![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-07-2006
|
Çelikle üretim
selam arkadaşlar çelikle üretimde bu sıralar kullandığım bir yöntem var. almak istediğim çeliği 1 boğum daha fazla alıyorum ve köklenme ortamına sokacağım kısımın 1 boğum fazla olan kısmını normal kesmem gereken kısmından büküyorum 180 derece açıyla yani yukarı bakacak şekilde büküyorum ve birazda kırılmış oluyor. yani yara yeri açılıyor. ve normal olarak aldığım çelikten çok daha önce kökleniyor. çelik köklendirme konusunda benden fazla bilgisi olanlardanda öğrenmek istedğim bir şey var ben çelik köklendirmeye devam etmek istiyorum acaba ısıtmasız koşullarda seranın içine bir tanede alçak tünel sera yapıp bunun üzerine 2-3 kat plaztik örtü birde agril kumaş örterek çelik köklendirmeye devam edebilirmiyim. bunu yarı odunsu çeliklerle ve odunsu çeliklerle devam etmeyi düşünüyorum. yardımcı olabilirseniz memnun olurum. saygılar murat daltaban. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
agaclar.net
|
Murat Bey, yeterli sıcaklığı bu yöntemle sağlayabilmeniz mümkün olabilir. Ancak damlama ve havalandırmaya dikkat. Bu arada bahsettiğiniz şekilde çelik aldığınızda bir çeliğin ve dikilmiş halinin bize resmini yollar nısınız, Tam anlayamadım ve merak ettim. Neyi nasıl yaptığınızı görmek istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-12-2006
|
çelik ile üretim hakkında 2 soru ?
Selamlar arkadaşlar çelik ile üretim hakkında 2 sorum olacak.. 1- bir ağaçtan çelik kesildikten sonra , ne kadar süre içinde bu çeliği dikmemiz gerekir? 2- Çeliği dikmeden **** köklendirme aşamasında ne tür hormon kullanılmalıdır? bu soruların cevabını bilen arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim... örneğin bir arkadaşımdan öğrendiğim bilgiyi yazıyorum.. ÇELİK ALMA : Parmak kalınlığında 1,5 – 2 cm yarıçapında olmalı, en sağlıklı dal olmalı, genç dal olmalı 0 – 1 yaş.. İlkbaharda mart, **** nisan da Sonbahar da eylül, ekim, kasımın ilk yarısında aşı için kalem kesilir. Kalem 10 –15 cm kesilir ve mutlaka üzerinde 3-4 tane göz olmalıdır. Kesilirken tek seferde budama makasıyla zedelemeden düz olarak kesilmelidir. DİKİM : Kalem, 20 derecelik saf suya kalemlerin 5 cm lik kısmı batırılıp çıkarılır. Sonra kurutulup hormona daldırılır. Horman: 1000/1 oranında Giberilik asit kullanılmalıdır. sonra etil alkol çözeltisine 1sn daldırıp çıkarılır.ardından tekrar saf suya batırılır ve hemen dikim yapılır. bu bilgilerin haricinde bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
agaclar.net
|
1. Çeliği mümkün olan en kısa sürede dikmeniz gerekir. Kurumaması, suyunun kaçmaması esastır. 2.Çelik almada IBA, NAA veya IBA + NAA kullanılır. IBA(Indol Butirik Asit) ile ağaçlardan çelik alma başlığında pek çok bilgi bulursunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-11-2009
|
çelik hormonu hakkında
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
|
Selamlar Mine hanım. kesilen çelik bu hormon da ne kadar süre bekletileceK? teşekkürler. Düzenleyen daraban : 16-12-2006 saat 13:54 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
agaclar.net
|
Daraban yazılanları hiç okumadan sorularınızı soruyorsunuz. Hormonda bekletilmeyeceği çok yerde yazıldı, ben bile öğrendim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
|
