View Single Post
Eski 20-11-2008, 12:48   #216
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Hepinize iyi gunler. Bu ayin 3. sali aksami geceli, daha sadece iki gun oldu. Yoksa yazmakta gec mi kaldim? Saka bir yana, kimi arkadaslarin sali yazilarini merakla beklediklerini bildigim icin dun aksam yazacaktim ama olmadi. vakit gec olmustu bu gune kalmis yazacaklarim.

Kasim ayi 3. sali aksami toplantisi cok renkli gecti. Yogun bir uye katilimi ile gerceklesen toplantida, uzunca bir zamandir cesitli nedenlerle toplantiya katilamiyan bircok uyenin olusu, toplantinin rengini degistiren nedenlerin biri .
Bir digeri ise gundemdeki konu acelya(Azalea) olunca ciceklerle etraf renk, renk oldu.

Kasim sali ak. 008.jpg
Soze Margaret basladi. yillar once arkadasinin biri, yapraklari sararmis hastalikli gorunren bir acelyayi ona getirmis. "ben demis ne yapti isem bunu saglikli buyumesini sagliyamadim al ona sen bak belki yasatirsin" Margaret eve geldikten sonra ilk is acelyayi saksidan cikarip, evde kullanilan kucuk bir ph tahlil kiti ile(ph "Power of Hydrogen"= "Hidrojenin gucu" ph tahlili tibda, biyolojide, yiyecek teknolojisinde ve daha bir cok yerde kullanilan, ari suyu baz alip(7) 7nin us tarafinda cikacak rakamlarin olculen maddenin kireclilik oraninin yuksek, 7 nin altinda cikacak rakamlarin da asitlilik oraninin yuksek oldugu olculur. Kimi bitkilerin topraktan gerekli besini ve mineralleri su ile cozup topraktan alabilmeleri bu asitlilik ve kireclilik durumuna baglidir.) acelyanin toprak durumunu olctugu zaman toprak yapisinin cok kirecli oldugunu gormus. Hemen bitkinin koklerindeki topragi su ile yikamis ve asitli bir toprak ile (ph6) acelyayi saksiya tekrar dikmis. Kisa bir sure sonra acelya gelisip yeni yapraklar ve ardindan da guzel cicekler acmis. Acelyalar icin ph 5.5 ve 6.5 arasi olmalidir.
Margaret burda topragin acelya icin ne kadar onemli oldugunu vurguluyordu.
Acelyalar asitli topraklari seviyor. Acelyalar kirecli bir topraga dikilmisse sagligi hic de iyi olmiyacaktir diye uzerine basarak soyluyordu.

Kasim sali ak. 009.jpg
Margaretten sonra Ted, ve esi acelyalarin bakimi hakkinda, bildiklerini bizlerle paylastilar.

Acelyalar gun boyu dogrudan gunes isigini seven bitkiler degidirler. O yuzden yari golge yerlere dikilmelidirler, Uzerlerinde cikek oldugu zaman gubre verilmemeli, cicek tomurcugu etrakindaki yapraklar budanip tomurcuklar ortaya cikarilirsa agac sadece ciceklerle bezenir. ciceklenme bittigi zaman budama yapilmali ve gubrelenmeye baslanmali. Budamadan sonra acelyanin her tarafindan yeni surgunler cikacaktir. Acelya cicekli iken yukaridan su verilmez(suyun degdigi cicekler hemen bozulur) bozulan cicekler suratle agac uzerinden alinmalidir akisi taktirde diger cicekler de bozulacaktir.


Kasim sali ak. 002.jpg

Kasim sali ak. 003.jpg

Acelyalar asitli toprak yani sira suyu suzen bir toprak yapisini severler. bonsai yapacaginiz bir acelyayi saksiya dikerken bunu goz onunde bulundurmaliasiniz.
Acelyanin dikili oldugu topragin tam kurumasina izin vermeyin acelya koklerinin nemli olmasini sever.(camurlu degil)

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Kasim sali ak. 001.jpg (39.2 KB, 348 views)
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön