agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Schefflera (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2781.htm)

hobiciakvarist 12-08-2015 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gürcan_keskin (Mesaj 1157111)
Bu bitkinin ne olduğunu bilmiyordum.Siteden kılıch arkadaşımızın bilgisi doğrultusunda öğrendim.Bu sayfadan da schefflera hakkında biraz bilgi edindim.Teşekkürler.
Eklenti 406410

Eklenti 406411

Bu tür alacalı yaprakları hiç görmemiştim. Hala bakıyormusunuz bu bitkiye?

shawshang 03-11-2015 07:38

Merhabalar

Bu Schefflera bana yaklaşık 7 yıl önce hediye gelmişti. Bunca zaman içinde alt dalları ve yaprakları dökülerek boy atmaya başladı. Toprağını değiştirdim. Çiçeksiz bitkiler için olan besinlerden takviye yaptım ama nafile alt gövdeden yaprak alamıyorum ve boy atmaya devam ediyor.

Budama yapmamı tavsiye edermisiniz ?

http://i12.photobucket.com/albums/a2...ps623batft.jpg

mor_kelebek 17-11-2015 10:59

ben aranıza katılan yeni üyeyim şefleram da kafrengi şeklinde böceklenme oldu yaprakları yapış yapış lütfen kurtarmam için bana bilgi yardımında bulunurmusunuz

dr.arrican 29-11-2015 20:37

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var. Annemde biraz solgun bir şeflera vardı. Kendi evime getirdim. 1 ay kadar oldu kendini toplamadı. Köklerine bakmak için topraktan çıkardım. Biraz toparlar ümidi ile suya koydum. Bitkinin fotoğrafları aşağıda. Şefleraların kökleri bu şekilde mi oluyor yoksa bir problem mi var? Kendine gelmesi için ne yapabilirim?

Eklenti 587091

Eklenti 587092

iyiarama 25-07-2016 19:38

normal bir kök yapısı var. ama saçak kökleri kopardınız mı?

ana gövde yaşlı oldugu için kökler de yaşlı gözüküyor.

şunu unutmayın bu bitki dalından keserek de köklendirme ile üretilebilir. isterseniz taze dallarından da keserek suda köklendirebilirsiniz.

iyiarama 25-07-2016 19:43

arkadaşlar benim çiçeğimin yapraklarında beyaz renk yok. sadece yeşil yapraklar var. neden olabilir acaba.

a_fan_of_barca 07-08-2016 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iyiarama (Mesaj 1473979)
arkadaşlar benim çiçeğimin yapraklarında beyaz renk yok. sadece yeşil yapraklar var. neden olabilir acaba.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonerordo (Mesaj 1475152)
bahsettiğiniz ikisi farklı türler.

Farklı tür demezsek daha doğru olur, zira bunların hepsi aynı türün, yani aynı bitkinin çeşitli kültivarları, bitki aynı bitki, ama bazılarının yaprakları tamamen yeşil, bazılarının yaprakları alacalı.

a_fan_of_barca 08-08-2016 00:13

Alıntı:

Söylediğim gibi, çeşitli schefflera kültivarları var, doğal türün yaprakları tamamen yeşildir, boyu da fazlasıyla uzayabilir, sonradan çeşitli kültivarlar oluşturulmuş, bunlardan bazıları boyuna göre farklılık gösteriyor (fazla uzayan, orta boylu, bodur), bazıları ise yaprak rengine göre farklılık gösteriyor (tamamen yeşil, yeşil ve sarı, yeşil ve beyaz).

Doku_Kültürcü 08-08-2016 08:31

Alıntı:

Alacalı (sarı-yeşil) yapraklı bitkiler kimera denilen bir oluşum sonucu böyle gözükür. Aynı durum alacalı paşa kılıcı için söz konusu. Alacalı paşa kılıcından yaprak çeliği yaparak üretirseniz, gelişen bitkilerde alacalılık yok olur.

a_fan_of_barca 08-08-2016 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1475404)
Alacalı (sarı-yeşil) yapraklı bitkiler kimera denilen bir oluşum sonucu böyle gözükür. Aynı durum alacalı paşa kılıcı için söz konusu. Alacalı paşa kılıcından yaprak çeliği yaparak üretirseniz, gelişen bitkilerde alacalılık yok olur.