selamlar malina ben daha yeniyim yani acemiyim kusura bakmayın, ama sizin artık bazı şeyleri öğrenmeniz doğal çünkü mesaj sayınız 6,481 olmuş. benim mesajlarım daha 12 ![]() selamlar ve saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Kimseye dışlama yapılmıyor sevgili kupresus ![]() Ben sadece 4 ay önce üye oldum senden. Henüz bir ayrım, dışlanma görmedim. Tam aksine üye olduğum günden beri sıcaklık gördüm. Ama basit kurallara uymadığımız zaman uyarılmamız da çok normal değil mi? Ben de uyarıldım, benimde hatalı mesajlarım silindi, hiç alınmadım ama. Hepimiz burda güzel ve iyi şeyler için uğraşıyoruz. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2006
|
Orman Sarmaşığını çeliklemek istiyorum. Çelik ile üretim tekniğinde toprağın özellikleri ne olmalıdır? Türlere göre değişim gösteriyor mu? Bu konuda yardım ederseniz sevinirim (eski konulara da baktım ama gözden kaçırmış olabilirim). Şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Toprağın su tutma kapasitesi yüksek olmalıdır. Çünkü alınan çelikler kısa sürede bünyelerindeki suyun çoğunu kaybederler. Bu kaybın topraktan karşılanması gerekir. Kumlu toprakları tavsiye etmiyoruz. Kum suyu çok çabuk geçirir diğer yandan killi topraklarda da aşırı su birikimi çeliklerin çüremesine neden olur. Yani kullanacağınız karışım bu iki toprak türünün karışımından oluşmalıdır. Çiçekçilerde sanırım bu tür topraklar satılıyor. Bunun dışında perlit yoğun şekilde kullanılıyor. Orman sarmaşı çok kolay köklenen bir türdür. Çeliği yatay bir şekilde yatırarak gövdeyi toprakla doldurun. Köklendirme hormonu kullanımı tabikii olayı hızlandıracaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
daraban toprağım mesajı okurken bir yandan da gözümde canlandırmaya çalışıyordum. 1,5-2 cm yarıçap kalınlığı çelikle üretim için uygun mu değil mi? 20 derece saf su 20 santigrad mıdır? % 20 bir malzeme ile saf suyun karışımımıdır? kasım sonu aralık başı gibi hangi bitkilerin çelikleri kullanılabilir. IBA başlığından ulaştığım bir linkte çelik alma zamanları vardı ancak latinceleri olduğu için bişi anlayamıyorum. flora nın internette veya basılı yayında latince sözlüğü var mıdır? elinde olan nasıl temin edileceğini biliyormudur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-02-2007
|
Mine Hanım merhaba, dün üç tane çelik aldım (gül) bıırı pembe diğer ikisi sarı. Hepsini aynı saksıya koydum renkleri birbirinden etkılenir mi? Bunları evde mi yoksa dışarda mı köklendrmelıyım8?giresun da oturuyorum) Saksının kafasına sera uygulamalı mıyım? **** kısaca BUNLAR BENİM İLK GULLERIM.TUTSUN YAŞASINLAR İSTİYORUM AMA TAM BİR ACEMİYİM EN BASİT ŞEKİLDE BANA NE YAPMAM GEREKTIGINİ ANLATIR MISINIZ?LÜÜÜTFEEEEN ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-10-2007
|
IBA kullanımından bahsedilmiş fakat başlık çok genel bu madde tüm bitkilerde kullanılabiliyor mu? Örneğin, ladin, şimşir, gül ve kivi çeliklerinin hepsi için aynı yöntemi kullanabilir miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Suda Ful Çeliği Köklendirmesi
Merhabalar, Başarılı olabildiğim tek köklendirme ortamı olan suda jasminum sambac köklendirdim uzunca bir sürenin sonunda. Görüntüleri ilgilerinize sunarım. 