agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Difenbahya (Dieffenbachia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3808.htm)

SerDag 22-10-2011 17:25

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar topluca yanıt yazayım:

Yaprakları zehirlidir. Küçük çocuklardan uzak tutun. Eskiden asi kölelere çiğnetilerek işkence yapılmasında kullanılırmış. Dilleri şişer, ağızları yara olurmuş.
Saplarına beyaz bir sıvı akar. Normaldir. Uçlarından da damlar, beyaz iz bırakır. Silmeyin.
Yapraklara su püskürtülmesini sever. Suyu sap oyuklarında toplar.
Az sulayın. Yazın haftada 1 cidden normal geldi benimkine. Ben seyahatteyken akrabam fazla sulamış bitkinin resmen keyfi kaçmış, toprağı sırılsıklamdı, 1 ay su vermedim toparladı.
Loş bir köşede duruyor, kışın güneş daha çok düşüyor o köşeye, daha iyi elbette.
Gübre yaprağı büyütür, fısfıs da. Sıvı besin öneririm; Vilmorin-yeşil yapraklı bitkiler için. Yazın ayda 1-2 kere verdim. Kışın azaltalım elbette ki.
Az ışık gören ya da kendi vazgeçtiği alt yapraklarını sarartıp döker. Normaldir.

Çiçekçiler gübre basıp öyle sattıklarından eve getirmenizle bitki ufak yapraklar/çiçekler açıyor. Bitki kendi rutinine, özüne dönüyor. Bir çiçekçide görmüştüm adam orkide saksılarını sürekli su kabında gömülü tutuyordu, hormonlu suymuş. Oysa zararlı. Su akıp gitmeli, nemi kalmalı. Bazı seralar, avmler çok uygun ışık-sıcaklık-nem koşulları sağlayabiliyor tabii biz evimizde o kadar hassas bir kontrol yapamıyoruz, bunun da etkisi var.
Bu da benim Marul'um.:)

eb_ru 01-11-2011 21:48

Maşallah pek güzelmiş sevgili SerDag. Evvelsi gün bir akrabamız bize çelik getirmiş bu difenbahyadan. Birisinde hiç yaprak yok, diğerinde 4-5 yaprak var. İkisini de ayrı saksılara diktik ve şeffaf poşete koydum sera etkisi olsun diye. Acaba suda mı bekletseysik ne dersin?

SerDag 02-11-2011 19:38

Sevgili eb_ru bence iyi karışımlı toprağa dikmekle doğru yaptınız. İyi süzülen bir sukulent toprağı olmasında fayda var. Suda köklendirmeyle ilgili forumda değişik görüşler var ama ortak söylenen şey genelde suda çıkan köklerin toprakta yaşamaya uygun olmayıp bitkinin bir de toprağa uygun kök yapmak için vakit harcaması. Bu da zaman kaybı demek. Bence aydınlık güzel bir yerde günde 1-2 kere havalandırarak beklemeyi sürdürün. İşe yarayacaktır.

eb_ru 03-11-2011 22:54

Sukulent toprağı hakkında bir bilgim yok :(

SerDag 05-11-2011 00:09

Sevgili eb_ru sukulent toprağı, kaktüs toprağı diye satılıyor. Bu isimle de arayabilirsiniz. İyi süzülen, biraz gevşek bir topraktır. İçeriğini ezbere anımsayamadım ama aldığım kutu ofiste, bayram dönüşü üzerindekileri okuyup size yanıt yazabilirim.

k_elif 11-11-2011 21:58

Merhaba herkese;
Yeni üyeyim. Buradaki paylaşımlar o kadar güzel ki dayanamadım. Öncelikle sormak istediğim bir soru var yaklaşık 6 yıldır evimi paylaştığım bir çiçek bu. Pek öyle ilgilendiğim de söylenemez. 3-4 günde bir su veriyorum, cam kenarında duruyor. Ama yine de bana karşı çok cömert davrandı boyu oldukça uzadı ve başka bir kök daha verdi.
Ancak ben bir hata yaptım sanırım. 2 gün önce uzayan kökü 20-25 cm aşağıdan keserek başka bir saksıya köklendirmeden aldım. Mevsimi değilmiş meğerse. Burayı okuyunca yanlış yaptığımı farkettim ama artık çok geç. 2 gündür gidip gleip bakıyorum ama yapraklar eskisi gibi diri değil gibi hissediyorum. Gübre verdim,, sıcak odaya aldım ama başka ne yapabilirim bilmiyorum. Kaybetmek de istemyorum çok güzel bakıyor bana karşımda. Kestiğim kök de yandan uçlar vermeye başlamış.

eb_ru 13-11-2011 14:34

Sevgili k_elif, zamansız da olsa mecburen köklenmesi için bekleyeceğiz. Bizimkiler poşetle oluşturduğum sera etkisindeler, günde bir saat kadar havalandırıyorum, güneş almıyor ama aydınlık ortamda. Bakalım köklenecek mi.
Sevgili SerDag teşekkür ederim. Ancak şimdi toprağını değiştirmek kötü etkiler diye düşünüyorum. Çürüme falan olursa o zaman dediğin toprağı bulup ona geçiririm kalan kısmı.

k_elif 15-11-2011 10:54

teşekkürler eb_ru sera ortamını düşünmemiştim ama iyi bir fikir sanırım sende işe yaradı mı? Benim bir yaprağı sararmaya başladı maalesef.

eb_ru 15-11-2011 16:56

Bende de bir yaprak sarardı ancak üzerinde 6 yaprak var, fazla gelmiştir hepsi yaşatamamıştır diye düşünüyorum.

SerDag 24-11-2011 22:21

Sevgili k_elif, ilk kez böyle bir şey görüyorum. Fazla sulama yapıyor olabilir misiniz acaba. Yapraklarda bir sorun, böceklenme yok değil mi? Toprakta unlu böcek gibi şeyler görüyor musunuz? Çiçekliyken çiçeğine su püskürtmeyin. Çok nadir çiçeklenir, ikidir çiçeği öleni ilk kez okudum. Sizin için araştıracağım.

k_elif 24-11-2011 22:54

İlginiz için teşekkür ederim. Aslında çok fazla su verdiğim söylenemez. Aklıma geldikçe suluyorum ama altında biraz su kalıyor sulayınca. Yaprakları çok güzel hani diyorum bir hastalık mı var diye ama yapraklarda birşey yok. Habire yaprak veriyor durmadan. Böceğe de rastlamadım şimdilik ve maalesef üçüncüyü de kaybediyorum sanırım uçtan kararmaya başladı:( Onun da fotosunu çekip koyarım yarın becerebilirsem.

SerDag 24-11-2011 23:55

Altında su kalmasın. Toprağı torf mu? Torf çok sulu kalıyor çamur gibi oluyor. Sukulent toprağı öneririm ama tabii hem mevsim geçti hem de çiçeklendiği için toprak değiştiremezsiniz. Haftada bir azıcık su verin. Haftada biri aşmayın. Toprağı hafif kurumuş gibi gözüksün üstten, öyle verin. Ilık su vermelisiniz. Çiçeği elinizle ayırmadan bir çekin, üstündeyken. Nasıl olduğunu bir görelim.

SerDag 25-11-2011 23:33

Sevgili k_elif, ilk anda çiçek mi dal mı emin olamadım. Çiçek göbekten dik çıkar bu yana uzamış, acaba siz mi yana çıkarttınız. Forumda çiçek açan bir difenbahya mesajı var. Ona bakmanızı öneririm. Dik çıkıyor ortadan. Mesaj gerçi çiçek açtıran bir karışım tarifinden bahsediyor, ben henüz cesaret edip uygulamadım bitkiye. İnsan gıdalarının karışımı (yoğurtlu muzlu pekmezli bir tarif) bitkiye dokunur gibime geliyor..

Sanırım fazla sulama dokunuyor bitkiye. Bahçe toprağı bu tür tropik bitkiler için ağırdır. Toprağın hafifçe kurumasını bekleyerek sulayın. Yazın haftada 1 suladım, kışın daha da azaltmalıyız. 1 saat kadar tül ardından üstüne güneş düşmesi iyidir.
Çiçek çıkartırken döndürmemenizi de öneririm. Ayda bir, çiçeksizken döndürün. Yoksa eğri uzayacaktır. Sizden yine foto isteyeceğim. Bu fotoda sağ kısımda çiçeğin çıktığı kısımları görmeye çalıştım.
Bitkiniz çok mu büyük ya da uzun? Yana yatırıp sarsmadan saksıdan toprağı kalıp gibi çıkararak bakmayı deneyin. Solucan sümüklüböcek vb zararlı var mı, toprak sırılsıklam mı, kökler nasıl bir bakın. Islak toprağı yanlardan elinizle yumuşakça alın. Kuru bir sukulent toprağını saksıya kökleri çevreleyecek şekilde ekleyip ortasını boş bırakarak, bitkiyi geri oturtun. Bir süre su vermeyin. Çiçek çürürse kesin. Saksısı aşırı büyük olmamalı, kökler aşağılara kadar ilerlememişse saksı büyük demektir. Bu durumda alt kısımda toprak ıslak kalır ve kökler çürür.