Aynen. Paşa kılıcı yapraktan üretildiği zaman önce kök oluşur ve daha sonra bu köklerden filizler oluşur. O yüzden alacalılık kaybolur. Çünkü yeni oluşan kökler alacalılık özelliğini taşımazlar. Kökler zaten genellikle alacalılık özelliğini taşımazlar. Alacalılık özelliği yapraklarda ve dallarda bulunur. O yüzden bunlardan üretim yapmak gerek. Yapraktan üretim zamanı da, eğer ilk önce kök ve ya yumru oluşur ve daha sonra bunlardan filizler oluşursa, alacalılık özelliği yine kaybolur. Çünkü yeni oluşan kökler ve yumrular alacalılık özelliğini taşımazlar. Mesela, alacalı zz çiçeği sadece yeraltı gövdesinden çoğaltılabilir, yapraktan üretim zamanı yeni oluşan yumru normal yeşil yapraklar oluşturacaktır. Ayrıca, alacalı bitkilerin yapraklarında klorofil oranı daha düşüktür. Yeşil olmayan kısımlarda klorofil hiç yoktur ve bu bölgeler fotosentez yapamaz. O yüzden alacalı bitkiler daha hassas olurlar, daha yavaş büyürler, daha dikkatli bakım gerektirirler. Alacalı schefflera sahibi olanlar bakımına özen göstermeliler. Sonuç olarak yeşil yapraklı bitkiler daha dayanıklı ve alacalı yapraklı bitkiler daha hassas. Eğer gerekli bakımı sağlayamıyorsanız, yeşil yapraklı schefflera deneyin, bakımı daha kolay olacaktır.

a_fan_of_barca 12-08-2016 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mor_kelebek (Mesaj 1420979)
ben aranıza katılan yeni üyeyim şefleram da kafrengi şeklinde böceklenme oldu yaprakları yapış yapış lütfen kurtarmam için bana bilgi yardımında bulunurmusunuz

Şeflerada en çok karşılaşılan problemlerden biri ile karşılaşmışsınız. Şimdi bitkinizin durumu nasıl bilmiyorum, inşallah her şey yolundadır.
Her bitkinin bir belalı zararlısı olur, şefleranın da belalı zararlısı kabuklu bitlerdir :) Genellikle kahverengi ve tonlarında olurlar, yaprak saplarında, yaprakçıkların üstünde ve altında, yaprakçıkların arasında, yaprakçıkların birleştiği noktalarda, yaprakların gövdeye birleştiği yerlerde ve hatta gövde üzerinde bile bulunabilirler. Temizlemek kolay. Yeteri kadar kulak pamuğu ve alkol gerekli. Kulak pamuğunu alkolde ıslatıp bitleri temizleyin. Hepsini temizledikten sonra bitkiyi duşta yıkayın. Bu işlemleri bir kaç defa tekrarlayın.
Not: Bu bitler yaprak özsuyunu emerler ve bununla da bitkiyi güçten düşürürler. Görüldüğü an müdahele edilmeli. Ayrıca salgıladıkları yapışkanlı salgı yaprakları kaplar ve daha sonra küflenme oluşur. Bu şekilde de bitkiye zarar verirler. Yapışkanlı salgı bazen saksı kenarlarına ve çevredeki eşyalara da bulaşabilir. Alkolle silince gider. Temizleme işlemi sonunda kullandığınız pamukları diğer bitkilere yaklaştırmadan yok edin :) Çöpe atın yani :)

mustafam050 08-06-2017 00:03

Benim çiçeğimde son 2 haftadır bu şekilde kurumalar mevcut. Kuruyan yerlerden Yen'i yapraklar çıkacağı zaman kürüyor ne önerirsiniz
Mobilden resmî anca bu kadar ekleyebildim

https://hizliresim.com/dGqYvX

Şehri Kaya 30-06-2017 17:01

Arkadaslar benm seflerami balkona cikarsam günes görmeyen bir yere böceklenme olurmu biraz sicak havadan faydalanip hizli büyümesi icin

iyiarama 02-07-2017 15:11

Karadeniz de ise balkonda cok harika oluyor ama nemi az olan iç kesimlerde direk gunes görmemesi gerekli yoksa yapraklar yaniyor. Böcek cevrede bitkilerde varsa muhakak sizrde bulaşacaktır

kaybukef 08-08-2017 10:08

benim çiçeğim de uzayıp gidiyor yaklaşık 6 yildir bakıyorum. acaba kesip köklendirsem ölür mü? cesaret edemiyorum önce suda mı köklendiriyorsunuz?

siflera12 22-08-2017 16:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaybukef (Mesaj 1515094)
benim çiçeğim de uzayıp gidiyor yaklaşık 6 yildir bakıyorum. acaba kesip köklendirsem ölür mü? cesaret edemiyorum önce suda mı köklendiriyorsunuz?

