agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni323Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-02-2010, 21:31   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-04-2009
Thumbs up Okudum,araştırdım ve denemeye başladım

Merhaba arkadaşlar; bir süredir koınuyu takip ediyorum ve biraz araştırma yaptım. Öncelikle klasik ışık kaynakları (ampul,florasan,mh lamp, na mh lamp..) yüksek enerji tüketimi yapıyor ve verimleri düşük. Ledler de bu durum tam aksine. Yalnız dikkat etmeli piyasa da eskisi gibi tek bir tip led yok. Klasik ledlerin yanı sıra 0.5w,1w ve 3w lık power led denilen ledler var. Bunların dalga boyları kataloglarda yazıyor ağırlıkla mavi ve az miktarda kırmızı led biraraya konularak bitki büyütme ışığı olarak kullanılıyor. Led growing light diye aratırsanız özellikle Amerika da üretilmiş ürünleri görebilirsiniz. Yani kullanıcılar tarafından tercih edilen bir çok ürün var ve sıfır gün ışığında ve izole bir ortamda bitkiyi tek başına yetiştirebiliyor. Bir de şerit şeklinde olan smd ledler var bunlar power ledlerden daha yüksek verimli ve daha ekonomik fakat renklerin dalga boyu hakkında bir açıklama bulunmuyor. Şerit smd ledleri denemek için Karaköy den mavi,kırmızı ve günışığı olanlardan aldım bunları karışık şekilde yerleştirdim ve henüz bu gün ilk defa çalıştırdım. Bakalım ne olacak ?

dermo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 01:25   #2
Ağaçsever

Klorofilin absorbladığı ve smd ledlerin yaydığı ışıkların dalga boyları

Aldığım ledlerin yaydığı ışıkların dalgaboylarını ve ışık akılarını gösteren bir tablo buldum ve bunu klorofilin absorbladığı dalga boylarıyla karşılaştırdım. Şekilleri eklemeye calışacağım. Yalnız burada benim aldığım gün ışığı yani sıcak beyazın gördüm ki ısı sıcaklığı biraz düşük. Optimum değerin ne olduğunu bilmiyorum bilen biri varsa ? Ayrıca bu ledlerin enerji tüketimi çok düşük 5w/m, metrede 60 led olduğunu düşünürsek çok iyi.

Eklenen Resimler

Eski 22-02-2010, 18:28   #3
Ağaçsever

Fark ediyor gibi :)

2-3 gün geçmesine rağmen karanlık bir ortamda ışığın altına koyduğum bitkilerde fototropizma gözlemleyebiliyorum. Acaba fototropizma herhangi bir ışık altında da gözlemlenebilir mi? Yani bitkinin gereksinimlerini tam karşılayamayacak kısıtlı dalga boylarına sahip bir ışık altında gözlemlenebilir mi? Bu olaya tek başına sebep olan herhangi bir dalga boyu olabilir mi? Bunu işlevsellik açısından merak ediyorum.

Eski 26-02-2010, 20:44   #4
Ağaçsever

Thumbs down Yardım gerekiyor herhalde

Işığı yakmaya başladıktan sonra bugün farkettim, deneme için ışığın altına koyduğum keçiboynuzunun yapraklarında benekler oluşmaya başladı. Acaba fazla mı geldi ışığı seven keçiboynuzuna fazla gelmemesi gerekir diye düşünüyorum. Ya da yüksekliği iyi ayarlayamadım fazla mı yakın acaba 15 cm üstünde duruyor. Bir de benekler eski yapraklarda oluşmuş yani ışık olmadan önce gelişmiş filizlenmiş yapraklarda. Resmini ekliyorum lütfen bir fikri olan varsa paylaşsın.

Eklenen Resimler

Eski 26-02-2010, 20:46   #5
Ağaçsever

Düzeltme

Sadece eski yapraklarda oluşuyor demiştim ama şimdi farkettim ki daha da eski yapraklarda da oluşmamış. İlginç

Eski 03-07-2012, 10:08   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-07-2012
karaköyden led..

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dermo Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar; bir süredir koınuyu takip ediyorum ve biraz araştırma yaptım. Öncelikle klasik ışık kaynakları (ampul,florasan,mh lamp, na mh lamp..) yüksek enerji tüketimi yapıyor ve verimleri düşük. Ledler de bu durum tam aksine. Yalnız dikkat etmeli piyasa da eskisi gibi tek bir tip led yok. Klasik ledlerin yanı sıra 0.5w,1w ve 3w lık power led denilen ledler var. Bunların dalga boyları kataloglarda yazıyor ağırlıkla mavi ve az miktarda kırmızı led biraraya konularak bitki büyütme ışığı olarak kullanılıyor. Led growing light diye aratırsanız özellikle Amerika da üretilmiş ürünleri görebilirsiniz. Yani kullanıcılar tarafından tercih edilen bir çok ürün var ve sıfır gün ışığında ve izole bir ortamda bitkiyi tek başına yetiştirebiliyor. Bir de şerit şeklinde olan smd ledler var bunlar power ledlerden daha yüksek verimli ve daha ekonomik fakat renklerin dalga boyu hakkında bir açıklama bulunmuyor. Şerit smd ledleri denemek için Karaköy den mavi,kırmızı ve günışığı olanlardan aldım bunları karışık şekilde yerleştirdim ve henüz bu gün ilk defa çalıştırdım. Bakalım ne olacak ?

dostum durum nedir? gelişme nedir? ben de aynısını yapmayı düşünüyorum..

emreve Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 23:23   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emreve Mesajı Göster
dostum durum nedir? gelişme nedir? ben de aynısını yapmayı düşünüyorum..
Ben de buna benzer bir sistem kuruyorum. ÜRÜNLER Bu adamlarda ürünler sertifikalı falanmış, dalga boylarını falan da yazmışlar ama toptan satıyorlar galiba. Ben de gidip karaköyden 3 çipli 5 metre kırmızı, 5 metre de mavi şerit led aldım metresi 9 liradan. Bunların metresi 14 watt ışık veriyor, hem power ledlerden daha hesaplı hem de daha iyi ışık dağılımı sağlar. Normal şerit ledlerle denemeyin boşuna, onların metresi 5 watt falan veriyor. 3 çipli alın daha iyi, ama karaköyde kime sorduysam dalga boyu nedir bunların diye, hepsi de tip tip baktı öyle çinden gelen ürünlerde de pakette dalga boyu falan yazmıyor ama ticari yapmayacaksanız dayayın kırmızıyı maviyi gitsin işte ince ayarı yapmak sonraya kalsın. genelde kırmızı 620-625 nm, mavi de 465-470 nm oluyor bu şerit ledlerde. Sorun olmaz yani. Ben tohumları ektim, fidelerin çıkmasını bekliyorum. Sonra bir kabin yapıp bu ledlerle büyüteceğim inşallah.

bountr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
led lamba ile tarım, ledli tarım

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025