agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni574Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-08-2011, 11:01   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-02-2011
Bende aşılı dut ağacı var 3 yaşında 12 cm çapında, şimdi ona birde kara dut aşılamak istiyorum, şimdi T aşı yapsam tutarmı veya ters T aşımı yapmalıyım, bir ağaçta iki cins istiyorum, yoksa geçmi kaldım, bu arada Ankaradayım, yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.

kocasinan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2011, 23:17   #2
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kocasinan Mesajı Göster
Bende aşılı dut ağacı var 3 yaşında 12 cm çapında, şimdi ona birde kara dut aşılamak istiyorum, şimdi T aşı yapsam tutarmı veya ters T aşımı yapmalıyım, bir ağaçta iki cins istiyorum, yoksa geçmi kaldım, bu arada Ankaradayım, yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.
Şu anda durgun göz (T) aşısı zamanı. Benim favorim ters T aşısı. Eylül başına kadar bu şekilde aşı yapılabilir. Aşı gözünün bağını 15 - 20 gün sonra çözüp gelecek yıl budama döneminde aşı gözünün 5 santim üstünden budama yapmak gerekiyorki aşılanan göz büyüyebilsin. İnşallah aşılarınızı tutturursunuz. Selamlar.

feyzon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2011, 11:46   #3
Ağaç Dostu

Sayın Feyzon bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. İnşaallah hafta sonu sizin de dediğiniz gibi Ters T aşısı yapayım, bakalım tutturabilecekmiyim. Aklıma gelmişken bir dut ağacına İKİ tane Ters T aşısı yapsam daha mı iyi sonuç alırım, yoksa bir ters T aşısı yetermi aceba?

Eski 25-08-2011, 22:56   #4
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kocasinan Mesajı Göster
Sayın Feyzon bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. İnşaallah hafta sonu sizin de dediğiniz gibi Ters T aşısı yapayım, bakalım tutturabilecekmiyim. Aklıma gelmişken bir dut ağacına İKİ tane Ters T aşısı yapsam daha mı iyi sonuç alırım, yoksa bir ters T aşısı yetermi aceba?
Anaç yeteri kadar büyükse iki tane de olabilir ama gözün canlanmasına yardımcı olmak için üstten kesmek gerektiğinden bir tane olması daha uygundur.

Eski 05-09-2011, 12:32   #5
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim Sayın Feyzon, aşımızı yaptık, ilk defa ters T aşısı yaptım ağaca ters T harfi çizerken sorun yok ama T'yi elbisenin yakası gibi ikiye ayırdıktan sonra T'nin yere paralel olan kısmına aşı dalını yerleştiriken orası yırtılıyor benim aşıda, neyse sonucu bekleyeceğiz artık İnşaallah tutar.

Eski 22-09-2011, 09:17   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-09-2011
ayvaya yeni dünya aşılama

Ben aşı konusunda internetten araştırma yaparken ayva ağacına yenidünya aşılanabileceğini gördüm ve çoban aşısı şeklinde bir uygulama yaptım.Gayet başarılı bir aşılama oldu.Ayrıca çoban aşısı hem pratik hemde kolay.Gelişmiş ve kök yapısı geniş bir alana yayılmış bir ağacın çoban aşısı ile aşılanması sonucu aşı kalemleri çok hızlı gelişiyor ve bir dahaki yıla meyve verecek boyuta ulaşıyor.Ayrıca yabani bir eriğede aynı uygulamayı yaptım.Ancak eriğe kendi türünden başka bir erik aşıladım, sonuç erken gelişmiş ve bir yıl sonra meyve verecek ıslah edilmiş meyve ağaçlarım oldu.Birde küçük bir dut fidanına kırmızı dut aşıladım.fotoğraflardan görebilirsiniz.

Eklenen Resimler

kuzeyden61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2011, 06:58   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-11-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuzeyden61 Mesajı Göster
Ben aşı konusunda internetten araştırma yaparken ayva ağacına yenidünya aşılanabileceğini gördüm ve çoban aşısı şeklinde bir uygulama yaptım.Gayet başarılı bir aşılama oldu.Ayrıca çoban aşısı hem pratik hemde kolay.Gelişmiş ve kök yapısı geniş bir alana yayılmış bir ağacın çoban aşısı ile aşılanması sonucu aşı kalemleri çok hızlı gelişiyor ve bir dahaki yıla meyve verecek boyuta ulaşıyor.Ayrıca yabani bir eriğede aynı uygulamayı yaptım.Ancak eriğe kendi türünden başka bir erik aşıladım, sonuç erken gelişmiş ve bir yıl sonra meyve verecek ıslah edilmiş meyve ağaçlarım oldu.Birde küçük bir dut fidanına kırmızı dut aşıladım.fotoğraflardan görebilirsiniz.
Bence aşı yerlerini açarak yanlış yapmışsınız. En azından bir daha ki yaza kadar kapalı kalsaydı daha iyi olurmuş...

mcie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2011, 17:46   #8
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Merhaba arkadaşlar,
Gliricidia sepium adlı ağacımı gelecekte hangi bitkiyle aşılamalıyım ? Tek bildiğim gliricidia sepium'un fabacae ailesinin mensubu olduğu
Teşekkürler

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 19:24   #9
Ağaç Dostu

copur 09's Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2006
Ayvaya aşıladığınız yeni dünya büyük bir ihtimalle kışı çıkaramayacaktır. Ayva yaprak döker. Yeni dünya ise yaprak dökmez. Sonucu merakla bekliyorum. Selamlar.

copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2011, 13:23   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-09-2011
hepinize iyi günler sevgili arkadaşlarım. eğer yanlış yere yazıyorsam lütfen beni bilgilendirin. yeni üye oldum ve henüz tam bilmiyorum forum özelliklerini.
son zamanlarda pek soru ve yorum yazılmamış ama benim yazımı ve sorumu göreceğinizi umarım. uzun zamandır sizleri takip ediyorum.sayenizde birçok konuda bilgi sahibi bile oldum. bizim 20 dönüm kadar üzüm bağımız var şaraplık üzüm yetiştiriyoruz. yalnız bazı üzüm türlerini değiştirip öküzgözü cinsini aşılamak istedik. sizlerin yazılarınızda omega aşı makasını gördük ve hemen aldık. bahar ayında yani mart ve nisan başlarında bu makas ile aşılama yaptık ilk günlerde cok güzel tuttular gibi oldu. yeşerdi yaprak verdi sonra hepsi ama hepsi kurudu birtanesi bile tutmadı...bağlarımız 15 yıllık falan...üzüm kollarına aşı yapmıştık..yani hepsi boşa gitti..nerede hata yaptık anlamadım..şimdi yarma aşı yapalım diyoruz...ne zaman, nasıl bir yöntem denemeliyiz. ben ve eşim bu konuda çok bilgili değiliz. yardımcı olabilirseniz çok memnun oluruz. lüfen yardım edin)))

boğazkere23 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 13:16   #11
Ağaç Dostu

karaaslan50's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2008
http://www.blacklionmakas.com/images...20kataloğu.pdf kataloğun 4. sayfasını okursanız size faydalı olacaktır. Ayrıca tutmuş gibi sürgün vermesinin nedeni, asmadaki ağlamadan dolayı gelen bol suyla yeşerip ağlama bitiminde kuruma yapmıştır.

Eklenen Resimler

karaaslan50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 13:55   #12
Ağaçsever

obahar's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2011
merhabalar ben badem ağaçlarına aşı yapmak istiyorum ama hangi aşı tekniğini ve hangi aylarda uygulamalıyım bilen arkadaşlar varsa bana yardımcı olabilirler mi?

obahar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2011, 16:31   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-10-2011
bu forum konusu gayet faydalı oldu. teşekkür ederim.

janka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2011, 20:19   #14
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Eriğe kaysı aşısı

Boluda bir komşumuz erik ağacına kaysı kiraz ve erik aşılamıştı. Ancak kiraz kırılmış haldeydi. Ben fotoğraf çekerken sadece kayısı kalmıştı. Eriğe kiraz şeftali ve kayısı aşılanabildiğini duymuş ancak görmemiştim. Fotoğrafı aşağıda.

Eklenen Resimler

Eski 02-11-2011, 06:46   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-11-2011
feyzon bey aşıda mantık şudur çekirdek tipleri uygunluk gösterenler birbirleri üzerine aşılanabilir; ama bu kaba taslak bir yaklaşım daha iyi sonuçlar için biraz daha derinlemeisne öğrenmeli. 1.Elma-Armut-Ayva.....2.Erik-Kiraz-Vişne-Kayısı-Şeftali........3.Ceviz-Fındık-Kestane.... gibi bunlar kendi aralarında aşılanabilir ama mesela kiraza vişnenin aşılanması iyi sonuç vermediğini duydum

mcie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2011, 09:19   #16
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

Giriş Tarihi: 02-05-2011
109 nolu mesajda yaprakları olan bir cubuktan matkap aşısı yapıldı. sormak istedigim yaprakları olan bir çubugun yaprakları sanırım resimdeki gibi kırpılıp kesiliyor peki bu gözlerden tekrar sürgün verirmi yoksa bizim burdan göremedigimiz o cubukta patlammaış gözlermi mevcut.. bunu özellikle ögrenmeliyim bende uygulıycam çünkü. 100 kadar kayısı ağacımız var bunları kesip başka ağac dikmeyi düşünüyoduk bu aşı olayıyla kesmeden halledebiliriz sanırım.

bebeto016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2011, 13:35   #17
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Aşılama Hakkında Temel bilgiler
Aşılama hakkında temel bilgiler - YouTube

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2011, 13:36   #18
Ağaç Dostu

Aşı Kalemi Alma ve Muhafaza
Aşı kalemi alma ve muhafaza - YouTube

Eski 01-12-2011, 13:37   #19
Ağaç Dostu

Dilciksiz İngiliz Aşısı

Dilciksiz İngiliz Asısı - YouTube

Eski 01-12-2011, 13:37   #20
Ağaç Dostu

Dilcikli İngiliz Aşısı

Dilcikli ingiliz asısı - YouTube

Eski 01-12-2011, 13:38   #21
Ağaç Dostu

Kenar Aşı

kenar - YouTube

Eski 01-12-2011, 13:38   #22
Ağaç Dostu

Kertik Aşısı
Kertik Asılama - YouTube

Eski 01-12-2011, 13:39   #23
Ağaç Dostu

Kabuk Aşısı ya da Yan Aşı
Cevizde Kabuk Aşı - YouTube

Eski 01-12-2011, 20:00   #24
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2007
Galeri: 22
Bu başlıkta ki yazılanları okuyun. Sonra aklınıza takılan varsa sorularınızı sorun. Elimizden geldiğince cevaplamaya çalışırız. Aşı çeliklerini alır almaz bir poşete sarıp buzdolabı alt gözlerinde aşı yapacağınız Mart Nisan aylarına kadar bekletebilirsiniz. Klaemler uyanmadan hemen önce ve ya biraz daha erken alabilirsiniz.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2011, 08:46   #25
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

selahattin abi bilgilerin için cok teşekkur ederim bugun ancak okuyabildim teşekkurler.

abim son mesajlarda T göz aşıları nisan -haziran sürgün agustos-eylul durgun göz aşıları yapılıyor diye okudum. göz aşısını subat-mart gibi henuz havalar sogukken yapmamızın bir sakıncası varmı tabi geç don riski var ama görüşünü almak istedim. bunun yanında 15-20 yıllık büyük bir ağaca göz aşısı yaparsak bi anlamı olmayacak gibi düşünüyorum daha cok kalın ağaçlara tavsiyeniz kabuk ve coban aşısı oldugunu düşnüyorum. dogrumudur.

birde abim dut fidanımız 1-2 yıllık. büyük tud ve incir ağaclarına gördüklerimle yarma ve coban aşıları sabittir ama dut ağacına göz aşısı uygulayabilirmiyiz. yine dutla beraber incir ağacına göz aşısı ..uygunmudur. mantıklımıdır.

yine bunların yanında sitede bayagıdır bilgi topluyorum fakat trabzon hurması dedigimiz meyve için şu agaca aşı yapılabilir diye sadece bir yerde okudum ama olumsuz şeyler yazıyordu detaylı bilgi alamadım bu meyveyi nasıl cogaltabiliriz 2 agacımız var ama daha cok olsun istiyorum.

aklıma takılan bir sorum daha var abi yarma aşılarda cubuklarla anaçların kabuklarının öpüştügü yere aşı macunun sürerek kapatmanın bir zararı varmı yoksa poşet bez vb bişeyle kapatmak dahamı saglam olur.

yeni oldugum için sizi tanımıyorum ama verdiginiz yararlı bilgiler ve videolar için size minnetarız cok teşekkur ediyorum.

cok soru sordugum içinde ayrıca özür diliyorum.

saygılar.

