![]() |
|
![]() |
#991 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-06-2009
|
Sn. lerdemir teşekkür ederim, rabbim evlat isteyen herkese nasip etsin, her türlü duyguyu içinde barındıran bir durum.Evimdeki bitkiler konusuna gelince, şuan gardenya hariç üç tane zehirli bitkim olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım açıkçası bu durum beni bitkilerden biraz soğuttu bunun yanısıra atatürk çiçeği gibi zehirsiz bitkilerin olduğunu bilmekde rahatlatıcı doğrusu. Gardenyam da dün gece karanlıkta üst yapraklarının neredeyse kapanır hale gelidiğini gördüm bu da beni şaşırttı. Sn. mum isigi çok bilgim olmamakla birlikte fazla gübre sonucu yanmış ya da rüzgarda kalmış gibi gözüküyor,umarım tez zamanda güzelliğine kavuşur. Düzenleyen smrdlbz : 06-06-2009 saat 10:30 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#992 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2006
|
Alıntı:
Ben gardenyamda kullanmak istedim, ancak küflendi ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#993 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Mumışığı gardenyanızın durumu pek iç açıcı görünmüyor malesef. Arkadaşlara katılıyorum kuru dal ve yaprakların tümünü budayın. Sanki fazla sulama ve kök çürümesi gibi duruyor. Sulama periyodunuza dikkat edin, ama yapraklara su püskürtmeye devam edin. Umarım kurtarabilirsiniz. Yanıtınız için teşekkürler Lerdemir Hocam. Düzenleyen Koyu yeşil : 06-06-2009 saat 12:35 Neden: ek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#994 |
Ağaç Dostu
|
Sn.mum isigi, 1- Bir seferde, kullanım talimatının çok üstünde bitki besini mi verdiniz? (Aşırı azot yakması ihtimali, ki en büyük ihtimalle sorununuz bu bence) 2- Saksınızın altı delik mi değil? + Toprağı sürekli ıslak mı kalıyor? Ya da saksının alt deliklerini kapatacak kadar su mu kalıyor saksı altlığında/tabağında(Kök Çürümesi ihtimali) 3- Henüz canlı kalan yaprakların alt ve üst taraflarına bakıp sıradışı mini mini yaratıklar olup olmadığını kontrol eder misiniz? 4- Saksınız sürekli ve düzenli olarak sıcak ve sert rüzgar alan bir konumda değil, değil mi? Bunlara vereceğiniz cevaba göre nasıl hareket edeceğimizi belirleriz (özellikle 1 numaralı soruya ilişkin) Ayrıca, diğer gardenyaseverlerimizin de dedikleri gibi, henüz yeşil olan yapraklara dokunmadan, kuru dal ve yaprakların tümünü budayın. Ayrıca, yarı gölge bir noktaya çekin bitkinizi, doğrudan güneş ışığı almasın bugünlerde. Nekahat evresi olacak, malum... Bu arada, bir gardenya bir gardenyaya "gel beraber gardenya bahçesi kuralım" demiş... ![]() Sn.velveteen, Ben de bahsettiğiniz sorunu yaşadım. Kahve telvesini toprağın yüzeyinde bırakmamızdan kaynaklanıyor. Toprakla biraz karıştırıp, telveyi ayrıştırdığınız zaman o küflenme -ve ardından kurtlanma- oluşmuyor. Asidik toprak seven bitkilerde ben kullandım; öyle aman aman da bir farklılık gözlemlemedim. Artık kullanmıyorum. Ama asidik toprak seven bitkilerde toprak iyileştirici etkisi var deniyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#995 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hatta, fotoğrafları hemen çekip geldiğimde fark ettim ki, eksik de okumuşum. ![]() Elime almadım da, yanına bir litrelik bir cola şişesi koydum. Sanırım bir fikir verecektir. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#996 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-05-2009
|
Alıntı:
1-Aldigim gunden itibaren herhangi bir besin takviyesinde bulunmadim cunku aldigimda o kadar canli ve neseliydiki gerek yoktu 2-Saksinin alti delik ama altinda tabagi vardi her sulamamda altinda su kaliyordu anladigim kadari ile cok su verdim ve alti islak kaldi. Kok curumesi olabilir diye dusunuyorum. 3-Kurumakta olan yapraklarin altindan yeni yeni yapraklar suruyor surekli hatta filizleri bile var ama ben su verme olayini ilk basta abarttim ve sayfayi okumaya basladiktan sonra sulamayi durdurdum ve filizler gelmeye basladi. 4- Yeri gayet guzel ne direk gunes isigi nede golge belli saatlerde gunes aliyor ve aydinlik bir yerde. Ruzgara ve fazla isiya maruz kalmadi. Kuruyan yapraklarin yanlarindan ustlerinden filiz verip surmesine ve tomurcuk vermesine ragmen budama islemini yapayimmi yani. Cok uzuldum bildiginiz gibi degil. Fikir ve yardimlarinizi bekliyorum. sevgiler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#997 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlarımızın tavsiye ettiği üzere suyu kesmekle iyi etmişsiniz. Bir kaç sayfa geride "boyun büktürme yöntemi" diye kendimizce adlandırdığımız iki sulama arası süreyi belirleme yöntemimize bir göz atınız. Sulamalarınızın ardından saksının alt deliklerini kapatacak kadar su bırakmayın tabakta. Ayrıca, diğer gardenyaseverlerimizin de dedikleri gibi, henüz yeşil olan yapraklara dokunmadan, kuru dal ve yaprakları bitkiden uzaklaştırın. Yeşil aksam olan yerleri budamayın, kuruyan yaprakları ayırın. Bitki yeterli fotosentez yapabilecek yaprakları geliştirdikten sonra gerekirse şekil budaması yaparız. Gelişmeleri beraberce gözlemleyelim. İyileşme görmezsek, bitkinizi toprağından ayırıp, kök budaması ile köklere ilaç uygulaması yapar, toprak değiştiririz. Ama bence bunlara gerek bile kalmayacak. Siz suyu kesin yeter. Geçmiş olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#999 |
Ağaçsever
|
Arkadaslar, gardenyamin duzelmesi icin gozune bakar oldum bakalim toparlanacakmi? Bu sabah kuruyan yapraklarini budadim umarim yanlis bir sey olmaz. Daha sonra farma gittim ve kendime kucuklerden 2 tane gardenya aldim. Ama nasil bir sevincle geldim eve anlatamam. Simdi daha bilincli bir sekilde sulama ve bakim ile daha iyi bir gardenya ya sahip olabilirim diye dusunuyorum. En kisa zamanda fotolari paylasacagim. sevgiler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1000 |
Ağaçsever
|
sevgili Lerdemir yardimlariniz ve tavsiyeleriniz icin cok tesekkurler. sevgiler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1001 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2009
|
sn.lerdemir gardenyam çok şükür pamuklu bitten kurtuldu ![]() ![]() Düzenleyen emrezgi : 08-06-2009 saat 11:59 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1002 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2009
|
Merhaba, Kahve telvesi konusunu araştırdım ancak arkadaşlarımızda bu konuda yukarıda bizimle bilgilerini paylaştıkları için pek bişey yazamayacağım çünki benimde bilgim pek fazla değil ancak şunu eklemek istiyorum;kahve telvesinin diğer bir yararı da bitkideki zararlı böcekleri öldürmesiymiş.İçinde bulunan kafein sayesinde.Bahçeye döküldüğünde ise solucanların beslenmesinde de ayrıca ekisi oluyormuş.Asitli toprak seven bitkiler için iyi olduğu söyleniyor fakat ne kadar toprağa ne kadar karıştırılacak ben bulamadım.Yanlış bilgi vermekte istemem.Ben bikez döktüm gardenyama .Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1003 |
Ağaç Dostu
|
Sn.emrezgi, Bitkilerde besin maddesi eksiklik belirtilerini tanıyabilmek üzere "Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar" başlığını bir gözden geçirebilme imkanı bulabilirseniz, damar aralarının renginin yeşil kalırken damarların renginin açılmasının nelerden kaynaklanabileceğini beraberce istişare edebiliriz. Sn.mum isigi, İlgilenen tüm arkadaşlarımız adına "rica ederim" diyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1004 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2009
|
