agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)




Beğeni Düzeni477Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-03-2011, 10:23   #181
Ağaç Dostu
 
mirabel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 105
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar Mesajı Göster
Bu da bugün görüntülediğim bej renkli (yoksa sarı mı demeliyim?) şebboyum. Çok güzel kokuyor.
Merhaba Buket Hanım,
Şebboylarınız muhteşem görünüyor, tebrik ederim. Ben katmerli şebboy tohumu elde etmek istiyorum.Katmerli şebboyumla yalınkatın rengi aynı olmak zorunda mı acaba? Tohumlar rengarenk mi olur? Yanıtlarsanız çok mutlu olurum. Bu arada bej şebboy hiç görmemiştim. Kokusu da en az görüntüsü kadar muhteşem olmalı...

mirabel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2011, 09:36   #182
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
ŞEBBOY YETİŞTİRİCİLİĞİ


Brassicaceae ( turpgiller) familyasında yer alan şebboyun yabanilerine daha çok Avrupa’ nın güney kesimindeki çayırlık ve kayalık alanlarda rastlanır. Sarı ve turuncunun çeşitli tonlarındaki hoş kokulu çiçekleriyle çok sevilen bir süs bitkisidir.

Şebboy, diğer kesme çiçeklerin çoğundan daha erken çiçeklenen iki ya da çok yıllık ir bitkidir. Serin iklimli yerlerde yetişen bitki ortalama 50 cm’ ye kadar boylanır. Dallanmış dik gövdesi şerit biçiminde, grimsi yeşil, sert yapraklar taşır.

Dalların ucunda kümeler oluşturan dört taç yapraklı çiçekleri vardır. Tümüyle açtığında çevreye hoş bir koku verir. Şebboy çiçeklerinin kokusu taşıdığı uçucu yağdan ileri gelir.

Değişik renklerde katmerli ya da yalınkat olmak üzere bodur, boylu, yaprakları tüylü ve tüysüz türleri vardır.

Yalınkat türleri (mathiola annua) kesme çiçekçilikte tercih edilmez. Daha çok bahçelerdeki düzenlemelerde kullanılırlar.

Şebboy Fide Üretimi
Kesme şebboy yetiştiriciliğinde katmerli ve uzun saplı çeşitler kullanılır. Tüm yıl boyunca şebboy üretimi yapmak mümkündür. Yaygın olarak mart sonundan hazirana kadar olan dönemde daha fazla yetiştirilir. Kış dönemlerinde kasım ve aralık ayında da şebboy yetiştirmek mümkündür.
En çok üretimi yapılan şebboy çeşidi mathiola incana (katmerli şebboy)’dır.

Tohum Ekimi
Şebboy tohumları viyollere tek tek atıldıkları gibi tohum kasalarına da atılabilirler. Ancak tohum kasalarına atılmaları pek tercih edilmez. Tohumların atımında kullanılan viyoller daha büyük gözlüdür. Bunun sebebi, bitkiler hızlı gelişme göstereceklerinden sıkışma meydana gelmemesidir. Genellikle 104 gözlü viyoller kullanılır. Viyolller torf ile doldurulur. Doldurma sırasında gözlerin sık doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Ancak gevşekte doldurulmamalıdırlar. Viyoller ilaçlı su ile sulanırlar. Tohumlar tek tek viyol gözlerinin tam ortasına gelecek şekilde ekilirler. Bunların üzeri hafifçe kapatılır ve daha sonra çimlenme yerlerine konulurlar. Sıcaklığının 15-18 0C olduğu çimlendirme ortamında üniform ve hızlı bir çimlenme görülür. Tohumlar çimlenir çimlenmez sıcaklık 10 0C’ ye düşürülür. Eğer tohum ekilen ortamın sıcaklığı 20 0C’ yi geçerse çimlenmede problemlerle karşılaşılır. Bazen katmerli ve yalın şebboy tohumları bir arada olabilir. Kışın yapılan şebboy yetiştiriciliğinde tohum ekimi sırasında sıcaklık 10 0C altında olur. Eğer sıcaklık 10 0C’ nin altına düşmezse fideler çimlendikten sonra 2-3 gün 7-8 0C’ lik depolara bırakılır. Bu sıcaklıklarda bazı fidelerde fark edilecek şekilde koyu yeşil renk ortaya çıkar.

Bu koyu renkli olan fideler yalınkat açacak olan fidelerdir. Bu fideler diğerlerinin yanından hemen çekilerek uzaklaştırılırlar. Diğer kalan fideler ise dikilecek olan katmerli şebboy fideleri olarak kalır.

Fidelerin Bakımı
Şebboy fideleri viyollerde kısa bir süre durduktan sonra yerlerine dikilirler. Bu süre evsime göre değişmekle birlikte 2-3 hafta içinde değişir. Süre kısa olsa da dikim anına kadar özenli bir bakım isterler. Özellikle sulamaya dikkat edilmelidir. Yapılacak fazla sulama fidelerde çökme meydana gelmesine neden olacaktır. Sulama genellikle sisleme şeklinde yapılır. Mümkün olduğu kadar gece bitki üzerinde su kalmamasına dikkat edilir. Fazla sulamadan dolayı ortamda nem oluşacağından havalandırmaya da dikkat edilmelidir. Havalandırmaya seranın cam açıklarından ya da vantilatörler yardımı ile sağlanır. Her gün düzenli olarak fidelerin mutlaka havalandırılması gerekir. Fidelerin bakımında diğer önemli bir konuda ilaçlamadır. Fidelerin hassaslığı göz önünde tutularak her hafta mutlaka düzenli olarak koruyucu amaçlı ilaçlama yapılmalıdır. Fidelerin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de fidelerin boya kaçmasına engel olmaktır. Bunun içinde fidelerin bol ışık alan yerlerde yetiştirilmesi gerekir.

Toprak ve Gübre İsteği
Şebboy yetiştiriciliği yapılacak toprağın pH değer i 6,5-7 arasıdır. Toprak drenajı iyi ve organik maddece zengin olmalıdır. Şebboy yetiştirmeye uygun olan topraklar sürülerek veya bel ile işlenerek kabartılmalıdır. Yabancı otlar, kökler temizlenmeli, kesekler parçalanmalıdır.
Eğer imkan varsa toprak sterilizasyonu sağlanmalıdır. Bu sayede rhizoctonia başta olmak üzere hastalık ve yabancı otlara karşı etkili bir mücadele sağlanacaktır. Şebboylarda güzel çiçek rengi ve hastalık riski düşük bir üretim için, yüksek miktarda potasyum içeren taban gübrelemesi yapmak gerekir. Yapılan toprak analizinde alınabilir potasyum miktarına dikkatlice bakmak gerekir. Yetersiz düzeyde potasyum varsa, mutlaka taban gübresi ile takviye edilmelidir. Nitrat seviyesi ise düşük tutulmalıdır.

Dikim Şekli ve Mesafesi
Şebboy fideleri 4-5 yapraklı ve boğum araları uzamadan dikilir. Dikim esnasında fidelerin boya kaçmamasına özellikle dikkat edilmelidir. 1-1.20 m. genişliğindeki tavalara 13×13 cm. aralıklarla dikim yapılırsa, metrekareye yaklaşık 80 bitki dikilir.
Ancak yetiştiricilikte daha çok 15×15 cm. aralıklarla yapılan dikim kullanılır. Bu şekildeki dikimlerde metrekareye 50 bitki dikilir.
Dikim esnasında fideler derin dikilmemelidir. Kök boğazına kadar toprağa yerleştirilip yanları toprakla doldurulup hafifçe bastırılmalıdır. Dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir.

Sıcaklık
Şebboy üretimi yıl boyunca devam edebilir. Yaz aylarında yüksek sıcaklıktan kaçınılması gerekir. Kış aylarında yapılan yetiştiriciliklerde, seralarda ısıtma sistemi mevcutsa ortam sıcaklığının 10 0C’de tutulmasında yarar vardır. Böylece ısıtmasız yetiştiriciliğe göre, hem daha erken hem de daha kaliteli üretim yapılmış olur.

Işık
Şebboy bitkisi bol ışıktan hoşlanır. Özellikle gelişmenin ilk döneminde fazla ışığın gelişim üzerine olumlu etkileri görülmüştür. Kış dönemi yetiştiriciliğinde serada yeteri kadar ışık bulunmalıdır. Yaz dönemi yetiştiriciliğinde ise özellikle çiçeklenme döneminde seralara gölgeleme yapılmalıdır. Aksi taktirde çiçek boyları kısa olabilir.

Nem
Sera içi neminin aşırı olması, örtü yüzeyinde yoğunlaşması istenmeyen bir durumdur.Nemin artması halinde, hastalıklar artar. İyi bir havalandırma ile bu sorun önlenmelidir.
Ayrıca seranın içerisine ikinci bir kat naylon çekerek fazla nemin bitkilere zarar vermesi de önlenebilir. Sera neminin %70–80 civarında olması gerekir.

Havalandırma
İlkbahar ve erken yaz dönemindeki yetiştiriciliklerde devamlı havalandırma ile seranın serin tutulması sağlanmalıdır.
Kış üretiminde en önemli noktalardan biri bitkiye doğru, direk hava hareketinin engellenmesidir. Çok iyi bir havalanma ile üretimin başarısı artar.

Sulama
Şebboy özellikle gövde çürüklüğüne oldukça hassastır. Özellikle kış dönemindeki yetiştiriciliklerde sulamalara çok dikkat edilmelidir. Bunun için de sulama periyotları aralıklı tutulmalıdır. Üstten sulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır.
Dikimden birkaç gün sonra dipten hortum ile sulama yapılmalıdır. Daha sonra damlama sulama yöntemine geçilir. Özellikle çiçeklenme döneminde bu hastalıklara karşı daha hassas davranmak gerekir.

Gübreleme
Toprak hazırlığının ilk devresinde iyi bir taban gübresi yapılmış ise, sıvı gübrelemeye gerek olmaz. Eğer gübreleme yapılacak ise gübreleme tanklarına, kompoze gübre konularak damlama sulama ile verilir.
Çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı gübreler verilerek çiçeklenme teşvik edilmelidir.

Destek Sağlama
Şebboy bitkisinde gövdesinin dik durması için mutlaka destekleme sisteminin kurulması gerekir. Aksi halde boy yapan bitkiler yere yatarak, çiçeklerde kalitenin düşmesine neden olur.
Destekleme sistemi tava genişliğine uygun olarak 100–120 cm yüksekliğinde T demirinden yapılır. Çerçeve şeklindeki demirin aralarına 15–20 cm aralıklarla demir parmaklıklar yapılır.. Çerçeveler tavaların 2 başına ve her 4 m’ de bir olacak şekilde yerleştirilir. Aynı seviyedeki karşılıklı basamaklara dış sıradan daha kalın, iç sıralardan ise daha ince olacak şekilde 15 cm aralıklarla teller çekilir. Bu teller enine ağ iplerle bölünerek her bir kafeste bir bitkinin gelişmesi sağlanır. Üst basamaktaki teller ve ağ ipleri bitkinin büyüme durumuna göre birkaç kez daha tekrarlanır. Genel olarak şebboylarda yatmaya karşı 2 kat ağ çekilir.

Hasat
Şebboy başaklarında alttan üç kandil açtığında hasat yapmaya başlanır. Eğer gönderilecek pazar yakınsa kandillerin sayısı daha da artabilir.
Şebboy hasadı ya bitki tamamen kökü ile çekilerek ya da toprak seviyesinden kesilerek yapılır; fakat toprak seviyesinden kesilerek yapılan hasatlarda daha sonra ikinci bir işçilik gerektiğinden uygulanmaz.
Daha sonra kesilen şebboy dalları alttan 2-4 yaprak çift koparılarak sapların alt kısmı temizlenir.

Tasnif
Alt yaprakları temizlenen şebboylar uzun, orta ve kısa olmak üzere boylandırılır.
Şebboy kandilleri aynı şekilde olmak üzere 5’erli olarak demetlenir.

Pazara Hazırlama
Şebboylarda pazara hazırlık demetlerin su çektirilmesi ile başlar. 15-20’ şerli şebboy demetleri kovalara konularak su çektirilir.
Şebboy demetleri kovalara konulurken gazete ile sarılır. Bunun sebebi şebboy çiçeklerinin kirlenmemesi ve çiçeklerin bozulmamasını sağlamaktır. Bir gün boyunca su çektirilen şebboy demetleri, ertesi gün pazara gönderilmek üzere kutulara yerleştirilir. Şebboyların pazara sunulmasında kullanılan kutular, 115 cm uzunluğunda, 45 cm genişliğinde ve 25 cm derinliğindedir.

Kutuların her tarafı çiçeklerin muhafazası ve hava almaması için gazete ile kapatılır. Şebboy demetleri 5’ li olarak karşılıklı gelecek şekilde kutunun en alt kısmına yerleştirilir. Üzerlerine çiçeklerin zarar görmemesi için gazete serilir. Bu şekilde kutu dolana kadar devam edilir.

Genellikle kutulara 30 - 40 demet şebboy konulur. Ancak çiçekleri fazla sıkıştırmaması için 30 demet tercih edilir. En üste konulan şebboylar kutunun kendi gazetesi ile kapatılır.

En son işlem olarak kutunun kendi kapağı geçirilir ve sağlı sollu iki yerden bağlanır. En son olarak gideceği yer kutu üzerine yazılır ve çiçek mezadına gönderilir.

Depolama
Şebboy çiçekleri narin olduklarından fazla bekletilmeye gelmezler. Bunun için serin
bir yerde (0-2 0C ) ancak 1-2 gün saklanabilirler.

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2011, 09:44   #183
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
sercan1969

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Ben henüz tohumları ekmedim. Ev ortamında büyütüp sonra dışarı almak istiyorum. Bir de tohumlardan

seneye bırakmak istiyorum. Bir sorun olmaz değil mi.


Düzenleyen Tura : 11-03-2011 saat 09:45 Neden: ilave
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 21:42   #184
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Firma tohumlar serin ve kuru bir yerde muhafaza edilirse en az 3 yıl tazeliğini koruyacağını söyledi.

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2011, 22:25   #185
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
Name:  DSCN4636.jpg
Views: 2666
Size:  60.8 KB

Name:  DSCN4637.jpg
Views: 3345
Size:  69.7 KBSercan Beyden aldığım Şebboy tohumları çimlenmeye başladı.Ekimden 4-5 gün sonra dünyaya merhaba dediler.

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 15:45   #186
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
Name:  DSCN4758.jpg
Views: 2501
Size:  70.6 KB

Name:  DSCN4759.jpg
Views: 2465
Size:  64.4 KB

Name:  DSCN4765.jpg
Views: 2479
Size:  70.1 KBŞebboylarım büyümeye devam ediyorlar.

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 17:07   #187
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
İlk defa beyazını gördüm..

Eklenen Resimler
 
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 22:19   #188
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sevgili selis ne kadar güzeller, kar gibi Kokuları belirgin mi?

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 23:28   #189
Ağaç Dostu
 
FIRUZAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-03-2007
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 448
Merhaba,
Şebboylarımı şaşırttım.Sanki biraz gövdeleri bana uzun ve zayıf geldi ama umarım büyürler.

Eklenen Resimler
  
FIRUZAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 00:19   #190
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Ellerinize sağlık sevgili FIRUZAN, fideleriniz oldukça sağlıklı görünüyor
Şebboy kokusunu hiç bir çiçeğin kokusuna değişmem. Yer sorunundan bu yıl fidelerini almadım, fakat aklım kalmadı da değil

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 17:05   #191
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
acemifüsun beyaz şebboylar komşumun bahçesindeler ve çok güzel kokuyorlar tohumlar oluşsun isterseniz yollarım..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 17:33   #192
Ağaçsever
 
Nilüfer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2011
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 82
Smile Maşallah

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FIRUZAN Mesajı Göster
Merhaba,
Şebboylarımı şaşırttım.Sanki biraz gövdeleri bana uzun ve zayıf geldi ama umarım büyürler.
Sn.FIRUZAN,

Bence gayet sağlıklı görünüyorlar. Umarım mis kokulu çiçeklerini görürsünüz.

Buralarda havalar soğuk gittiği için sanırım, benim çimlendirmeyi başardığım şebboylarımdan ancak 3-5 kök ayakta kalabildi

Nilüfer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 19:42   #193
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Az önce çektiğim resmi yükleyeyim ki fidelerinize daha bir güzel bakın Henüz agaclar.net'i bulmadan önce serpiştirdiğim karışık tohumlardan yetişen şebboyum.. Şu anda yaklaşık iki yaşında olmalı, geçen yaz tek çiçek vermişti. 13-14 cm'lik bir saksıda 2 kök ve 4 çiçeği var.

Name:  Fotoğraf1644.jpg
Views: 3463
Size:  38.4 KB

Tohumları ektiğim ilk saksıda uzunca süre hareket olmayınca saksıyı bir kenarda unutmuş, sonrasında çıkanları da birşeye benzetemeyip yabani ottur diye düşünerek yolmuştum bir güzel Bu 2 kökü de "kazara" ayırmış oldum, biraz boylanınca da ismini burada sorup öğrenmiştim

Bit pire derdi yok, soğuktan nasıl korurum tasası yok, susuzluğa dayanıklı da diyebilirim. Bu kolaylıkların üzerine baş döndüren güzel kokusunu da eklersek... Benim favorilerimden biri oldu kesinlikle

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 15:15   #194
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Füsun hanım size aynen katılıyorum.

Şebboy'un kokusu gerçekten müthiş imiş (bende ilk bu yıl öğrendim). Benim için daha önceleri mor zambak'ın (iris) kokusu favori idi ama şebboyları kokladıktan sonra, 1. sıraya şebboy geldi. Küçücük bir parçası dahi odayı günlerce mis gibi yapıyor (çiçekli bir dal kırıp, su vazosuna alıp odaya koyuyorum. İlk çiçekleri dökülse bile, minik minik çiçekler 10 gün kadar açmaya ve koku vermeye devam ediyorlar).

Sn. elek, sizin yüklediğiniz fotoğrafta'ki mor şebboy'un aynısı kayınvalidem'de var (kayınvalidemi en sonunda, bu çiçeğinin isminin şebboy olduğuna ikna etmeyi başardım. Burada'ki yazıları ve fotoğrafları kopyalayıp, evde'ki bilgisayardan gösterdim'de ikna oldu).

Onunki'de çiçeklenmiş ve geçen gün fotoğrafını çekmiştim. Benim şebboy'un fotoğrafı ile birleştirip yayınlıyorum. Çiçeklerin görüntüsü ve kokusu aynı ama yaprakları biraz farklı. Tıpkı, ortanca çiçeklerinin 2 farklı yapısı gibi.

Yaprakların renk ve yapıları;

1. Tür). Parlak-canlı açık yeşil ve ince (plastik yapma çiçek yaprakları gibi).
2. Tür). Daha koyu renkli (mat) ve kalın etli.

Üstte'ki sarı şebboy benim evde'ki, altta'ki mor-eflatun kayınvalidemin evinde'ki şebboy.

Eklenen Resimler
 
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 15:44   #195
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Sevgili Füsun hanım ve sevgili gece şebboyların çelik ile çok kolay çoğaldıklarını yazınca, 3 saksıya şebboy çelikleri alıp dikmiştim.

Her 3'de tuttu ve gayet sağlıklı büyüyüp, çiçeklenmeye başladılar. Şimdi boş bulduğum her yere şebboy çelikleri dikiyorum. Komşuma, anneme ve kayınvalideme'de verdim çoğalmaları için.

Ne kadar çok olursa o kadar iyi olur, çünki birimizin bahçesindekilerin başına bir şey gelse, diğerlerinden tekrar çoğaltabiliriz.

Eklenen Resimler
  
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 18:40   #196
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2009
Şehir: rize
Mesajlar: 507
Bu da benim şebboylarım
Geçen sene tohumdan dikmiştim çiçek açmamışlardı
Çiçekli halini ilk defa görüyorum
Name:  s. 037 (Küçük).jpg
Views: 2423
Size:  73.0 KB

cetasule Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 19:16   #197
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
acemifüsun beyaz şebboylar komşumun bahçesindeler ve çok güzel kokuyorlar tohumlar oluşsun isterseniz yollarım..
Çok sevinirim selisciğim

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 19:25   #198
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sevgili ayazkentli, elek, cetasule şebboylarınız çok güzel, benim için de bol bol koklayın Şebboya anne kokusu derlermiş
Benim gözlemlerime göre şebboy iki yıllık bitki deyip, açtıktan sonra sakın söküp atmayın, bilinçli bir budama ile bitki gençleştirilebilir. Çevremde apartman bahçelerinde epey yıllık şebboylar var özellikle gelip, geçerken gözlemliyorum.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 22:30   #199
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,523
Galeri: 765
Bu görüntüyü gördükten sonra daha da sevdim, şebboyları. Bir evin bahçe duvarında, betonun arasında ve açmış. Soğuğa dayanıklı olduğu gibi, her şartta yetişebilen nazsız bir bitki.

Name:  şebboy.JPG
Views: 4374
Size:  64.7 KB

Seabert74 ve arno66 beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2011, 17:32   #200
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Merhaba..
Bende bahcemizde sebboy seven ve yetistirenlerdenim,Uygun zamanda fotograflarinida ekleyecegim

sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 16:11   #201
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Makineden cekebildim sonunda fotograflari..
Bahcemizde yetisen sebboylardan iki rengi var.

Eklenen Resimler
  
arno66 beğendi.
sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 17:01   #202
Ağaç Dostu
 
kopshtar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 679
Galeri: 16
Benim şebboyler da bu cinsten.
Saz şebboyu olarak biliyorum adını. Doğrumudur acaba?

kopshtar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 18:07   #203
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Bilmiyorum sayin kopstar..Komsular vermislerdi ufak fidan olarak.

sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2011, 22:40   #204
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sevgili sarigoz sizin şebboylarınız da ayrı güzel Ellerinize sağlık.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2011, 17:46   #205
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Benimkiler tohuma kaçtı bile..
4 renk var.

Eklenen Resimler
   
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2011, 22:06   #206
Ağaç Dostu
 
Yaylacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 838
Galeri: 8
Benim terasımdaki şebboylarım, arkadaşlar gerekli bilgileri yazdılar nasıl çoğaltılacağını öğrendim. Terasımın bir köşesini sadece şebboylara ayıracağım, kokuları mükemmel.

Eklenen Resimler
 
Yaylacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2011, 11:53   #207
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,523
Galeri: 765
Benim şebboylarım da tohum yapıyor. Peki tohumdan sonra, bitkinin ömrü bitiyor mu? Budansa yeniden sürgün verir mi?

Name:  şebboy tohum.jpg
Views: 3529
Size:  58.8 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2011, 12:02   #208
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sevgili SDurul, bende de aynı cins var. Bu bitki iki senelik mi, çok yıllık mı bilmiyorum. Geçen sene kuvvetli budamıştım, kuvvetli budadıklarımın hiç biri kalmadı, az budadığım şimdi üçüncü yılında ama bu sene çiçekleri çok açık renkte oldu.

Kısaca, budayınca yeni sürgün veriyor ama nasıl budanacağını ben de bilmiyorum. Her ihtimale karşılık bir miktar tohum ayırın, sonbaharda bir saksıya atıp unuttuğum tohumlar çimlenmişler.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2011, 14:02   #209
Ağaç Dostu
 
günebakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
Bu sene mor şebboy tohumları ektim çiçekleri için seneyi bekliyoruz. Sizlerinkiler tohum oluşturmaya başlamış ne kadar güzel

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2011, 17:38   #210
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Bahcede orada burda cikiyor diye yabani ot sanip yoldugum bu bitki sebboy olabilir mi acaba? Burada cok aramama ragmen tohumlarini bulamadim. Istanbul`da verecegim adrese göndermek üzere tohum paylasmak isteyen birileri olursa cok sevinirim.

Eklenen Resimler
  
ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024