SerDag 25-11-2011 23:36

Eğer çözemezsek sayın Mine Pakkaner'e soracağız. Mine Pakkaner'e Soralım diye bir başlık var forumda. O başlığı bulup altına mesajınızı yazın. Fotoğrafları da ekleyin. O da yardımcı olacaktır.

k_elif 27-11-2011 20:15

Toprağı ıslaktı evet, uzun süredir değiştirmemiştim. Siz söyledikten sonra baktım şimdi içinde minik minik beyaz böcekler var toprak biti mi acaba bilmiyorum. Bir de sanırım ufak çiyanlar geziniyor nereden geldiğini anlamadım. Bahçe toprağı olmasından kaynaklanan bir sorun sanırım. Toprağı tamamen değiştirmem gerekiyor anlaşılan.
O arkada görünen çiçeği olan değil. fotoğrafı yanlış açıdan çekmişim kafa karıştırmış kusura bakmayın. Tam ortasından çıkıyor çiçek evet.

SerDag 27-11-2011 22:42

Tamam iyi ki bakmışsınız sevgili k elif, zararlılar çiçeklenme dönemindeki hassas bitkiyi kötü etkiliyor olmalılar. AVM bahçe kısımlarında sukulent/kaktüs toprağı şeklinde satılıyor. Önce saksıyı dezenfekte edip kurutun. Sonra içine sukulent toprağı koyun. Tabii köklerdeki topraklarda da zararlı kalmaması lazım, nazikçe silkelemeye çalışın, elinize eldiven geçirip yavaş yavaş ovalayın. Topraklar dökülsün. Aslında kökleri yıkayanlar da var ama bitki biraz sarsılabilir. Hiç zararlı kalmadığına kanaat getirince bitkiyi dikin. Biraz ılık su verin. Aydınlık ılık bir yere alın.

eb_ru 03-12-2011 19:22

Benim köklendirmeye çalıştığım bitkinin ikinci yaprağı da soldu. Hadi bakalım hayırlısı.
Bu arada saksıdaki böcekleri saksıdan kaçırmak için birşeyler yapabilirsiniz, acıbiber-pelin yaprağı karışımı gibi ama minik oldukları için etrafa yayılacaklardır. O bakımdan toprağı değiştirdikten sonra yine çoğalırlarsa bahara balkonda falan yaparsınız kaçırma olayını. İnşallah çiçeğiniz düzelir en kısa sürede

SerDag 07-12-2011 21:13

Difenbahyayı çiçek açtırıcı karışım mesajından bu yana, versem mi, vermesem mi düşünüp duruyorum. Sonunda Amerikan ziraat sitelerini kurcalamaya karar verdim. Buyursunlar:

Bitkinizin olgunlaşmasını ve saksıda sıkışmasını bekleyin. Küçük, olgunlaşmamış bitkiler asla çiçeklenmez.
Bitkiyi kuzey ya da doğu penceresi yakınına alın. Yetersiz ışıktaki dif'ler nadiren çiçeklenir. Güney veya batı pencerelerinin ışıkları güçlüdür ve yaprakları yakar.
Bitkide biraz stres yaratın. Çok fazla su ya da gübre çiçeklenmeye sebep olmaz. Gübrelemeyi durdurun. Bitkiler genellikle yaklaşan kuraklık ya da ayaz/don olaylarında çiçeklenir/tohum üretirler.

Bir de bu alıntıyla üyeler difleri ayaza çıkarırmış çiçeklensin diye, başlık ölü bitki mesajlarıyla dolarmış!

Aşağıdaki tavsiyeleri de vermiş ama ben pek kıyamayacağım açıkçası:
Bitki hafifçe sarkana dek su vermeyin. Sonra saksıyı su dolu bir kaba oturtun. Bitki dirilir gibi görünene dek saksıyı suda tutun. Çiçek tomurcukları belirene kadar bu susuz bırakma-diriltme işlemini sürdürün.

kaynak: How to Get My Dieffenbachia to Bloom | eHow.com

SerDag 07-12-2011 21:37

Difenbahya neden damlatır?
Kuraklığa dayanabilen bir bitki olarak, fazla sulanmaya karşı çok toleranslı değildir ve sulanma sorunlarını yapraklarından damlatma yaparak düzeltmeye çalışır.

Damlama, difenbahyanın düzenli fazla sulamaya verdiği fiziksel bir tepkidir. Ayrıca az ışık da bu oluşumu tetikler. Damlamayı kontrol altına almak ve engellemek için suyu azaltın, bitkinin daha fazla ışık almasını, daha fazla hava sirkülasyonu almasını sağlayın. Toprağın çok hafif kurumasına izin verin. Saksının altından su akana dek sulayın ve bir dahaki sulamaya dek yine toprağın biraz kurumasını bekleyin. Böylece fazla sulamanın önüne geçmiş olursunuz.