[QUOTE=lerdemir;440446]Sn.emrezgi, Bitkilerde besin maddesi eksiklik belirtilerini tanıyabilmek üzere "Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar" başlığını bir gözden geçirebilme imkanı bulabilirseniz, damar aralarının renginin yeşil kalırken damarların renginin açılmasının nelerden kaynaklanabileceğini beraberce istişare edebiliriz. çok teşekkür ederim en kısa zamanda bu başlığı incelicem iyi günler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1007 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2009
|
Merhaba, Gardenyamın üzerinde yeni oluşumlar var demiştim hiç biri tomurcuk olmadı,hepsi yaprak oldu.Umutlarım yeni oluşumlara kaldı bakalım.Bu arada yapraklanması bile beni mutlu etti ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1008 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
3 saksı gardenyamda çiçeklenme nihayet bitti. Taze filizler oluşmaya başlamadan önce hepsini bir güzel budadım. Bu sefer hiç acımadım dallara. Zaten 3 gardenyam var, bu sene çelikleme yapmayacağım. Bu kadar kısa budamaya bakalım nasıl tepki verecekler. Dolgun bir form yakalamanın başka yolu yokmuş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1010 |
Ağaç Dostu
|
2-3 ay evvel iş yerimde bakmak üzere edindiğim Yerli Gardenyam mutlu bir şekilde büyüyordu. Bu hafta başında yaprakları sararmaya, keyfi kaçmaya başladı. Bugün yakından bir bakayım dedim. Aman Allahım o da ne? üstünü yabancılar sarmış ![]() İnternetten araştırdım en yakın görüntüsü; ![]() Mücadele için önerilen fiziki yöntemi deneyerek yeni sürgün uçlarını budadım -ki genelde oralarda toplanmışlar. Daha sonra sprey ile yıkadım. Saksı üstü 45 cm. boyu var. Hayalimde tijli form yapmak vardı. Artık lerdemir hocamın öngörüsü gibi "top çalı" formu olacak. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1011 |
Ağaç Dostu
|
Geçmiş olsun Sn.omar, Bunlar olağan şeyler; her yıl karşılaşıyoruz bu gibi zararlılarla. Ben daha önce koşnil ile karşılaşmadım; hep kırmızı örümcek ile yaprak biti gördüm ben. Fakat ilk kez bu yıl baharın başlangıcı ile birlikte bu forumdaki arkadaşlardan birinden Bionem edindim. Kıştan çıktığımızdan bu yana gardenyamda ve diğer bitkilerimde hiç zararlı ile kaşılaşmadım. (Bir tek, bir arkadaşımın bana toprağı ile verdiği biber fidelerinde bir hafta içinde yeşil yaprak biti oluştu; o da sanırım zaten yetiştirilme ortamından gelmişti) Ben de bu hafta Pazar gününden bu yana, iyice hastalandı diye ahbabımın bana tedavi için bıraktığı yetişkin bir gardenya ile uğraşıyorum. Zavallıyı hem yeşil yaprak bitleri sarmış hem de aşırı sulamadan yaprak dökmüş, bir de tanımlayamadığım bir ton zararlı oradan oraya koşturup duruyordu gardenyanın özellikle sürgün uçlarında. Hemen evimdeki bitkilerimden uzaklaştırıp, su altında mekanik temizleme yapıp, yukarıda bahsettiğim ürünü uyguladım. Bakalım önümüzdeki günlerde nasıl bir sonuç göreceğim... NOT: Ben de elimdeki bir havai köklendirme denemesinde başarı elde edebilirsem; tijli biçiminde gardenya serüvenime yeniden başlayacağım (aynı yöntemle başladığım ilk tijli gardenya denemem fungus yüzünden olumsuz sonuçlanmıştı) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1012 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1013 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Evet, maalesef çöpe gitti. Zaten 10 cm. uzunluğunda bile değillerdi. Normalde sezon sonuna doğru kesmem gerekiyordu çelik için. Ama dayanamadım artık ![]() Sn lerdemir, resim ekleyeceğim ama önce taze sürgünleri de göstermek için biraz bekleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1014 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2007
|
Arkadaslar ben bu cicegin ozeliklerini okumadan esiminde kokusunu begenmesi uzerine gecenlerde pazardan aldim aldigim sirada cicek hakinda bilgide aldim tabii ama nasil olduysa bu sefer yanlis bilgi verdiler sanirim cunku bana verdikleri cicek kumlu bir toprak icindeydi bu cicegi torfa dikmeyin dediler ne yapiyim ozaman dedigimde bu sekilde kumlu ve gubreli bir toprak hem koklerini sikmaz hemde kokleri uzun sure nemli tutar saglikli olur dediler bense koca bir teneke kumlu gubreli bir topraga diktim acaba hatami yaptim bu hatadan donebilirmiyim yoksa dibine simdiden demir sulfat koymaya basliyimmi ? cunku hic bir yerde boyle bir tarif goremedim hepsi kestane gubresi ve curuntu topraklari tercih edilmelidir diyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1015 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Sn.akoman, Öncelikle "Aramıza hoşgeldiniz"! Yeni gelen arkadaşlardan kendilerini "Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz?" başlığında tanıtmalarını rica ediyoruz. Tanıtırsanız çok seviniriz. Forumumuzda, internet chat yazı dilini ve chat kısaltmalarını kullanmamaya ve yazı dilimize mümkün mertebe özen göstermeye çalışıyoruz. Dilerseniz bu ve önceki mesajlarınızı bu çerçevede gözden geçirebilirsiniz. "Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında" başlığını okuma imkanı bulabilirseniz iletişimimiz çok sağlıklı olacaktır. Son olarak, "agaclar.net Forum Kuralları", sizin için rehber niteliği taşıyacak ve forumu kullanmanızı kolaylaştıracaktır. Tekrar, aramıza hoş geldiniz. Paylaşacağınız bilgi ve tecrübeleriniz bizi çok mutlu edecektir. NOT:Yazımın ikaz değil, naçizane dostane bir karşılama, bir hatırlatma, bir bilgi paylaşımı olarak kabul etmenizi rica ederim. Sorunuza gelince; Ben saksı harçlarımın karışımında hiç kumlu toprak/kum kullanmadım şimdiye kadar gardenyada. O yüzden bilemiyorum bu sorunuzun cevabını... Gübreli -yani humuslu- toprak sevdiği ise kesin; yani organik açıdan zengin toprak seviyor gardenya. Bu bilgi ışığında, yeterli besin takviyesini düzenli yapmaz veya saksı harcını organik madde açısından doyurmazsanız -zannımca- kumlu toprak bu yönden bitkiyi eksik bırakacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1016 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Srounun cevabi icin tessekur ederim ancak su anda ne yapmam gerektigini acil olarak ogrenmem gerekiyor kumlu ve gubreli bir toprakta besin takviyesi yeterli olurmu yoksa zamanla yaptigim gubreli harcalari topragina ekliyerek ustesinden gelebilrimiyim gibi cevaplari almak istiyorum daha detayli bilgisi olan arkadas varsa sevinirim .... not : Yazim konusunda bir kusurum var ingilizce karakterler kulaniyorum bunun icin daha onceleri yazi yazmistim yani ş,ü,ı,ğ gibi karakterleri kulanmiyorum kisaltmalar chat dilinden degil benim isimden dolayi kaynaklanabilir aliskanlik ancak dikkat etigimi bilmenizi isterim dostane uyariniz icin tessekurler saygilar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1017 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-01-2009
|
Gardenyanın yaprağında renk bozukluğu (sararma) ve kahverengi lekeler
Gardenyamın yaprakları sararıp, goncaları çiçek açmıyordu. bu konuda anlatıldığı gibi, limon tuzlu su ve demir sülfatlı su verdim. bu işlemleri uyguladıktan birkaç gün sonra tomurcuklar çiçek açtı ve çok güzel kokuyorlar. fakat yapraklarda hala sarımtırak renk bozuklukları var. bazı yerlerinde ise kahverengi lekeler var. bunun için ne yapmalıyım acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1018 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili gardenyacılar; Bu da iki yıldır bahçede bulunan benim gardenyam.Bir ay kadar önce yerini değiştirdim ve değişimden sonra ilk defa çiçek açtı.Ama gelişimi pek yavaş.Oradan nasıl görünüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1019 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1020 |
Ağaçsever
|
Arkadaslar benim gardenyanin resmi bende celik aliyorum celigi alicagim yerinde resmini cektim uygunmu bilmiyorum ama denemeye karar verdim bu cicegi yetistirmeyi cok istiyorum yardimci olursaniz sevinirim ![]() buda celik alicagim yer ![]() Düzenleyen akoman : 26-06-2009 saat 09:31 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|