Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lalolu
yeni bilgiler
kahve renkli benekler-----fazla suladin,
yeni filiz sarardi-demir eksik.
damarlanma şeklinde sararma-azot eksik
limonlu su verme.yagmur ,kar suyu kullan ,kar suyunu kaynat
sulamak için topraga bakma-yapraklar biraz salinca kendini sula
gardenya saksi alti/mermer arasi bir koruyucu olmali-kökler uşumemeli(tahta,lastik parcasi falan)
|
Sayın Lalolu,
İlgili mesajınızdaki bazı hataları düzeltmek istedim. Bu vesileyle biraz da ekleme yaptım.
N (azot) eksikliği; Yaşlı/alt yapraklarda kloroz=sararma başlar. İlerlemesi halinde bitkide genel sararma görülür. Gardenia’da sık görülmez . Görülürse Azot oranı yüksek NPK besin kullanılır.
Fe (Demir) eksikliği; Genç yapraklarda sararma meydana gelir. Sararan yapraklarda damarlar yeşil kalır.Toprağa demir çivi konulması çözümdür ama uzun sürede etkisini gösterir. Bitkide yoğun şekilde demir eksikliği varsa, Demir sülfat ya da demir içeren besin kullanılmalıdır.
Asitlik; Asitli ortam istediği için mutlaka pH düşürülmelidir. Yağmur/kar suyu kullanılması yeterli değildir. En basit uygulama, limon tuzu kullanımıdır. Saksı harcında çam çürüntüsü kullanımı yine asitliği artırdığından kullanılır.
Sıcaklık; USDA Zone:8-10 yani -10,-12 derece soğuğa dayanır ( literatürde zone:7'ye yani -15,-17'ye çok kısa süre dayanabileceği bilgisi var, bana ait bir deneyim değildir), bu sıcaklıkların altına düşmeyen bölgelerde dış mekanda durabilir.
Işık; Aydınlık ister. Güneşin çok yakıcı olduğu yaz ayları ve öğle saatleri dışında güneşte durabilir.