Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feyzon
Sayın Ketenci göz aşısında budama konusunda benim bildiğim ve gördüğüm şöyle. Eğer budamayı hemen aşı gözünün üzerinden yaparsanız ağaç farklı bir doku olduğu için uyuşmazlık gösterip aşıyı atma eğilimi gösterebilir denilerek aşı gözünün üzerinde bir göz bırakmak suretiyle budama yapılır.
Size anaçınız ile ilgili söyleyeceğim bir şeyde vardı. Eğer kaliteli bir elma çekirdeğinden yetiştirme yapmışsanız anacınızın da kaliteli olma ihtimali var diye düşünüyorum. Hem belkide farklı bir tür gelişmiş de olabilir. Bir çok meyvede çaprazlama yoluyla kaliteli ürünler geliştiriliyor. Size tavsiyem bir iki dalı yetiştirip meyvelerini görmeniz. Eğer kalitesi kötüyse daha sonra o dalları kesersiniz. Elma aşırı budama yapılabilen bir ağaçtır. Sorun yaşanmaz.
|
Şu an tepe kesimi üst aşı noktasından 4-5 parmak üstten.
Anaç fidan işyerinde kendi kendine çıkmıştı, sanırım bu yıl 3 yaşına girdi. Kalitesini bilemiyorum ancak çok inatçı olduğu kesin. Sökerken toprakta kalan kökünden 20cm kadar boyda yeni filiz çıkarmış.
Bu yıl aşılar biraz kendilerini kurtarınca bir iki dalda kendi sürgünlerinden bırakacağım. Bu sürgünlere de döllenmede kolaylık açısından farklı elma aşıları yapmak istiyorum.