View Single Post
Eski 17-09-2009, 12:58   #813
Zeolit55
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-02-2009
Difenbahya ( ağlayan çiçek): Evet çok güzel ve hassas ama basit bir bitkidir. Sevgili dostlarım Yazıları okudumda dikkatimi çekti bir arkadaşım yazmış; kök gelişmesi için N ve K atın diye ne zamandan beridir Azot ve potasyum köklendirme işlevini icra etmeye başlamış doğrusu şaşırdım. Bütün litaratürleri arkadaşım altüst etti saygılar sunuyorum.

Bende Sizlere Ufakta olsa katkı sağlayayım dedim.

Familyası: Aracea
Ana vatanı:Güney Amerika,Kolombiya, Brezilya
Doğada 30 türü bulunmasına rağmen sadec 5 türü süs bitkisi olarak kullanılmaktadır ve bunların en yaygınıda D. Maculata'dır
Sıcaklık:Gelişme döneminde 20-25 C derece, Kışın ise 15-16 C dereceye ihtiyaç duymaktadır.13 C nin altındaki sıcaklıklara hassastır 7 C derecenin altına indiğindede yapraklarını sarartır ve döker.
Nem:% 80-85 oranında ister
Işık: Yarı gölge veya gölge yerlerde yetiştirilir.

Saksı Harcı: 7/4 turba, 7/2 ahır gübresi en yanmışından, 7/1 de toprak kullanılabilir Turba 7/1 azaltılıp okadar kum ilave edilebilir.

Üretim Tekniği:Çelik ve hava Daldırması ile yapılır ve çeliği 7,5 cm gövde sürgünü olacak şekilde NİSAN-HAZİRAN aylarında alınır. Kum ve Turba karışımına dikilerek Ortam sıcaklığı 21-24 C derece arasında tutularak yapraklar hareket etmemsi için sabitlenir. Solamyı önlemek için yapraklara sık sık su püskürtülür ve ortam nemi %90 larad tutulur. Bu şekilde yaptığınızda 2-3 haftada rahatlıla köklendiği görülür.

Saksı Değiştirme: Bazı Arkadaşlar Özellikle okusun istiyorum. Her yıl Mart ayında Yapılır.

Gübreleme:Haftada 1 kez yazın, 15 günde 1 kez kışın 2-2,5 gr/l oranında kompost gübre verilir.

"Bahceselforumselde bir ay ihtiyacını karşılamasına yetecek türkiyede ilk olan yeni bir ürün var"

Sulama:Mart ayından Eylül ayına kadar orantılı olarak sulaması yapılır. ( saksının tabağına bir tane peçete konulur ve peçete kurumaya başladıkça sulama yapılır. Buda benden size püf noktası)
Ama en önemlisi sulamadan çok ortam nemini % 80 in altına düşürmemek için yapraklara su püskürtülmesidir. Bu çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir.

Budama:sararmış ve çok fazla büyümüş alt yapraklar her yıl Ocak ve Şubat aylarında budanır. Mart sürgününden sonra her yıl mayıs aylarında yeni verdiği boğumlardan çelik alınarak ve yapraklar kum ve turba karışımına daldırılarak üretimi yapılır.

Hastalık ve zararlıları: En önemlileri yaprak lekesi, kök çürüklüğü ve antraknoz, zararlı olarak ise kırmızı örümcek ve Yaprak bitleridir.

Kaynak:Dr. Necdet Oral /İç mekan Süs bitkileri kitabı/ Ezgi Kitap evi yayınları

Ağlamasına gelince su fazla gelince atma özelliğine sahiptir.
Zehirli denilen suyu ise bir yeri kesilince damla damla düşer.
Zehirli olmasının sebebi ise bitkinin kendini o bölgeye gelecek hastalık ve zararlılardan koruma iç güdüsüdür.
Saygılar Sunarım

Düzenleyen malina : 19-09-2009 saat 18:57 Neden: hakaret etmeden yazın
Zeolit55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön