agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni278Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-03-2012, 11:16   #421
Ağaç Dostu

alperfect's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2010
3 hafta önce fotoğrafını yüklediğim açelyaların son durumu;
iki kök beyaz bir kök de beyaz üstüne pembe serpme tanecikli açtı açmaya da devam ediyorlar.
Yaprakların dökülmesi durdu, önceki mesajı tazdıktan sonra elimi dalların arasına sokup iyice silkeledim dökülenler döküldü sonra bonyoya götürüp duşun tazyiğini düşük ayarda tutup iyice bir yıkadım biraz yaprak da orda döküldü sonra getirip pencerenin önüe koydum (yazın bile direkt olarak güneş göremez zaten) altına da daha büyük saksı altlığı çoğunlukla altlıktan suluyorum arada fısfıslıyorum goncalara gelmeyecek şekilde.
Şimdilik keyifli görünüyor baklalım.
Çiçekleri geçsin hem yerine alışmış olur ondan sonra değiştireceğim saksıyı

Eklenen Resimler

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2012, 14:10   #422
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-05-2011
Bir kaç çelik aldım, üzerini streçledim, arada fısfıs.

Bu yöntemle hep köklenmiştir. Bir de perlitte denemek istiyorum, belki süreyi kısaltabiliriz.

Eklenen Resimler

alanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2012, 18:47   #423
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Bunca yıldır ellerimde çok açelya öldü.
Sebepleri aradım durdum...
Bu sefer hediye gelen Açelyaları saksıdan çıkarıp hemen bahçeye aldım, duvar dibine gölgeye...
1-2 aydır izlemedeyim, umarım uzun ömürlü olurlar

Name:  DSC05764.jpg
Views: 7997
Size:  31.8 KB

,

Name:  DSC05765.jpg
Views: 4956
Size:  52.4 KB

.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2012, 19:10   #424
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-06-2007
Sevgili jezebel,

Kesinlikle sıcak sevmiyorlar ve de güneş.
Burada bile zor yaşıyor. Benim de kayıplarım oldu.

Jezebel beğendi.
Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 11:59   #425
Ağaç Dostu

Andora's Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2011
Sevgili arkadaşlar, açelyaya tijli form vermek için ne yapmak gerekir ? Tijli formdaki her bitkiye hayranım

Andora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 23:04   #426
Ağaç Dostu

sevgice's Avatar

Giriş Tarihi: 06-12-2010
Birşey sormak isterim.Bahceye dikilen açelyalar ve saksıda büyüyen açelyaların türleri aynımıdır.

sevgice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2012, 12:49   #427
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-01-2010
Merhaba,

Güler hanım geçmiş sayfalarda tecrübelerinizi paylaşırken açelyanız için yaprak gübresi kullandığınızı yazmıştınız. 15-20 gün kadar önce bauhaustan sordum bu tarz gübreleri yokmuş. Açelyanızın yapraklarına püskürterek kullandığınız yaprak gübresi hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim.

İlk kez çelikten açelya yetiştirmeyi denedim, yaklaşık 20-25 gün önce iki açelyamdan birer çelik aldım. Yoğurt kovasını yarısına kadar torf doldurdum çelikleri diktim, üzerlerine streç filmle sera yaptım iki tane minik hava deliği açtım. Şuan ikiside yeni filizler vermeye başladılar

kupecim beğendi.
merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2012, 16:16   #428
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-03-2012
Açelya için forumdaki belli üstad yazılardan derlenmiş yardımcı olabilecek bilgiler

http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/20415.htm
Rhododendron'un bir alt varyetesi olan Açelya fidanımda bazı işlemler uyguladım.

1) MART ortasında tomurcuklar kabarmaya başladıkları dönemde belirlediğim dalları bıraktım,diğerlerini budadım. %30 oranında bir dal azaltımı yaptım.

2) Toprak yüzeyinde hindistan cevizi kabuğu liflerini kaldırdım, daha çok su tutan Sphagnum yosunu yerleştirdim. Bunu mutlaka yapmalısınız, Açelyaların toprak yüzeyinde de kökleri bulunuyor, ve toprak yüzeyinde nemli ortam bulunması gerekiyor.

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar,

-Açelyaları yarı gölge ortamlarda tutmalıyız,
-3 derece altı sıcaklıklarda korumaya almalıyız.
-Ph düşük (5-5,50 gibi)toprak karışımları tercih etmelisiniz,bunlar kiraçsiz topraklardır, funda toprağı olarak satılan topraklar işinize yarayabilir.
-Kireçli suyu sevmediklerinden ya içme suyu ile ya da yağmur suyu kullanmalıyız.
-Çiçekli olduğu dönemlerde çiçeklerine su değmemesi için özen göstermeliyiz.
-Geliştirmeyi düşündüğümüz açelyalarda tüm çiçekler açıldıktan sonra çiçekleri toplamalyız( çiçeğin altındaki tohum kesesiyle beraber)
-Tomurcuk etrafından çıkacak 5 sürgünde çamlardaki tenkniği uygulayarak iki sürgüne düşürmeliyiz. Bu teknik güçlü bölgelerde 2 güçsüz ya da kısa sürgün, güçsüz bölgelerde 2 güçlü sürgün bırakmak şeklinde.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...tler/373-2.htm
Akadama volkanik bir tüf dür.
Japonyanın aktif bir volkanik karaparçası olmasından kaynaklanır.
Ülkemizde volkanik yapısı ile bilinir.
Peki akadama yı özel yapan nedir?
Akadama malum bonsai geliştiği ülke topraklarından biri.
Aslında bonsai da kolay kulanımı ve ticari amaçından dolayı sık sık geçer.
Saksı altına direk kulanıldığı gibi toprak akrışımının içinede eklenir.
Özeliği torpak drenajını desteklediği gibi hidrokültür olarak avantaj sağlar.
Hidrokültür demek şudur?
Volkanik tüf olsun pomza olsun perlit olsun bunlar hidrokültür mazemelerdir.
Görevi şudur.
BU tür mazeme bünyesinde kendi hacminini çok daha fazlası suyu taşır bir nevi sünger gibi.
Suyu bünyesinde tutar.Eğer bitkinin suya ihtiyaçı var ise bu suyu geri verir.
Yani sıcaklıgın yogun oldugu dönemlerde bu malzeme toprağın nemli kalmasını sağlar.
Toprak karışımda özelikle bonsaide drenaj en önemli unsurdur.
Çünkü sığ bir saksıda bulunan kökler sık yapılan sulama sonuçunda kök çüremesi ile bonsai kayıpları sıkca raslanır.
Bu yüzden toprak karışımlarında ağırlık drenaja yönelik malzemein kulanılmasıdır.
4 ila 5 mm çapında dere milleri **** çakılı.
2ila3 milim granit.
**** 4 ila5 milim volkanik tüf.
bu yeterli bir drenaj sağlar
bu karışamıa torf ve humuslu **** bildiğimiz siteril toprak eklenerek desteklene bilir.
Bonsai besinine gelince piyasada bonsai besini olrak satılan sıvı besinler mevcudur ama ticari ve kulanım kolaylığıdır.
Lakin her ağaçın besin isteği farklı olduğu için genelde benim önereçeğim
kompozit yani içinde her türlü gerekli kimyaslarrın olduğu eşit orandaki karışımlardır. Özelikle granür olrak üretilenler hem kulanım kolaylıgı hemde risk almama bakımından mantıklıdır.
Saygıalr sunarım.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...tler/373-2.htm
Bonsai perlit sadece bonsai olacak adayla çeliklerinin ya da havai köklendirme uygulanacak dalların köklenmesidne teşvik edilecek bir malzeme olarak kullanılır.

Bonsai uygun gelişim ve sağlıklı bir yapı göstermesi için köklerin içinde bulunduğu toprağın su tutmayan özelikde olması gerekir.

Yani kulanacağınız karşım suyu tutmamalıdır.

Çünkü bir bonsai düzenli bakım ister yani bu şu demekdir. Sulama bonsaide esasdır.

Japonyada bonsailer kışın hafdada bir, ilkbaharda günde bir yazın günde iki kere son baharda ise günde bir **** 2 günde bir sulanırlar.

Bu şu demekdir.

Perlit, pomza, kedi kumu suyu içinde apsorbe eden yani tutan hidro küldür dediğimiz ürünlerdir.

Bünyeleridne yoğun bir su tutarlar.
Ver her sulağıdınızda dahada fazla suyu tutarlar ve kökler bu aşırı suyu kaldıramaz.
Bonsai kökleri torpak havasına ihtiyaç duyar..

Farklı bonsai sutaları farklı bonsai toprak karışımları kulanılr bu ağaçın türü için farklı karışımlardır.

Örnek bir karışım japonyada çamlar için..............

Genç çam bonsai adaylarında 3 ölçek akadama 7 ölçek dere kumu...
Yaşlı çam bonsaileride 5 ölçek akdama 5 ölçek dere kumu...

Akdama bulunması zor olduğu için farklı formüler vereyim size...

Yaprak döken ağaçlar için......

1 ölçek torf....
2 ölçek derekumu....
2 ölçek dereçakılı 8mm

1 ölçek torf
2 ölçek çam topğrağı 50 cm derinden alınaçak
1 ölçek dere çakılı

Yukarıdaki çakıl ve kum yerine akvaryumcularda satılan akvaryum kumları granit gibi mazeme kulanılabilir.

Çiçekli türler ve mevve ağaçlarında

2 ölçek torf
1 ölçek derekumu
1 ölçek dereçakılı.

Benim kulandığım formül
çamlarda
1 ölçek torf
2 ölçek derekumu
1 ölçek dereçakılı
1 ölçek volkanik tüf.

Çiçeklilerde yaprak dökenler

2 ölçek torf
1 öçlek derekumu
1 ölçek dereçaklı
1 ölçek volkanik tüf.

BU karşımın herhangi birini hazırlayın ve su tutup tutmadığını deneyin.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...tler/373-3.htm

Bu başlık altında pek çok faydalı bilgi verildi ama konuyu genel olarak bir toparlamak adına bonsaisever'in "bonsai kitabı" için hazırlamamı istediği yazıyı bu bölüme de ekliyorum. Baştan belirtmem gereken şey burada var olan bilgilerin, çok büyük bir kısmı kitabi ; çok küçük bir kısmı ise kısa bonsai geçmişimdeki tecrübelerime dayanıyor.

Bonsai sanatında en çok tartışılan konulardan biri de toprak karışımlarıdır. Çünkü ağacın bir sonraki saksı değişimine kadar sürdüreceği yaşam için en önemli etkenlerden biri topraktır. Saksının içerisindeki birkaç avuç toprak, bir sonraki saksı değişimine kadar kök sistemini içinde barındıracak ve gelişimine destek olacak özelliklere sahip olmalıdır. Yani ağacın görünmeyen kısmının “yaşam ortamı”dır.

Bonsai’de kullanılan toprak karışımları bahçelerimizde veya evlerimizde kullandığımız topraklardan farklıdır. Bonsai toprağının en büyük özelliği iyi drenaj sağlamasıdır. Aslında hemen hemen her bitki suyun iyi drene edilmesini fakat hızlı bir şekilde ortamdan tamamen uzaklaşmamasını ister. Canlılık için en gerekli şey olan su , bitkinin kılcal kökleriyle buluştuğunda topraktaki mineralleri de beraberinde taşır. Bu yüzden köklerdeki madde alışverişi bitene kadar suyun ortamı tamamen terketmemesi istenir. Bu da bonsai toprağının istenen bir diğer özelliği, gerekli suyu yani nemi tutmasıdır. Buradaki “gerekli” ile anlatmaya çalıştığım şey, kılcal köklerdeki gaz alışverişini durdurmayacak ama ağacımız için de gerekli olan kadar sudur. Bonsai toprağına bu özellikleri kazandıran ise toprağı oluşturan tanelerin boyutu ve porozitesidir( tanelerin içerisindeki boşluk miktarı). Bonsai toprağında kullanılan toprak karışımının tane boyunun 2-8 mm büyüklüğünde ve yaklaşık 2-3 gün tamamen kurumayacak kadar su tutması, nemli kalması istenir ( Bu zaman aralığı yaz aylarında daha da daralacaktır).
Bonsai toprağının temel sırrı yukarıda bahsettiğim özelliklere sahip olmasıdır. Ortam, yani kullandığınız malzeme değiştikçe uygulanması gereken bakım (sulama ve besleme sıklığı ve biçimi) da değişecektir. Uygun bakım ile, bir bonsai bulaşık süngeri, kırık oyuncak parçaları, talaş vb. malzemelerden oluşan bir karışım içerisinde dahi hayatta kalabilir. Tabi bu malzemeler bonsai felsefesine uygun olmayacaktır. Geleneksel olarak bonsai sanatında sadece doğal malzemeler kullanılmaktadır.

Gerekli özelliklere sahip, dünyada bonsai toprağı olarak kabul görmüş, doğal ve kullanımı en yaygın toprak “akadama” adı verilen volkanik kildir. Bu malzeme Japonya’da yaşlı japon sediri ormanlarının bulunduğu bölgelerden alınıp pişirilmiş ve sterilize edilmiş bir topraktır. Gerekli su tutumuna ve drenaja sahip bu toprağın yüzyıllardır bonsai toprağı olarak kullanılmasının bir başka nedeni ise katyon değişim kapasitesir. Yani magnezyum, potasyum, kalsiyum vb. katyonları suya verebilme özelliğine sahiptir.

Akadama dünyada yalnız Japonya’daki küçük bir bölgeden elde edilebildiği için hem bulması zor hem de yüksek fiyatlı bir malzemedir. Bu yüzden farklı malzemeler bonsai toprağı için kullanılmaktadır. Bahçe toprağı, bitkisel torf, dere kumu, dere çakılı, killi toprak, çam kabuğu , turba ve hindistan cevizi turbası (coco peat), diyatomit, zeolit, perlit, pomza, vermikülit, skorya gibi malzemeler bunlardan yalnız birkaçını oluşturur. Ayrıca fırınlanmış killer (çoğu haydite, seramis, hydroton gibi özel markaların isimleriyle biliniyorlar) ve fırınlanınca genleşen tüm diğer doğal malzemeler ( örneğin flogopit, illit, serizit, montmorillonit) bonsai toprağı için gerekli özelliklere sahiptir. Tarımsal perlit, pomza ve vermikülit de yüksek ısılarda genleşmiş ve porozitesi artmış doğal malzemelerdir.

Bonsai toprağı seçiminde ya da karışım yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey kullanılacağı ağaç türüdür. Basit bir genelleme ile ; ibreliler için asidik ve humuslu nispeten daha iyi drenajlı, yaprak dökenler için organik malzemece zengin, çiçek açanlar için ise iyi havalanma sağlayabilecek toprak karışımları sağlanmalıdır.

Konuyu bitki türlerine göre biraz daha derinleştirecek olursak yaklaşık oranlarla organik ve inorganik malzeme miktarı şöyle belirtilebilir:

Açelya, orman gülü (rhododendron), servi , kızılağaç, kurtbağrı, tropikal ve yarı-tropikal bitkiler için ¼ organik ve ¾ inorganik malzeme kullanılabilinir.
Huş, kayın, alıç, gürgen, karaağaç ve akçaağaç türleri için 1/3inorganik ve 2/3 organik malzeme kullanılabilinir.

Ateşdikeni, morsalkım, incir, çobanpüskülü, şimşir, elma, şeftali, armut, kiraz, erik ve diğer meyve ağaçları için ½ inorganik ve 1/2organik malzeme kullanılabilinir.

Karaçam, kızılçam, mabet ağacı, mazı, leylandi, köknar, ladin, japon sediri gibi ağaçlarda 2/3 inorganik ve 1/3 organik malzeme kullanılabilinir.
Meşe, çam, ardıç , okaliptüs, söğüt ve sukkulent türleri için ise ¾ inorganik ve ¼ organik malzeme kullanılabilinir.

Bu karışımı oluştururken kullanacağanız organik ve inorganik maddelerin toprağa hangi özellikleri katacağını bilmek önemlidir. Bu sebepten bulunması akadamaya göre daha kolay olan ve bonsai toprağında kullanılabilinecek doğal malzemeleri, basitçe tanıtmanın faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Organik malzemeler:

Bitkisel torf : Su tutma ve havalanma kapasitesi yüksek organik bir maddedir. pH değeri değişkendir ama geneldepH değerini düşürür.

Turba : Su tutma kapasitesi yüksek torf benzeri yüksek organik malzeme içerikli koyu renkli topraktır. Kömürleşmeye başlamış bitki parçalarından oluşmuştur.

Killi toprak : Su geçirgenliği yok denecek kadar azdır. Yarısından daha fazlası kil boyutunda malzemeden oluştuğu için içerisinde neredeyse yok denecek kadar az boşluk vardır ve su tutma özelliği çok düşüktür.

Hindistan cevizi torfu (Cocopeat): Hindistan cevizinin kabukları ve lifleri küçük parçalara bölünerek oluşturulan doğal bir subtrat’dır. Yetiştirme ortamının doğal pH sı 5.5-6.4 arasındadır. Cocopeatin Hazırlanma aşamasında parçalara bölünen Hindistan cevizi iki defa yıkanarak tuzdan arındırılır, kalsiyum ve magnezyum ilave edilir.

İnorganik malzemeler:

Dere kumu ve çakılı, kırılmış granit parçaları : Dere kenarlarından, bazı fidanlıklardan, inşaat malzemesi ya da akvaryum malzemesi satan yerlerden kolaylıkla bulunabilir. Su tutma özelliği yoktur ve toprağın drenaj özelliğini arttırır. pH değeri değişkendir. (2mm’den büyük taneler çakıl olarak adlandırılır.)

Kuvars kumu : Özellik olarak dere kumundan farkı, tanelerin su veya topraktaki herhangi bir madde ile çözünmesidir ve toprağın niteliğini/kimyasını değiştirmesi söz konusu değildir.

Diyatomit : Organik kökenli bu malzeme günümüzden milyonlarca yıl önce sığ sularda yaşamış silis kavkılı bir canlı türünün fosillerinden oluşmuş bir kayaçtır. İçerisindeki boşluk miktarı yüksek olduğu için çok iyi su tutar ve su ile etkileşime girmez. Aynı zamanda iyi ısı izolasyonu sağlar. Akadama benzeri yapıdadır. Kedi kumu olarak kullanıldığından kolay bulunabilinir ve ucuza satın alınabilinir. Tek başına kullanılabileceği gibi diğer malzemelerle beraber de bonsai toprağı olarak kullanılabilinir. Beyaz-gri-şeffaf renklidir.

Zeolit : Sodyumca zengin mikro gözenekli yapıya sahip olduğu için su tutma kapasitesi yüksek volkanik mineral grubunun adıdır. Toprak kalitesini yükseltmek için tarımda kullanılır. Tarımsal malzeme satan yerlerde bulunabilir. Daha çok sukkulent bonsailerin toprak karışımı için uygundur.

Perlit : Yüksek ısılarda patlatılarak, genleştirilen ve tarımda kullanılan bir mineralidr. Çok hafif ve beyaz-gri renkli olduğu için yanlız başına bonsai toprağı olarak tercih edilmeyen ama karışımlara katıldığında, toprağın havalanmasını ve nemli kalmasını sağladığı için toprak kalitesini yükselten bir malzemedir. Fidanlıklardan ve tarımsal malzeme satan yerlerde tarıma uygun formları uygun fiyata satın alınabilir.

Pomza : Ponza, topuktaşı ya da pumis olarak da bilinir. Bir volkanik camdır ve içerisinde kılcal boşluklar bulunur. Yapısı sayesinde su tutma özelliği yuksek, zeolit ve perlite alternatif olarak tarımda kullanılır. Griye yakın renklidir, yalnız başına bonsai toprağı olarak kullanılması tavsiye edilmez.

Skorya : Oluşum biçmi ve yapısı ile pomza taşına benzer özelliktedir. Volkanik taş veya volkanik kum adı ile akvaryum malzemesi satan yerlerden ve fidanlıklardan uygun fiyata bulunabilir. Kahverengi-siyah renklerdedir. Su tutma kapasitesi perlit, pomza ve diyatomite göre düşüktür ama boşluklu yapısı ile dere kumundan yüksektir, drenajı arttırıt. Bonsaide saksı dibinde veya toprak yüzeyinde, karışımın içerisinde kullanıldığından daha çok kullanılmaktadır.

Vermikülit : Magnezyumca zengin bir mineraldir. Yüksek ısılarda genleştirilerek tarımda, özellikle çimlendirmede kullanılır. Akadama benzeri boşluklu bir yapıdadır. İyi drenaj ve su tutumu sağlar. Aynı zamanda toprağın havalanmasına yardımcı olur. Su veya topraktaki diğer maddler ile bozulmaz ve özelliğini kaybetmez. Yalnız kullanılabileceği gibi organik malzemelerin içerisinde toprak kalitesini arttırmak amaçlı da kullanılabilinir.

Seramis : Fırınlanmış kil tanecikleridir. Kahverengi-turuncu renktedir. Dünyada bonsai toprağı olarak akadama kadar kabul görmüş bir malzemedir. Perlit, diyatomit, vermikülit kadar su tutmaz. Çok iyi bir drenaj sağlar. Toprağın havalanmasını sağlar. Tek başına bonsai toprağı olarak kullanılabileceği gibi saksı dibinde veya toprak yüzeyinde kullanılabilir.

Hydroton : Küresel biçimli fırınlanmış kil tanecikleridir. Koyu ve açık kahverengindedir. Daha çok topraksız tarımda kullanılmasının yanı sıra düşük su tutma kapasitesine sahip bir malzeme olarak bonsai toprağı karışımlarına girebilir veya saksı diplerinde çakıl veya dere kumu yerine drenajın kolaylaştırılması amacı ile kullanılabilir.

Bu malzemelerin büyük bir kısmı modern tarımın gelişmesiyle beraber, bonsai topraklarına da girmeye başlamıştır. Bonsai toprağı olarak kullanılması mümkün, gibi birçok malzeme sayılabilir fakat yukarıda bahsi geçen malzemeler içinde hem ulaşması kolay hem de ihtiyaca cevap veren en basit karışım eşit miktarlarda kum, torf ve bahçe toprağı ile hazırlanabilir.

Unutmayın en iyi toprak, çalışmalarınız ile elde ettiğiniz tecrübeler sonucu ağacınıza özel hazırladığınız topraktır.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...urleri/777.htm
Acelya Yani siizn ve ya herhangib bitki severin piyasadan satın aldığı acelyalar.
Alındıklarında çok güzel çiçekleri ve canlı görünümleri ile dikkat çeker.

Acelyanıınz aniden kuruması onun çok su istemesi ile ilgili değil onun çok sulanması ileilegili bir problemdir.

Acelyanızız aldığınızda dikatli bakar isenzi dikli olduğu saksıda kulanılan toprak karışımı

Sadece tofdur.

Torf en klay bulunan ve su tutması konusunda iyi biinen ve aynı zmanda yapısında kaynaklanan mikro organizmaların gelişimi için çok uyugn bir materyaldir.

Acelyada uzun bir ömür istiyor iseniz yaz aylarında yarı gölgede ona bakmalısınız.

Mümkünse toprak saksı kullanın.

Torpak karışımı olarak torf dere çakılı ve dere kumunda oluşam 1 'e bir ölçek de hazırlanmış bir karışım kullanınız.

Acelyada sulamayı normal zamanda toprak kurdukdan sonra yapın
sadece çiçeklenme döneminde norlam olarak torağı nemli tutun yani kurmasını beklemeyin.

Keisnlikle çiiçeklenme zamanıda gübre vermeyin.

Çiçeklenme işlemi biter bitmez bitki üzerinde kalan açmamış tüm tomurçukları koparın.

Aynı zamanda ağaçı 2 ila3 sürgün gereiden budayın ve çiçeklenmeden sonra 3 hafdada bir gübreleyin.Üzerinde çiçek var iken kesinlikle gübre vermeyin.

Çİçeklenme işlemi biitği zaman ağaçı saksıdan çıkarın tabi bu gerekiyor ise uyugn bir biçimde ve oranda köklerini budayın.Ağaçı yeni toprak karışımı kullanarak tekrar saksılayın.

Saksılama işmeli biitğinde ağaçı sulayın ve gölge bir yerde 2 hafda kadar bekletin.

1 ay sonra gübre verin ağaç kış aylarında +8 derecelik ısılara dayana bilir.
daha altında donar.

Ağaçı bu şekilde çiçeklenme dönemi yani çiçek tomurçukları oluşmasını gördüğünzü anda gübrelemeyi kessin.

Bu anlatığım şekilde bir uygulama ile uzun yılar bir aelyay baka bilirsiniz.

Not:Acelyada sık çiçek tomurçukları oluşur..

BU yüzden her sürügün uç kısmada 3 ila 4 adet çiçek tomurçuğu görürsünüz.

BU tomurçuklardan sadece en büüyk olanını bırakın diğer lerini alın.BU sayede çok büüyk ve güçlü ve daha uzuzn ömürlü çiçekleri olaçakdır.

Bu uyuglamayı tüm uç sürügnlerde aynı şekilde yapın.

Saygılar.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...leri/777-3.htm
Iyi gunler.
Isyerinizdeki acelyadan alacaginiz celikler ona zarar vermez(Budanan acelya daha fazla cicekler acar)

Alacaginiz celikler 10cm den uzun olmasin, celikler uzerinde cicek tomurcuklari olmasin. Celigin topraga gomulecek ucunu keskin ve temiz bir bicakla duz kesiniz(hemen iki yapragin altindan) yine bicaginizi kullanarak celigin topraga girecek tarafini 2cm kadar cevresini kaziyiniz (Kabuk altindaki yesil kisim yer yer gorunecek sekilde) , koklendirme tozunuz varsa kullaniniz, celigin ucunu budayiniz. kum ve torf karisimi bir bir topraga dikiniz. toprak surekli nemli olsun ama camurlasmis bir toprak olmasin.
Dogrudan gunes gormiyen, ama bol isikli bir yerde tutunuz(saksinin uzerine palstik gerip saksi icerisinde sera etkisi yapabilirsiniz) 2-4 ay icerisinde koklenecektir.

Bu mevsim de celik alabilirsiniz(acelyalar sogugu seven bir tur)

Celikleriniz koklenirse onlardan birini de bonsai yapmiyai deneyiniz.

Kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...leri/777-3.htm
Bulursanız rhododendron indicum denilen açelya türünden alın... Kalın gövdelidir, ve sizdeki türe oranla daha dayanıklıdır.

Açelyaların toprak yüzeyinde de kılcal kökleri olduğundan yüzey seviyesindeki katmanı daha nemli tutacak bir toprak karışımın hazırlanması lazımdır.(Tavsiyem sphagnum yosunlu toprak karşımı)...
Çiçeklendiğinde çiçeklere üstten su verilmemesi, beslemesi için ise çiçekli türlere uygun gübre vermeniz gerekmektedir.
Ayrıca Sitede açelya bonsailer ilgili ayrıntılı bilgi verilmişti.
Şu başlıkta

Kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/319348-post216.htm
Hepinize iyi gunler. Bu ayin 3. sali aksami geceli, daha sadece iki gun oldu. Yoksa yazmakta gec mi kaldim? Saka bir yana, kimi arkadaslarin sali yazilarini merakla beklediklerini bildigim icin dun aksam yazacaktim ama olmadi. vakit gec olmustu bu gune kalmis yazacaklarim.

Kasim ayi 3. sali aksami toplantisi cok renkli gecti. Yogun bir uye katilimi ile gerceklesen toplantida, uzunca bir zamandir cesitli nedenlerle toplantiya katilamiyan bircok uyenin olusu, toplantinin rengini degistiren nedenlerin biri .
Bir digeri ise gundemdeki konu acelya(Azalea) olunca ciceklerle etraf renk, renk oldu.

Soze Margaret basladi. yillar once arkadasinin biri, yapraklari sararmis hastalikli gorunren bir acelyayi ona getirmis. "ben demis ne yapti isem bunu saglikli buyumesini sagliyamadim al ona sen bak belki yasatirsin" Margaret eve geldikten sonra ilk is acelyayi saksidan cikarip, evde kullanilan kucuk bir ph tahlil kiti ile(ph "Power of Hydrogen"= "Hidrojenin gucu" ph tahlili tibda, biyolojide, yiyecek teknolojisinde ve daha bir cok yerde kullanilan, ari suyu baz alip(7) 7nin us tarafinda cikacak rakamlarin olculen maddenin kireclilik oraninin yuksek, 7 nin altinda cikacak rakamlarin da asitlilik oraninin yuksek oldugu olculur. Kimi bitkilerin topraktan gerekli besini ve mineralleri su ile cozup topraktan alabilmeleri bu asitlilik ve kireclilik durumuna baglidir.) acelyanin toprak durumunu olctugu zaman toprak yapisinin cok kirecli oldugunu gormus. Hemen bitkinin koklerindeki topragi su ile yikamis ve asitli bir toprak ile (ph6) acelyayi saksiya tekrar dikmis. Kisa bir sure sonra acelya gelisip yeni yapraklar ve ardindan da guzel cicekler acmis. Acelyalar icin ph 5.5 ve 6.5 arasi olmalidir.
Margaret burda topragin acelya icin ne kadar onemli oldugunu vurguluyordu.
Acelyalar asitli topraklari seviyor. Acelyalar kirecli bir topraga dikilmisse sagligi hic de iyi olmiyacaktir diye uzerine basarak soyluyordu.

Margaretten sonra Ted, ve esi acelyalarin bakimi hakkinda, bildiklerini bizlerle paylastilar.

Acelyalar gun boyu dogrudan gunes isigini seven bitkiler degidirler. O yuzden yari golge yerlere dikilmelidirler, Uzerlerinde cikek oldugu zaman gubre verilmemeli, cicek tomurcugu etrakindaki yapraklar budanip tomurcuklar ortaya cikarilirsa agac sadece ciceklerle bezenir. ciceklenme bittigi zaman budama yapilmali ve gubrelenmeye baslanmali. Budamadan sonra acelyanin her tarafindan yeni surgunler cikacaktir. Acelya cicekli iken yukaridan su verilmez(suyun degdigi cicekler hemen bozulur) bozulan cicekler suratle agac uzerinden alinmalidir akisi taktirde diger cicekler de bozulacaktir.

Acelyalar asitli toprak yani sira suyu suzen bir toprak yapisini severler. bonsai yapacaginiz bir acelyayi saksiya dikerken bunu goz onunde bulundurmaliasiniz.
Acelyanin dikili oldugu topragin tam kurumasina izin vermeyin acelya koklerinin nemli olmasini sever.(camurlu degil)

http://www.agaclar.net/forum/yapilac...vimi/11135.htm

Ocak 2. HAFTA

-AHUDUDU: Yanmış sığır gübresi ver.
-KASIMPATI: Çiçekleri bitmişse toprak hizasında buda. Kuru ot veya yapraklarla murç yap.
-ACEM BORUSU: Yanmış sığır gübresi ver.
-GARDENYA: Çiçekleri bitmişse yarı yarıya buda. Özellikle tepe çelikleriyle çoğaltmak istiyorsan dik. Ve üstünü kapat.
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulamayı azalt. Uç al.

Ocak 4. HAFTA

-BODUR LİMON: Azot-potasyum karışımı gübre ver.
-AÇELYA: Daha önceden tutturulmuş açelya çelikleri varsa özel gübresiyle gübrele.
-YASEMİN: Çoğaltmak için daldırma yöntemini uygula.
Şubat 2. Hafta

-GARDENYA: Tepe uç al.
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulama az olarak devam edecek.
-BÜTÜN GÜL CİNSLERİ: Hafif buda ve gül gübresi ver.
-BÖĞÜRTLEN: Fosfat-potasyum karışımı gübre ver.
-AÇELYA: Tutan çelikleri gübrele

Şubat 4. Hafta

-MUM ÇİÇEĞİ: Sulama az olarak devam edecek
-AÇELYA: Tutan çelikleri gübrele
Mart 2. Hafta

-LİMON TUZLU SULAMA YAPILACAKLAR: Gardenya, Açelya, Mum çiçeği, Ortanca, Kamelya
-AÇELYA: Tutan çelikleri gübrele. Çiçek bitimine gelen açelyalarda uç al.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Mum çiçeği, Cam güzeli, Gazania, Küpe çiçeği, Yıldız çiçeği.
-BUDANACAK OLANLAR: Küpe çiçeği ve Sardunyaları yarı yarıya buda. Böğürtlenlerde zayıf sürgünleri dipten çıkar. Limon, Acem Borusu, Yıldız Çiçeği, Karanfil cinsleri (karanfillerin tepelerini derin buda) sürgün uçlarını buda.
-KAMELYA: Gübrele
-YILDIZ ÇİÇEĞİ: Çoğaltmak için 15 cm.lik sürgün kes. Ve dik.
-SAKSI DEĞİŞTİRİLECEK OLANLAR: Kalanchoe, Onbiray çiçeği, Sardunya saksı değiştir.
-AĞAÇ MİNESİ: Derin budayarak şekillendir. Yanmış sığır gübresi ser. Budadığın çeliklerle çoğalt.
-KÜPE: Toprak tazele.
-BÖĞÜRTLEN: Saf azot ver.
-GÜLLER: Gül gübresi ver.
-YILDIZ ÇİÇEĞi: Soğan dikim zamanı.
-ONBİRAY ÇİÇEĞİ: Kompoze gübre ver.

Mart 4. Hafta

-LİMON TUZLU SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Ortanca, Kamelya.
-AÇELYA: Tutan çelikleri gübrele.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Mum Çiçeği, Cam Güzeli, Gazania, Küpe Çiçeği, Yıldız Çiçeği.
-BEGONYA: Balkona veya bahçeye çıkar.
-PENTAŞ (BEŞİZ ÇİÇEĞİ): Köklerini buda. Yeniden dik.
Nisan 2. Hafta

-LİMON TUZLU SUYLA SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Ortanca, Kamelya.
-AÇELYA GÜBRESİ VERİLECEK OLANLAR: Açelya, Gardenya, Kamelya.
-GARDENYA: Tutan gardenya çeliklerine kompoze gübre ver.
-MUM ÇİÇEĞİ: Olgun dalları daldırma yöntemiyle çoğalt.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Mum Çiçeği, Cam Güzeli, Gazania, Küpe Çiçeği, Yıldız Çiçeği.
-KÜPE: Çoğaltmak için Küpe Çiçeğinin yan dallarını daldır.
-YASEMİN: Derin buda.
-AHUDUDU: 3 çubuk hariç zayıf olanları dipten çıkar.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Onbiray Çiçeği, Sardunya (bu tarihten itibaren her hafta 3'er gr.), Ahududu.
-ORTANCA: Derin buda. Tepe çeliği alıp kök hormonuyla dik.
-KASIMPATI: Kökten ayırarak çoğalt.
-HANIMELİ: Yanmış sığır gübresi ver. Gerekirse yaşlı dalları buda.

Nisan 4. Hafta

-LİMON TUZLU SUYLA SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Ortanca, Kamelya.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Yasemin, Onbiray Çiçeği, Sardunya.

Mayıs 2. Hafta

-LİMON TUZLU SUYLA SULANACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Sardunya, Ortanca, Kamelya.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Begonia, Mum Çiçeği, Cam Güzeli.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Sardunya, Onbiray Çiçeği, Gardenya, Açelya, Kamelya.
-KARANFİL: Yanmış sığır gübresi ver. Sürgün uç alımı yap.
-BODUR LİMON: Azot-potasyum (1'e 1 oranında) ver.

Mayıs 4. Hafta

-LİMON TUZLU SUYLA SULANACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Sardunya, Ortanca, Kamelya.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gazania, Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Begonia, Mum Çiçeği, Cam Güzeli.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Onbiray Çiçeği, Sardunya.

Haziran 2. Hafta

-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gazania, Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Mum Çiçeği, Cam Güzeli, Begonia.
-AÇELYA GÜBRESİ VERİLECEK OLANLAR: Açelya, GArdenya, Kamelya.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Onbiray Çiçeği, Sardunya.
-AHUDUDU: Zayıf sürgünleri kes. Uç alımı yap.
-KASIMPATI: Tepe sürgünlerini az derin kes.
-KARANFİLLER: Potasyum sülfat ver.

Haziran 4. Hafta

-LİMON TUZLU SUYLA SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Sardunya, Ortanca, Kamelya.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gazania, Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Mum Çiçeği, Cam Güzeli, Begonia.
-SARDUNYA: Kompoze gübre ver.
-BODUR LİMON: Potasyum-azot karışımı ver.

Temmuz 2. Hafta

-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Mum Çiçeği, Açelya, Gardenya, Cam Güzeli, Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği.
-KARANFİL: Potasyum sülfat ver.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Sardunya, Onbiray Çiçeği.
-BÖĞÜRTLEN: Tepe ucu al.

Temmuz 4. Hafta

-LİMON TUZLU SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Ortanca, Kamelya.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Mum Çiçeği, Açelya, Gardenya, Cam Güzeli, Küpe Çiçeği, Yasemin, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği.

Ağustos 2. Hafta

-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Küpe Çiçeği, Açelya, Mum Çiçeği, Cam Güzeli.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gardenya, Onbiray Çiçeği, Sardunya, Yasemin, Ahududu.
-GÜLLER: Gül gübresi
-KAMELYA: Açelya gübresi ver.
-KARANFİL: Yanmış sığır gübresi ver.
-GARDENYA: Uç alımı yap.
-KASIMPATI: Uçtan düzgün buda.

Ağustos 4. Hafta

-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Küpe Çiçeği, Açelya, Mum Çiçeği, Cam Güzeli.

Eylül 2. Hafta

-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Küpe Çiçeği, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Açelya, Mum Çiçeği, kasımpatı.

-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Sardunya, Gardenya.

Eylül 4. Hafta.

-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Küpe Çiçeği, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Açelya, Mum Çiçeği.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Sardunya, Gardenya.

Ekim 2. Hafta

-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Küpe Çiçeği, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Açelya.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gardenya, Sardunya.
-BÖĞÜRTLEN: Saf fosfor ve potas.
-AÇELYA: Fazla tomurcukları al (Çiçeklerinin daha iri ve uzun süreli olması için).
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulamayı azalt. Uç alımı yap.

Ekim 4. Hafta.

-SIVI GÜBRELEME YAPILACAK OLANLAR: Küpe Çiçeği, Kalanchoe, Yıldız Çiçeği, Açelya.
-KOMPOZE GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Gardenya, Sardunya.

Kasım 2. Hafta.

-LİMON TUZLU SUYLA SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Mum Çiçeği, Ortanca, Kamelya, Gazania.
-SIVI GÜBRE VERİLECEK OLANLAR: Kalanchoe, Karanfil
-GARDENYA: 10 cm uzunluğunda tepe çelikleri alınır. Yan sürgünlerden budama yapılır. Uç alımı yapılır.
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulamayı azalt.

Kasım 4. Hafta.

-LİMON TUZLU SUYLA SULAMA YAPILACAK OLANLAR: Gardenya, Açelya, Ortanca, Mum Çiçeği, Kamelya, Gazania.
-MUM ÇİÇEĞİ: Sulamayı azalt.

Aralık 2. Hafta.

-GARDENYA: Çiçekler bittiyse buda.
-MULÇ YAPILACAK OLANLAR: Kamelya ve Açelya.
-BÖĞÜRTLEN: Saf fosfor ve potas ver.

Limon tuzlu su hazırlamak için 1 lt. suya çok küçük taneler halinde 2-3 limon tuzu parçası atılır. Tanelerin büyüklüğü susam kadar diyebilirim. Buradan ölçü alabilirsiniz. Fazlası çiçekler için zararlı olur. Bu suyu çiçeklere bölüştürerek kullanabilirsiniz. Amaç çiçeklerin asit ihtiyaçlarını karşılamaktır.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...urleri/777.htm
Çiçekçiye gider, bir adet açelya alırsınız.
Üzeri çiçekle doludur, pek çok tomurcuk sıra bekler.
Yaprakları nasıl da koyu yeşil, canlı canlı.
Biraz pahalıdır, alırken içiniz cız edebilir.

Eve geldiğinizde onu en gösterişli yere koyarsınız.
Sularsınız.
Ama 1 ay sonra açelyanız artık yaşamamaktadır.

Üzülmek boşuna, çünkü siz zaten ölüme mahkum bir bitki satın aldınız.
Üretildiği serada bol çiçek vermesi için ona o kadar çok çiçeklendirme hormonu, yaprak gübresi vs verdiler ki....

Normal bir açelyada bütün yapraklar koyu yeşil değildir (Bknz. üstteki resim) ve çiçek sayısı aynı anda 3-5 i geçmez.
Açık havayı, rutubetli ve soğuk havayı sever. Ev içinde fazla şansınız yok.

Anavatanı Trabzon-Rize yaylalarıdır. Dünyaya buradan yayılmıştır.
Bu bölgede hala yabani açelya bulabilirsiniz. (Çiçekleri mor renkli ve tek katlıdır)
Her ne yapacaksanız bu yabani açelyayı kullanmalısınız.
(Bazı seralarda satış bölümü haricinde bulmak mümkün, rica ederseniz satarlar)

Açelyaya aşı yapılabilir. (Adapazarında kendi yabani açelyama 4 ayrı aşı yapmıştım. Her aşı ayrı renkti ve hepsi sera ortamında tuttu. 1 kök bitkinin her dalı farklı renk açelya veriyordu)
Ancak bu tür uygulamalar bitkinin ömrünü hızla kısaltıyor, dayanıklılığını azaltıyor.

Açelya yetiştirmek isteyenlere tecrübi önerilerim :
1. Bol rutubet sağlayın. Kuru bir şehirde iseniz yılın 3 mevsimi yapacağınız minik bir sera içinde kalmalı. Ama her gün havalandırmalısınız.
2. Yapraklarını su püskürterek her gün serinletin.
3. İlave gübre vermeyin.
4. Kışın kar yağarken altına atın. Ama aşırı soğuk, ayazda bırakmayın.
5. Balkonunuzda kuytu bir köşe varsa bütün kışı orada geçirsin.
6. ASLA DİREK GÜNEŞ IŞIĞI GÖRMESİN ama bol ışık alsın.
7. Saksıyı donmaya karşı koruyun. Köpük ve bezlerle sarın.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...k-asi/4813.htm
Açelyayı köklendirmek için 5-7 cm tepe çeliği alınız.Yalnız kolay köklenmez, köklendirme hormonu uygulayın. Haziran veya Temmuzda yarı odunlaşmış bir sürgünden çelik yapın.

Çelikleri hazırlarken eğer yapraklar çok büyükse onları da yarıdan kesin ki su kaybı azalsın.Kabuk dokusundan fazla yaralamadan tırnağınızla bir mink parça kaldırın.

Sonra köklendirme hormonu uygulayın. Torf pelit karışımına dikin. Şeffa bir örtü kullanarak üzerini kapayın (mini sera gibi) Ancak havalanmayı, nemi sürekli kontrol edin. Harç asla çok ıslak olmasın, nemli olsun. Açelyalar asit toprak(ph 5-5.5) sever unutmayın. Bu yüzden kireçli olan çeşme suyunu kullanmayın.

Bu arada bozulan kararan yapraklar olursa toplayın, üzerinde bırakmayın.Çürümeleri kontrol için Aspirinli su ve oksijenli sulu solüsyon da kullanın.
Ben açelye çoğaltıyorum ve tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.Aslında forum içersinde biyerlerde bunu anlatmıştım.
Açelya çeliğini torflu bir toprağa diktikten sonra güneş görmeyen ama bol aydınlık bir yere koyuyoruz ****** neyi unutmadan, üzerine uzunca bir bardak kapatmayı unutmadan.Yanlız köklenmiş olmakla yaşayacak anlamına gelmiyor.açelyanız tutmuş olsada bardağı kaldırmak için kasım ayını bekleyin.Kasım ayını neden bekliyoruz, hafif bir soğuk yesin diye.Aşağıdada sölediğim gibi don olayı olmadığı sürece dışarda kalsın.Aşırı soğuklarda içeri alırsınız.Tabi burdande neyi anlıyoruz, açelyamız köklenme sürecinde dışarda duruyor.
Açelya suyu çok sever ve enteresandırki içmekan bitkisi olarak geçsede benim açelyalarım kışında dışarda olduğundan güzel çiçek açıyor ****** burdada neyi unutmuyoruz, dondan korumayı!

Açelya bakımı yetiştirilmesi | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı
Tepe çeliği</a> ile her zaman çoğaltabilirsiniz. Yeşil dallarının üst kısmından, en fazla 8 cm kadar dal parçası alın. Birkaç tane olabilir. Bu ince dallardaki yaprakları sadece en üstte dört – beş tane yaprak kalacak şekilde kesin. Yalnız yaprakları çekip kopartmayın, nazik dalı fena yaralayabilir. Keskin ince bir makasla yaprakları diplerinden kesmek daha iyi olur. Dalların diplerini çaprazlamasına kesmeniz tavsiye edilir.<br
/> Çelikleri diktiğiniz cam, plastik gibi kapalı kaplarda yoğun nem etkisiyle kısa zamanda yeni yapraklar çıkaracaktır. Köklenmesinin iyice kesinleştiğinden emin olmak için kavanoz içinde biraz büyümesini, en azından 6 yeni yaprağının tamamen gelişmesini bekleyin. bu sırada, her gün bir saat arttırarak kapağı açık bırakın. Sonra köklerine zarar vermeden dikkatlice ayırarak saksılara dikebilirsiniz. Yeni fidanları saksılara aldığınız bu aşamada onları çok havadar, nemli ve kuytu bir yerde bulundurmanızda ve ayrıca fazla sıcağa maruz bırakmamanızda yarar var.</p><p><span
style="text-decoration: underline;">Ne zaman yapılır:</span> Her zaman olabilir. Gerçi çiçek açma döneminde yapmamanız daha iyidir, çiçeklenme döneminin sonlanmasını bekleyeceksiniz. Alacağınız çeliklerde tomurcuk olmamalı. Varsa o tomurcukları dikkatlice yok etmelisiniz.</p><p><strong>Budama:</strong> Çiçeklenmesi bitince budayabilirsiniz, saksısını değiştirebilirsiniz. Fazla uzayan, biçimsiz uzayan dallarını çiçeklenme dönemi bittiği zaman budayabilirsiniz. En uygun zaman ilkbahar ortaları veya sonlarıdır. Bundan sonra yaz sonuna kadar az güneşli, bol rütubetli, serin, kuytu ve çok havadar bir yerde özenle bakın. Bu süreçte dallanıp budaklanması gerekiyor. Yazın çıkan yeni filizlere gelince: Bunlardan uygunsuz yerlerde çıkan kuvveti azaltacak, bitkinin şeklini bozacak olanları ilk göründüklerinde parmak tırnak uçlarınızla diplerinden koparın. Temmuzun sonlarına kadar bunu yapabilirsiniz. Daha sonra yapmayın. Yaz ortalarında ayrıca birbirine fazlaca bitişik uzayan dallarda azaltma budaması yapılabilir.</p><p><strong>Açelyaya aşı yapmak</strong> mümkündür. Farklı renklerde çiçek açan açelyalardan bir veya iki parça alıp açelyanızın bir veya iki dalını ayrı ayrı aşılayabilirsiniz. Böylece bir gövde üzerinde farklı renkli çiçekler açan açelyanız olur. Bu konuda deneyimim olmadığı için aşılaması nasıl oluyor bilgi veremiyorum. Ayrıca aşılamanın açelyanın ömrünü kısattığı, sağlığını bozduğu söyleniyor

zharugba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2012, 22:18   #429
/

Giriş Tarihi: 20-04-2012
Herkese merhaba... Bugün çiçekçiden açelya aldım. Üstü katmerli yapraklı çiçek dolu... Fakat toprağından karıncalar çıkıyor.Karıncaları nasıl yok edebilirim?

*drop* Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2012, 06:59   #430
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Saksıyı toprak üstüne gelecek yere kadar su dolu bir kaba oturtun. Bir kaç saat kalsın, toprak içindekiler dallarına tırmanacaktır, elinizle uzaklaştırabilirsiniz. Sonra saksıyı sudan çıkarıp, suyunun iyice süzülmesini sağlayın. (saksının dibi muhakkak delik olmalı)

jineop ve *drop* beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2012, 20:16   #431
Ağaçsever

fleabattery's Avatar

Giriş Tarihi: 21-04-2008
Selamlar, geçen yaz ortalarında bir adet açelya almıştım.Üzerinde çiçek yoktu. Geçen yaz çiçek vermedi. Kışın mutfağa aldım. Benim mutfak sonradan eklemeyle genişletildiğinden baya soğuk oluyor. Zaten yapraklarda sararma yahut bir hastalık belirtisi görmedim. Sadece içme suyu verdim. Şu an terasta duruyor ve sürekli yeni yapraklar veriyor. Hala çiçek açmış değil. Acaba saksısında mı sorun var, ya da bitkide mi bir sorun var, ben mi bir hata yapıyorum bilemedim. Bugün birkaç fotoğraf çektim. Bilgisi olanlar bana yardımcı olabilir mi?

Eklenen Resimler

fleabattery Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 16:33   #432
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Çiçek açan bitkilere bol çiçeklenmesi için potasyum ve fosfor ağırlıklı gübre vermek olumlu sonuçlanıyor. Açelyalar için yapı marketlerde granül gübre satılıyor. Aynı gübreyi Orman gülü, Gül, ortancalarda da kullanabiliyorsunuz.

