agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni455Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-09-2009, 12:31   #811
Ağaç Dostu

optimus's Avatar

Giriş Tarihi: 21-04-2009
peki dümdüz mü keseym? eğimli mi?

optimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2009, 12:47   #812
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Ben kendi diflerimi sürekli düz keserim. Hiçbir sorunla da karşılaşmadım...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2009, 12:58   #813
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-02-2009
Difenbahya ( ağlayan çiçek): Evet çok güzel ve hassas ama basit bir bitkidir. Sevgili dostlarım Yazıları okudumda dikkatimi çekti bir arkadaşım yazmış; kök gelişmesi için N ve K atın diye ne zamandan beridir Azot ve potasyum köklendirme işlevini icra etmeye başlamış doğrusu şaşırdım. Bütün litaratürleri arkadaşım altüst etti saygılar sunuyorum.

Bende Sizlere Ufakta olsa katkı sağlayayım dedim.

Familyası: Aracea
Ana vatanı:Güney Amerika,Kolombiya, Brezilya
Doğada 30 türü bulunmasına rağmen sadec 5 türü süs bitkisi olarak kullanılmaktadır ve bunların en yaygınıda D. Maculata'dır
Sıcaklık:Gelişme döneminde 20-25 C derece, Kışın ise 15-16 C dereceye ihtiyaç duymaktadır.13 C nin altındaki sıcaklıklara hassastır 7 C derecenin altına indiğindede yapraklarını sarartır ve döker.
Nem:% 80-85 oranında ister
Işık: Yarı gölge veya gölge yerlerde yetiştirilir.

Saksı Harcı: 7/4 turba, 7/2 ahır gübresi en yanmışından, 7/1 de toprak kullanılabilir Turba 7/1 azaltılıp okadar kum ilave edilebilir.

Üretim Tekniği:Çelik ve hava Daldırması ile yapılır ve çeliği 7,5 cm gövde sürgünü olacak şekilde NİSAN-HAZİRAN aylarında alınır. Kum ve Turba karışımına dikilerek Ortam sıcaklığı 21-24 C derece arasında tutularak yapraklar hareket etmemsi için sabitlenir. Solamyı önlemek için yapraklara sık sık su püskürtülür ve ortam nemi %90 larad tutulur. Bu şekilde yaptığınızda 2-3 haftada rahatlıla köklendiği görülür.

Saksı Değiştirme: Bazı Arkadaşlar Özellikle okusun istiyorum. Her yıl Mart ayında Yapılır.

Gübreleme:Haftada 1 kez yazın, 15 günde 1 kez kışın 2-2,5 gr/l oranında kompost gübre verilir.

"Bahceselforumselde bir ay ihtiyacını karşılamasına yetecek türkiyede ilk olan yeni bir ürün var"

Sulama:Mart ayından Eylül ayına kadar orantılı olarak sulaması yapılır. ( saksının tabağına bir tane peçete konulur ve peçete kurumaya başladıkça sulama yapılır. Buda benden size püf noktası)
Ama en önemlisi sulamadan çok ortam nemini % 80 in altına düşürmemek için yapraklara su püskürtülmesidir. Bu çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir.

Budama:sararmış ve çok fazla büyümüş alt yapraklar her yıl Ocak ve Şubat aylarında budanır. Mart sürgününden sonra her yıl mayıs aylarında yeni verdiği boğumlardan çelik alınarak ve yapraklar kum ve turba karışımına daldırılarak üretimi yapılır.

Hastalık ve zararlıları: En önemlileri yaprak lekesi, kök çürüklüğü ve antraknoz, zararlı olarak ise kırmızı örümcek ve Yaprak bitleridir.

Kaynak:Dr. Necdet Oral /İç mekan Süs bitkileri kitabı/ Ezgi Kitap evi yayınları

Ağlamasına gelince su fazla gelince atma özelliğine sahiptir.
Zehirli denilen suyu ise bir yeri kesilince damla damla düşer.
Zehirli olmasının sebebi ise bitkinin kendini o bölgeye gelecek hastalık ve zararlılardan koruma iç güdüsüdür.
Saygılar Sunarım

didegazell beğendi.

Düzenleyen malina : 19-09-2009 saat 18:57 Neden: hakaret etmeden yazın
Zeolit55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2009, 13:02   #814
Ağaç Dostu

optimus's Avatar

sayn faruk dediğiniz şekilde kestim ve oldukça küçük bir saksıya, yeni toprakla birlikte diktim. çok az su döktüm, çünkü toprak kupkuruydu. aslında en dıştaki yaprağını koparsammı diye düşündüm, bitkinin daha kolay kök vermesi için, ama kıyamadım. son hali şurda göründüğü gibi kaç gün içinde köklenir bu zavallıcık?

ayrıca bir kez daha yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.

Eklenen Resimler

deryaozel427 beğendi.
Eski 17-09-2009, 13:05   #815
Ağaç Dostu

optimus's Avatar

bu arada bu bitki gerçekten zehirli, ne zaman difimin sararmış yaprağını koparsam ve bugun de çürümüş kökünü keserken oldu parmaklarımın kesik yere değen kısımları uyuşuyor, karıncalanıyor gibi... :S dikkat etmek lazım...

ayrıca difler fazla suyu atıyorlar deniyor, benim difimde 1 kez olsun yaprağında su görmedim, benim dif atmıyor galiba

Eski 17-09-2009, 20:35   #816
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeolit55 Mesajı Göster
Sevgili dostlarım Yazıları okudumda dikkatimi çekti bir arkadaşım yazmış; kök gelişmesi için N ve K atın diye ne zamandan beridir Azot ve potasyum köklendirme işlevini icra etmeye başlamış doğrusu şaşırdım. Bütün litaratürleri arkadaşım altüst etti saygılar sunuyorum.
Sayın Zeolit55;

Bilgilerin paylaşıldıkça anlam kazandığı, doğa kütüphanesi diyebileceğim bu forum da N (Azot) un yaprak gelişimini , K (Potasyum) un kök gelişimini ifade ettiğim için tarafınızdan yazılan cümleler okumak ne anlama geliyor?

Benim burda bitkiler üzerine teorikte herhangi bir eğitim almayıp pratikte agaclar.net sayesin de amatörce yaptığım uygulamalardan elde ettiğim belki doğru belki yanlış bilgilerimi değerli dostlarımızla paylaşmam da ne gibi bir yanlışlık var?

Ortada sizce yanlış bir anlaşılma , hatalı bir uygulama , hatalı bir bilgi aktarımı varsa bunun çözümü iğneleyici cümleler olmamalı.

Bu forum da bir arkadaşıma ithafen yazdığım NPK nın oranca N ve K ağırlıklı olanını yaprak ve kök gelişimin de bitkiniz de kullanabilirsiniz demem yanlış bir bilgi aktarımı ise lütfen doğrusunu sizden öğrenelim ve ben de öğrenmiş olayım...

Eski 18-09-2009, 07:02   #817
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2008
ben bir süredir bir şey deniyorum.
benim diflerim şöyle istediğim gibi gelişmiyor alttan yaprakları dökülüp duruyordu.
açıkcası çelimsizleşmiştiler.
son zamanlarda sürekli alttan su verdim.tabağına suyu koyuyorum o çekiyor.
ve ne bir yaprak dökme nede bir yaprak eğme olamdı...
dahası çok gelişmeye başladı.
sanırım üstten verirken ben su ayarını yapamıyordum ve çok kaçırıyordum.
artık hep böyle suluyorum...

sükunet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2009, 15:21   #818
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 31-08-2009
sevgili sükunet , aynı sorun bendede var üstten verirken hep su ayarını kaçırıyorum bu yüzden 3 bitkimi çürüttüm. artık bitkiler yapraklarını bükene kadar su vermiyorum korkuyorum çünkü :/

Pat(i)ilker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2009, 15:32   #819
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2009
Galeri: 9
Duyduğuma göre bu bitkinin saksısı ne kadar küçükse yaprakları da o kadar büyük oluyormuş.. Hatta sürekli yapraklara çalışmış dev yapraklı bir tane görmüştüm.. Belki Güldeste'nin bitkisinin saksısı da küçüktür..

Belki Ziraat Müh. arkadaşlar engin(!) bilgilerinden yararlanarak bu durumu bize açıklarlar..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2009, 22:07   #820
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Galeri: 3
Bir çiçek fidesini çok büyük bir saksıya dikerseniz bitki tüm enerjisini kökleriyle saksıyı doldurmak için harcar.Küçük saksıya dikildiğinde kök sistemi çok kısa sürede saksıyı doldurur ve gerekli sulama ve bitki besleme gerçekleşmişse hızla toprak üstü kısımlarını geliştirir.( Yaprak ve sürgün )

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2009, 22:47   #821
Ağaç Dostu

samarra's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2007
imdatttttt arkadaşlar az önce difimin saksının kenarlarında küçük solucanlara benzer kurtcuklar buldum saksı değişim zamanı değil çiçeğimi kaybetmeden onu nasıl kurtarabilirim

samarra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2009, 23:41   #822
Ağaç Dostu

Sayın Samarra ben çiçeklerin dibinde ki haşerelere karşı ya çiçeklerin tam üzerine gelecek şekilde baya yukarıdan sinek ilacı sıkıyorum odayı bir süre kapatıyorum. Geçmeze eğer çiçeğe temas etmeyecek şekilde toprağın yüzeyine sinek ilacı sıkıyorum. Tabii ki bu sadece benim uygulamalarım. Denemek ya da denememek size kalmış...

Eski 22-09-2009, 00:13   #823
Ağaç Dostu

samarra's Avatar

sinek ilacı çiçeklere zarar vermiyormu

Eski 22-09-2009, 00:21   #824
Ağaç Dostu

Sayın Samarra ben sinek ilacını çok uyguladım ama yapraklar da en ufak bir yıpranma görmedim. Zaten sinek ilacını direk toprağa bitkiye dokundurmadan direk toprak yüzeyine uyğuladığınız da bitki etkilenmiyor. Ya da evde ki sigara izmaritlerinden bazılarını ya da külünü toprağın yüzeyine serpiştirdiğiniz de zararlılar yüzeyden uzaklaşıyorlar. Gene hatırlatmak isterim bu sadece benim uygulamam. Gene de siz diğer arkadaşlardan gelen önerileri de bekleyin...

Eski 22-09-2009, 00:40   #825
Ağaç Dostu

samarra's Avatar

şu sigara külü deneyiminizi bende deneyim hemen yapayım teşekkürler

Eski 22-09-2009, 11:12   #826
Ağaç Dostu

finduk52's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2009
Budamış olduğum difilerimin son durumları ...

Bu anne difi .

Name:  ABCD0020.jpg
Views: 4342
Size:  71.0 KB

Yerini çok beğenmiyor sanırım alt yapraklarda 1 -2 sararma var.

Name:  ABCD00021.jpg
Views: 4037
Size:  46.7 KB

Buradaki anne bitkinin üstlerinden budayıp köklendirdiğim . İki taneydiler bir tanesi eltime gitti. Bendekinin durumu bir iki yaprak ucundakı kahverengiler hariç şimdilik iyi .
Name:  ABCD00022.jpg
Views: 3563
Size:  46.7 KB

Buradaki ise hani daha önceki mesajımda küçük kavanozda bir arada olan çıplak gövdeler vardı, işte onlar .
Name:  ABCD0016.jpg
Views: 5952
Size:  44.2 KB

finduk52 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 20:48   #827
Ağaç Dostu

samarra's Avatar

faruk bey dediğiniz gibi yaptım sigara küllerini saksıya döktüm üstüne su döktüm soluncanlar saksıdan çıkıp kendini dışarı atmaya başladı

Eski 22-09-2009, 23:22   #828
Ağaç Dostu

İşe yaradığına sevindim Sayın Samarra...

Eski 30-09-2009, 10:44   #829
Ağaç Dostu

arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var.
ablamın difi vardı hatta burada resmini yayınlamıştık.
geçen gün o dif kırıldı.
bende üst parçasını aldım eve getirdim.
önce direk toprağa diktim ama toprak aşırı ıslaktı ve korktum çabuk çürüyeceğinden.
sonra.
büyük bir bidona suya koydum köklenmesi için.
ve şu anda camın önünde o suda duruyor.
yaptığım işlem doğrumu lütfen yardım edin çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.
difleri kesmek için uygun olmayan bir dönemdeyiz ama kırıldı ne yapabilirim
bu şekilde köklendirebilirmiyim.
tüm bildiklerimi unuttum şu an bu çiçeği kaybetme korkusuyla başka birşey yapacak lüksüm yok.
onun için danışmak istedim.

Eklenen Resimler

Eski 30-09-2009, 11:49   #830
Ağaç Dostu

thomasina's Avatar

Giriş Tarihi: 05-06-2009
Galeri: 31
Sevgili sükunet, toprakta daha çabuk ve sağlıklı köklendiğini düşünüyorum ama suda köklendirmede de bir gözlem söz konusu. Ancak difinizin yaprağı fazla değil mi şu an için? Çok da büyük bir bitki. Kök vermek için zorlanmasın. Biraz bekleyelim bakalım deneyimli arkadaşlar bir öneride bulunacaklardır.
Sakin olun, toparlayacaktır.
Sevgilerimle...

thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2009, 13:18   #831
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 25-01-2009
difenbahya

sayın sükunet benimde sana tavsiyem çiçeginin yaprakları çok güzel ve gür sakın topraga dikip rezil etme çiçegini biraz bidonda köklenmesini bekle sonra dikersin.ben köklenmeden diktim difinim çürüdü.allahtan bir parça kesip yedekte bırakmıştım.şuanda hala cam bir vazoda köklendirmeye devam ediyorum böyle çok mutlu görünüyo difinim.merak etme suda daha güzel büyüyo.

züboli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2009, 15:16   #832
Ağaç Dostu

çok teşekkür ederim arkadaşlar.
şimdiye kadar çok dif köklendirdim ama hiç biri beni bu kadar endişelendirmemişti.
elim ayağım bağlandı resmen kaybetme korkusu ile.
bende suda köklendirme taraftarıyım sizlerden de destek aldım ve karar verdim.
dursun bir süre suda köklensin sonra saksıya aktarayım.
inşallah çiçeğim gelişir ve benimle olur.
teşekkürler arkadaşlar yardımlarınız için

Eski 01-10-2009, 22:28   #833
Ağaçsever

catafalq's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2008
Bence direk toprağa dikmelisin. Forumdan bir arkadaş suda köklense bile toprağa dikince o kökler çürüyor ve yeni kök çıkarıyor demişti. Eğer böyle oluyorsa bu da zaman kaybı demektir.

catafalq Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 09:29   #834
Ağaç Dostu

catafalq da önceden büyük bir difimi uzun süre suda beklettim kökleri iyice saçaklanınca toprağa aktardım şu an gayet iyi durumda.gelişimide iyi gidiyor...
ama birde çelik halinde bir difimi önce suda köklendirdim ama saçaklanmadan toprağa aktardım (kürdan gibi kök verdiği anda saçaklanmasını beklemeden)o zaman kaybettim o çiçeği.
şimdi bu dif çok heybetli ve 2 arada kaldım su mu?toprak mı? diye ;(
suda kalmasına karar verdim.
artık beklemedeyim kaybedersem elbette çok üzülürüm ama gerçekten elim ayağım bağlandı.
yaşarsa mutlu olurum ölürsede kader artık...

Eski 02-10-2009, 09:52   #835
Ağaçsever

catafalq's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2008
Umarım çiçeğiniz güzelce köklenir ve yaşamaya devam eder...

catafalq Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2009, 16:35   #836
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2009
Bende su taraftarıyım çünkü toprağın su dengesini ayarlamak zor ve açık kısım zamanla su kaybedip çürüyor eğer şansınız varsa yaşıyor...
Suda devam derim....

oppss! Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2009, 07:30   #837
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-03-2009
Daha önce kesip topraga diktigim difi (sayfa 27 de hikayesi var) tutacak diye seviniyordum.Fakat hiç bir gelişme yok yapraklarını salmış bir vaziyette öylece duruyor.Tutup kök yapıp yapmadıgını nasıl anlayabilirim?Sanki topragı suyu çok tutuyor gibi (çiçekçilerdeki hazır topraktan)dibi sürekli yaş az su vermeye gayret ediyorum ama ..toprağını degiştirsem olur mu şu devre fazla hırpalamakta istemiyorum dificigi .Ne yapabilirim?

süreyya aysun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2009, 01:39   #838
Ağaç Dostu

syn süreyya aysun.
aynı şey daha önce başıma geldi suda köklendirdiğim çiçeğimi saksıya ektim.
bir süre sonra hiç bir gelişim göremedim topraktan çıkarıp baktığımda kökler çürümüştü.
aldım suya koydum tekrar köklendirdim.
fakat iyice köklendikten sonra şöyleki kökleri artık saçaklanmaya başladığında toprağa ektim tekrar ve şimdi çok iyi bir gelişim kaydediyoruz.
isterseniz topraktan çıkarıp bir bakın belki çürümüş olabilir.
eğer çürüdü ise çürüyen yeri kesip tekrar suya koyun ve köklendirin iyice köklendikten sonra toprağa aktarın.

Eski 10-10-2009, 14:13   #839
Ağaç Dostu

suda köklenmesi için bekleyen difimin alt yapraklarında sararmalar başladı neler oluyor anlamıyorum.
bir bilen lütfen cevap versin arkadaşlar ne yapmalıyım?
çiçeğimi kaybedecekmiyim yoksa ;(

Eski 12-10-2009, 08:38   #840
Ağaç Dostu

erbek_'s Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2008
Galeri: 17
Alt yapraklarını kaybetbesi önemli değil,merak etmeyin zaten onları kendiniz de koparıp alsanız daha da iyi köklenme sağlarsanız. En üstte iki- üç yaprak kalana kadar çürüyebilir içiniz rahat olsun...

erbek_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025