agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Difenbahya (Dieffenbachia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3808.htm)

kartol 12-06-2011 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 821203)
yaklaşık 10-13 cm boyunda uzun süre suda köklendirilmek üzere bekletilmiş fakat köklenmemiş , 31 mayıs 2011 den bu yana toprağa dikilerek sera ortamı oluşturulmuş ve hala yeşil sert bir görüntüsü olan yapraksız bir dief gövde parçasının tutma şansı nedir.
resim yükleyemedim.
biri bana yardımcı olabilirmi?
şimdiden teşekkürler..

oofff ne uzun bir soru oldu..

Çürümemişse tutmaması için sebep yok bence.
Köklendirmeye gerek yok aslında. Direk kesip sokun toprağa. Zamanla filizlendiğini göreceksiniz.

bozo.0606 13-06-2011 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartol (Mesaj 821502)
Çürümemişse tutmaması için sebep yok bence.
Köklendirmeye gerek yok aslında. Direk kesip sokun toprağa. Zamanla filizlendiğini göreceksiniz.

sayın kartol cevabınız için teşekkür ederim.. çürüdüğünü nerden anlarım bilmem ama umudumu kaybetmeyeceğim...

iyiarama 16-06-2011 19:20

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar benim difenbahyamın alt kısmında bir tane sürgün cıktı. fakat 7 aydır 1 cm büyüdü. acaba sorunmu var neden büyümüyor?

aydoner 23-06-2011 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 821203)
yaklaşık 10-13 cm boyunda uzun süre suda köklendirilmek üzere bekletilmiş fakat köklenmemiş , 31 mayıs 2011 den bu yana toprağa dikilerek sera ortamı oluşturulmuş ve hala yeşil sert bir görüntüsü olan yapraksız bir dief gövde parçasının tutma şansı nedir.
resim yükleyemedim.
biri bana yardımcı olabilirmi?
şimdiden teşekkürler..

oofff ne uzun bir soru oldu..

Ben bu yazıyı yazdığımda eğer çürümediyse bitkiniz sanırım 4-5 yeni yaprak vermiş olmalı. Diffenbahyalarda en önemli problemlerden biri bolca yer değiştirme, saksının küçük gelmesi, toprağın yetersiz gelmesi, buna bağlı olarak yaprak kayıpları... Eğer bitkiniz çok aşırı büyüdü ve gövde çıplak kaldıysa hiç üzülmeyin. Hemen bitkinizi parçalara bölerek en fazla 2-3'er nodu bir çelik olarak kesip toprağa yatay vaziyette dikin. Buradaki göz direkt yukarı doğru filizlenerek büyüyecektir. Genelde baktığım resimlerde kestiği kısımdan toprağa dikim şeklinde uygulanıyor ama doğrusu bu. İki kesik kısımda toprak içinde kalıyor. Bu şekilde hem üstte kalan kısımdan aşırı su kaybı olmuyor hemde daha küçük parçaları çelik olarak kullanıyor, daha fazla birey elde ediyorsunuz.Çeliği aşırı sulamayın, çürür. Sadece uç kısımda kalan yapraklı parça çok fazla sulanabilir, hatta tabakta su bulunabilir. Bitki oluştuktan yani yapraklar oluştuktan sonra ise bunları bolca sulayabilirsiniz.Akşamları yapraklardan guttasyon dediğimiz ağlam tarzında sular düşmesi bitkinin özelliğinden kaynaklanıyor, sizi kaygılandırmasın.
Bu arada madem bitki dostusunuz çiçeklere gerçekten ehemmiyet verip ilgilenen dostlarınıza, komşularınıza çeliklerden, yeni bireylerden verin ki sevgi gibi çoğalıp dağılsın. Ama sadece gördüğü yerde seven, hiç ilgisi olmayanlara teslim etmeyin çiçeğinizi, solmasın, ölmesin.
Şu an bende iki türü var, ikiside çok iyi durumda. Komşu çocuğunun atmak istediği büyük boylu bitkiyi çokça saksıyla uğraşmamak için 6 parçaya ayırdım. Aslında 20 kadar olabilirdi. Antakya çevresinden olanlara verebilirim. Birini eşim komşuya söz vermiş, 5'i sizlere kurban olsun.

aydoner 23-06-2011 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asar (Mesaj 768357)
merhabalar aranıza yeni katıldım..6 ay önce eşimin hediye ettiği bir difenbahyam var . Ama son zaman birsey farkettim . kökten itibaren sanırım çürüme başlamış nerde hata yaptım anlamadım şu zamana kadar birşeyi yoktu .. Çiçek konusunda biraz tecrübesizim Ama bu çiçeğiminde ölmesini istemiyorum resimlerini eklemeye çalışacagım ..Lütfen yardım edermisiniz? Şimdiden teşekküler..http://img141.imageshack.us/i/fotoraf0053l.jpg/

Eğer köklerde çürüme başlamışsa hızla yukarı doğru dağılır genelde. Siz bitkiyi parçalara ayırıp saksıdaki toprağı iyi bir karışım haline getirdikten sonra dikin derim. Çürümenin sebebi kötü toprak şartları olsa gerek. Toprağınız iyi ise bitkiniz hızlı büyür, çürümez.

aydoner 24-06-2011 07:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iyiarama (Mesaj 823563)
arkadaşlar benim difenbahyamın alt kısmında bir tane sürgün cıktı. fakat 7 aydır 1 cm büyüdü. acaba sorunmu var neden büyümüyor?

Eğer tepe normal şekilde büyüme gösteriyorsa bu tarz yan sürgünlar kolayca büyümezler. Siz illa ki o sürgünü büyütmek istiyorsanız tepeyi, yani gövdeyi sürgünün biraz üzerinden kesebilirsiniz. Bazen o yan sürgünler hiç büyümeyip köreliyor bile.

bozo.0606 24-06-2011 11:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydoner (Mesaj 826894)
Ben bu yazıyı yazdığımda eğer çürümediyse bitkiniz sanırım 4-5 yeni yaprak vermiş olmalı. Diffenbahyalarda en önemli problemlerden biri bolca yer değiştirme, saksının küçük gelmesi, toprağın yetersiz gelmesi, buna bağlı olarak yaprak kayıpları... Eğer bitkiniz çok aşırı büyüdü ve gövde çıplak kaldıysa hiç üzülmeyin. Hemen bitkinizi parçalara bölerek en fazla 2-3'er nodu bir çelik olarak kesip toprağa yatay vaziyette dikin. Buradaki göz direkt yukarı doğru filizlenerek büyüyecektir. Genelde baktığım resimlerde kestiği kısımdan toprağa dikim şeklinde uygulanıyor ama doğrusu bu. İki kesik kısımda toprak içinde kalıyor. Bu şekilde hem üstte kalan kısımdan aşırı su kaybı olmuyor hemde daha küçük parçaları çelik olarak kullanıyor, daha fazla birey elde ediyorsunuz.Çeliği aşırı sulamayın, çürür. Sadece uç kısımda kalan yapraklı parça çok fazla sulanabilir, hatta tabakta su bulunabilir. Bitki oluştuktan yani yapraklar oluştuktan sonra ise bunları bolca sulayabilirsiniz.Akşamları yapraklardan guttasyon dediğimiz ağlam tarzında sular düşmesi bitkinin özelliğinden kaynaklanıyor, sizi kaygılandırmasın.
Bu arada madem bitki dostusunuz çiçeklere gerçekten ehemmiyet verip ilgilenen dostlarınıza, komşularınıza çeliklerden, yeni bireylerden verin ki sevgi gibi çoğalıp dağılsın. Ama sadece gördüğü yerde seven, hiç ilgisi olmayanlara teslim etmeyin çiçeğinizi, solmasın, ölmesin.
Şu an bende iki türü var, ikiside çok iyi durumda. Komşu çocuğunun atmak istediği büyük boylu bitkiyi çokça saksıyla uğraşmamak için 6 parçaya ayırdım. Aslında 20 kadar olabilirdi. Antakya çevresinden olanlara verebilirim. Birini eşim komşuya söz vermiş, 5'i sizlere kurban olsun.

cevaplarınız ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim sayın aydoner.
benim dief mesajdada yazdığım gibi yapraksız bir gövde parçası. ve çalıştığım yerdeki şefim verdi.. şu anki durumu üst kısmı kuruyup büzüştü , toprağa yakın kısmı ise hala yesil ve sert. umudumu kaybetmedim hala anlayacağınız..

birde o dief parçaları ankaraya kargolanmaz mı?:o:confused::o:confused:

yani antakya da olmamız şart mı?

bir iyilik yapamaz mısınız.. ama bitki yıpranacaksa olmaz...

biraz yüzsüzlük oldu..

saygılarımla..