Bitkiniz oldukça keyifli görünüyor, biraz besin takviyesiyle bol çiçeklenecektir.
Kolay gelsin.

kupecim beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2012, 19:02   #433
Ağaçsever

fleabattery's Avatar

Giriş Tarihi: 21-04-2008
Teşekkür ederim içime su serpildi

fleabattery Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2012, 10:30   #434
ezo
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-09-2007
2 hafta önce aldığım açelyamı direk güneş görmeyen fakat aydınlık bir ortama yerleştirdim. Her sabah nem sağlamak için fısfısladım. Yalnız kapalı balkonum olmadığı için evimde daha serin olan mutfakta. Şimdi ben biryerlerde yanlış yanlışlık yaptım ki açelyamın yaprak uçlarında kuruma ve dökülme başladı şu anda çok az ama fazlalaşabilir. Açelyayı alırken o kadar çok düşündüm korktuğum başıma gelicek herhalde. Yardımlarınızı bekliyorum.

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2012, 11:28   #435
Ağaç Dostu

dağçiçeği's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2011
Sayın Ezo ,bende geçen kışdan beridir açelya büyütüyorum.Su an açelyam sağlıklı gibi.Acelya rutubetli ortamı seviyor ama fazla sulamakta zarar verebiliyor.Saksı toprağı torf ise suyu çok tutacaktır.Bulunduğu ortam havadar değilsede zarar görmüş olabilir , ayrıca suladıgınız suyun kirecinin de önemi var diye düşünüyorum.Tabii ki bunlar benim düşüncelerim.Daha deneyimli birinden yardım almak lazım ama en azından fikir verir diyerek düşüncemi belirtmek istedim.Bol çiçekli günler

kupecim beğendi.
dağçiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2012, 10:12   #436
Ağaç Dostu

ayseldeniz's Avatar

Giriş Tarihi: 11-06-2011
Sayın zharugba açıklamalarınız beni korkuttu. Dün marketten üzeri bol çiçekli iki tane açelya aldım. Cinslerini bilmiyorum.Açıklamalarınızı dikkate alacağım.Umarım başarılı olurum.Teşekkürler.

ayseldeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2013, 20:26   #437
Ağaçsever

lalolu's Avatar

Giriş Tarihi: 04-09-2012
yeni bilgi-daha dogrusu acelya çiçekletme siri.akşamlari bi parça buz

lalolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2013, 15:33   #438
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-03-2013
Merhaba herkese. Acil yardımınıza ihtiyacım var. Benim beyaz bir açelyam vardı ve yapraklarında dökülme oluyordu. Hem mevsim değişikliği hem de dinleme dönemi olabilir dedim ama sanırım çiçeğim hasta Yapraklarında buruşma ve yanmalar var. Giderekte dökülüyor yaprakları. Ben işyerinde yokken sanırım çoğaltmak için bir dalını kesmişler ve küstü herhalde çiçeğim dedim ama bugün iyice baktım ve hasta olduğunu düşünmeye başladım. Resimlerini ekliyorum. Lütfen yardım edin

ddogan06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2013, 16:08   #439
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Galeri: 21
Sayın ddoğan06,
Bonsai bölümünde de yazmış olduğunuz aynı mesajı sildiğimi bilmenizi istiyorum.

Açelyanıza suyu tam verdiğinizden emin olun, yanlardan veya toprak çatlaklarından akıp gidiyor olabilir mi ?
Sadece toprağını sulayın, asla yaprak ve çiçeklerine su değdirmeyin.

ddogan06 beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 10:22   #440
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-03-2013
Teşekkürler tourkana çiçeklerimi çok seviyorum telaşlandım iki tarafada yazdım farkettim silindiğinizi kusura bakmayın tekrar. Bende iki tane açelya var birinin yaprakları küçük o suya bayılıyor 1 seneyi geçti benimle yapraklarına su püskürtüyorum sürekli. erzurum gibi bir yerde sürekli de çiçek açıp beni mutlu ediyor bu açelyamı da ilk çiçeğime heveslenerek almıştım ağaçlar.netteki herşeyi okuyordum açelyayla ilgili buraya yazmadan önce. Suyu sevdiğini ve yapraklarına da su püskürtmek gerektiği yazılmıştı. Ama çiçeğimin ne zamandan beri böyle olmaya başladığını düşününce bu çiçeğimin suyu sevmediğini anladım ve yapraklarına su püskürtmeyeceğim artk. Birde öyle deneyeyim bakalım ne olacak. Teşekkürler tekrar ilginiz için ve tekrar kusura bakmayın konu başlığının dışında soru sorduğum için.

ddogan06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 16:05   #441
Ağaç Dostu

alibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2011
Bunlar da benim açelyalar:
http://www.agaclar.net/forum/1112766-post12.htm

gokselcetin beğendi.
alibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 14:22   #442
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-04-2013
merhabalar...bi japon açelyası aldım...asitli toprakta yetişirmiş..asitli toprak nedemek ve nereden bulabilirim...yardımcı olursanız sevinirim..şimdide
n teşekkürler cevap için...

ilknursaracbasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 11:58   #443
Ağaç Dostu

shenile's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
arkadaslar benim yaklasik 1.5 aydir bir acelyam var aldigimda üzerinde dolu tomurcuk vardi hepsi acti ve dün aksam baktigimda hafif ciceklerinde büzüsme vardi kendi kendime dedim ki yarin sabah sularsin sus kalmisdir diye sabah su verdim lakin cicekleri daha da büzüstü acaba mevsimi geciyor diye mi olmusdur yaz geliyor diye cünkü onlar kis cicegi oldugu icin ona bagladim ciceklerin büzüsmesinden simdi gölge ama esen balkonuma aldim biraz orda dursun bakalim ne olacak cevaplariniz icin simdiden tsk ederim

shenile Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 15:42   #444
Ağaç Dostu

kılıçh's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2013
sn shenile benimkiler döküldü bile bence çiçeklenme zamanı geçiyor

kılıçh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 19:19   #445
Ağaç Dostu

shenile's Avatar

sn kilich bugun acik balkona ama gölgeye aldim acelyami esintili bir yere yine sanki canlandilar balkonda kalcak artik acelyam gece de balkonda kalcak bakalim ne olacak

Eski 12-04-2013, 20:05   #446
Ağaç Dostu

kılıçh's Avatar

evet açelyalar serin (aşırı soğuk olmaz) gölge ve esintili yerleri severler cam balkon gibi bende cam balkona koyardım ama aşırı şekilde güneş alıyor ve şu an içeriden memnuna benziyor

Eski 12-04-2013, 20:22   #447
Ağaç Dostu

shenile's Avatar

benimkisi komple acik üstünde sadece pergüle var cati katinda oturdugum icin biraz esintili oluyor bakalim gece de disarida kalsin ne olacak

kılıçh beğendi.
Eski 13-04-2013, 07:20   #448
Ağaç Dostu

kılıçh's Avatar

inşallah kötü bir şey olmaz

shenile beğendi.
Eski 21-04-2013, 20:03   #449
Ağaçsever

şehzade's Avatar

Giriş Tarihi: 02-07-2012
Bugün ağaç aş den aldığım açelyam. İnşallah hep böyle çiçekli kalır.

Eklenen Resimler

şehzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2013, 22:36   #450
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-04-2010
benimde kış ortasında aldığım açelyam şuanda sadece kuru dallardan ibaret üzerinde tek bir yeşil kalmadı yaprak ve tomurcuklar döküldü mevsimsel bir değişimmidir acaba yoksa bir açelya yetiştirme girişimim daha çöpemi gidicek?

orion1988 beğendi.
burak_skry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025