2 ayı aşkın süreyi aşkın bir süredir suda başarı ile muhafaza ettiğim ful çeliğim şişmiş ancak bir türlü kök vermemişti. Sonunda kök verdiğinde sizlere göstemek için fotoğraflarken verdiği tek kökü de kırmıştım. İşte o ilk hali burada... ![]() Sonrasında uzunca bir süre yeniden köklenme sağlayamamıştım. Ancak sıcaklık meselesi aklıma gelince gözümü kararttım ve kaloriferin üzerine aldım çeliğin içinde bulunduğu koyu yeşil renkli şişeyi... Bir haftaya kalmadan köklenme başladı tekrar. Aşağıda da iki haftalık sıcak ortam sonrasındaki vaziyet: ![]() Köklü çeliğimi saksı harcına almak üzere kullanacağım maun folyo kaplı teneke saksım: ![]() Saksısına aldıktan sonraki halini ise şurada görebilirsiniz. Toprağa alındıktan sonraki ilk zamanlarını daha kolay geçirsin diye bir gündür tepesi bone ile kaplı olarak kalorifer üzerinde konuşlanmış hali: ![]() Düzenleyen lerdemir : 30-01-2008 saat 14:26 Neden: Şurada bağlantısını düzelttim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
|
Lerdemir senin yöntemini aynen bende uyguluyorum. Hatta Bambu tohumlarimi bile topraga ektikten sonra naylon posetin icine koyup kalorifer üstünde cimlendirdim. Tohum cimlendirmede de cok iyi sonuc veriyor. Bu torba yöntemi cok iyi gercekten. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Yaprakları niye kestiniz ,köklendirme aşamasında şart mı?.Çelikte yaprak olmasa da olur mu?. Bendeki fulde hiç yaprak kalmamış kel aynak kuşları gibi bir hali var ,kesilmiş toprağa sokulmuş bir dalım var bende onu suya alayım mı?Toprağa direkt dikilmiş dal kök verebilir mi? Çok mu soru sordum ne? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili BENBEN1967; Yaprakları özellikle yarılarından kestim ki çeliğimin boyuna nazaran oldukça iri olan yapraklarını yaşatmak için harcayacağı gücü kök oluşumuna aktarabilsin; ayrıca rutubet kaybını da bu yöntemle azaltabilmiş olduk... Yaprakların tamamını kopartmadım ki bitki fotosenteze devam edebilsin... Sizdeki yapraksız çeliğin durumu için fotoğraflasanız uzman üyelerimiz daha net görüş verebilir sanırım. Zira toprakta köklendirme konusunda hiç başarılı olamadım ben ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
çelikleme denemesi
Avustralya kara dutuna ait 20 adet dal çeliği, 3 mart 2008 tarihinde 100 w akkor lamba altında, %0.8 lık ıba -naa karışımı köklendirici hormon uygulanarak, altan ısıtmalı(22-25c) , hortumla püskürterek sulama ile %50 baltık torfu ,%50 orta irilikte dere kumu köklendirme harcı kullanarak deneme seramda, köklenmeye alınmıştır. ![]() ![]() Sonuç :25 martta , Avustralya karadutu na ayit 9 adet çelikte köklenme sağlandığı tespit edilmiştir . ![]() - Aynı ortama blueberry ; bluecrop ve brigitta çeşitleri 20 şer adet çeliklerden herhangi birinde köklenme sağlanmadığı ve toprak altı kısımlarının yandığı gözlemlenmiştir. - Yine aynı zamanda ve aynı ortamda köklenmeye alınan kivi çeliklerinde köklenme henüz başladığı gözlemlenmiştir. - Pepino çeliklerinde hormon uygulaması yapılmadan . 45 adet olarak 5 cm derinlikteki viyolde uygulama yapılmış 43 adetinde köklenme gözlemlenmiştir. NOT:Pepino çelikleri hariç, denemelerde odunlaşmış 1 yıllık çelikler kullanılmıştır Düzenleyen bluecrop : 09-04-2008 saat 15:50 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tebrik ederim sizi...Hiç güneş görmeyen yerdemi çimlendirdiniz. Sadece akkor lambanın ışığı ilemi yoksa? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Atıl durumdaki bir oda içerisinde ve hiç güneş görmeyen bir ortam da; 100-150 watt lık bir ışık kaynağı, 22-27 c sıcaklık ve %90-95 nispi nem ,köklenmeyi teşvik edici hormon uygulaması çeliklerde kök oluşumu için çoğu durumda başarılı sonuç verir . Mantar ve sporlar için havalandırma ve periyodik olarak fungusit uygulamasıda önemlidir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-07-2011
|
***.peki kivi için yapabilirmiyım boyle uygulamayı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |