Konu: Aşılama
View Single Post
Eski 13-05-2011, 09:42   #654
feyzon
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Birol Ketenci Mesajı Göster
Sn Ligustrum;
Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi altta yaprak bitleri küçük bir aşiret kurmuşlar. Ben güllerde beklerken onlar elmaya dadanmış. Anaç fidan tohumdan kendi çıkmıştı. Bu yıl benim saksıda idare edecek, gelecek yıl babamın bahçesinde rahata kavuşacak.
Sayın Ketenci göz aşısında budama konusunda benim bildiğim ve gördüğüm şöyle. Eğer budamayı hemen aşı gözünün üzerinden yaparsanız ağaç farklı bir doku olduğu için uyuşmazlık gösterip aşıyı atma eğilimi gösterebilir denilerek aşı gözünün üzerinde bir göz bırakmak suretiyle budama yapılır. İlk yılda bırakılan bu göz de sürer. Böylece alttaki gözün olduğu kısımın canlı kalması ihtimali yükselmiş olur. İkinci yılda veya sonraki yıllarda normal budama kuralları gereği hemen aşı gözünün üzerinden budama yapabilirsiniz. Bu bilgim tabi amatörce bir bilgi. Konunun uzmanlarının diyecekleri bir şeyler olabilir belki.

Size anaçınız ile ilgili söyleyeceğim bir şeyde vardı. Eğer kaliteli bir elma çekirdeğinden yetiştirme yapmışsanız anacınızın da kaliteli olma ihtimali var diye düşünüyorum. Hem belkide farklı bir tür gelişmiş de olabilir. Bir çok meyvede çaprazlama yoluyla kaliteli ürünler geliştiriliyor. Size tavsiyem bir iki dalı yetiştirip meyvelerini görmeniz. Eğer kalitesi kötüyse daha sonra o dalları kesersiniz. Elma aşırı budama yapılabilen bir ağaçtır. Sorun yaşanmaz.

feyzon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön