![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-04-2009
|
![]() Merhaba arkadaşlar; bir süredir koınuyu takip ediyorum ve biraz araştırma yaptım. Öncelikle klasik ışık kaynakları (ampul,florasan,mh lamp, na mh lamp..) yüksek enerji tüketimi yapıyor ve verimleri düşük. Ledler de bu durum tam aksine. Yalnız dikkat etmeli piyasa da eskisi gibi tek bir tip led yok. Klasik ledlerin yanı sıra 0.5w,1w ve 3w lık power led denilen ledler var. Bunların dalga boyları kataloglarda yazıyor ağırlıkla mavi ve az miktarda kırmızı led biraraya konularak bitki büyütme ışığı olarak kullanılıyor. Led growing light diye aratırsanız özellikle Amerika da üretilmiş ürünleri görebilirsiniz. Yani kullanıcılar tarafından tercih edilen bir çok ürün var ve sıfır gün ışığında ve izole bir ortamda bitkiyi tek başına yetiştirebiliyor. Bir de şerit şeklinde olan smd ledler var bunlar power ledlerden daha yüksek verimli ve daha ekonomik fakat renklerin dalga boyu hakkında bir açıklama bulunmuyor. Şerit smd ledleri denemek için Karaköy den mavi,kırmızı ve günışığı olanlardan aldım bunları karışık şekilde yerleştirdim ve henüz bu gün ilk defa çalıştırdım. Bakalım ne olacak ? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
|
Klorofilin absorbladığı ve smd ledlerin yaydığı ışıkların dalga boyları
Aldığım ledlerin yaydığı ışıkların dalgaboylarını ve ışık akılarını gösteren bir tablo buldum ve bunu klorofilin absorbladığı dalga boylarıyla karşılaştırdım. Şekilleri eklemeye calışacağım. Yalnız burada benim aldığım gün ışığı yani sıcak beyazın gördüm ki ısı sıcaklığı biraz düşük. Optimum değerin ne olduğunu bilmiyorum bilen biri varsa ? Ayrıca bu ledlerin enerji tüketimi çok düşük 5w/m, metrede 60 led olduğunu düşünürsek çok iyi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
|
Fark ediyor gibi :)
2-3 gün geçmesine rağmen karanlık bir ortamda ışığın altına koyduğum bitkilerde fototropizma gözlemleyebiliyorum. Acaba fototropizma herhangi bir ışık altında da gözlemlenebilir mi? Yani bitkinin gereksinimlerini tam karşılayamayacak kısıtlı dalga boylarına sahip bir ışık altında gözlemlenebilir mi? Bu olaya tek başına sebep olan herhangi bir dalga boyu olabilir mi? Bunu işlevsellik açısından merak ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
|
![]() Işığı yakmaya başladıktan sonra bugün farkettim, deneme için ışığın altına koyduğum keçiboynuzunun yapraklarında benekler oluşmaya başladı. Acaba fazla mı geldi ışığı seven keçiboynuzuna fazla gelmemesi gerekir diye düşünüyorum. Ya da yüksekliği iyi ayarlayamadım fazla mı yakın acaba 15 cm üstünde duruyor. Bir de benekler eski yapraklarda oluşmuş yani ışık olmadan önce gelişmiş filizlenmiş yapraklarda. Resmini ekliyorum lütfen bir fikri olan varsa paylaşsın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
|
Düzeltme
Sadece eski yapraklarda oluşuyor demiştim ama şimdi farkettim ki daha da eski yapraklarda da oluşmamış. İlginç ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-07-2012
|
karaköyden led..
Alıntı:
dostum durum nedir? gelişme nedir? ben de aynısını yapmayı düşünüyorum.. |
|
![]() |