Read more: Why Does a Dieffenbachia Leaf Drip? | eHow.com Why Does a Dieffenbachia Leaf Drip? | eHow.com

SerDag 07-12-2011 21:45

Önemli not:
Difenbahya ile ilgilenirken mutlaka eldiven giyin. Bir şekilde elinize bulaşan özsuyu ağzınıza ulaşmamalıdır. Özsuyunun boğaza ulaşması halinde tahriş, şişme ve ses kaybı meydana gelir. Bitki ev hayvanları ve çocuklardan da uzak tutulmalıdır. Yapraklarının çiğnenmesi halinde zehirlidir.

pembegül 07-12-2011 22:31

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar buda benim difenbahyam üzerinde 14 yaprak var yaprak boyu uzunluk 30cm genişlik 15 cm gayet sağlıklı ,çiçek açtığını bilmiyordum şimdi mesajlarda okudum googleadan araştırdım çiçekli halini yine ağaçlar nette buldum çiçek açtığına çok sevindim.;)

SerDag 18-12-2011 13:28

Sayın pembegül bitkiniz çok sağlıklı ve güzel, maşallah diyelim. Çiçeklerini de görürsünüz inşallah.:) Saksısını büyütmezseniz kısa süre sonra çiçek açabilir gibi. açması için saksıda biraz sıkışmalı. 3-4 yaprak sonra olgunlaşacak gibi görünüyor.

Enver 28-12-2011 11:55

1 Eklenti(ler)
ardaşlar benim de difenbahya ile ilgili bir sorunum var. Aşağıda resimde de görüldüğü gibi bitkimin alt yaprakları sapa tutunduğu yerden ayrılıyor ve kopuyor. Bir de bazı yapraklarında yer yer kurumalar oluyor. Bu bitkiden aynı boyda 2 tane almıştık geçen kış sonuydu. Akyazı Kuzuluk'taki seradan almıştık. Birisini anneme verdik. Annemdeki gayet sağlıklı yeni yapraklar açtı. Coştu. hiçbir sorunu yok. benim bitkim bu hale geldi. Ama yeni yaprak çıkarmaya devam ediyor. Toprağı tamamen kendi hazırladığım kompost toprak acaba bundan olabilirmi ya da başka bir nedeni varmıdır?

pembegül 28-12-2011 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 889144)
sayın pembegül bitkiniz çok sağlıklı ve güzel, maşallah diyelim. çiçeklerini de görürsünüz inşallah.:) saksısını büyütmezseniz kısa süre sonra çiçek açabilir gibi. açması için saksıda biraz sıkışmalı. 3-4 yaprak sonra olgunlaşacak gibi görünüyor.

l i t t l e gardener

Sayın SerDag nasıl çiçek açacağınıda sizden öğrendim çok teşekkür ederim bu aralar saksı değiştirmeyi düşünüyordum yazınızı okuyunca vaz geçtim tekrar teşekkürler ..:);):D

SerDag 30-12-2011 23:19

Sayın saldikenver, toprak harcı karışımınızı anımsıyor musunuz? Annenize verdiğiniz bitki de aynı harçta mı bulunuyor?
Difenbahyada alt yapraklarda solma çoğunlukla normaldir. Az ışık alan yaprakları eskiyince atıyor. Ama anormal bir ayrılma varsa fotoğraflayıp burada paylaşırsanız daha bilgili üyeler de fikirlerini paylaşacaklardır.

Sayın pembegül, şu ara hiç ellemeyin derim. Bitki muhteşem, maşallah. Bırakın büyüdüğünce büyüsün. Baharda saksı harcında yetersiz beslenme emareleri görmezseniz güze kadar bile tutabilirsiniz bu harçta.

pembegül 31-12-2011 15:06

Sayın SerDag sizin bilgileriniz sayesinde çiçek açtığını görücem inşaALLAH çok teşekkürler tavsilelerinize uyacağım :)

nardane 01-01-2012 14:05

1 Eklenti(ler)
Buda benim bitkim.Suda köklendirerek dikmiştim.

esracer 01-01-2012 23:31

İlginç gerçekten çiçek açan bir bitkimi bilmiyordum difenbahyanın

esracer 01-01-2012 23:46

araştırdım google den yelken çiçeği ne benziyor açması

Enver 02-01-2012 10:26

Toprak karışımım 2 ölçek hazırladığım kompost
1 ölçek dere kumu
1 ölçek torf
1 ölçek yanmış hayvan gübresi

Annemin de aynı saksı harcı.
Ama ben yazın bu bitkiyi balkonuma koydum rüzgarlardan ve hava akımlarından etkilenmiş olabilir galiba.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025