![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2008
|
Açıkçası fikrim yok. Ama wikipedia ya göre kokulu olduğu anlaşılıyor |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
|
Alıntı:
http://www.hippopotteringmaples.co.uk/ekmps/shops/vertrees/images/gardenia-crown-jewel--320-p.jpg için Google Görsel Sonuçları Bunun dışında almak istediğim 2 cinten biri size sorduğum ve kleims hardy olduğunu öğrendiğim cins ise gardenia augustanın kleims hary cinsiymiş tam olarak. Bu cins diğer chuch hayes ile birlikte soğuk iklim şartlarına daha uygunmuş. -12 dereceye kadar falan ve kokuluymuş sizinle de paylaşayım dedim. gardenia augusta chuck hayes : http://www.selectdigitals.com/images/garden-2013/garden-2013_03.jpg için Google Görsel Sonuçları http://1.bp.blogspot.com/-jqSAOFVDSaU/T2iU9QYuz0I/AAAAAAAABD0/emwj2M7IknY/s1600/GardeniaCrownJewel3Fls.jpg için Google Görsel Sonuçları GARDENİA KLEİMS HARDY Gardenia jasminoides 'Kleim's Hardy' - Shrubs - Van Meuwen |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2012
|
Gardenia jasminoides (Gardenya)
Gösterişli bir şekilde aldığım gardenyam yanlış bakımım sonucunda tomurcuklarını dökmüş ve yapraklarının çoğunu kurutarak kaybetmişti. Doğru yere alıp doğru şekilde bakmaya başlayınca tekrar tomurcuk oluşturup yaprak çıkarmaya başladı. Şu an çiçeklenme döneminde ve gücünde olduğu için yapraklarını artırmaya yönelik gübreleme yapmak yanlış mı olur? Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-01-2013
|
Ankara'da elinde fazla gardenya olan varsa elimde mevcut bir çok farklı tür çiçekle takas edebilirim. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-07-2013
|
yapraklarda sararma
merhaba arkadaşlar gardenyamın yaprakları kenarlarından kuruma yapmaya başladı, fotoğraflarını yüklüyorum, problem nedir acaba. yardımcı olur musunuz? ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın lusoari'ye katılıyorum. Demir ihtiyacı için de Demir sülfat alıp litreye bir çay kışığı ekleyerek aynı miktar suya 2-3 küçük parçada limon tuzu eritip verin. Farkı göreceksiniz. Bu bitki için demir ve asidik ortam olmazsa olmazlardandır. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-09-2012
|
murat dogan aşiri suda yapabilir |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2012
|
Sevgili Murat Dogan; yapraklarinin rengide acik gibime geldi .Benim gardenyamda cok sorun cikartmisdi ilk getirdigimde simdi durumu iyi ama demir eksikligine ,kirecli suya katlanamiyor sende topragina demir parcalari koyup 15 gunde limon tuzlu su ile sularsan duzelecegine inaniyorum :-) |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
teşekkür ediyorum lusoari. aslında doğru yaprak rengi banada açık gelmişti. bakalım umarım kışı rahat geçirtebilirim ona. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Musk ve Murat Doğan; Benimde aralık ayından beri gardenyam var ilk geldiğinde gayet iyiydi üstü tomurcuk doluydu mart ayının başında önce tomurcukları kararıp düştü sonra yaprakları sararmaya başladı bende hemen limon tuzlu suyla sulamaya başladım ve paslı birkaç demir parçasını su dolu şişenin içine koydum her sulamada o su ile sulamaya devam ettim 1 ay sonra durumu düzeldi, 6 tane çiçekde açtı. Sizde deneyin asla pişman olmayacaksınız sonucu görüncede gözlerinize inanamayacaksınız tıpkı benim gibi ) |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba. Tavsiyelerinizi hemen yerine getirdim. Limon tuzlu suyu yapıyordum zaten. Birde tavsiyeniz üzerine saçı kıbrıs (demir sülfat ) alıp onuda verdim. Ama pek değişiklik olmadı. Hatta kötüye gidiyor gibi. Bakalım yılmadan devam edicem. Umarım kurtarırım. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
O kurumuş yaprakları koparın zaten kuruyacaklar. Bu arada demir ve tuz vericez diye saksıyı suya boğmayalım. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
|
Problemi olmayan sağlıklı bir gardenya için demir sülfat ve limon tuzu kullanmak şartmı? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayin Jojoba; Bana kalirsa sart ikiside bu bitki icin olmazsa olmazlari. Ben hep elimin altinda bir sisenin icinde pasli demir koydugum ve ustune su ilave ettigim bir sise var ayda bir limon tuzlu su hairlayip icinede pasli demir suyundan karistirip suluyorum ,en guzel cozum bence bu bilgiyi paylasan arkadaslara tekrar tesekkur ederim, yoksa gardeniyayi yasatamazdik gibime geliyor :-) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Bence şart. Yalnız üst mesajda sayın Lusoari'nin belirttiği gibi abartmadan, 3-4 haftada bir. Daha önceki yazılarımızdan sanki sürekli bunları veriyormuşuz gibi bir izlenim oluşmasın. Toprağımızın da süzek, geçirgen bir toprak olmasına dikkat etmeliyiz. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-10-2013
|
Merhaba , Benim de Ikea'dan 1 yil once aldigim Gardenyam var ve malum fazla sulamaktan ve bilgisizlikten butun tomurcuklari dokuldu ve o zamandan beri bir daha tomurcuk vermedi. Ote yandan saglikli gorunuyor hatta bir cok yeni fiskin verdi fakat son gunlerde yapraklarinda nokta nokta acik yesil olusumlar mevcut. sizce bu bir tur haseremidir? Bir de dip tarafinda cok fazla yaprak var ve bazilari kuruyor. Sizce biraz budama yapmalimiyim? Saksisi cok kucuk oldugu icin bu hafta daha buyuk bir saksiya alacagim umarim daha mutlu olup cicek acar. yarimlariniz icin simdiden tesekkurler. Saygilarimla, |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-10-2013
|
Alıntı:
Yukaridaki mesajim ile ilgili degerli yorumlarinizi bekliyorum. Saygilarimla, |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saksı boyu bitki boyuna göre iyi gibi. Altta ve içte kalan yapraklarda arada tek tük kuruma olabilir. Daha once yazılmış olan zaman zarflarında demir+limontuzu ve gübre verilmesi de iyi olacaktır. Budama için ise bence uygun zaman değil. Çiçeklenmeyi geciktirecektir.. Budamayı genelde çiçeklenme bittikten sonra yapmak daha iyidir. Kemdi deneyimlerimi paylasıyorum. Hatalı bir sey varsa arkadaslarımız düzeltecektir. |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-09-2009
|
kac senelerdır bakıyorum ama bırturlu actıramıyorum bır tane tomurcuk ıkı aydır vardır kesın. ama acmıyor.demır eksıklıgı belırtısı az yanı uc yaprakları cok az sarı cıcegı actırmak ıcın ne yapmalıyım.bır hafta once komple saksıyı klımadan cıkan suya daldırdım sonra suzuldu.çıçegı azdırıp actırmak ıcın ne yapmalıyım |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
|
balkonda dırek gunes ısıgını goruyor.marketlerdekı buyuk buzdolbından cıkan su ıle suluyorum.kıreclı su kullanmıyorum.gubre olayını da dogum kontrol hapı veya tarıhı gecmıs dıger haplarla karsılıyorum.ne yapmalıyım ne yapmamalıyım?ayrıyeten kan hapı ne ıcın kullanılır. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2011
|
Arkadaşlar ben gardenia kadar kolay büyüyüp gelişen köklenen ve mükemmel kokan bir çiçek görmedim.tek istedigi asidik kestane topragı ve kireçsiz su.sudaki kireci ph down isimili üründen kullanarak yokedebilsiniz.limonsuyu vs saçmalıklarını boşverin.. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Buradaki saçmalıklar! için kusura bakmayınız sayın jurge.. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Sadece torfa dikilmiş gardenyayı toprağa almak istiyorum, doğru zaman mı? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaçsever
|
Şayet jurge gardenya diye kalonche felan yetiştirmiyorsa başta Mine Pakkaner usta olmak üzre hepimiz adına saçma tavsiyeler için özür dilemek yetmez, bir de kendisine bu zor çiçeği o kadar kolay yetiştirdiğği için berat vermek gerekir diye düşünüyorum. Üzerinize afiyet 2 yıldır yılın 8 ayı(nisandan aralığa) açan bir gardenya yetiştiriyorum. Ancak diğer 100 küsür çiçeğe ayırdığım zamanı tek başına alıyor benden. Sürekli nemli ve hava sirkülasyonu olan ortamını hazırlamak, 12-24 dereceler arasında tutmak, toprağını sağlıklı şekilde malçlamak, suyunu sitrik asitle takviye etmek, beyaz sinek ve unlu bitlerle sürekli mücadele etmek gibi bir yığın saçmalıkla uğraştırıyor beni. Ama değer mi derseniz kokusunu alınca cevaplarım: değiyor |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2011
|
Bitkinin dilinden anlamıyorsanız benim sorunum degil..kimseye karsı degildi sözlerim.burası tartısma yeride degil..bana cevap vereceginize yetistiremediginiz gardenyalarınıza bakın.sitrik asit verin,demir verin,bitlerini temizleyin.. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaçsever
|
Sen de saçma(!) tavsiyelere başlamışsın... Sorun çözüldü demektir. Bir de tüm bunlar yapılırken o çiçek nasıl kolay oluyor, o kolaysa kalonche, afrika menekşesi ve sair çiçeklere ne diyeceğiz sorununu çözsek iyi olurdu. Ne ise dediğin gibi burası tartışma yeri değil, o yüzden vakit ayırarak, birilerine yardımcı olmak gayesi ilen yazan arkadaşlara saçma diye ithamda bulunmak hiç doğru değil. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Değerli arkadaşlar, ukalalık olarak düşünmezseniz belki ilgilenenler çıkar diye birkaç şey paylaşmak isterim; eski yapraklardan yeni yapraklara demir geçişi olamadığından bitki dışarıdan sürekli demir almak durumunda. Öte yandan toprakta demir birşeylere bağlı ya da Fe2+ veya Fe3+ olarak bulunurken, bitki metabolizmasında Fe2+ kullanılmakta. Demiri Fe2+'ya indirgemek içinse toprak pH'ını düşürmemiz yani asidik hale getirmemiz gerekir. Limon tuzu olarak adlandırdığımız sitrik asit (isim citrus'tan türetilmiştir) temini kolay ve fiyatı uygun bir zayıf organik asittir. Suda çözülebildiği için sulama suyuyla beraber toprağa karıştırıp pH'ı düşürüp demiri kullanılır hale getirebiliriz. Bununla beraber çeşitli firmaların ph down olarak sattıkları ürünlerdeki temel mantık da aynı, pek çoğunda aynı amaca hizmet eden fosforik asit bulunmaktadır. Yani pH düşürmek için kullanışlı ancak sudaki kireci oluşturan magnezyum ve kalsiyum iyonlarından kurtulmanın yolu yapay reçine gibi farklı yöntemler. Gardenyalar ise birçoğumuzun yapımarket vb. yerlerden alıp zoraki bir mikroçevreyle yetiştirmeye çalıştığımız çoğunlukla ithal olan bitkiler. İthal olmayanların bakımı daha kolay oluyormuş, hatta bodrumda bahçede yetiştirilebilen türünü de gördüm. Bakımı için özel hiçbir şey yapmıyorlarmış, buna rağmen benim evdeki cüceden kat be kat büyük olup üzeri çiçek doluydu. Yani diyeceğim odur ki gardenya vaaar, gardenya var. Bir de tabi ortamın doğal olarak sahip olduğu koşullar da kesin farkediyordur, yaprağa püskürtülen suyla kendiliğinden nemli bir hava arasındaki fark gibi... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
|
sitrik asit.....pek çoğunda aynı amaca hizmet eden fosforik asit bulunmaktadır. ....ben marketcıyım.bazen elımde patlak delık fanta cola oluyor bunları kullansam ne olur.fanta da sıtrık asıt var colada fosforık asıt var.bırde sarıkız maden suyu fabrıkasıvar yalnız fbrıkanın dısında bıryerde de ıslenmemıs tabıı olarak akan maden suyu cesmesı var bu sudan kullamıs olsak ne olur?zararı veya faydası varmıdır?.bılgılerınız ıcın sımdıden teskkur ederım. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın hafızogulları fikriniz çok güzel, tam bir zihni sinir projesi ancak kola ve fanta için fayda-zarar açısından bakmak gerekebilir. Mesela oksijen alması gereken bitki kökleri kola ve fanta içindeki karbondioksitten zarar görebilir. Öte yandan renklendirici ve koruyucular da ne yapar bilinmez... üstelik bunları ne kadar sulandırmak gerektiği de meçhul. Maden suyu da fazla tuzlu gelip yine bitkiye zarar verebilir bence. Kolalar için artanları banyo ve tuvalet temizliğinde kullananlar tanıyorum, ne kadar işe yarıyor bilmem ama bana vaktiyle önerilmişti. Birkaç gardenyam olsa meraktan birazcık kola denerdim ama zaten sıkıntılı bitki, biz riske girmeyelim derim ben![]() |
|
|
|
![]() |
|
|