agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Difenbahya (Dieffenbachia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3808.htm)

jokerkan 13-12-2010 09:27

benim diff le ilgili son yaptıklarım;
1-ayırmıs oldugum diffleri tekrar aynı saksıya koymaya karar verdim (morali bozulmasın cicegin :) bu ayrılıga henuz hazır degiller heralde )
2- topraktanda huylanmıs oldugum icin bitkileri cıkardım kokler dahil yıkadım
3- yeni aldıgım salon bitkileri topragı ile saksılarına yerleştirdim.
4-sararan yaprakları kopardım ve arapsabunu-zeytin yagı-su karısımını daha once bitler gordugum govde ile yaprak birleşimyerlerine ince pamukla surdum (yani tum bitkiyi degil)
5-cicek costuran marka sıvı gubreyi su ile karıstırıp bir miktar suladım ve yapraklarına sıktım.
6- bir sure cicegi rahat bırakmaya karar verdim :)

jokerkan 24-12-2010 08:50

diff im olmeye devam ediyor resim ekleyemedim en kısa zamanda ekleyecem, unlu bit olayından kurtuldum sanırım ama sararma devam ediyor nerdeyse hic yaprak kalmadı :(

Ayşe Yıldız 24-12-2010 12:44

Çok fazla sulamadan kaynaklanan sararmalarda olabilir.
Bir süre su vermeyin havalar soğuk çok yanlış zamanda dopraktan çıkarttınız. Bitki bu duruma alışmalı. Kış aylarında su emilimini çok az yapıyor bazı bitkiler.

jokerkan 25-12-2010 09:28

:(
 
3 Eklenti(ler)
Ayse hanım dediginiz gibi zamansız toprak degiştirdim ama bu biraz panikten kaynaklandı, bende gayet uzgunum cicegi boyle gordugume. son resimler ekte, acaba yeni yapraklar mı cıkıyor diye biraz umutluyum. birde dediginiz gibi topragı iyibi inceledim usttaraf kuru gibi ama daha asagılar baya ıslaktı birkac gun sulama yapmayacagım umarım koklerde durum iyidir

Ayşe Yıldız 25-12-2010 13:01

Çok fazla ıslak görünüyor eviniz kaloriferli değilse eğer bence 10 günde bir sulayın. Tabi durumunada arada bakarak bu şekilde sulayın.

jokerkan 25-12-2010 23:14

ev kaloriferli ama kalorifer petegini yakmadıgımız odada duruyor yani serin, sulaam işini zaten bir sure yapmayacagım

Tempolu 07-01-2011 12:06

sevgili arkadaşlar
 
neden kimse yazmıyor diye merak ediyorum herkez iyimi sizleri tanımıyorum fakat yazdıklarınızı uzun süredir takip ediyorum sanki tanıyormuş gibi oldum.:(:(

merkürvenüs 07-01-2011 13:16

Merhaba,

Oldukça büyük bir difenbahiam vardı, dün gövdesinin alt kısmından çürümeye başladığını gördüm (parmağımı bastırınca hafiften içe giriyordu) Üst kısmını kestim ayrı bir saksıya diktim, köklenmesi ve köklenmenin sağlıklı olması için neler yapabilirim?

Gövdede ki çürümeye başlayan ara kısmı çıkardım, çürüyen kaverengi kısımı temizledim ve yatık olarak (yani kesip temizlediğim kısım altta olacak şekilde) diktim. Bu şekilde üretim yapan varsa ve bilgilerini paylaşırlarsa çok sevinirim...

