agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Schefflera (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2781.htm)

kelebek çalısı 22-04-2012 12:47

1 Eklenti(ler)
Budama yerinin hemen altından patlayan filizler.

korhan_ulku 23-05-2012 21:40

eğer ankarada yaşayıp schefflera bitkisi yetiştirmek isteyen varsa bende fazla var isteyene verebilirim yeterki mesaj atsın :D çünkü şehir değiştiricem yolda ziyan olsun istemiyorum

edep 25-05-2012 10:53

acil yardım lütfen

3 Eklenti(ler)
Şefleram çok kötü durumda.Ne yapmalıyım bilemiyorum.Çiçekçiye sordum "ölmüştür o içten" dedi.Ama ben hala bir şeyler yapabilirim,en azından bazı kısımlarından kesip kurtarabilirim diye düşünüyorum.Ama hiçbir bilgim yok bu konuda.Lütfen birileri bana yardım etsin.Bu duruma benim yüzümden geldi tabii ki çok sağlıklıydı yoksa.Suyunu fazla kaçırmışım.Anladım.Hemen toprağını döktüm kuruttum falan ama hala bu halde.

korhan_ulku 25-05-2012 15:23

evet

1 Eklenti(ler)
buda benim şefleram ama ne yazıkki artık ona bakamıcam benim yerime bakıcak birini arıyorum :(

korhan_ulku 25-05-2012 20:36

ikinci şeflera

1 Eklenti(ler)
Buda komşuma vericeğim ikinci şefleram özlicem onları ama ikisindende birer parça aldım sıfırdan yeni bir şehirde başlamak üzere. :(

korhan_ulku 25-05-2012 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edep (Mesaj 972689)
Şefleram çok kötü durumda.Ne yapmalıyım bilemiyorum.Çiçekçiye sordum "ölmüştür o içten" dedi.Ama ben hala bir şeyler yapabilirim,en azından bazı kısımlarından kesip kurtarabilirim diye düşünüyorum.Ama hiçbir bilgim yok bu konuda.Lütfen birileri bana yardım etsin.Bu duruma benim yüzümden geldi tabii ki çok sağlıklıydı yoksa.Suyunu fazla kaçırmışım.Anladım.Hemen toprağını döktüm kuruttum falan ama hala bu halde.

biraz köklerini buda; budama makasıyla oda yoksa makasla biraz kes fazla olmasın kökteki sürgünleri uyarmış olursun birde bu işlemi yapmadan önce bence bitkiyi topraktan çıkardıktan sonra ılık soğuk olmucak bir suda yıkarsan köklerinide elinle ovuşturursan belki etkisi olur toprağını göremedim ama torfsa sana toprak öneririm birde kök budaması bittiksen sonra tepelerinden azcık budarsan sonra dikim yaparsan inşallah düzelir. ;)

gilan 25-05-2012 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edep (Mesaj 972689)

Sayın edep, schefflera uzun zamandır sizde mi yeni mi aldınız?
Eğer yeni aldıysanız bana toprağında solucan olabilir gibi geldi. Eğer durum buysa toprağını tamamen değiştirip yeniden dikerseniz düzelebilir.

Ama her durumda bitkinin kötü durumdan çıkabilmesi için budamanız lazım.

lepiska 06-06-2012 22:38

1 Eklenti(ler)
İyi akşamlar herkese,

Bugün schefflera aldım ancak aranjman yapmak amacıyla ilgili satıcı aynı saksıya hedera olduğunu düşündüğüm bitkiyi de dikmiş. İki bitkinin ortak özellikleri mevcut araştırdığım kadarıyla ancak ben tereddütte kaldım. Sizce ayırma işlemi yapmalı mıyım? scheffleranın başka bitkilerle temas halinde olmaması gerektiğine yönelik bir şeyler okudum. Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim:rolleyes:

melek yüzlü 14-06-2012 19:20

Merhaba Arkadaşlar,
Evimde geçen sene bana hediye gelmiş bir şeflera var. Evim güney cephe o da pencerenin önünde duruyor. Direkt güneş ışığı almıyor, tül perde çekik. Kışın gelmişti. Fakat söyle bir sorunum var cama bakan taraftaki yaprakları gür bir şekilde durmasına karşın salonuma bakan yaprakların hemen hemen hepsi döküldü. Fakat üsten yaprak vermeye devam ediyor. Kışında şimdi de haftada bir su verdim. Zaman zaman sıvı besin gübresi de verdim. Dökülmeler hiç durmadı. Son iki aydan beri dökülme durdu. Bir saksıda iki ayrı kök var. Sizce dökülme neden olmuş olabilir? Gövdesinde kel kalan yerlerde yaprak zamanla çıkar mı, çıkarsa nasıl çıkar? Yardımcı olursanız sevinirim.

kelebek çalısı 14-06-2012 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melek yüzlü (Mesaj 984969)
Merhaba Arkadaşlar,
Evimde geçen sene bana hediye gelmiş bir şeflera var. Evim güney cephe o da pencerenin önünde duruyor. Direkt güneş ışığı almıyor, tül perde çekik. Kışın gelmişti. Fakat söyle bir sorunum var cama bakan taraftaki yaprakları gür bir şekilde durmasına karşın salonuma bakan yaprakların hemen hemen hepsi döküldü. Fakat üsten yaprak vermeye devam ediyor. Kışında şimdi de haftada bir su verdim. Zaman zaman sıvı besin gübresi de verdim. Dökülmeler hiç durmadı. Son iki aydan beri dökülme durdu. Bir saksıda iki ayrı kök var. Sizce dökülme neden olmuş olabilir? Gövdesinde kel kalan yerlerde yaprak zamanla çıkar mı, çıkarsa nasıl çıkar? Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba,

sebebi sorunuzun içinde gizli belki de. Sorun ışık yetersizliği olabilir. Pencere önünden, tülün ardından dahi olsa ışığı alabilen taraf canlı, oysa pencereden uzakta kalan kısım cansız. Saksınızı yerleştirebileceğiniz daha uygun bir yer konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, saksınızı sürekli çevirmeli ve sürekli aynı tarafın ışık görmesi yerine diğer tarafın da gün ışığından faydalanmasını sağlamanızı tavsiye ederim.

Bitkinizin genel durumunu görmeden böyle bir tahmin yapabiliyorum sadece. Daha yerinde bir yorum alabilmeniz için, üyelerimizin size fikir verebilmeleri adına bitkinizin fotoğrafını yüklerseniz yararı olacaktır.

melek yüzlü 20-06-2012 00:18

Yardımınız için çok ***. ederim. Fotoğraf yüklemeye çalıştım ama maalesef yükleyemedim. Sanırım biraz karışık.

aybükeahmet 01-07-2012 13:33

1 Eklenti(ler)
Scheffleramın yaprak ve dallarındaki minik kabartıların ne olduğunu biliyor musunuz? Çünkü bitkimin yapraklarını önce karartıyor sonra da döküyor. Genelde yaprakların birleştiği yerde kararma başlıyor. Kabuklu bit gibi geldi bana??
http://www.agaclar.net/forum/ic-meka...lilar/1644.htm (26 nolu mesajda resimler mevcut)
1)Nasıl yok edebilirim?
Üstten yaprak veriyor yani gelişiminde bir problem yok gibi.
2)Bir de saksısı küçük mü acaba bu mevsimde değiştirebilir miyim?

BrunoL 16-10-2012 09:31

2 Eklenti(ler)
Schefflera actinophylla 'nın ne çiçeğini ne meyvesini görmemiştim.
Hafta sonu bir ilk oldu, meğer çiçek açıyormuş hatta meyve de veriyormuş.
Cesaret edip tadına bakmadım, keşke baksaymışım, şimdi fikrim yok...

Eklenti 339104

Eklenti 339105

:)

lusoari 16-10-2012 18:19

sevgili BrunoL şefleranın çiçek açtıgını biliyodum ama meyvelerin yenilip yenilmediği hakkında bir bigim yok dikkatli ol zehirli olabilir.

Enver 04-12-2012 14:13

2 Eklenti(ler)
Herkese Selamlar

Aşağıda resimlerini eklediğim şeflerayı bi arkadaş kapı dışarı etmiş
Bende alayım dedim.
Gelişimi oldukça iyi görünüyor.
AMa budama yapmam lazım herhalde.

kelebek çalısı 04-12-2012 15:23

Budamaya gerek olmadığını düşünüyorum kendimce. Gayet sağlıklı ve mutlu bir bitki.

BrunoL 04-12-2012 16:09

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver (Mesaj 1060323)
Herkese Selamlar

Aşağıda resimlerini eklediğim şeflerayı bi arkadaş kapı dışarı etmiş
Bende alayım dedim.
Gelişimi oldukça iyi görünüyor.
AMa budama yapmam lazım herhalde.

Eklenti 351455

böyle bir şekil düşünebilirsiniz.

Enver 05-12-2012 09:16

evet bu şekil güzel
zaten 3 kök var
denemek lazım zarar vermeden yapmak lazım

kelebek çalısı 05-12-2012 13:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver (Mesaj 1060899)
evet bu şekil güzel
zaten 3 kök var
denemek lazım zarar vermeden yapmak lazım

O halde yaptığınız budama sonucu fotoğrafını görmek bizi mutlu eder.

Enver 10-12-2012 09:09

Peki budamayı ne zaman hangi ayda yapmam daha iyi olur?

kelebek çalısı 10-12-2012 15:21

Aslında benim yetiştirdiğim Schefflera bahçede ve saksı ile bahçe bitkisi arasında farklılık söz konusu mu, aynı koşullar mı geçerli bilmiyorum.

Budama ve bakım konularını danışmak istediğimde yöneldiğim tek adres Bahçelerde budama ve budama sonrası bakım başlığı oluyor.

Dilerseniz bu alandaki 165 ve 167 numaralı mesajları kopyalayarak sorunuzu Sn. Nuri Murvet' e de danışarak bahsettiğim başlık altında yineleyebilirsiniz.

Yine budamayı nasıl gerçekleştirmeniz konusunda da size yardımcı olacağına inanıyorum.

hscorpions 09-02-2013 09:44

1 Eklenti(ler)
Bu şeflerayı dal olarak aldım ve 2 ay kadar suda beklettim ama köklenmedi, şimdi de bu yöntemi denemeye karar verdim , doğru yolda mıyım?

BrunoL 09-02-2013 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hscorpions (Mesaj 1098987)
Bu şeflerayı dal olarak aldım ve 2 ay kadar suda beklettim ama köklenmedi, şimdi de bu yöntemi denemeye karar verdim , doğru yolda mıyım?

O bir dal değil, yaprak. Köklenir de dallanmasını beklemek çok uzun zamanınızı alır.
Odunsu bir dal kesin ve onu suya koyun, 14 günde köklenir.
Ben bonsai çalışması için taş üzerine yerleştirdim ve diatomitle dalları sabitledim.
Taş üzerine orman çalışması düşünüyorum. En kolay köklenen bitki:p
Diatomitte köklendirip bonsai toprağına kademeli olarak alıştıracağım.

ninfea_nil 16-03-2013 22:31

Bugun seflera bitkisi aldim 50 santim boyunda sadece ust yapraklari var alti ciplak altina ne yapabilirim ordanda tapraklari ciksin istiyorum yardimci olursaniz sevinirim..:)

nardane 28-03-2013 19:16

1 Eklenti(ler)
Buda müdürümün odasındaki şeflera ,

gamze9966 07-04-2013 21:07

1 Eklenti(ler)
benim bitkim yaklaşık 5 yıldır benle tavana geldiği için tekrar dikmek istiyorum fakat tutturamıyorum bu konuda bana yardım ederseniz sevinirim.:p:p

bay tömürcek 07-04-2013 21:51

Gamze9966 şefleranız tarif edilemez güzellikte maşallah ;) İstediğiniz bir yerden şefleranızı kesin daha sonra suda çimlendirip saksıya dikin sorun çıkarmaz şefleralar kolay gelsin :) Yalnız kesitiğiniz dallar çok uzun olmasın :)

Süleyman Koçak 09-04-2013 12:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gamze9966 (Mesaj 1134498)
benim bitkim yaklaşık 5 yıldır benle tavana geldiği için tekrar dikmek istiyorum fakat tutturamıyorum bu konuda bana yardım ederseniz sevinirim.:p:p

Sayın gamze9966; havaî köklendirme tavsiye ederim. Neredeyse kesin sonuç alırsınız. Bitkiniz de oldukça müsait görünüyor maaşallah.
Bu arada Yozgat'ın neresi? Merkez mi? Sonradan farkettim ilinizi. :)

Süleyman Koçak 09-04-2013 12:43

Çiçek açan schefflera

2 Eklenti(ler)
Uzun yıllardır bu bitki bulunuyor elimde. Ancak hiç çiçek açmamıştı. Geçenlerde gittiğim bir lokantada görünce paylaşmak istedim. Meraklısına işte şeflera çiçeği..

Crocus Şen 18-05-2013 14:24

Arkadaşlar benim şeffleramın yeni çıkan yapraklarında siyah noktalar mevcut.Sebebi ne olabilir?Ne yapabilirim?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025