![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-05-2016
|
Merhaba; Pazardan aldığım lavantamı altı delik olmayan saksıya dikmiştim. Başlarda gayet mutluyduk. Dün farkettim ki alt yapraklar sararmaya başlamış. Sonra aklıma suyun fazla gelmiş olabileceği geldi ve bir boy küçük, dibi delikli saksıya aldım. Çok kötü kokuyordu. Mümkün olduğunca suyundan ve toprağından arındırmaya çalışarak satın aldığım toprağa ektim. Balkonda güneş alıyor. Yine burada forumdan okuyup bir dal kırdım ana gövdeye doğru ve onu da farklı bir saksıya daldırdım. Kurtarabilir miyim lavantamı? Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-09-2015
|
Alıntı:
Siz gerekeni yapmışsınız zaten. Sorun büyük olasılıkla dip suyundan gerçekleşmiştir. Kurtulup kurtulmayacağını zamanla göreceksiniz. Umarım kurtulur çiçeğiniz. Her saksının mutlaka su tahliyesi olmalıdır, yoksa kendiniz saksının altını delerek tahliye açmalısınız, hatta saksıya toprak eklerken saksının dibine bir kaç tane taş koymanız da su tahliyesine yardımcı olacaktır. Bu sayede kök çürümesi olmaz bitkilerinizde. Kolay gelsin. Bu arada aramıza hoş geldiniz. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-05-2016
|
Hoşbulduk ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-02-2016
|
Arkadaşlar yeni tohum ekmek istiyorum çok mu geç kaldım acaba yetişme ihtimali nedir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-03-2016
|
![]() Arkadaşlar yardımınızı bekliyorum. Fidemin yaprakları buruşmaaya başladı. Süt su karışımı da verdim ama bi sonuç vermedi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-07-2016
|
Merhabalar, Bir kac ay once iki adet ceviz cimlendirmeyi basardim. Ikisi ayni saksi icerisindeydi. boylari 10-15 cm'i gecince iki ayri saksiya diktim. 1 aydir her ikisi de oldukca saglikli bir sekilde buyumekteydiler ancak simdi alt yapraklarda kuruma goruyorum. Su anda birinin boyu 30 digerinin ki 20 cm. Son 1 hafta icinde alttan ikinci yapraklarda kurumuya basladi. sararma yok, resim cekip eklemeye calisacagim. Bu durum hakkinda bilgisi olan var mi? Cok sulamis olma ihtimalim var. Okudugum kadari ile cok sulama veya az sulamadan kaynakli yaprak kurumasi olabiliyormus. Cevizlerimi nasil kurtarabilirim? Heyecanla buyumelerini beklerken boyle bir durumla karsilasmayi hic beklemiyordum. Yardimlarinizi bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-08-2016
|
Merhaba ben foruma yeni katıldım .Dışarda bir benjamin ağacının üzerinde tohumlar gördüm onlardan alıp diksem çimlenip bir benjamin ağacım olması şansı var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-11-2016
|
Evde badem çimlendirmek istiyorum nasıl bir uygulamadan geçirmeliyim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-07-2016
|
Selamun Aleyküm 4 gün önce 4 çeşit tohum ektim. 2 gündür filizlenmeye başladılar fakat tohumlar uzadıkça bükülüyorlar. Bende Suyu 3-4 günde geç veriyorum kök güçlensin diye. Resimlerde görünüyor. Baktım git gide bükülüyor 2. Resimde Kürdan koyup iple bağladım doğru mu yaptım bilmiyorum. Yardım eder misiniz böyle giderse hepsi bükülecek gibi. Düzenleyen Pirlede : 18-11-2016 saat 23:10 Neden: Resim düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Güneş ışığı olmadığı sürece böyle olacaktır. Veya bitkiler için olan ampul ve florasanlar kullanılması gerekli. Ayrıca bitkiye su vermenize gerek yok, toprağın nemi yeterli olur. Sulama daha boya gitmesine sebep olur. Birde topraktaki çatlamayı önlemek için gübre eklemesi yapın. Yoksa hava alan kökler bitkiyi kurutur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Sevgili Mardinli öğrenci kardeşim, İsmail Bey in yazdıklarına ilavede bulunmak isterim, çünkü üç sene önce ben de benzer sorunları yaşadım. Öncelikle seçtiğin tohumlar ile bulunduğun ilde bu mevsimde bu toprakla işin zor. Sanırım ve inşalllah ODTÜ mimarlığı kazanman bu kadar zor olmaz. Ancak resimlerde iple yaptığın ince işçiliğe baktığımda hemşireliği, minik fidelere aşkı gördüğümde ise orman mühendisliğini yakıştırdığımı söylemeliyim. Az miktarda (misal 10-20-50) veya nadir bulunan tohum ekerken ufak şeffaf plastik bardaklara ekiyorum ben tek tek tohumları. Bardakları yan yana yerleştirip üzerine camla örtüyorum. Bu aşamada sıcaklık önemli, ışık olmasa da olur, hatta hercailer özelikle karanlık ister. Duruma göre günde veya iki günde bir camı kaldırıp su ile spreyleyerek nemlendiriyorum. Zamanı geldiğinde topraktan başını çıkaranları da camın altından alıp direk olmamak kaydıyla bol ışık alan bir yere yerleştiriyorum. Böylece tohum kaybı minimum seviyeye iniyor. Çünkü saksıya 10-15 tohum attığında biri çıkıyor diğeri çıkmıyor. Üstüne kapatsan çimlenenler için fazla nem mantara davetiye çıkarıyor. Üstünü açsan nem kaybı kalanların çimlenme oranı düşüyor. Ama toz gibi olan çiçek tohumlarını (misal bracyhcome) böyle uğraşamazsın, zaten çok olur ki onlarda ufak saksı taktiği uygundur. Tohum ekiminde kullanılacak materyal önemli, direk toprak kullanırsak yukarıdaki gibi çabuk kuruma, kuruduğunun anlaşılamaması, kuruduğu zaman sertleşen toprak yüzeyinin fidelerin gövdelerine zarar vermesine sebep olabiliyor. Bu yüzden neredeyse her markette (A101 - ŞOK - BİM hala bitiremedi ellerindeki torfu burada) bulunabilen torf hele ki kaliteli olursa mükemmel bir seçim oluyor. Cocopeat daha ucuz ancak bulunması diğerine göre daha zor. Bunları yanmış hayvan gübresi ile karıştırırsanız ideal olur. Gerçek yapraklar çıktığında ve biraz çoğaldığında süreyi uzatmadan yeni yerine almak lazım. Fazla su ve karanlık fidenin boylanmasına sebep oluyor. Yukarıdaki gibi sorun (boylanma) domates gibi sebze fidelerinde olursa, şartların düzelmesiyle zamanla düzeliyor ancak çiçek fideleri nazik olduğu için bence yeni ekim materyali, yeni tohum ve dört ay sonra, yeni turdan bilet almak mantıklı bir tercih olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
2017 Nisan ayında ekimini yapacağım Aronia ve Amalnchier tohumlarını soğuk katlamaya aldım. Tohumlar hafif nemlendirilmiş vermiculit içerisinde yaklaşık 90-100 gün süre için buzdolabının sebzeliğinde beklemeye alındılar. Her hafta tohum paketleri açılıp 10' ar dakika havalandırmaları yapılacak. Tohum katlama işini buzdolabında takip edemeyecek olup doğaya bırakacak arkadaşlar da şimdiden tohumlarını saksılara ekip dış ortama koyabilirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
@ Berra Berk, viyolün içine toprak diyorsunuz ama sanırım torf, vs. kasdediyorsunuz. Viyol ile naylon arasında mesafe olacak şekilde ayarlayın, yoksa kimi tohumların çimlendiğini geç farkederseniz zedelenebilir. İlk çimlenmeyle birlikte bu mesafeyi koymazsanız çimlenenlerin zarar görmemesi için naylonu almanız lazım, bu sefer de yeni çimleneceklerin nemi ve ısısını muhafaza etmek zor olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-02-2017
|
Teşekkürler @TCM . Evet toprak derken torf, perlit, yanmış gübre ve normal toprak... Dediğiniz gibi tuglalar ile yükselterek üzerini naylon ile kapatayım. Peki bu naylon gece hafif soğuklar için de korunaklı olurmu yoksa onun için başka birşey mi yapmam gerekecek... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2011
|
Çimlendirmede sadece torf (yapı marketlerde satılan) kullanmak uygun mudur? Yoksa torfu nehir kumu ve perlit ile karıştırmak mı gerekir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Uzun süreli tutma niyetiniz yoksa torf yeterli, bulabilirseniz çok da gerekli değil ama kök yapısının iyi olması için perlit karıştırırsınız. Ama az büyük yere ekeyim tohumları oradan büyüyünce direk toprağa atarım belki biraz da geç kalabilirim derseniz bencileyin, bunlara ilave yanmış hayvan gübresi, biraz bahçe toprağı eklerseniz iyi olur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2011
|
Yazılanları anca okuyabildim ![]() Bilgiler için teşekkürler bu arada. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaçsever
|
3 gün önce Viyolleri toprakla doldurup üst kısma 2 cm torf doldurdum. Kalem ile torfun belirli yerlerini bastırıp açılan deliklere tohum koydum. ondan sonra sulayıp üstünü streç ile kapattım. Fakat 3 gündür hala üst kısım çok ıslak, sıksam su gelecek kadar ıslak acaba bu tohumlar için sıkıntı olur mu çürüme falan ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-06-2017
|
Bu yol çileklerimi fazla miktarda azot gübresinden dolayi yaktim. Evde vakit geçirmek için tohumdan üretmeye heveslendim. 1. Denememde çileklerden ince bir şekilde tohumları aldin. 1 gün kadar kuruttuktan sonra kase içerisine ve pet bardaklara torf içerisine üzerine 1 cm kadar torf koyarak ektim. Üzerini strec ile kapattim. Sulama işlemini fisfis ile yaptim. Her gün actim havalandirdim. ( meraktan ******) Ayni tohumlardan peçete ile çimlendirme cabalarimda maalesef olumsuZ oldu. Pecetede yer alan tohumları çilek fidelerinin içerisine serptim aradan 1 hafta gecti ve sanirim 3-4 fide cikmis durumda. 2. Denememde 18 haziranda yediğim ve tadina bayildigim cileklerden ayni yöntemle tohum aldim. Kurumaya baslattigim tohumlardan ilk gün büyük bir saksiya 3-4 cm arayla kalem ucuyla 1cm derinliğinde çukur actim actigim çukurlara 2 ser adet tohum koyup üzerine sade tohumu kapatacak kadar toprak koydum. Fisfis ile sulama yöntemi ile sulama yaptim. üzerini strec ile kapattiktan sonra yine hergun havlandirdim. Yaklaşık 6 gün yine füzelerde hareketlenme başladı. Beklediğinden hizli gelişim oldu. Ektigim toprak bahçe, orman topragi ve Yannis hayvan gübresi karisimi. Fide gelişimleri ve tohum fidelenmesi hakkında fotografik anlatimi önümüzdeki günlerde yapacagim. Ama tohumlarin cimlenmesinde önemli olan aicaklik sanirim. Çünkü son 1 hafadir hava sicak ben ona bağlıyorum ki daha önce filizlenmeyen tohumlar filizlendi. 3- yöntem 18 haziranda aldigim tohumlari 3 gün kuruttum. 21inde peçete içerisine kaba koydum. üzerini şeffaf kapak ile kapattim. Bugün kontrol ettiğimde tohumlarda sisme olduğunu gördüm. Gelişimi ile ilgili ayrintili gelişimi ileride resimli olarak anlatacagim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-08-2008
|
Bu perliti ve torfu fidanı ekerken kökün altınamı koyuyoruz yoksa ektiğimiz fidan vs. nin dibinemi döküyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-11-2010
|
arkadaşlar 10 sene evvel sakladığım tohumları nsıl sağlıklı çimlendirebilirim yani eski tohum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2009
|
Alıç tohumunu nasıl çimlendirebilirim? Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-03-2018
|
bene muşmula tohumu çimledirmek istiyorum ilk denememde bşarısız oldum yardım alzım ama internette bulmadım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-03-2018
|
nar tohumunu internette gördüğüm gibi nemli pecetenin arasına koyum çimlenmesini bekledim 2 hafta oldu ama hiç bir değiikik yok neden acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-03-2018
|
sarmaşık tohum hk,
Ustlarım merhaba bu alanda yeniyim sizlere sorum olacak, Aliexpress den sarmaşık tohumu getirttim. Toprağa ekmeden önce yaklaşık 2 saat ılık suda bekletip resimdeki gibi pet bardaklara ektim. 10 gün sonrada filizlenmeye başladılar. Sormak istediğim ne kadar daha büyüdükten sonra saksıya veya bahçeye ekimini yapayım. Ekeceğim yer Şile/İstanbul Teşekkürler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Eskiden beri kullanılan bir yöntemi şimdi videoda görünce eklemek istedim. Domates fidesi yetiştirdikten sonra yatay dikerek toprak altındaki gövdenin köklenerek daha fazla verim vermesine güzel bir örnek. Sanırım domateslere hastalık gelmemesi için de kadife çiçeği yetiştiriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-11-2019
|
Merhabalar. Ankara Kızılcahamam’da arıcılık faaliyeti yapıyorum. Forumu bir süredir üye olmaksızın takip ediyordum. Bölgemde ballı polenli ağaçların yetersiz olmasından dolayı kendi imkanlarımla ekim/dikim yapmak istiyorum. Yaz sonu/güz başı çiçeklenen bir ağaç olduğundan sofora yetiştirmeye karar verdim. Fakat fidan bulamadım sorduğum yerlerde. Ankara’da denk geldikçe sokaklardan sofora tohumu topladım. Yaklaşık 25 gün önce 4 adet tohumu şişen torf tabletlere ektim ama bugün itibariyle tohumları çıkarıp baktığımda hiçbir hareket olmadığı gördüm tohumlarda. İlk günkü gibi sert bir şekilde duruyorlardı. Yalancı akasya tohumları gibi kışlamış olmaları gerekebileceğini düşündüğüm için derin dondurucuya koydum, 15-20 gün sonra çıkartıp, kabuklarını bir miktar zımparalayıp tekrar ekeceğim. Yaptığım/yapacağım işlemlerle ilgili bir yanlışlık var mıdır? Yönlendirebilirseniz çok faydası olacaktır bana. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
fıstık çamı, mavi ladin, okaliptus, sarı çam |
|
|