agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Sarıcan, Topraksız Tarım Denemelerim (https://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/11844.htm)

akinselcuk 25-01-2009 13:43

Sevgili Sarıcan,

Akan su borusunda da dikey ağacın kovasında da hava motoru var. Su pompası ile beraber sürekli havalandırma da var.

Ben daha EC metreli çalışmaya geçmediğim için sistemim biraz kaba işliyor ancak gelişme gözleniyor. EC metrem artık elimde. Ben taşınabilir kolay sistemleri hedeflediğimden ayrıca bir besin tankından kaçınmaya çalışıyorum. Ancak enerji açısından haklısınız. bütün suyu sürekli çevirmek gereksiz enerji kaybına sebep oluyor.

Fakat domateste de kökler hacimli olacağından depo ayrı bile olsa akan su sistemin denemek istediğim için kök borusunda da çok su olmak zorunda olacak. Bu durumda besini ayrı tank yapmak gene sıkıntı yaratacak. Bir de amacım miracle de ki sistemi taklit etmek. Gerçi miracle de tanklar ayrı tavalar ayrı ama o büyük bir sistem, bizdeki minyatür. Bilemiyorum, gene sizin aykırı bulacağınız bir sistem olacak gibi. Bunlar prototip olduğu için enerji kaybını belki çok önemsemeyebiliriz.

Henüz Bütün sıvıyı değiştirmekle sıvının EC sini ilave ile dengelemek arasındaki teknik farkların bilincinde değilim bunu zamanla kavrayacağım. Bitki deneyleri mecburen zaman alıyor, bitkinin gelişim hızıyla orantılşı olarak. . .

Ancak şu bir gerçek ki burada duyulan okunan bir kelime bile farklı fikirlerin akla gelmesini sağlıyor.

Hepimize kolay gelsin.

akinselcuk 25-01-2009 13:54

Perlitle ilgili yaşadığınız drenaj sorununu okudum. Bendeki perlitte hiç drenaj sorunu yok. Ne kadar yüksek bir debi de olsa asla su akmamazlık edemiyor. Perliti hiç bir işlemden geçirmeden kullandım. Tozu var ama o kadar da çok değil, zaten önce biraz ıslatılırsa hiç tozu da olmuyor. Fakat ben fideleri yerlerine önce yerleştirip sonra üzerine perliti döktüm. Bütün boşlıkları kolayca doldursun diye. Fidelerin kökleri bazen çok kaba olabiliyor ve perliti oyup dikmek çok zor olabiliyor. Bu yüzden ıslatmadan döktüm perliti kolayca aksın dolsun diye.

Bendeki perlit çuvalında yazanlar şunlar.

İZOPER
Genleştirilmiş Perlit
Normal İzoper
Perlit Türevleri San. Tic. Ltd. Şti.
Tel : 0332 233 40 60 - 0332 236 64 99
Faks: 0332 233 89 65
Kullanım Yerleri :
Binalarda, ahşap yüzey döşemelerinde, sandviç duvarlarda, serbest dolgu olarak ısı ve ses izalosyonu sağlamak amacı ile kullanılır.

Çuvalını 7,5 liraya aldı geldi inşaatcı bir arkadaşım. Çuvalı 10 kilo falan anca gelir fakat belime kadar gelen kocaman bir çuval. Ben bu perlitle çok kolay çalıştım. Fakat dikkatli olunmazsa yerlerden ve sudan temizliği biraz sıkıntılı o konuda haklısınız.

akinselcuk 25-01-2009 14:00

Domates fidesi üç tane olsa bile bana yeter. Çilek gibi çok yapmayacağım.

malbman 25-01-2009 18:31

Sevgili arkadaşlar, envor'un serası Perşembe günü fırtınadan darmadağınolmuş. Hiç bir şey kalmadığını söyledi. Sanırım herşeye yeniden başlayacak. Bir de, modemi arızalı. O nedenle nete giremiyor.

nariçi 25-01-2009 18:56

Geçmiş olsun diyorum. Acaba içinde telef olan sebze varmıydı? Yazık olmuş.

akinselcuk 25-01-2009 19:02

Geçmiş olsun. İnşallah sigortalıdır. Elimizden gelecek bir şey varsa bilebilsek. En azından bende fazladan bir modem router var. Adres bilirsem yollayabilirim.

kahyanur 25-01-2009 19:04

Geçmiş olsun. Emeğine yazık oldu sayın Envor'un. Nazar değdi. Çok üzüldüm.

Sarıcan 25-01-2009 19:46

Birraz önce konuştum ve geçmiş olsun dileklerimizi ilettim ve kendisini özlediğinizi söyledim. Hobi serası tamamen telef olmuş anlattığı kadarıyla. Önemli olan sağlığa bir şey olmasın, serada yerine gelir, bitkide.

Sarıcan 25-01-2009 19:57

8 Eklenti(ler)
Sn. Selçuk,

Bende tarım perliti diye iri taneli olanından almıştım. Çuvalı 10,50 TL. Bayağıda iri taneli idi ama ben tozdan rahatsız olurum diye kovanın içine koyduğum suyun içine perliti boşaltarak bayağı ıslak bir şekilde doldurdum. Perlit ıslanınca boru içine boşalttığım perlit düzgün olarak sıkı şekilde dolmadı herhalde. Ama yinede ağacın orta yerinde sadece bir çataldan taşması ilginçti. Bende tamamen vazgeçtim perlitten. Bir çuval perlit elimde kaldı, başka yerde kullanabilirmiyim bilemiyorum. Şimdi hydroton denilen genleştirilmiş kil ile dolduracağım. 8-16 mm tane iriliğinde bilya tanesi gibiler.

Bugün yeni açılan marketlerden birine gitmiştim. Hollere büyük saksılar içinde Benjamin saksıları koymuşlar. Hepsi akıllı saksı ve içi ya pomza taşı ya da hydrotonla dolu. Eskiden dikkatimi bile çekmezdi, şimdi nerede saksı görsem inceliyorum. Topraksız tarımın faydaları. Resimlerini bile çektim ama henüz bilgisayara aktarmadım.

nariçi 25-01-2009 21:17

Nazar ettiler Envor'a ama yinede şükretmeli eğer büyük sera zarar görmediyse! Güzel araştırma laboratuvarıydı. Ürünleride mi heder oldu acaba?

Benim çilek kulesinde de alttan beşincide iki taraflı taşma, arada bir oluyor, ama bu ara azaldı. Siyah damlama borularının üst ucuna damlama nın tepesini çıkarıp taktım debi düştü.

malbman 25-01-2009 21:19

Envor'un bütün ürünleri telef oldu. Tek bir marul bile kalmamış. Yeniden başlayacak her şeye.

akinselcuk 25-01-2009 21:31

Bizde bulduğum videolarda iri taneli şeyin ne olduğunu anlamaya çalışıyorduk. Demekki kilmiş. Hydroton denen malzeme. Bakın durduk yere bir şey öğrendik.

İnternet ortamı sürekli toplantı halinde bir iş yeri gibi.

Bir tabanınız varsa internet doğru kullanılabildiğinde, üzerine gökdelen inşa edilebiliniyor.

kahyanur 26-01-2009 03:03

Sayın Sarıcan;
Verdiğiniz EC değerlerini tablo yaptım. Ve haddim olmayarak yorum yapayım dedim:p

......................14.01.2009 ....…. 16.01.2009 ......23.01.2009
Kavanoz Saksı .... 1.90 ............. 1,98 ............. 2,28

0. paralel saksı .... 1.85 ............. 1,60 .............. Damacana konuldu
1. paralel saksı .... 1.85 ............. 2,00 ............. 1,92
2. paralel saksı .... 1.85 ............. 2,06 ............. 2,03
3. paralel saksı .... 1.85 ............. 2,05 ............. 2,10
4. paralel saksı .... 1.85 ............. 2,03 ............. 2,08
5. paralel saksı .... 1.85 ............. 2,07 ............. 2,1

1)- Kavanoz saksı normal davranışını göstermiş. Besin eriyiği ilave edilmediği için EC biraz yükselmiş. EC 1.90 değerinden 2.28'e yükselmiş . 9 günde EC yükselme fark değeri =0.38. bu değer diğer paralel saksı sistemi EC yorumu için bize yol gösterebilir.
2)- Kullandığınız EC metre ne kadar hassas ölçüm yapsa da paralel saksılarda yaptığınız ölçüm değerleri arasındaki farklar çok az olduğu için 0.02 **** 0.03 değer sapmalarının bir şey ifade edemeyeceği kanısındayım. Çok küçük parametre değişikliklerinde bile bu kadar sapma olacaktır ölçümlerde. Bir saksının diğerinden daha çok güneş alması **** bir fidenin diğerinden büyük olması gibi değişkenler daha fazla sapmalara bile neden olabilirler.
14.01-23.01 değerlerini karşılaştırdığımızda.
0 no lu saksıda EC nin düştüğünü görüyoruz.
0 no....1.85 den 1.60'a düşmüş. .Fark= 0.25
1 no....1.85 den 1.92 ye yükselmiş . Fark= 7
2 no…1.85 den 2.03 e yükselmiş. Fark=18
3-4-5 no lu saksılar ise küsuratları az farklı olmasına rağmen(ki bence aynı sayılır) 1.85 den 0rtalama 2.10 değerine yükselmişler. Fark=0.25
0 no nun bu kadar düşmesi ilginç ve net bir sonuç açıklıyor..Demek ki besin bitkiye doğru hareket halinde...
1 no nun diğerlerine göre az EC yükseltmesi de çok ilginç bir sonuç doğuruyor. Demek ki 0 no lu saksıdan besinle birlikte su da alıyor ve çözeltisi sulandığından EC diğerleri kadar yükselmiyor.
2- no lu saksının EC si 1 no dan fazla, 3-4-5 no lu saksılardan daha az olmuş. Demek ki 0 no lu saksıdan besin ve su almış ama 1 nodan daha az, diğerlerinden daha fazla almış.
3-4-5 no lu saksıların EC değişim değerleri aynı. 9 gün içinde 1.85 den 2.10 değerine çıkmış. Fark:0.25 bu bize 0 no lu saksıdan ya hiç besin ve su alamadıklarını ya da çok az aldıklarını anlatıyor. Eğer kavanoz saksı hacmi ile paralel saksı hacimleri eşit ise eğer 0 no dan hiç besin ve su alamamış olsalardı EC değer farkının kavanoz saksıda ki gibi 0.38 civarlarında olması gerekirdi. Ama şayet kavanoz saksı hacmi küçük ise **** içindeki fide daha büyük ise o zaman 3-4-5 no lu paralel saksı EC farkının daha az olması normal. Bu taktirde 3-4-5 no lu saksılar durgun su kültürü prensibine uyuyor demektir..Yani 0 no lu saksıdan besin alamıyorlar. **** durgun su kültürü sayılabilecek kadar az su ve besin alıyorlar.
**** 5 li sistemde bir sonraki saksı ancak bir önceki saksının çözeltisini alabiliyor. Kullanılmış çözelti olduğu içinde EC daha fazla yükseliyor. Ve 3.saksıdan itibaren 0 nolu saksıdan çözelti alışverişi yok denecek kadar az.

Sarıcan 26-01-2009 06:29

Sn. Kahyanur,

Kavanoz saksıda EC daha yüksek olmasına rağmen yapraklar daha koyu yeşil, paralel saksılarda özellikle üst yapraklarda yaprak ayasında renk açılmaları oldu. Bu konudaki yorumunuz?

Sarıcan 26-01-2009 12:59

6 Eklenti(ler)
Sn. Nariçi,

Çok teşekkürler, çilek fideleri geldi. Hepside çok güzeldi. Hemen yerlerine yerleştirdim. Bizim çatalların 50 lik kısmının boyu çok uzun olduğu için çilek köklerinin su ile teması için bayağı derine bırakmak gerekiyor. Onun için bazı çilekler neredeyse boru içinde kayboluyor ama yeni sürgünlerle kendileri dışarı çıkar herhalde. Hydroton denilen malzemede çok güzel, avuç avuç leblebi doldurur gibi doldurdum. O esnada pompada çalışmaya devam etti. Su çeşme gibi akıyor, hiç bir tıkanma yok. Umarım beslenmede de bir problem olmazsa haftaya yeni sürgünler çıkar. Tek eksiğim güzel bir Ph metre kaldı şimdi. Resimlerini çekip akşam foruma aktarırım.

nariçi 26-01-2009 13:19

Katı dolgu metaryali kendiliğinden suyu çekiyor. Diğer taraftan biraz içine dikilmesi daha iyi kendisi içinden çıkar. Dışta olursa kökler kök boğazından çıktığı için açıkta kalınca yeni saçak kök oluşturması zorlanır. Ben de yüzeysel dikmiştim içine de girmiyor şimdi daha derin dikmediğime pişman oldum. Hayırlı olsun.

kahyanur 26-01-2009 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 351021)
Sn. Kahyanur,

Kavanoz saksıda EC daha yüksek olmasına rağmen yapraklar daha koyu yeşil, paralel saksılarda özellikle üst yapraklarda yaprak ayasında renk açılmaları oldu. Bu konudaki yorumunuz?

Yorumumu yapacağım ama biliyorsunuz ben de acemiyim bu konuda. Sadece mantık yürütüyorum. Sevgili Envor nerdesinn??
Yine de kendi yorumumu yapayım. Envor döndüğünde yanlışsa düzeltir.
Kavanoz saksı sevabıyla günahıyla kendisine hangi besin verilmişse güzel, güzel tüketmeye devam ediyor. Henüz açlık çekmeye başlamamış, aşırı besinden de mide fesadına uğramamış..
Ama paralel saksı siteminde 1 ve 2 nolu saksı 0 nodan besini fazla fazla çekmiş ve obezlikten rahatsız olmuş. 3-4-5 nolu zavallı saksılara da 1 ve 2 den arta kalan EC si yükselmiş besin çözeltisi kalmış. Onlarda açlıktan yapraklarını sarartmış.

Sarıcan 26-01-2009 15:41

Ben Ph yükselmesinden olabilir diye düşünüyordum ama o da değil. Bugün merak ettim 3 nolu saksıdan örnek sıvı alarak akvaryum malzemesi satan mağazaya gittim. Digital Ph metre ile ölçtüm 6,2 çıktı. Kalibrasyon kiti olmadığı için almadım Ph metreyi, herhalde internet üzerinden alacağım artık. Bütün değerler normal, paralel saksılardaki bu renk değişimine bir türlü çözüm bulamadım.

Dün ikinci kez paralel saksılarda ki EC değerini yükseltmek için her saksıya 2 ml/litre hesabı ile 5 ml A + 5 ml B besin kitinden ilave ettim. Yeni oluşan EC değerlerini ölçtüm. Renkler biraz daha düzeldi gibi ama kavanoz saksıdaki gibi naturel yeşil değil. 25.01.2009 daki değerler besin ilave etmeden önce ve sonraki değerler.

16.01.2009 ...................... 23.01.2009..........24.01.2009.........25.01.2009

0. paralel saksı 1,60 ........... Damacana konul.....2,28.................2,02......2,61
1. paralel saksı 2,00 ........... 1,92 ....................2,62.................2,23..... .2,55
2. paralel saksı 2,06 ........... 2,03 ....................2,37.................2,30..... .2,57
3. paralel saksı 2,05 ........... 2,10 ....................2,40.................2,32..... .2,57
4. paralel saksı 2,03 ........... 2,08 ....................2,42.................2,36..... .2,59
5. paralel saksı 2,07 ........... 2,17 ....................2,50.................2,37..... .2,60

envor 26-01-2009 16:03

Sayın SARICAN, 136 nolu mesajınızdaki domatesiniz resimleri tütün mozaik virüsünü çağrıştırıyor. Kesin olmamakla beraber, izleyip göreceğiz.

Diğer domateslerinizin büyüme noktasındaki renk açılmasının sebebi bir çok nedenden olabilir. Şu anki durumu nedir? Renk açılması katı ortam kültüründemi? Yoksa, su kültüründemi? daha belirgin.

kahyanur 26-01-2009 16:05

Damacanadaki çözelti EC si ne idi acaba?
Bu tabloya devam edin bence.. Faydalı bilgiler çıkıyor.

Sarıcan 26-01-2009 17:17

Damacanayı koyarken hepsi aynı olsun diye saksılardaki çözelti ile aynı yapmıştım ama 1,8 gibi ölçtüğümü hatırlıyorum. Ek besin ilavelerine başlayınca tekrar kaldırdım damacanayı. Konsantrasyonu düşürmesin diye.

Sarıcan 26-01-2009 18:52

Çilek Ağacının deposu tam 50 litre su alıyor ve depo ortadan bir ayıraçla ayrılmış vaziyette idi. Besin ilave yaparken pompanın olduğu bölüme katmıştım ve ilk ölçtüğüm EC değerinde deponun her iki yarısında büyük farklılık vardı. Bu yüzden su devridaim etsin ve depo dengeye gelsin diye besinin su içinde dağılmasını bekledim. Biraz önce yaptığım ölçümlerde deponun her iki yarısında da EC= 1,75 mS/cm olduğunu tesbit ettim. 50 litre suya Kudret Bey' den aldığım domates kitinden (6' şar şişe) 300 ml A + 300 ml B kitinden ilave ettim. Gelişmelere göre çilek için ayrı kit alacağım.

Sarıcan 27-01-2009 22:38

Yapraklarda son durum

9 Eklenti(ler)
Paralel saksılar

Sarıcan 27-01-2009 22:47

Yapraklarda son durum- devam

6 Eklenti(ler)
Kavanoz ve torftakiler rahat. Renkleri naturel. Paralel saksılarda ne oluyor hala anlamış değilim. pH değeride normaldi. EC değeri hala yetersiz gibi geliyor bana. Maximum kaça kadar çıkılabilir bilmiyorum ki? pH değeri normalken biraz daha EC ilave etsem mi acaba? Tepede ikinci salkım tomurcuklar belirginleşti, sanki tekrar çiçeğe dönecekler, zarar veririm diye korkuyorum fidelere.

kahyanur 27-01-2009 23:09

Paralel saksı sistemindeki domateslerin durumu hiç iyi görünmedi bana. Siz şunları ayrı kavanozlara alıp durgun su sistemi yapsanız çok geç olmadan. Bu 5 li sistemde bitkiler homojen olarak besin paylaşımı yapamıyor.:(

malbman 28-01-2009 08:18

Sayın sarıcan, yapraklar bu hale geliyor sanki. Eğer öyleyse kötü. Zira bu envor'un dediği mozaik virüsü ve felaket tellallığı yapmış olmayayım ama diğerlerini de imha etmeniz gerekebilir.

Gamlı baykuş gibi konuştum:eek:

Sarıcan 28-01-2009 09:18

Dün gece 01:00 - 03:00 arası operasyon düzenledim. Şafak operasyonu ile paralel saksıların suyunu değiştirdim. Bu sabah evden erken çıkacağım ve geç döneceğim. Operasyonu yarına ertelememek için geçte olsa suları değiştireyim dedim.

Çünki gönderdiğim fotoğrafları inceleyen Envor demir eksikliği teşhisi koydu ve hastayı kaybetmek üzereyiz dedi. Bende hemen ameliyata aldım. Serum olarakta demiri bol bir çözelti hazırladım.

EC 2,9 oldu ama yine pH ölçemedim tabii ki. Umarım pH fazla yüksek olmamıştır. Yoksa hasta komada, kaybederiz maazallah. Tesellim saksıda torfta olanlar ve tekli kavanozdaki sağlıklı duruyor. Birde budadığım koltukları suya koydum köklenmelerini bekliyorum.

Sonunda Kahyanur' un dediği gibi tohumdan yetiştirmeyi öğreneceğiz herhalde. Ayrıca mavi boncuk bağlamayıda tabii ki:D:p

envor 28-01-2009 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 351973)
EC 2,9 oldu ama yine pH ölçemedim ******. Umarım pH fazla yüksek olmamıştır.

Sayın SARICAN merak etmeyin, pH yüksek olmadı. EC yükseldikçe, pH otamatik olarak düşüyor. Nitrik asit B şişesinde olduğundan, sizin A şişesinden 2 ölcek koymanız, pH'yı aşırı düşürmeyecektir.

Alıntı:

. Ayrıca mavi boncuk bağlamayıda ******:D:p
Bu söze katılıyorum.:p

kahyanur 28-01-2009 18:11

Sayın Sarıcan;
Tohumdan yetiştirince besin dengesizliği olmayacak mı?:p
Ben 3 ay önce tohum ektim. Düşüne , düşüne filazof oldum:D
Işık, ısı yetersiz mi? Yeterli mi? Doğal gübre mi, besin çözeltisi mi versem acaba? Az suladım, yok fazla suladım. Cam kenarına içeri mi alsam? Yok kalorüfer dokunur balkonda mı bıraksam?. Kabı küçük mü geldi? Şaşırtsam mı? Şaşırtmasam mı? Kökleri incinir mi? İncinmez mi? Ayy gövdeleri ince oldu, adam olur mu bunlar ? olmaz mı??
Deneyin çookkk eğlenceli oluyor tohumdan yetiştirmek:D

Sarıcan 28-01-2009 20:12

Gündüz evde yoktum, akşam gelir gelmez baktım domateslere ama gözle görülür bir düzelme yok. Kaç günde kendini gösterir bilemiyorum? Gerçi ölecek gibide durmuyorlar. Su değiştirirken kökleri inceledim, hepside çok sağlıklı idi. Yine kavanozla kıyaslayacağım, paralel saksıdaki kökler hem daha fazla uzamışlar hemde daha beyaz idiler. Kavanoz saksıda ise kök gelişimi daha yavaş ve kök rengi daha koyu gibi. Paralel saksılarda hem kök, hemde fide boyları daha hızlı gelişiyor gibi. Eğer besin yetersizliği ise şimdi EC de gayet iyi, düzelmesi lazım diye düşünüyorum.

Bu arada domateslere daldık çilekleri unuttuk. Çileklerde hiç bir gelişme yok, öylece duruyorlar. Solgunluk falanda yok ama Sn. Akın Selçuk sisteme koyduğunun ertesi gündü yeni sürgünlerden bahsetti, üç gün sonra çiçekler açtı. Fideler aldığında çiçeğe durmuştu demek ki. Şimdilik bekliyorum. Sistem sorunsuz çalışıyor. Henüz EC ölçümü yapmadım.

Hydroton malzeme çok güzel, paralel saksıları hydrotonla doldursam olur mu diye düşünmüyor değilim. Boruların ağzındaki straforları kaldırıp katı ortam kültürü gibi yapsam, köklerin hava almasını nasıl sağlarım? Hydroton malzeme içine hava hortumunu salarak havalandırma yapabilirmiyim bi deneyeceğim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025