak olan aşı kısmına ise anaç denir. Aşılama yöntemleri kalem aşıları ve göz aşılarıdır. Türlere göre aşılamada başarı alanları çok farklılık gösterir. ![]() Resim 5. gül aşı parselinden bir görünüş ![]() Resim 6. Gülde Aşılama a) Aşı bıçağı ile kalemden gözün çıkarılması b) Kalemden çıkarılmış aşı gözü c) Anaç üzerinde aşı bıçağı ile T şeklinde çizik açılması d) Açılan T’ye gözün yukarıdan aşağıya doğru yerleştirilmesi e) Anaca yerleştirilmiş göz f) Aşı yerinin bağlanması . Üzerinde birkaç tomurcuk bulunan ve kalem adı verilen bir parçanın kullanılarak yapılan aşı çeşidine kalem aşıları denir. Kalem aşıları daha çok iğne yapraklı bitkilerde değerli varyetelerin çoğaltılmasında kullanılır. Bir çok kalem aşısı metodu vardır. Üzerinde bir göz veya tomurcuk bulunan küçük bir kabuk parçasından alınan bir kalem kullanılarak yapılan aşılama yöntemine göz aşısı denir. Bu yöntemle bir bireyden çok sayıda göz alma olanağı vardır. Bu nedenle göz aşısı metodu kıymetli bitkilerin ve güllerin üretilmesinde ekonomik ve amatör yetiştiricilerinde kolaylıkla uygulanabileceği aşı yöntemidir. Göz aşıları da sürgün göz aşıları ve durgun göz aşıları olmak üzere 2 çeşittir. Sürgün göz aşılarında anaca yerleştirilen göz o yıl içinde sürgün verir. Genelde Nisan- Mayıs aylarında yapılan aşılardır. Durgun göz aşılarında ise gözler o yıl uyur halde kalırlar ve ancak ertesi yıl sürerler. Haziran – Temmuz - Ağustos ve Eylül aylarında durgun göz aşısı yapılır. Güllerde durgun göz aşısının yapım aşamaları şöyledir: • Anaçta aşı bıçağıyla T şeklinde çizik açılır ve kabuk hafifçe kaldırılır. • Kalemden aşı bıçağı ile göz (Yaprak sapı ile birlikte) çıkarılır. • Çıkarılan göz anaçta bulunan T şeklindeki bölgeye yukarıdan aşağıya doğru itilerek yerleştirilir. • Daha sonra aşı yeri düzgün bir şekilde aşı bağı ile bağlanır. ![]() Resim 7. Doğrudan torbaya dikilmiş anacın aşılanmış hali. Kaynak: Konya Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Yetiştiricilik Teknik Bilgileri Düzenleyen Mine Pakkaner : 21-10-2006 saat 19:26 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-04-2010
|
selamlar ben 27 yaşındayım ve samsun da yaşıyorum
Merhaba arkadaşlar ben yeniyim ama çok meraklıyım benim bahçemde vişne ağaçlarım var ve ben her dalında farklı bir meyvesi olsun istiyorum sanırım bu aylarda sadece göz aşısı yapılır ben dün vişne ağacıma nar aşıladım göz aşısı yöntemi ile 2 gün oldu ama aşıladığım göz solgunlaşmış ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-04-2010
|
Sayın osamados, vişneye nar aşısı olmaz, bunu ancak kendi cinsinden olan meyve aşılayabilirsin (Kiraz, erik, kayısı Vb. gibi) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
''Vişneye nar aşıladım göz aşısı yöntemiyle 2 gün oldu aşıladığım göz solgunlaşmış'' diyorsunuz. Bu cümleyi anlıyamıyorum. Yani göz aşısı yapalı 2 gün oldu. Ve 2 gün sonra uyanan göz solgunlaştı, anlıyorum. Zira aşılanan göz uyanamamış olmalı. Vişneye nar aşılanır mı? Aşılanır. Nelere aşılamadık ki. Tutar, büyür meyve bile verir. Ama ya aşı uymsuzluğu gösterir, ya ömrü az olur ya da çok az meyve verir. En önemlisi meyve gerçek tadında olmaz. Ama deneme denemedir. O da tecrübedir. Bence vişnenin bir dalını bırakın _tohumlamada iyi oluyor_ diğer dallarına iki üç çeşit kiraz aşılayın, hem bol olur. Aşılama işini 'kabuk altı çoban' yaparsanız daha oranlı olur. Hatta bir dala üç aşı yapabilirsiniz. Kolay gelsin |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
aşı makası, aşılama |
|
|