Düzenleyen bebeto016 : 07-12-2011 saat 17:11
Eski 07-12-2011, 19:08   #26
Ağaç Dostu

...T göz aşıları nisan -haziran sürgün agustos-eylul durgun göz aşıları yapılıyor diye okudum. göz aşısını subat-mart gibi henuz havalar sogukken yapmamızın bir sakıncası varmı tabi geç don riski var ama görüşünü almak istedim. bunun yanında 15-20 yıllık büyük bir ağaca göz aşısı yaparsak bi anlamı olmayacak gibi düşünüyorum daha cok kalın ağaçlara tavsiyeniz kabuk ve coban aşısı oldugunu düşnüyorum. dogrumudur.

Göz aşısı bitkide su yürüme dediğimiz kabuk kalktığı dönemde yapılır yani odunsu kısımla kabuğu kolayca ayırabildiğin zaman ve özellikle de bir en fazla iki yaşındaki sürgünlere bu aşı yapılabilir demektir ve bu dönem bitki için mayıs eylül ayı aralığıdır bu dönem dışında adına göz aşısı desende o ya tutmaz tutsada bunun adı göz aşısı olamaz. Bu dönem dışında hava sıcaklıklarının 10 derece ve üstüne çıkmaya başladığı dönemlerde de kabuk kalkma dönemine kadar kalem aşıları yapılır.

birde abim dut fidanımız 1-2 yıllık. büyük tud ve incir ağaclarına gördüklerimle yarma ve coban aşıları sabittir ama dut ağacına göz aşısı uygulayabilirmiyiz. yine dutla beraber incir ağacına göz aşısı ..uygunmudur. mantıklımıdır.

Göz aşısı yapma döneminde sütünü bir gün önceden kesik atarak akıtmak yoluyla aşı yapabilirsiniz.

yine bunların yanında sitede bayagıdır bilgi topluyorum fakat trabzon hurması dedigimiz meyve için şu agaca aşı yapılabilir diye sadece bir yerde okudum ama olumsuz şeyler yazıyordu detaylı bilgi alamadım bu meyveyi nasıl cogaltabiliriz 2 agacımız var ama daha cok olsun istiyorum.

Trabzon hurmasına vaz denilen aynı trabzon hrmasının minik hali gibi meyveleri olan bitkinin çöğürlerine ve trabzon hurmasının tohumundan ürertilmiş çöğürlere aşı yapılır.

aklıma takılan bir sorum daha var abi yarma aşılarda cubuklarla anaçların kabuklarının öpüştügü yere aşı macunun sürerek kapatmanın bir zararı varmı yoksa poşet bez vb bişeyle kapatmak dahamı saglam olur.

önce aşı bandı sonra bu bandın üzerine macun sürmek daha dğru bir yaklaşım olacaktır.

yeni oldugum için sizi tanımıyorum ama verdiginiz yararlı bilgiler ve videolar için size minnetarız cok teşekkur ediyorum.

Bu konuda bende bir şey söyleyeyim ki burası paylaşımcı bir forum ve herkes ancak burada vakti olduğu kadar paylaşımcı olabiliyor, heyecanınızı anlıyorum acele cevap istiyorsunuz ama sabretmeyide öğrenmek lazım

Eski 07-12-2011, 17:12   #27
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

sorularım hakkında yardımcı olabilecek arkadaş varmı selahattin abi sanırım bayagıdır girmiyor siteye.

Eski 08-12-2011, 18:51   #28
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

abim cok teşekkur ederim size minnetarım herşey için sagolun ama şunuda söyleyeyim şimdilik bu kadar sorayım ilerde çok rahatsız edicem kusuruma bakmazsınız umarım verdiginiz cevaplar tam öğrenmek istediklerimdi teşekkurler..

Eski 08-12-2011, 22:49   #29
Ağaç Dostu

Bereket Tv Her Cumartesi saat 19:00 da programımı seyret, sorularının cevaplarını bulursun.

Eski 09-12-2011, 22:00   #30
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

abi videolardaki kişi senmisin sormak istedim ama ayıp olur diye soramadım izliycem abi programını kal sağlıcakla.

Etiketler
aşı makası, aşılama

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025