agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-01-2013, 16:05   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-09-2010
Arkadaşlar 3 adet gardenyam var.Daha önce aldıklarımın hepsi kurudu. Sonra 2 sini ladım evde gezdire uğraşa uğraşa bir iki kökü kurudu. Bende yazlıkta kuzey cephedeki çiçekliğe diktim. kardan sonra bile hala duruyorlardı. dayanamayıp bir tane daha aldım. Mutfakta tuttum ama bizim mutfak güneş almıyor. Kapalı balkona koydum yaprakları süzülmeye başladı. Saçı kıbrıs verdim. ama bazıları yarı güneş görsün diyor bazıları dışarı atın bahçe çiçeği diyor. Şimdi yatak odasında perde arkasından güneş alıyor. burada çok güzel gardenyalar gördüm. Nasıl güneş laması gerekiyor ? Bana bir yardımcı olabilir misiniz ?

ekru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2013, 21:32   #2
Ağaç Dostu

gokcegokce's Avatar

Giriş Tarihi: 05-03-2012
Gardenyamı iyi edebilecek miyim?

Alıntı:
gardenyanız hâlâ çiçek açmadı mı? Bir yumurtayı suyla karıştırıp çiçeği de onunla sulamak gerekiyor.
Bu sitede böyle bir ibare var. Acaba doğru bir bakım mı? Bir de çiçekçinin beni ilgili görüp hediye ettiği hasta gardenyamın saksısını değiştirdim. Ancak dışarıda hala don tehlikesi olduğu için evimin en serin yeri mutfağıma koydum. Bazı yaprakları kararıp döküldü, bazıları ise sarardı ama üzerinde. Tomurcuğunun biri de kararıp döküldü. Diğeri duruyor ve sağlıklı gibi. Bu sayfaları elimden geldiğince okudum ve söylenenleri uygulamaya çalıştım. Demir takviyesi, asitli su(1lt sulama suyuna 1-2 damla limon suyu) gibi... Biraz zaman verip beklemeli miyim yoksa bitkim ölüyor mu? Gece poşet giydirmeyi bir gece denedim, yaprak döktü. Bir daha cesaret edemedim denemeye. Kısacası kafam çok karıştı ve bitkimin ölmesinden korkuyorum

Eklenen Resimler

gokcegokce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2013, 22:10   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gokcegokce Mesajı Göster
Bu sitede böyle bir ibare var. Acaba doğru bir bakım mı? Bir de çiçekçinin beni ilgili görüp hediye ettiği hasta gardenyamın saksısını değiştirdim. Ancak dışarıda hala don tehlikesi olduğu için evimin en serin yeri mutfağıma koydum. Bazı yaprakları kararıp döküldü, bazıları ise sarardı ama üzerinde. Tomurcuğunun biri de kararıp döküldü. Diğeri duruyor ve sağlıklı gibi. Bu sayfaları elimden geldiğince okudum ve söylenenleri uygulamaya çalıştım. Demir takviyesi, asitli su(1lt sulama suyuna 1-2 damla limon suyu) gibi... Biraz zaman verip beklemeli miyim yoksa bitkim ölüyor mu? Gece poşet giydirmeyi bir gece denedim, yaprak döktü. Bir daha cesaret edemedim denemeye. Kısacası kafam çok karıştı ve bitkimin ölmesinden korkuyorum
Mevsimsel bir yaprak dökümü söz konusu olabilir. Ben fotoğrafınızda yeni yaprak filizlerinin oluşmaya başladığını görüyorum.

Bitkiye yumurta takviyesi, poşet giydirmek, limonlu su gibi uygulamalar konusunda ise hiç bir fikrim yok doğrusu. Ama zaten ev içinde muhafaza ettiğiniz bitkiye poşet geçirmek pek de iyi bir fikir değil gibi.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2013, 22:54   #4
Ağaç Dostu

gokcegokce's Avatar

Çok teşekkür ederim sevgili kelebek çalısı. Ben de klorozdan şüphelenmiştim ama gözleminiz doğru diplerde küçük filizlenmeler var. Bir de alalı 1 hafta oldu. Bitki sanırım bir adaptasyon aşaması yaşıyor. Ben yine de az sulamayı düşünüyorum. Şu anda düşündüğüm bitkinin sağlığına kavuşması, tomurcukları ve çiçekleri zaten zamanla olur. Bu sürede bitki besini vermeli miyim yoksa bitkiyi biraz rahat mı bıraksam?

Eski 12-02-2013, 00:00   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
Saksısını yeni değiştirdiğinizi belirttiğiniz için, en az bir ay kadar sonra besin vermenizi salık veririm. Zaten genel olarak saksı değişimi yapıldıktan sonra her türlü bitkiye aşırı müdahalelerden kaçınmak yerindedir kanımca.

Bu geçen süre içinde aydınlık bir mekana yerleştirirseniz ve besin uygulamasından önce ona yeni toprağında yeni köklenmeler için bir fırsat tanırsanız daha iyi olabilir düşüncesindeyim.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2013, 10:22   #6
Yeni Üye

arapsaçı06's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2013
Gadenyamda böceklenme var,geldiğinden beri böyle.2-3 aydır bende arapsabunu denedim ,yok oluyor ama yeniden beyaz pamukçuklar oluşuyor ve yaprakların arkasında minik siyah böcekler var.Ne yapmam gerekir bilmiyorum.Kaybedersem çok üzülürüm.

Resimde yaprağın arkasındaki böcekleri göstermek istedim

Name:  Fotoğraf0301.jpg
Views: 1833
Size:  54.6 KB

burada da tomurcuğun etrafında ve hemen altındaki beyaz pamukçuklar

Name:  Fotoğraf0302.jpg
Views: 1676
Size:  64.3 KB

arapsaçı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2013, 19:28   #7
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arapsaçı06 Mesajı Göster
Gadenyamda böceklenme var,geldiğinden beri böyle.2-3 aydır bende arapsabunu denedim ,yok oluyor ama yeniden beyaz pamukçuklar oluşuyor ve yaprakların arkasında minik siyah böcekler var.Ne yapmam gerekir bilmiyorum.Kaybedersem çok üzülürüm.

Resimde yaprağın arkasındaki böcekleri göstermek istedim

Eklenti 369576

burada da tomurcuğun etrafında ve hemen altındaki beyaz pamukçuklar

Eklenti 369577
Gardenyanızda unlu bit (beyaz pamukçuklar) ve yaprak biti var. Mücadele için aşağıdaki başlıkta 12 numaralı mesajda yer alan arapsabunlu karışımı kullanmanızı öneririm.

http://www.agaclar.net/forum/genel-b...oruma/3062.htm

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2013, 18:12   #8
Ağaçsever

lalolu's Avatar

Giriş Tarihi: 04-09-2012
gökçe aşiri sulama var diye düşünuyorum seninkinde,ki asla poşet gecirme.1 hafta bekle biraz toprak kurusun.ondan sonra poşet işini istersen yap.ayriça hiç dokunmaa sulama....bekle

lalolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 19:30   #9
Ağaç Dostu

gokcegokce's Avatar

Teşekkür ederim sn. lalolu ancak aşırı sulamamıştım, toprağının kurumasına özen gösteriyorum. Bitki yeni yerine adapte olmaya çalışıyormuş. Şu an gelişimi gayet güzel gidiyor, maşallah. Yeni yapraklar ve tomurcuklar çıkartıyor. Umarım bir an evvel kendini toplar. Tekrar yeşil bir çalı görünümüne kavuşması tek dileğim, çiçek açması ikinci planda.

Eski 24-02-2013, 01:01   #10
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

Giriş Tarihi: 24-11-2010
sabır önemli bu çiçekte

maysan80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 12:54   #11
Ağaç Dostu

dilek78's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2012
selam gardenyama ne yaptımsa olmadı neden böyle ne istiyor? ben anlamıyorum yardım lütfen

Eklenen Resimler

dilek78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 15:24   #12
Ağaçsever

lalolu's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dilek78 Mesajı Göster
selam gardenyama ne yaptımsa olmadı neden böyle ne istiyor? ben anlamıyorum yardım lütfen
sulama,toprak biraz kurusun.kurumuş kisimlari-kes

Eski 03-03-2013, 16:25   #13
Ağaç Dostu

dilek78's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lalolu Mesajı Göster
sulama,toprak biraz kurusun.kurumuş kisimlari-kes
teşekkur ederım cevap için çok sulamaktanmı bu haldeler ?

Eski 03-03-2013, 18:59   #14
Ağaçsever

lalolu's Avatar

Alıntı:
teşekkur ederım cevap için çok sulamaktanmı bu haldeler ?
ben uzun suredir gardenya bakmaya çalişiyorum ki çok zor.en az 6-7 tanesini öldurdum ki çiçek baya pahali.ama bişeyi kesin ögrendim toprak tam kurayacak ayrica farkedersenizse ....ne ise yapraklarini salmiş mi ?...ta o zaman sula.şu an senin yerine olsaydim ne yapardim biraz kuru toprak alirdim birazcikta daha buyuk saksi.koklerini fazla hirpalamadin toprak degişimi yapardim.nem dengesini ayarlamak için.ve uzun sure sulamazdim n erdeyse 1 ay

Eski 04-03-2013, 18:38   #15
Ağaç Dostu

dilek78's Avatar

yaprakları sonuk gibiydi vitamın verdim bazı yapraklar düzeldi şimdi sizin dediginiz gibi takıp altına alıp bakıcam derdı neymıs gardenya hanımın

Eski 05-03-2013, 12:33   #16
Ağaç Dostu

gokcegokce's Avatar

Bendeki yaprak sararmaları devam ediyor. Genta'nın ortanca/açelya/gerdenya için gübresinden versem işe yarar mı acaba?

Eski 06-03-2013, 17:40   #17
Ağaçsever

lalolu's Avatar

ben gardenyayla ilgili tercumelerini daha önceki sayfalarda paylaştim.açelya içinde ögrendiim şu ki-çiçek açsin diye sulama yerine akşam bi parca buz.bu paylaşim serada(rusya)calişanlarin sirridir.

Eski 08-03-2013, 21:22   #18
Ağaç Dostu

dilek78's Avatar

Alıntı:
ben gardenyayla ilgili tercumelerini daha önceki sayfalarda paylaştim.açelya içinde ögrendiim şu ki-çiçek açsin diye sulama yerine akşam bi parca buz.bu paylaşim serada(rusya)calişanlarin sirridir.
lalolu benım gardenya ıyıce kotu oldu ölüyor kurtaramıyacagım galıba çiçek pazarında bır teyze bana gardenyasının aynı benım gıbı oldugunu soyledı çiçek çoşturan var onu aldım şimdi eskisi gıbı oldu dedı bende denesem olurmu sen denedınmı bıde açelyayı tohumdan ektım bakalım onun akıbetı ne olacak şu sır buz parçasını topragın kenarınamı yoksa kırıp serpıcekmıyız açelya için

Eski 09-03-2013, 10:21   #19
Ağaçsever

lalolu's Avatar

Alıntı:
lalolu benım gardenya ıyıce kotu oldu ölüyor kurtaramıyacagım galıba çiçek pazarında bır teyze bana gardenyasının aynı benım gıbı oldugunu soyledı çiçek çoşturan var onu aldım şimdi eskisi gıbı oldu dedı bende denesem olurmu sen denedınmı bıde açelyayı tohumdan ektım bakalım onun akıbetı ne olacak şu sır buz parçasını topragın kenarınamı yoksa kırıp serpıcekmıyız açelya için
dilek hanim hiç bir şey vermezdim-zaaten strestte-yeni bir takviyyeler daha cokmstrese sokuyor.az bekleyin derim

Eski 09-03-2013, 11:38   #20
Ağaç Dostu

dilek78's Avatar

Alıntı:
dilek hanim hiç bir şey vermezdim-zaaten strestte-yeni bir takviyyeler daha cokmstrese sokuyor.az bekleyin derim
aynen lalolu artık pes ettım dışarı çıkardım hanımefendıyı bakalım birşey yapmam daha tenekeye ektım vitamın herşeyi yaptım o benle kalmak istiyorsa terk etmez beni gitmek istiyorsa keyfi bilir ben elimden geleni yaptım çünkü )

Eski 08-03-2013, 22:19   #21
Ağaç Dostu

gokcegokce's Avatar

Bu buz olayını babannem sıcaklarda mavişleri için yapardı, demek soğuk seven diğer bitkilerde de kullanılıyormuş.

Sayın Dilek78 bence gardenyanızı balkona az güneş gören bir yere koyun ve toprağı kurumadıkça sulamayıp kendi haline bırakın. Çok ilgilenip katkı verdiğim gardenyam bana yaprak sarartıp yaprak kurutup cevap verdi. Saygılar.

Eski 08-03-2013, 23:02   #22
Ağaç Dostu

dilek78's Avatar

gokcegokce gerçekten oyle kendı halıne bırakıp ne halın varsa gor dıyesım var ama olmuyor işte hergun iş dönüşü bakmayayım dıyorum ama dayanayıp bakınca eskı halını aklıma getırıyorum fazla naz yapmasa bana artıkk

Eski 08-03-2013, 23:28   #23
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Ben de çok sevmeme rağmen gardenyamı ölmesine engel olamamıştım. Keşke ilk 3 sayfada yazılan mesajları o günlerde okusaymışım.

Az önce okuduğumda gardenyanın nemi çok sevdiğini öğrendim. Çiçek açana kadar yapraklar fısfısla nemlendirilmeliymiş. Çiçek açtığı dönemde de çiçeğe gelmemesine dikkat ederek yine yaprakları nemlendirmeliymişiz.

Arada 1 litre suya küçük bir paça limon tuzu atıp o su ile sulanması gerektiğini de öğrendim Elbette suyun hepsini kullanmıyoruz. Saksı ve bitki büyüklüğüne göre miktar değişse de ortalama 1 su bardağı yeterli oluyormuş

Bir de demir takviyesi yapılması gerekiyormuş

Önemli bilgiler ve pek çok sorumuzun cevabı genellikle başlıkların ilk sayfalarında yer alıyor, okumakta fayda var

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 19:01   #24
Ağaçsever

lalolu's Avatar

Gardenia jasminoides (Gardenya)

ne işse gardenya ve açelya sulamaktan kuruyor

Eski 23-03-2013, 22:42   #25
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-03-2013
gardenya

bende gardenya aldım 2hafta önce pencere onune koydum ama pencere hic güneş görmüyor hic yapraklarını su sıkmadım maşşalah durumu iyi yeni filizleri yeni sürgünleri yeni cicek tomurcukları var irili ufaklı acmaya yakın suyuna dikkat ediyorum bence cicegi susuz burakmayacaksın saksının ve çicegin boyutuna göre sulamak önemli

hakkı ata Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2013, 23:34   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-03-2013
malasef sor bi cicek ama bakımını güzel yaparsan cok güzelcicekleri ve süper kokusu var fazla el deymememek lasım yapraklarına ve ciceklerine suyunu güneşini dogru şekilde alması lasım topragı kaliteli olcak kuş gibresi kullanayım diyorum korkuyorum ya yakarsa cicegi diye saksısı kücük geliyor cicekli ve tomurcuklu oldugu icin degiştiremiyorum

hakkı ata Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2013, 22:31   #27
Ağaç Dostu

maysan80's Avatar

Giriş Tarihi: 24-11-2010
yapraklarında sararma uçlarında kuruma vardı. benim gardenyamda solup gitmek üzereydi. ben de gidip yeni saksı ve toprak aldım. mümkün olduğunca köklerini dağıtmadan yeni saksıya aldım. bu işlemi cumartesi günü yaptım. sadece bir çay bardağı su verdim. can suyu niyetine sembolik olarak. şuan için pek tepki yok gibi ama biraz daha dirileşti gibi geliyor bana.

maysan80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2013, 18:51   #28
Ağaçsever

ezafma's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2013
Merhaba. Ben de geçen hafta çiçekçide görüp aldım ama yazıları okudukça çok canım sıkıldı doğrusu, zor bir çiçek anlaşılan, kurursa çok üzülürüm

ezafma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2013, 15:39   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-04-2013
arkadaslar bende bunu arıyorum ne zamandır... saksılı halde cicek acmıs bir şekilde nerde bulabilirim....

paulharris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 08:11   #30
Ağaçsever

lalolu's Avatar

arkadaşlar bir kac gardenya dali suya koydum bir tanesi sadece kök verdi.şimdi sorum şu:
kökler yeni belirmiş toplu iynenin ucu kadar.topraga ekme zamani geldimi yoksa biraz daha beklesin?.
nasil bi toprak kullanmam lazim

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025