Tempolu 17-01-2011 11:02

Sevgili arkadaşım
 
sizinkine benzer bir olay benim difime de oldu benimkini solucanlar çürüttü bir ay önce çiçegim kurumaya başlayınca farkına vardım topragı solucan ile dolmuş kök çürümüş hiç kök kalmamış çürüyen yerden kestim yeni torf alıp ektim bir şey olmadı merakımdan dün topragını biraz karıştırdımkök salmış şeffaf bir saksıda kök büyüdükçe görürüm çok arsız bir çiçek çabuk tutar bakımıda oldukça kolaydır çok sulamayın kışın suyu çok sevmez çürür dinlendigi için topragı na parmagınızı üç santim daldırıp toprak kuru ise sulayın yazları üç günde bir suluyorum ben çok saglıklı üç difim var.difin topraga kök salmadan gübre vermeyin 1 ayın dolsun sonra şubat sonu gübre verin.:D:D;);)

genç mühendis 17-01-2011 11:23

aynı sorun bende de oldu. yapraklarda kuruma yaptı ve çözümünü bulamadım

nobel7 17-01-2011 19:18

merhaba
 
2 Eklenti(ler)
arkadaslar ilk resimdeki difenbahyam yeni aldigim zamandi,ikinci resimde 2 tane buyuk yapragi sararmaya basladi.sabah gunesi alan perdenin tam arkasinda durmakda.suyunuda ihmal etmiyorum cokda sulamiyorum.yardimci olursaniz sevinirim.tesekkurler.

merkürvenüs 17-01-2011 21:01

Sn. Tempolu verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Difenbahimı diktikten iki gün sonra köklendirme hormonu aldığım için nazikçe çıkarmıştım ve gayet güzel kök vermeye başlamıştı. Hormona batırdıktan sonra tekrar diktim ve sulamasına dikkat ediyorum, sizin tecrübelerinizi de dikkate alarak sulamaya devam edecem.

Difenbahiam oldukça kalın gövdeli ama alt yapraklarını sararttı gövdesinin incelmesinden korkuyorum bu konuda tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim...

eyesofsea 18-01-2011 11:35

merhaba difen çiçeği ile sorum olucaktı bana yardımcı olabilirmisiniz? bugün üye oldumda

eyesofsea 18-01-2011 12:14

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eyesofsea (Mesaj 743590)
merhaba difen çiçeği ile sorum olucaktı bana yardımcı olabilirmisiniz? bugün üye oldumda

arkadaşlar soğuktan yapraklarda sararma oldu makasla uçlarındaki sarartıyı kestim bilmeden doğrumu yaptım bilmorum. balkondaydı içeri aldım gördüğünüz gibi her akşam doğalgaz sobasının yanıda die yaprakları suluyorum köküne doğru gövdede incelme var kesmek istemiorum çürürse vicdan azabı çekerim ölen babannemden yadigar ne yapmam gerek daha önce hiç çiçek bakmadım ! yaprağını kesip direk ektik ama sararmadan pörstü yaprağı dün çıkardım çok az köklenme olmuş bende suya koydum yeniden. ne yapıcam bilmiorum 2 ay sonra düğünüm var yeni evime alıcam difimi yerini beğenirmi bilmiorum ama gözüm gibi bakıyorum!havai köklendirme 2 ay sonra uygun olurmu? **** suda başarılı olurmuyum? çürüsün istemiorum !

eyesofsea 18-01-2011 13:12

balkon kapalı ve tül var direk güneş ışığı almadı. kasım ayında yapraklarının sarardığını görünce içeri aldım salona.sonra devam etti alttan 2 yaprak tamamen sarardı kestim sonra araştırdım soğu sewmediğini öğrendimama soğuğu yedi bi kere. birde ewde herkes çalışıyor akşamları sıcak oluyo ew onun için küçük odaya aldım haftada 1 suluyordum şimdi 2 hafda 1 suluyorum ama artık çeşmeden değil öğrendim formunuz çok yardımcı oldu sağolun.birde babannem saksını hiç değiştirmedi 2 yıldır bizde oda pek anlamıyodu sanırım.birde şöyle bir sorunum var 2 ay sonra ew değişikliği yapıcam çiçekte tabi, saksını ve toprağını şimdimi değiştiriyim yoksa 2 ay sonra yeni ewdemi?nem için yapraklarını silip su püskürtüyorum 3 gündür her akşam gövdede yumuşama yok birde gövdede yer yer nokta şeklinde çıkıntılar var onlar yeni sürgünmü acama merak ettim? birde kesip başka saksıya ne zman almalıyım? yeni yerine aşıştıktan sonramı?

Tempolu 18-01-2011 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eyesofsea (Mesaj 743611)
arkadaşlar soğuktan yapraklarda sararma oldu makasla uçlarındaki sarartıyı kestim bilmeden doğrumu yaptım bilmorum. balkondaydı içeri aldım gördüğünüz gibi her akşam doğalgaz sobasının yanıda die yaprakları suluyorum köküne doğru gövdede incelme var kesmek istemiorum çürürse vicdan azabı çekerim ölen babannemden yadigar ne yapmam gerek daha önce hiç çiçek bakmadım ! yaprağını kesip direk ektik ama sararmadan pörstü yaprağı dün çıkardım çok az köklenme olmuş bende suya koydum yeniden. ne yapıcam bilmiorum 2 ay sonra düğünüm var yeni evime alıcam difimi yerini beğenirmi bilmiorum ama gözüm gibi bakıyorum!havai köklendirme 2 ay sonra uygun olurmu? **** suda başarılı olurmuyum? çürüsün istemiorum !

Difler yapraktan çoğaltılmazlar ve sizin çiçeginiz sobanın yanında yaprak uçları bu sebepten yanmış kış ayların da bulundugu oda sıcaklıgı15 derece den az olursa bitki hayatta kalmak için yapraklarını sarartıyor kışın direk güneş alsa bile bir şey olmaz cam arkasından.bakması en kolay bitkilerden birisidir.kışları çok sulamayın parmagınızı topragına 2 cm daldırıp toprak kuru ise sulayın,bu da kışları hafta da 1 yazları 3-4 günde bir kurur .benimkiler öyle çok saglıklılar .başka eve geçin ce bir şey olmaz yeterki bol ışık ve güneş alan soguk olmayan odada olsun.

eyesofsea 19-01-2011 12:29

çok sağolun baharı bekleyeceğim artık salona tekrar aldım inşallah sağlığına tekrar kavuşur

ilkimbuse 29-01-2011 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nobel7 (Mesaj 743296)
arkadaslar ilk resimdeki difenbahyam yeni aldigim zamandi,ikinci resimde 2 tane buyuk yapragi sararmaya basladi.sabah gunesi alan perdenin tam arkasinda durmakda.suyunuda ihmal etmiyorum cokda sulamiyorum.yardimci olursaniz sevinirim.tesekkurler.

nobel7 üstten sağlıklı yapraklar geliyorsa endişelenecek bir durum yok çiçekteki ortama alışma süreci benim de aynı sorun oldu ve şu anda çok büyüdü sağlıksız yaprakları kopartın

sevgice 30-01-2011 00:08

Arkadaslar bu cıcegın guzellıgı oldugu kadar zararlarınıda bılıyor sunuz degılmı.bu cıcekle ılgılı yıne bu sıtede hangı sekılde zararlı olduguna daır bılgılerde var.ben ogrenınce bebegım yurumeye baslamısdı hemn cıcegımı baska bır bolume aldım.her ıkısınınde saglıgı acısından.

http://www.agaclar.net/forum/archive...php/t-943.html

Difenbahya: Evlerimizde çok özenle baktığımız difenbahya, ithal çiçeklerin en zararlılarından biridir. Bitkinin yaprağının elle ovulması, koparılması, çiğnenmesi gibi durumlarda zararlı maddeler dışarıya çıkar. Difenbahyanın çiğnenmesi veya yenmesi durumunda ise ağız içinde şişme, kızarma, yaralar meydana gelmesi, yanma ve şiddetli acı, tükürük artışı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, sindirim sisteminde şişme, midede tahribat oluşabilir.

nobel7 30-01-2011 16:57

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkimbuse (Mesaj 749289)
nobel7 üstten sağlıklı yapraklar geliyorsa endişelenecek bir durum yok çiçekteki ortama alışma süreci benim de aynı sorun oldu ve şu anda çok büyüdü sağlıksız yaprakları kopartın

sayin ilkimbuse dediginiz gibi sagliksiz olan iki buyuk yapragi koparttim.resimdede paylasdim.tam ortasindan sivrilen yeni bir surgun var suan.sanirim herhalde yaprak vericek tam bilemiyorum.

Tempolu 30-01-2011 18:03

sayın nobel 7 Çiçeğinizin ortasından çıkan sürğün çiçeğin tuttuğunu ve yeni toprağına alıştığını ğösterir.Bol ışık alan bir odada hızla gelişir.çok ğüzel gözüküyor.

ilkimbuse 30-01-2011 19:08

nobel7 çiçeğiniz şimdi daha sağlıklı gözüküyor üstten de sağlıklı yaprak geliyor iyi günlerde büyütün

1tanem 30-01-2011 23:20

merhaba benimde bir difenbahyam var arkadaştan aldım. ama dibinde siyah sinekler oluştu ne yapmalıyım acaba bana yardımcı olurmusunuz. resminide an kısa zamanda eklemeye çalışıcam

nobel7 31-01-2011 01:19

sayin ilkimbuse sayin tempolu cok tesekkur ederim cevaplariniz vede guzel dilekleriniz icin.

1tanem 31-01-2011 23:03

1 Eklenti(ler)
eveeet buda benim difenbahyam ama diplerinde siyah sinekler oluştu napmam lazım yardımcı olun lütfen bide merak ettiğim konu dibinden sürgün nezaman verir acaba nekadar beklerim. bu arada en dip kısmındaki taşları bi sıra kaldırdımki sürgün verirse rahat çıksın diye

Eklenti 191105

iyiarama 01-02-2011 17:26

arkadaşlar benim yavrumun yaprakları aşagı doğru sarkıyor. mesela üstteki 1tanem arkadasımızın yaprakları yukarı doğru. acaba neden kaynaklanır bu fark

Tempolu 01-02-2011 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 1tanem (Mesaj 750226)
eveeet buda benim difenbahyam ama diplerinde siyah sinekler oluştu napmam lazım yardımcı olun lütfen bide merak ettiğim konu dibinden sürgün nezaman verir acaba nekadar beklerim. bu arada en dip kısmındaki taşları bi sıra kaldırdımki sürgün verirse rahat çıksın diye

Eklenti 191105

Sayın 1tanem;
saksıdaki sinekler hakkında fazla bilgiye sahip olmamakla birlikte fazla sulanmış oldugundan diye biliyorum benimde başıma geldi ben haşlamış olduğum zebzelerin suyunu dokmuştüm bir süre sülamadım geçti. yine buradan öğrendiğim bilğiye göre sadece topragına bitkiye değdirmeden sinek ilacı sıkıldıgını öğrendim,ama denemedim. sinekler bitkiye zarar vermiyorlar.
taşları neden koydugunuzu merak ettim.:confused:

esmasalim 01-02-2011 19:50

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar ya, görüyorum ki bir çoğunuzun difenbahyalarının yaprakları kocaman (maaşallah diyorum).. ama benim çiçeğiminkiler küçük?
daha büyük olmaları için ne yapmalıyım???

1tanem 01-02-2011 22:07

hoş göründüğünü düşündüğüm için koydum o taşları dekor amaçlı. hoş görünmüyormu ama allah için

1tanem 02-02-2011 00:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esmasalim (Mesaj 750586)
arkadaşlar ya, görüyorum ki bir çoğunuzun difenbahyalarının yaprakları kocaman (maaşallah diyorum).. ama benim çiçeğiminkiler küçük?
daha büyük olmaları için ne yapmalıyım???

bence çiçeği cam önüne koya bilirsin belki faydası olur benimki cam önünde duruyor ve perde arkasından güneş alıyor


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025