![]() |
Sayın Sarıcan, zaman ayarını bir saat ara ile 15 dakika çalıştır yeter. Ben fazla bile görüyorum. Su borusunu da kulelerin birinin içinden çıkarsanız da daha estetik olurdu. benimki tek kule içinden çıkıyor. Kulelerin dengede durması içinde depo içine bir mermer tabaka koyun. Hayırlı olsun.
|
Domateslerde koltuk alma zamanı gelmiş mi?
8 Eklenti(ler)
Sn. Envor domateslerde koltuk alma zamanı gelmiş mi? Yoksa yapraklar az diye biraz daha bekliyeyim mi? Çünki birinci meyve salkımlarının altındaki dal ile gövdenin birleştiği yerlerde fotoğraflardan da göreceğiniz üzere çıkan koltuklar bayağı serpildi. Ne zaman budama yapmam gerekiyorsa bilgi verirseniz sevinirim.
|
Sayın Nariçi,
Benim altaki kasa 400x600 mm olduğu için benim denge problemim yok. Geçen sefer kullandığım yapıştırıcı kasa ve boru malzemesini yapıştırmak için uygun değilmiş onun için kulelerin biri yapıştığı yerden kurtularak devrildi. Şimdi kelepçe ile çözdüm o problemi. Benim kuleler ikiz olduğu için sıvı borusunu büyük boruların içinden geçirmedim. Estetiğin yanında bakım yaparken kolay ulaşmak daha ağır bastı. Birde elimdeki malzemeye bağlı hareket etmek zorunda kaldım. Damlama sisteminde kullanılan malzemeleri daha önce almıştım. Yalnız elinizde satabilecek kadar çok çilek fidesini geç öğrendiğim için üzüldüm. Ben Sn. Akın Selçuk' la yazışmalarınızdan sadece Akın arkadaşımız yarı yolda kalmasın diye kısıtlı sayıdaki fidelerinizi paylaştınız diye düşündüm. Bu yüzden size teklif bile edemedim diğer arkadaşlarımız ikaz ettiği halde. Daha sonrada sizin fide satış konusundaki başlığınızı okudum. Kısmet değilmiş. |
Koltuk almanın zamanı gelmiş. Domatesinizi biraz güçlendirelim :)
Bir dahaki su değişiminde EC'yi 2.6 ya çıkartınız. EC oranını yükselttiğinizden sonra, kullanılmış suyunuzun EC'si 2.9'a kadar çıkabilir. Bu normal :) |
Fide konusu önemli değil, zararı yok, ben az miktarda ki ihtiyacı olanlar belki bulamazlar diye ihtiyacı olanlara vereyim dedim ve sayı olarak ta tahdit koydum. Bir defada bir kişi istese 500 adet satmam zaten. Ticari zihniyeti sevmiyorum. Maksat hobi, satışta hobi sınırlarını aşmamalı. İlginize teşekkür ederim.
Benim denge için önerim, borularda ki perlitler ıslanınca ağırlaşıp sorun çıkarmasın diye sizinkiler bayağı yüksek. |
Bugün öğlenden sonra beklediğim fideler geldi. Paketi aldığımda birinci şoku yaşadım. Paketin içinden 50 Adet beklerken 24 Adet fidecik çıktı. Fidecik diyorum çünki çilek ağacının 50 mm lik kısmına yerleştirirken bayağı zorlandım. Ayrıca yaprakların çoğu lekeli ve yanık gibi. Pek adam olacaklarını sanmıyorum.
Bugün perlitle uğraşmaktan resim çekemedim. Yarın resimlerini paylaşırım sizlerle. Romantik Serseri avatarlı Mor Beyaz Botanik sahibi Cengiz Bey sipariş alırken miktar açısından sıkıntı yok demişti. Eksik gönderdiği fideler yerine bir not yazarak 100 Adet çilek tohumu gönderdiğini yazmış. Benim şu an tohumla uğraşacak vaktim olsa Mart ayını bekler adam akıllı fidelerle başlardım bu işe. Sağolsun ayrıca Kivi meyveside göndermiş hediye olarak ama yaşadığım hayal kırıklığını bu meyveler de gidermedi. Şu an çilek ağacının yarısı fideli yarısı fidesiz toparladım ama bu seferde Perlit belası çıktı başıma. Perlitle uğraşmanın bu kadar zor olacağını bilseydim düşey boru çalışmayı yeni baştan düşünürdüm. Islatarak doldurduğum için pek zorlanmadım. Benim zorlanmam doldururken besin tankının içine dökülen taneciklerden kurtulmak oldu. Kurtulamadım da öylece bıraktım. Pompanın girişine filtre koyarak çözümlemeye çalıştım ve pompayı çalıştırdım ama pompanın sesi pek hoşuma gitmedi. Ayrıca pompanın by-pass devresi ve her borunun ayrıca vanası olmasına rağmen, vanayı sızıntı miktardan biraz fazla açtığım zaman fide diktiğim borudan ziyade fidesiz olan ağacın orta bölümünde alttan yedinci çatalda taşma oldu. En alttaki çataldan taşsa borunun alt ucuna yerleştirdiğim süzgeç yeterince su geçirmiyor diyeceğim ama ortadan ve sadece tek bir çataldan taşma yapmasına bir anlam veremedim. Zaten fidenin eksik gelmesine de sıkılmıştım. Gece taşma olmasın diye pompayı devre dışı bırakarak çalışmayı öylece bıraktım. Yarın salim kafa ile tekrar düşüneceğim. Belkide şimdilik erteleyeceğim çilek ağacını. Ya da sistemi komple boşaltıp yeni baştan kuracağım. |
Çilek Ağacında mola
Perlite alternatif bir malzeme bulana kadar çilek ağacına ara verme kararı aldım. Perliti birde tarım perliti diye iri taneli almıştım. Ya ince taneli olsaydı başıma neler gelirdi bilemiyorum. Bugün bütün sistemi boşalttım ve balkona dökülen perliti temizlemek ve perlitten kurtulmak toplam 6 saatimi aldı.
Dünki mesajımdada bahsetmiştim, ağacın birinde alttan 7. çataldan taşmayı bir türlü engelleyemedim. 12 çataldan oluşan ağacın tam ortasına denk gelecek yerden aşağı perlit su geçirmiyor gibi, oraya kadar inen su oradan çataldan taşma yapıyor. En alttan yapsa tabana koyduğum süzgeçteki delik kesitleri dar oldu diyeceğim ama aynı süzgeçten içinde çilek fideleri olan ağacın içinde de var onda sorun olmuyor. Onda ise suyun debisi fazla gelirse en üstteki çataldan taşma yapıyor ama debiyi ayarlayınca taşma kesiliyor. Fidesiz ağaçta neredeyse debiyi damla olacak şekilde kıstığım halde 7. dirsekten taşmayı engelleyemedim. Bu arada taşan su ile havuza dökülen perlitinde pompaya zarar verme riski var. Bu yüzden bu sistemde perlit kullanmanın problemli olacağına kani oldum ve tüm sistemi boşalttım. Çilekleri geçici olarak torfa koyacağım ama fideler o kadar küçük ve cılızki torfta bile zor adam olacak gibiler. Geçirgenliği perlitten bile iyi yeni bir malzeme arıyorum. Aklıma sahile ve kum iskelesine gidip çakıl almak geldi ama onunda su tutma özelliği nasıl olur bilemiyorum. Önereceğiniz diğer alternatif malzemelere de açığım. Borunun içine hiç bir agregat koymadan yağmurlama sistemi ile kökleri ıslatmanın yeterli olabileceğini bilsem direk akan su kültürü yapacağım ama fideler o kadar küçük ki onları 50 mm lik çatalın içinde kökler suya temas edecek şekilde nasıl tutarım bilemiyorum. Fidelerin daha büyük ve biraz köklenmiş olması lazım. |
Alıntı:
Fidelerle ilgili memnuniyetsizliğinizi burada dile getirebilirsiniz. Sonrasında ise alternatif malzeme olarak genleşmiş kil kullanmayı düşünürseniz bu linke bir göz atın. |
Sayın Sarıcan üzülmeye gerek yok, biz dinlenmek için yapıyoruz bu işleri. Hepsi gitse ne yazar deyiverin daha dikkatli davranın hepsi bu. Ben bazan para havalesini yanlış numaraya yatırıyorum bazanda fidan kırılmış olarak geliyor bazanda geldiği gün kurumuş oluyor. Sizinkinde belki de yanlış anlaşılma veya başka elemanlarca yanlışlık yapılmıştır. Siz yine malzemelerinizi kulelerin boylarını yarıya indirerek devam edin derim. İyi akşamlar.
|
Çok teşekkürler Sn. Malbman,
Mesajınız gelirken bende genleştirilmiş kili inceliyordum. Herhalde en uygun çözüm o olacak. Fide içinse ne diyeyim bilemiyorum. Tek hevesimin kırıldığına üzülüyorum. Mor Beyaz botaniğe telefon ettim. Fide temini konusunda bir kıstlamanın olmadığını ve istediğim miktarda gönderebileceklerini söylediler. Tahmin ederim fidelerinin durumlarını kendileride bilmiyorlardı. Mahçup olmamak için bulabildiklerini göndermişler ama gönderdikleride o kadar küçük ki fide denilemez belkide. Tekrar telefon ettim, mevsimden dolayı müşkül durumda kaldıklarını ve bir-birbuçuk ay sonra yeni fide gönderebileceklerini söylediler. Bende dalgınlıklarına veriyorum, kötü niyetli olduklarını bilsem müşteri memnuniyeti bölümüne yazayım ama ben o bölüme memnuniyetimi yazmak isterim. Sitede ki arkadaşların hepsinin iyi niyetli olduğunu düşünmek istiyorum. |
Sayın Nariçi,
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Ben fideden çok perlitin beni bu kadar yormasına üzülüyorum. Benim aşırı yorulmamam lazım. Akciğerlerimle ilgili perliti kullanıp kullanmamakta tereddütüm vardı zaten. Islatarak doldurdum pek rahasız olmadım ama çevreye bu kadar dağılıp ve temizlenmesinin zor olacağını hiç düşünmemiştim. Sistemi boşattıktan sonra gördüğüm şu ki, perlit ne kadar iri taneli olursa olsun içinde barındırdığı tozlar su ile birlikte süzülerek bir yerde toplanmış ve perde oluşturmuş. Su oraya gelince alta geçmekte zorlanıyor ve birikmeye başlıyor, oradan kendisine en yakın boşluktan taşma yapıyor. Bu belki doldurmayı ıslak yaptığımdan da oluştu herhalde. Kova içinde iri taneler su yüzünde yüzüyor, ince tane ve tozlar daha alta kalıyor. Birinci ağacı doldururken hep kovanın üstünden alındığı için hiç bir problem olmadı, sadece en üst çatalda taşma oldu. Kovanın daha alt bölmesinde kalan ince taneler ikinci ağaca denk geldiği için problem ikinci ağaçta oluştu. Çünki bazı bölgelerde ince çimento gibi birikintiler oluşmuştu. Tekrar o riske girmem artık, daha iri taneli ve geçirgenliği daha iyi bir malzeme ile yapmak lazım. Hydroton denilen malzeme belki biraz daha pahalı gibi ama daha iyi gibi görünüyor. |
Sayın Sarıcan, yapılan çalışmaların sonucu olumsuz da olsa bunlardan da insan bir takım tecrübeler kazanıyor. Bence bu sizin ilk denemeleriniz olacaksa buna mevsiminde başlamanız daha verimli olacaktır. Çünkü bu mevsimde canlı ve güçlü fide bulmak çok zor. Fideyi bulsanız dahi bitkiyi yetiştirecek ortam da çok önemli. Güneş olmadan bitkiyi yetiştirmek çok zor. Yazın istediğiniz gibi fideyi de yetiştirme ortamı da bulacaksınız. Bence bu mevsimde yapacağınız çalışmaları tamamen deney amaçlı olarak tecrübe kazanmak amacıyla yapın. Yazın yapacağınız çalışmaların daha verimli olacağını ve emeklerinizin boşa gitmediğini göreceksiniz.
|
Domateslerde son durum
9 Eklenti(ler)
İkinci besin değişiminden sonra 10. gün. Hava sıcaklığı biraz arttığı için buharlaşmadan kaynaklanan besin sıvısını takviye etmesi için 0. nolu saksıya Damacanayı yerleştirdim. Damacanaya 5 litre aynı EC değerinde besin sıvısı hazırlayarak deneme amaçlı olarak koydum. Üç fidede koltuk alma işlemi yaptım. Diğerlerinde koltuktan çıkan fideler küçük diye henüz almadım. Torfta olan saksılar için yeni besin hazırlamıyorum, değişimden çıkan sıvı besin artığını torfları sulamada kullanıyorum. Kavanozda olan fide de meyve oluşmadı. Fidelerin son durumunu resimledim. Yorumlarınızı bekliyorum.
|
Resimlerin devamı
6 Eklenti(ler)
Kavanoz ve torf saksılar ve torfa koyduğum çilek fideleri (Fide denilebilirse)
|
Çilek Ağacı
Çilek Ağacını hydroton ile tekrar kurmaya karar verdim. Tecrübe denilen şey bu olsa gerek. Önce ucuz malzeme ile halledeyim derken perlitin yorgunluğu bana daha pahalıya geldi. Yeni çilek fidesi temin etmem lazım ama önce hydrotonla ağacı doldurup boş olarak çalıştıracağım birkaç gün. Sistem tamam olduktan sonra fideleri yerleştireceğim.
|
Domates Yapraklarında ilginç gelişme
9 Eklenti(ler)
Domates yapraklarındaki gelişmeyi dünde hissetmiştim ama yaprakların resmini yakın plan çekmediğim için dünki fotoğraflarda görünmüyorlardı. Besin değişim zamanı geldi, değişim yapacağım ama değişimden önce konuyu tartışalım istedim.
Paralel saksılarda fidelerin boy gelişimi resimlerden de görüleceği üzere torf ve kavanozdaki fidelerden daha hızlı gibi. Yalnız özellikle 1. Fide den başlayarak paralel bağlı saksıların tepe yapraklarında yapraklar hafif içie doğru kapanacakmış gibi toparlanma ve yaprak zemininde yeşilin renginde belirgin bir açılma söz konusu. Geçen seferde besin değişim zamanına doğru böyle renk açılması olmuştu ama bu seferki biraz daha değişik gibi. İkinci fidenin yapraklarına dikkatli bakılırsa bu yapraklardan birinin üzerindede beyaz noktalar oluşmuş durumda. Kavanoz ve torf saksılardaki yaprakların renginde herhangi bir değişim yok. Tabii yeşil renklerini muhafaza ediyorlar ama gelişim hızları biraz daha yavaş. Paralel saksılara ve kavanoz saksıya gece gündüz hava vermeye devam ediyorum. Acaba köklere verdiğimiz hava besin sıvısının kökler tarafında hızlı emilmesini sağlayıp, besin sıvısının EC değerinin daha çabuk değişmesine mi yol açıyor. Yapraklardaki sararma en fazla 1. saksıda olamak üzere sona doğru azalıyor, kavanoz saksıyada hava verdiğim halde onda herhangi bir yaprak değişimi yok. Havayı tek akvaryum motorundan paylaştırarak veriyorum. Hava miktarını kısma vanaları ile ayarlamaya çalışıyorum ama yinede eşit dağıtabilmek mümkün değil. Bütün saksılarda hava kabarcıklarını gözlemleyerek ayarlamaya çalışıyorum. Ama kavanoz saksıya az hava gittiğine eminim. Renk değişimleri ile birlikte ikinci fidedeki beyaz noktalar için yorumlarınızı bekliyorum. |
Resimlerin devamı
6 Eklenti(ler)
Kavanoz saksı ve torf saksılar
|
Yapraklarda renk değişikliği ve içe doğru kıvrılma yüksek ec ve aşırı tuzlanmadan dolayı köklerin besin alamayışından olabilir. Zira yazın benim de başıma bir kez aynı şey gelmiş, yanılmıyorsam envor yüksek ec olduğunu söylemişti. Ama beyaz noktalar için bir şey diyemiyorum.
Yaprakların alt kısımlarını ve gövdeyle birleşim yerlerini iyice, hatta mümkünse bir büyüteçle inceleyin. Bakalım herhangi bir zararlı ya da parazit var mı? Envor' a soralım diyeceğim ama iki gündür internet bağlantısı yok. Kazı çalışması yapan bir kepçe hatları doğrayıp geçmiş. Tamir edilmesini bekliyordu o da. |
1 Eklenti(ler)
Bir de sayın Sarıcan, kavanozdaki fidenin üzerinde, kırmızı daire içinde okla gösterdiğim oluşumlar tomurcuk mu yoksa bana mı öyle geldi?
Fotoğraf biraz küçük kalmış. |
Sn. Malbman,
Siz yazdıktan sonra gittim EC ölçümleri yaptım. Geçen haftaki değerler aşağıdaki linkte http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=111 Bu hafta farklılık olarak 0. nolu saksıya besin sıvısı konulmuş damacanayı ilave etmiştim, bu yüzden saksıda eksilen sıvı devamlı takviye halinde, bu yüzden paralel saksılarda EC değişimi fazla gözlenmiyor ama büyük bir ihtimalle tuzluluk oranı değişti. Henüz aklıbaşında bir Ph metre de alamadım. Belki Ph ları ölçse idik bize en doğru yolu gösterirdi. Kavanoz saksıda sıvı besin eksilmesi olmuş (bitkinin emdiği kadar) ve hiç takviye yapılmadı. Bu yüzden Ec değeri geçen hafta 1,98 iken şimdi 2.28 olmuş. EC değeri yükselmiş ama yapraklarda bir sararma yoktur. Halbuki paralel saksılarda durum; 16.01.2009 .............................. 23.01.2009 Kavanoz Saksı 1,98 ................... 2,28 0. paralel saksı 1,60 ................... Damacana konuldu 1. paralel saksı 2,00 ................... 1,92 2. paralel saksı 2,06 ................... 2,03 3. paralel saksı 2,05 ................... 2,10 4. paralel saksı 2,03 ................... 2,08 5. paralel saksı 2,07 ................... 2,17 Damacanadan uzaklaştıkça EC değeri daha yükseliyor gibi ama en fazla sararma 1 ve 2. saksılarda göze çarpıyor. Ben tam EC değerlerinden olduğunu çözemedim. Mutlaka başka bir etken daha var? Gidip birde Ph metre alayım bari. |
Birinci ve ikinci saksılar, 0 nolu saksıdan takviye edilen besini ilk elden (ya da daha öncelikli olarak) aldıkları için aşırı besleniyor olabilir mi acaba? Eğer öyleyse bu diğer saksılardaki ec değerlerinin yüksek oluşunu da açıklar. 1 ve 2 nolu saksılardaki obezler:D:p kardeşlerine bir şey bırakmadığından belki de.
|
16.01.2009 .............................. 23.01.2009............................24.01.2009
0. paralel saksı 1,60 ................... Damacana konuldu 1. paralel saksı 2,00 ................... 1,92 ......................................2,62 2. paralel saksı 2,06 ................... 2,03 ......................................2,37 3. paralel saksı 2,05 ................... 2,10 ......................................2,40 4. paralel saksı 2,03 ................... 2,08 ......................................2,42 5. paralel saksı 2,07 ................... 2,17 ......................................2,50 Besin sıvısı değişimi yapmadan önce paralel saksılarda ki EC değerini yükseltmek için her saksıya 2 ml/litre hesabı ile 5 ml A + 5 ml B besin kitinden ilave ettim. Yeni oluşan EC değerlerini ölçtüm. Bir kaç gün yapraklardaki renk değişimini gözlemleyeceğim. |
Çilek ağacını tekrar monte ettim. Deposunu 50 lt su ile doldurdum ve akıllı priz ile pompayı 15 dakika çalıştıracak 15 dakika duracak şekilde devreye aldım. Hem su oksijen alır hemde dinlenmiş olur. Besin kitini daha sonra ilave edeceğim.
Hydroton malzemem de hazır ama fidelerle birlikte dolduracağım. Tane iriliği 8-16 mm arasında küresel bilyalar şeklinde olduğu için drenaj problemi yaşamam diye düşünüyorum. Fideleri sağolsun Sn. Nariçi gönderiyor bu sefer. Umarım bu sefer ki denemede bir aksilik çıkmaz. Ümitle kargoda hasar görmemiş fidelerimi bekliyorum. EC ilavesinden sonra domates yapraklarının rengi biraz toparlandı gibi ama yarın güneş ışığında daha net karşılaştırma yapabilirim. Eğer toparlanma olursa aynı miktarda tekrar EC ilavesi düşünüyorum. İnternetten bir sürü Ph metre araştırması yaptım ama çok değişik özellikler ve çok farklı fiyatlar söz konusu. Ölçme hassasiyeti +/- 0,1 olanlar daha ekonomik gibi ama bizim işe uygun mudur? Yoksa nasıl olsa bir sefer alıyoruz deyip +/- 0,01 hassasiyet mi almalı? Her ikisinde de kalibrasyon sıvısı ile birlikte olanlar mevcut. Ph kağıdı alalım desem onlarda neredeyse ekonomik model Ph metrelerin yarı fiyatı kadar. Pek de ucuz şeyler değiller, ölçmede de tamamen beceri gerekli. Kullanan arkadaşlardan tavsiyeler bekliyorum. |
Alıntı:
|
ec ilavesinden sonra demişsiniz. Besin eriyiğini tamamen değiştirip bitkileri sade suyla yıkamadınız mı?
Eğer öyleyse en fazla iki gün sonra yine aynı şeyler yaşanacaktır. Zira besin eriyiğini belirli aralıklara mutlaka değiştirmek gerekir. |
Sn. Malbman,
Tomurcukları nasıl farkettiniz anlayamadım? Fotoğrafta pek belli olmuyorlardı. Çizdiğiniz küçük daire fidenin büyüme noktası, oradaki minik oluşumlar tomucuk mu? yaprak mı? yakından baktığım halde anlayamadım. Büyük daire aşağıda bir tane minik meyve var herhalde o. Vallahi bravo, biraz önce doğrulamak için gittim tekrar baktım. EC ilavesine gelince; bugün Kudret Ağabey'le de telefonda görüştüm. Tamamen EC değişimi yapmayı düşünüyordum. Fakat biz bu sistemleri biraz da labaratuar olarak kullanmıyor muyuz? Gerçi şu anada güneş az olduğu için buharlaşma ve saksılardaki su eksilmesi her gün takviye yapacak kadar değil, neredeyse damacanayı koymadan bir sonraki sıvı değişimine kadar idare ediyor sistem kendini. Ama benim amacım; damacananın sisteme bir katkısı olacak mı? olmayacak mı? onu öğrenmem lazım. Eğer biraz EC yükselmesi ile bitki kavrulup telef olmayacaksa bu deneyi yapmam lazım diye düşündüm. Çünki okul tatil olunca belki sistemi bir ay, belki daha fazla kendi haline bırakacağım. Damacananın işe yaraması lazım, yoksa tatil falan haram olur bize. Damacana ile en az 20-25 gün takviye edebilmem lazım. Bu arada damacanaya hangi değerde EC doldurmam lazım onuda çözmem lazım. Onuda havalar müsaitken bitkiyi fazla strese sokmadan şimdi deneyebilirim diye düşündüm. Buharlaşmanın fazla olduğu günlerde bitkiyi telef ederiz yoksa. Şimdi bitkinin davranışına göre, ya kökleri yıkayıp yeniden EC hazırlayacağım, ya da aynı miktarda ilave ile bir kaç gün daha bekleyeceğim. Buda belki Sn. Kahyanur' un dediği gibi belki damacanayı saksılardaki EC değerinden biraz daha yüksek bir EC ile damacanadan takviye etmeyi gündeme getirecek. Şunu çözmek lazım, saksılardaki EC değerinin yükselmesi EC yi hazırlarken kullandığımız suyun buharlaşması ile saksıdaki besin/su oranının besin lehine değişerek daha konsantre hale gelmesinden kaynaklanan bir yükselme mi? Yoksa su içindeki besin elementlerinin bitki tarafından değişik oranlarda emilmesinden kaynaklanan kimyasal farklılaşmanın getirdiği bambaşka iletken bir sıvının meydana gelmasinden mi? Keşke imkan olsada örnek olarak dahi değişim zamanı geldi dediğimiz besinin kimyasal analizini yaptırıp EC formülünü çıkarabilsek. Başlangıçta hazırladığımız formülden ne kadar hangi yönde sapma olduğunu görebilsek. Bilmiyorum Sn. Envor serada bu tip analizler yaptırıyor mu? Örnek bir iki analiz sonucunu görmeyi çok isterdim. Çünki bu tip kimyasal çözeltilerin tamir edilmesi mümkün olması lazım, ama suyu dökmek daha ucuz olduğu için deneyle uğraşılmıyor herhalde. Ama bilgisayar kontrollü sistemlerde dozaj pompası ile anlık takviyeler yapılması gerekli diye düşünüyorum. |
Alıntı:
|
Bende bugün yarın bir domates düzeneği hazırlayacağım. Dizayn' ın Miracle domateslerinde olduğu gibi akan su kültürü yapmayı planlıyorum. Tava yaptırmak ya da bu tavaların minyatürünü bulmak hem zor hem de masraf olacağından, akan su kültürünü, yatay çilek veya marul için hazırladığım düzeneğin büyüğü şeklinde yapacağım.
100 lük boru yerine 250 lik boru kullanacağım. Yatay duracak. bir tarafı tapa ile kapalı olacak bu tapada motor bağlı olacak motorun ucunda hortum takılacak, diğer tarafta da redüksiyonla hortum ucu geri dönen suyu boruya geri verecek. Yani yatay çileğin 100 lük yerine 250 lik boru ile yapılmış olanı. Bakalım ne sonuç alacağız ? http://www.agaclar.net/forum/attachm...6&d=1232733017 |
Sayın Sarıcan,
Siz domates fidelerini sanırım envor' dan temin ettiniz. Acaba benim için de aynı yol açıkmıdır ? Sayın Envor bana da domates fidesi yollayabilir mi ? |
Sayın Selçuk,
Domates için kolaylıklar diliyorum, Sn. Envor birkaç gündür yok, herhalde internetle ilgili problemi varmış. Sağolsun bana domates fidelerini teşvik primi olarak göndermişti. Elinde hala var mıdır bilemiyorum. Varsa besin kiti ile birlikte domates fidesi de gönderir herhalde ama siz genellikle çok sayıda yaptığınız için sayısal problem olur mu bilemiyorum. Birde gerek çilekte, gerekse yeni düşündüğünüz domates sisteminde boruyu hem saksı hem depo olarak kullanıyorsunuz ya, havalandırma ihtiyacı sadece pompanın kapalı çevrimi ile sağlanabiliyor mu? Ayrıca bir hava tesisatına ihtiyacınız olabilir. Eğer hava tesisatına ihtiyacınız olacaksa da yatay sistemde damlama sulama yapmayacaksanız akan su kültürü yapmanında pek bir anlamı kalmıyor. Boşu boşuna enerji harcamanıza gerek yok, sadece hava motoru yeter bence. 250 lik boru yapacaksanız boruyu tıka basa sıvı ile doldurmaktansa bu boruya ilave daha küçük hacimli bir depodan pompa ile basacağınız besini fidelere damlama metodu ile vermeniz daha iyi olur diye düşünüyorum. Boruyu sadece toplayıcı kanal veya tava olarak düşünmek daha iyi olur kanısındayım. Çünki besin değişiminde çıkan sıvıyı atmaya insanın gönlü el vermiyor. Evdeki bütün saksılar nasipleniyor bu sıvıdan. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:41. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025