Birşey olmaz bitkinize rahatlıkla çelik alabilirsiniz direk toprağa dikin o köklenir

GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hamseey 22-08-2017 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaybukef (Mesaj 1515094)

Ben kesip suda köklendirerek çoğalttım. Hatta yaprağını dalıyla suya koydum. Bir kaçtane denedim ve 5 tane kopardığım yapraklı dallardan 3 ü köklendi ve diktim. :D:D

erbek_ 11-09-2017 11:02

Sonucunu paylaşın lütfen
:)

kelebek çalısı 23-09-2017 10:37

1 Eklenti(ler)
Dokuzuncu senesinde Kıbrıs' taki evin bahçesindeki Schefflera.

Eklenti 657782

Rec57 11-10-2017 16:59

Forumda başka konuya yazdığım aşağıdaki konu hakkında fikri olan var mı acaba?

http://www.agaclar.net/forum/1518144-post63.htm

aybükeahmet 13-11-2017 14:41

Bu çiçeği nereden kesip köklendireyim?Bu mevsimde tutar mı?130 cm falan boyu [emoji1]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...474fb852ff.jpg

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İber35 14-12-2017 20:37

Selamlar.Bugün A101 de gördüğüm Scheflera dan iki adet aldım.Boyları neredeyse 70 cm.kadar vardı.Fiyatıda 9.90Tl.idi.Almayı düşünen arkadaşlar için ön bilgi olsun istedim.Diğer çeşitler olarakta kauçuk,yelken çiçeği,çift renkli yaprağı olan yuka ve askılı saksıda çok güzel eğrelti otu vardı....

.bitkisever 01-10-2018 23:27

1 Eklenti(ler)
Merhaba, umarım görürsünüz şefleramı 1 ay ev arkadaşıma bırakıp gittim döndüğümde bütün yapraklarını dökmüştü ve ucu da kurumuş siyahtı bana söylediğim gibi suladığını söyledi bunun sebebi ne olabilir ve ne yaparak düzeltebilirim?

Asli89 23-03-2019 13:58

Sheflera

Merhaba arkadaslar yeni katildim araniza bugun bir talihsizlik yasadim sheflera bitkim kirildi ben onu tekrardan topraga diktim acaba burda kendiliginden koklenirmi

Ryhn 24-03-2019 12:13

Bende bir arkadaşımın alacalı şeflerasından bir dal kestim suya koydum ve köklenmesini bekliyorum. Burda okudum bir yazıda alacalı çiçekler dalından köklendirme ile çoğaltılınca alacalı değilde yeşil olarak büyümeye devam ediyorlarmış inşallah doğru değildir😣

siflera12 24-03-2019 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ryhn (Mesaj 1563740)
Bende bir arkadaşımın alacalı şeflerasından bir dal kestim suya koydum ve köklenmesini bekliyorum. Burda okudum bir yazıda alacalı çiçekler dalından köklendirme ile çoğaltılınca alacalı değilde yeşil olarak büyümeye devam ediyorlarmış inşallah doğru değildir[emoji21]

Hayır değişmiyor rengi nasılsa aynı kalıyor [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çiçek Güzeli 15-04-2019 09:31

Merhaba arkadaşlar. Buralarda kimse kaldı mı yardımcı olacak. Benim iki senelik bir şefleram var alt yapraklarını önceki evimde döktü. Şimdiki evimde cam önünde sürekli üstten yaprak çıkartıyordu. Ama bn alt görüntüsünden rahatsız olup ona kıydım. Umarım dogru bişey yapmışımdır. Kestiğim parcaları pet bardağa koydum güneş görmeyen ama aydınlık bir yere koydum. Bilgisi olan varsa doğru mu yaptım söylermi? **** direk toprağa mı dkmeliyim? Herkese bol çiçekli günler dilerim.

Çiçek Güzeli 27-04-2019 08:23

Tekrardan merhaba �� kesip suya koyduğum şeflera dalları teklemeye başladı acaba toprağa diksem çürür mü çünkü yeni yeni Filiz çıkardılar ve onları kaybetmek istemiyorum

Çiçeklere aşık 05-02-2020 19:17

Nasıl koklendirdinz

sedalein 09-03-2020 08:05

1 Eklenti(ler)
Minik şefleram

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025