aydoner 27-06-2011 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 827175)
cevaplarınız ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim sayın aydoner.
benim dief mesajdada yazdığım gibi yapraksız bir gövde parçası. ve çalıştığım yerdeki şefim verdi.. şu anki durumu üst kısmı kuruyup büzüştü , toprağa yakın kısmı ise hala yesil ve sert. umudumu kaybetmedim hala anlayacağınız..

birde o dief parçaları ankaraya kargolanmaz mı?:o:confused::o:confused:

yani antakya da olmamız şart mı?

bir iyilik yapamaz mısınız.. ama bitki yıpranacaksa olmaz...

biraz yüzsüzlük oldu..

saygılarımla..

İnan hiç yüzsüzlük değilm ama buna değmez ki göndereyim. Yoksa ben onu hiç zarar görmeyecek şekilde paket yapmayı çok iyi bilirim. Fakat sizden 7-8 TL alırlar, oysa bu bitkinin çok iyi formlusu büyük marketlerde 9-10 tl arasında satışa sunuluyor.Eğer bu fiyata bulamazsanız köpük pakette toprak içerisinde köklenmiş göndericem! Selamlar.

bozo.0606 28-06-2011 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydoner (Mesaj 828506)
İnan hiç yüzsüzlük değilm ama buna değmez ki göndereyim. Yoksa ben onu hiç zarar görmeyecek şekilde paket yapmayı çok iyi bilirim. Fakat sizden 7-8 TL alırlar, oysa bu bitkinin çok iyi formlusu büyük marketlerde 9-10 tl arasında satışa sunuluyor.Eğer bu fiyata bulamazsanız köpük pakette toprak içerisinde köklenmiş göndericem! Selamlar.

sayın aydoner ;

samimiyetinize çok teşekkür ederim , çok doğru söylüyorsunuz.

çeşitli markelerde dediğiniz fiyatlara bulmak mümkün ve bende şuan birtane almış durumdayım ancak tamamen sıfırdan kendim yeyiştirmek istemiştim. bitkilere biraz düşkünüm hele de tohumdan fideden çelikten üretmeye çok düşkünüm. yetişkin bir bitki almak ve evin bir köşesine koymak anlamsız geliyor bana bazen yapıyor olsamda. zamanlada bozuluyorlar ve engel olamıyorsunuz. yetiiştirmek daha güzeli bence.
birde sizin deneyiminizden yararlanmak , siz ne yapmışsınız onu görmek istedim.

alakanıza çok çok teşekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum.. ustam..

aydoner 29-06-2011 08:35

İnsana elinin emeğinden daha güzeli var mı sizce? Doğrudur yetişkin almak çok değerli gelmiyor bana da ama bazen (çevremdeki tüm bitkileri yetiştirebilecek bilgi ve donanıma sahip olsam da) ben bile marketten alıyorum. Elimde 4-5 adet sikas varken G.Antep M1 'de çok ucuz görünce bir tane almıştım. Şu an yetişmiş bir ağacım var ama salonda çiçek koyacak yer kalmadığı için eşimle kavga ediyoruz.

bozo.0606 29-06-2011 09:41

biz bitkisever erkeklerin en önemli sorunu galiba bende o durumdayım.. eşlerimizde biraz anlayış göndersinler canım.. hangi bitkime kıyabilirim ki..

nardane 07-07-2011 22:56

2 Eklenti(ler)
Benim suda köklendirerek diktiğim difenbahyalarım.

aydoner 14-07-2011 08:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nardane (Mesaj 833051)
Benim suda köklendirerek diktiğim difenbahyalarım.

Diffenbahya suda çok rahat kökleniyor doğru ama ben derim ki suda uzun süre çıkan kökleri izlemeyin, direkt iyi karışımlı saksıya dikin bitkinizi. Çünkü sudaki bekleme sürenize göre rahat %35 zaman kazanıyorsunuz. Yani toprakta kökler çok daha kısa sürede iyi şekilde oluşuyor. Yapraklarda oluşuyor bunun yanısıra.

Tempolu 21-07-2011 12:20

Sevgili arkadaşlar bir sorum olaacak, havai köklendirme yaptıgım difim çok başarılı oldu kökleri büyüdü artık ssaksıya almak istiyorum ama şimdi olurmu mevsim uygunmu, eylül, ekimi, beklemelimiyim. daha önce deneyen arkadaşlar lütfen yardım edin.

merkürvenüs 21-07-2011 20:47

Merhaba sn.Tempolu havai köklendirmeyi denedim ve başarılı oldum gelişmeleri ve nasıl yaptığımı yazmıştım ama benim denemem kış aylarında idi ve köklenen kısmı ayırmam mart **** nisan ayına denk geldi ve herhangi bir sorun yaşamadım.

Tempolu 21-07-2011 21:16

teşekkür ederim merkürvenüs çiçeğimin kurumasını istemiyorum bu sebepten endişeliyim benimki yaza tesadüf oldu .bilğilerin için teşekkür ederim. Eylül ayına kadar bekletsem nasıl olur ki.

merkürvenüs 22-07-2011 09:01

Bence eylül'ü beklemeniz daha iyi olabilir sn.Tempolu. Şuan havalar çok sıcak çiçekler de çok hassas durumda. Ama bu benim fikrim ben bu aylarda hiç deneme yapmadım yapan arkadaşlarımız deneyimlerini anlatırsa daha iyi olabilir...

Tempolu 22-07-2011 21:31

Sayın merkürvenüs teşekkür ederim havalar çook sıcak eylüle kadar beklemem daha garanti olacak sanırım.saksısında 2 ane avru da çıktı onlarda büyür o zamana kadar, fikrinizi benimle paylaştıgınız için tekrar teşekkür ederim dieffenbachia mın hayatını kurtardınız..

merkürvenüs 23-07-2011 13:20

Yardımcı olabildiysem sevindim sn.Tempolu.Evet havalar çok sıcak çiçeklerimin çoğu çok keyifsiz özellikle küpe çiçeği gibi narin olanları tek tek kaybediyorum maalesef:(((

gultar 24-07-2011 13:11

Çiçek Açan Difenbahya

2 Eklenti(ler)
Geçen hafta forumdaki arkadaşlardan biri muz kabuğu, pekmez, yoğurt, dinlendirilmiş su ile hazırlanan(rondodan geçirilerek) bir sıvı gübreden bahsetmişti.Hemen elimdeki malzemelerle yaptım 1 gün dinlendirip bütün çiçeklerime 1 er bardak verdim 2 gündebir devam ediyorum.Yıllardır, Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de difenbahya yetiştiririm çiçek açtığını görmedim. Sanırım bu gübre sayesinde çiçek açıyor. Harika birşey. Bu fikri veren
kimdi hangi forum arkadaşımızdı bilemiyorum O'na çok teşekkürler.Diğer bitkilerimde de müthiş bir gelişme var.

Periş 24-07-2011 17:54

Sevgili Gultar çok güzel bende yeni görüyorum çiçek açtığını tarifi net olarak yazsanızda bizde uygulasak ellerinize sağlık sevgiler...

gultar 24-07-2011 18:16

Sn.Periş, yukarıda da belirttiğim gibi tam tarifi hatırlamıyorum.5 adet muz kabuğunu, bir kaşık pekmez, bir kaşık yoğurt, salatalık, kabak,dinlendirilmiş su ile birlikte rondoda çektim, daha su ilave ederek birkaç saat dinlendirdim.Ertesi gün kullanmaya başladım.Sonuç fotoğrafta. Çok ilginç...Sizin çiçeklerinizde de işe yarar umarım. Başarılar dilerim.

lektem 02-08-2011 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülgün (Mesaj 109799)
Aramıza hoşgeldiniz,Zerrin hanıma katılıyorum,Difenbahyalarım sıcak bir salondalar,buna rağmen,kışın 15 günde bir yazın da haftada bir sularım.Hiç bir sorun yok.Birde direk güneş görmesinler,aydınlık ama güneşşiz ortamda daha iyi oluyorlar.Sevgilerimle.

Yazın haftada bir su vermek, çok az değil mi?

Ayrıca MUZ KABUĞU ile yapılan bir gübreden söz etmiş bazı arkadaşlar. Muzun kabuğu, karpit denen yanıcı, patlayıcı bir madde ile sarartılır. Çiçeğe bomba vermek biraz riskli değil mi?

Ayrıca bir de bir şey öğrendim ki bu çiçeğin yaprakları zehirliymiş. Bebek, hayvan, vs. yerse risk oluşturabilirmiş.

nardane 13-08-2011 15:57

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydoner (Mesaj 836232)
Diffenbahya suda çok rahat kökleniyor doğru ama ben derim ki suda uzun süre çıkan kökleri izlemeyin, direkt iyi karışımlı saksıya dikin bitkinizi. Çünkü sudaki bekleme sürenize göre rahat %35 zaman kazanıyorsunuz. Yani toprakta kökler çok daha kısa sürede iyi şekilde oluşuyor. Yapraklarda oluşuyor bunun yanısıra.

Sevgili aydoner , yorumunuzda haklısınız.
Aynı anda bir saksıya suda köklendirip ,diğer saksıyada direk diktiklerimden ikincisi daha güzel gelişti.
İlk foto sudaki , ikinci foto kesip direk toprağa ektiğim .Aslında daha canlılar ,fotoda tam öyle görünmüyor.

iyiarama 10-09-2011 22:05

arkadaşlar bir şey soracagım;

çiçekcilerde satılan çiçeklere bakıyorum çok harika bir yaprakları var alıyoruz ve eve getirince hem yavaş büyüyor hemde yaprakları bozuluyor. yaprak sapları cok uzun oluyor yani toplu bir görüntüden uzaklasıyor. bunun sebepleri nedir acaba.

iyiarama 13-09-2011 22:17

arkadaşlar yaz mevsiminde bu forum çok hareketsiz.

iyiarama 29-09-2011 16:48

yahu kimsede dif kalmadımı 2 aydır yazan yokkk

tolgama 09-10-2011 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gultar (Mesaj 840180)
Sn.Periş, yukarıda da belirttiğim gibi tam tarifi hatırlamıyorum.5 adet muz kabuğunu, bir kaşık pekmez, bir kaşık yoğurt, salatalık, kabak,dinlendirilmiş su ile birlikte rondoda çektim, daha su ilave ederek birkaç saat dinlendirdim.Ertesi gün kullanmaya başladım.Sonuç fotoğrafta. Çok ilginç...Sizin çiçeklerinizde de işe yarar umarım. Başarılar dilerim.

sevgili gultar tam tarifi bıdaha bı gozden gecırsen nekadar su kullanıcaz mesela ben b cok forumda arastırdım ama bı turlu bole bı gubre tarıfı bulamadım bılen arkadaslar yardımı esırgemesin

eyesofsea 11-10-2011 14:36

merhaba sizlerle ilginç birşey paylaşmak istiyorum..benim babanne yadigarı difim var kendisi vefat edince ewime taşıdım...boyundan kesip tekrar köklendirip ektim şimdi çok sağlıklı hiç bir sorunumuz yok yeni ewini çok sewdi..yanlız kendi özlliğimidir bilmiyorum benim evime geldikten sonra yapraklarının ucundan damlalar düşüyor... sanki resmen çiçeğim ağlıyor.. her yaprağının ucundan damllar düşüyor...babannemdeyken böyle bir şey olmuyordu..bildiğim kadaı ilede bu çiçekte böle bir özellik yok...yapraklarına suda sıkmıyorum ewimde nem yapacak birşeyde yok odamda diyer yapraklı çiçeklerimde var ama onlardada böle bişey yok çok şaşırıyorum..sizlerdede böle olanı warmı?? yoksa benmi büyütüyorum bu olayı manen....bu olayı paylaşmak istedim...şimdiden teşekküler .

iyiarama 12-10-2011 20:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eyesofsea (Mesaj 868776)
merhaba sizlerle ilginç birşey paylaşmak istiyorum..benim babanne yadigarı difim var kendisi vefat edince ewime taşıdım...boyundan kesip tekrar köklendirip ektim şimdi çok sağlıklı hiç bir sorunumuz yok yeni ewini çok sewdi..yanlız kendi özlliğimidir bilmiyorum benim evime geldikten sonra yapraklarının ucundan damlalar düşüyor... sanki resmen çiçeğim ağlıyor.. her yaprağının ucundan damllar düşüyor...babannemdeyken böyle bir şey olmuyordu..bildiğim kadaı ilede bu çiçekte böle bir özellik yok...yapraklarına suda sıkmıyorum ewimde nem yapacak birşeyde yok odamda diyer yapraklı çiçeklerimde var ama onlardada böle bişey yok çok şaşırıyorum..sizlerdede böle olanı warmı?? yoksa benmi büyütüyorum bu olayı manen....bu olayı paylaşmak istedim...şimdiden teşekküler .

merhaba bu bitki ortam değişmelerinden sonra suyunu alısılagelmiş olandan fazla verirsen bir süre yapraklar su cıkarır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025