![]() |
Şahsen güneşli havalarda direk güneş ışını alan yere koyuyorum.Yani sabah o9:oo gibi koyduğumda öğlen 16:oo gibi içeri alıyorum yani kapalı bir balkona ancak akşamda orada ışık aldığı için sadece balkonun camını açıyorum.Uzun zamandır bu şekilde yapıyorum ve gayet iyi durumdalar.
|
Haziran ayı saksı değişimi için pek de uygun gelmedi bana.Sirke sineği için saksı değiştirmene de gerek yoktu.Forumda konu ile ilgili tavsiyelere uymanı salık veririm.;)
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Vft'm avlandıktan yaklaşık bir hafta sonra kapanını açtı ve..
|
Benimde bitkim kötü bir dönem geçirdikten sonra hızla büyümeye başladı hatta burada bir sorun mu var diye sizlere danışmıştım.Ancak şuan aşırı iyi durumda ve yavru verdi ama kapanların bazıları birbirlerinin içlerine girdi.Saksı değişimini de şubat ayında gerçekleştirdim, şuan değişim zamanı olmadığı için herhangi bir müdahalede bulunmayayım mı? Bir sorun olur mu?
|
Bir vft min çiçek sapını kesmedim ve yakında tohum verecek. Toplamayı becerebilirsem, isteyen arkadaşlara verebilirim.
|
Keşke kesseydiniz, zayıf düşürmesin bitkinizi..
|
1 Eklenti(ler)
Sanki bir gariplik var değil mi?:(
|
Evet... geçmiş resimlerinize de baktım gerileme var gibi.
Su yetersiz olabilir veya torf tam su çekemiyecek kadar seyrek kalmış olabilir. Bir müddet sabahın erken saatlerinden üsten sulama yapın altındaki su seviyesini 2-3 cm e yükseltin. susuz kalmasın altı bu çok önemli... |
Sağolun hocam. Fotoğraf beni yalanlıyor ama inanın hiç susuz kalmıyor altında mutlaka su oluyor. Torfunu da elle kontrol ediyorum ıslak, çamur gibi.
|
Garip değilmi?
Bu senenin vft tohumlarının bir kısmını sphagnum a ektim.Üç haftadır bir değişiklik yok,ondan bir hafta sonra çıkan vft tohumlarını torf perlit karışımına ektim.İkinci haftada çimlenme başladı.Tam tersi olur diye umuyordum.
Açıklama getirmem gerek;Üç haftalık olan tohumlarımı aşure kabına sphagnum üzerine yerleştirmiştim ve üzerinde streç film değilde plastik kabın kendi kapağı vardı.İki haftada filizlenen tohumlar ise sytraphor bardak içinde torfa yerleştirildi ve üzeri streç film ile örtülü idi.:mad: |
Tohumları direk güneş alan bi yeremi bıraktınız? yoksa sadece aydınlık bi yeremi?
|
Alıntı:
|
Bence güneşin etkisiyle çabuk çimlenmişler.İkisi arasındaki fark bu olmalı.
|
Şu an tohumlar elime geçti ama nasıl çimlendireyim hiç bilmiyorum.. Acaba Sellukaları çimlendirdiği kumlu toprakta mı denemeliyim?
|
Hangi tohumlardan bahsediyorsunuz Emre bey vft tohumlarındanmı?
|
Evet venüs sinek kapanı diye siparişin vermiştim.. Gelmişler ufacık minnacıklar..
|
Emre bey bu bitkinin tohumlarını her toprağa ekemezsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2503 bu kısma bi gözatın. |
Hatta bence tüm foruma bir göz atın
|
selamlar, venüs fly trap ben de yetiştirmiştim uzun bir süre tamamen meraktan...Ama tatile gittiim bir dönemde susuz kalıp öldü ne yazık ki..
Hala bilimadamlarının sinir sistemi ve kası olmayan bu bitkiknin nası kapandığına dair bir bilgi beyan edemedikleri için mucizevi bir bitki bence... Bildiklereimi kısaca özzetleyeyim. Fly Trap (Sinek Kapanı) anlamına geliyor. Adı üzerinde bitki sinek böcek gibi haşare ile besleniyor. Tropik ortamda çok büyüklerine rastlamak mümkün, bir kurbağayı yiyen bir tanesini Nat.Geo Wild'da izlemiştim. Diğer etobur bitkiler gibi mineral açısından zengin olmayan topraklarda yaşıyorlar bu nedenle topraktan alamadıkları gıdayı böceklerden alıyorlar.Açık olan yapraklarının arasında birkaç adet ince kılcal doku var ve bunlar sayesinde yaprakların arasına gelen haşarenin titreşimlerrini algılayarak kapanıyorlar.Açık olan kapanın içine herhangi birşey değdirdiğinizde de (gıdıklar gibi) kapan (yapraklar) hemen kapanır. eğer kapanın içindeki bir haşare değilse 12 saat gibi bir süre zarfında kapan tekrar açılır. kapanın içine haşare dışında birşeyler koyarak kapanmasını görmek eğlenceli olabilir ama hiç tavsiye etmem çünkü her kapanın tam hatırlamıyorum ayısını ama birkaç defa kapanma şansı var daha sonra kararak ölüyorlar. Yani kapanları zevkiniz için kandırmayın bence...Bir de eğer kapanın kapasitesinden büyük bir sinek kapana girerse bir kapanın tamamen kapanması için elinizle hafifçe bastırarak yardım etmelisiniz dikkatle incelerseniz kapan kapandıktan sonra sanki parmaklarını içiçe geçirmiş gibisıkıca kapanır. bu sindirim sıvıları algıladığında içeri hava almamasını sağlıyor. Bu yüzden eğer kapanın kapasitesinden büyük bir böcek içindeyse ve kapan sımsıkı kapanamadıysa parmaklarınızla hafifçe bastırarak tam kapanmasına yardımcı olun aksi takdirde sindirim işlemi başladğında içeri hava girdiği için bakteri oluşuyor ve bu da o kapanın karararak ölmesine neden oluyor. Kapan içinde haşare ile kapandığında kapan sıkıca kapandıktan sonra aynı midemizdeki sindirim sıvılarına benzer sıvılar salgılıyor ve haşarenin özünü ayrıştırıp sindiriyor ancak bu sindirim süreci haşarenin büyüklüğü ile orantılı olarak 5 ila 12 gün arasında sürebiliyor. Açıldığında haşarenin iskelet kısmını hala kapanda görebilirsiniz. normalde bu kalan iskelette rüzgar veya yağmur ile gidiyor. Sizde içinde bırkamazsanız iyi olur çünkü başka bir sinek geldiğinde ikisi birlikte çok büyük alan kaplayacaklarından dolayı kapan tam kapanmayacak ve bu onun için zararlı olacaktır. Bitkkiyi beslemek için kapanın içine canlı olarak tutamayacağınız için ölü haşare koyacaksınız burada da dikkat etmeniz gereken haşareyi içine bıraktıktan sonra parmaklarınızla kapanın kapanması için hafifçe bastırıp yuvarlamanız olacak hareket etmediii için sımsıkı kapanmayacağı için yardıma ihtiyacı olacaktır, böylece sanki canlıymış sanıp sıkıca kapanmasını sağlamış olursunuz. Köklerinin her zaman nemli tutlması gerekmektedir. Çok ışık, asitli ve besin açısından fakir torak severler.Çok nemli ortam istedikleri için bitkiyi akvaryum gibi bir kabın içine koymanız ve üzerini de haşarelerin ve havanın girebileceği küçük bir delik bırakarak akvaryumun içini de belli bir seviyede su ile dolu tutmanız gerekmektedir ancak çok sıcakta da bırakmayın!!.(zaten bir kapın içinde satıyorlar) Su demişken; fly trap sadece yağmur suyu **** damıtık su ile beslenir. Çeşmeden sulama yaptığınızda ölecektir. Eğer dış mekana koyacaksanız zaten yeterli sayıda haşare ile beslenme şansı olacaktır.Yağmur yağdığında edişelenmeyin su altında aylarca yaşabiliyorlar. Ama ev ortamında ayda birkaç tane haşare bulup vermeniz gerekecek aksi taktirde besin alamayıp ölüyorlar.nasıl ola etobur diye yemekten artan et parçasını kapana koymayın bunu indiremeyecek ve yine ölecektir. Bitki büyüyünce kapanlardan daha uzun çiçek açabiliyormuş (ben görmedim ama) böylece sinekler çiçeğe gelirken kapanlarada yakalanıyorlar. Bu çiçekler çok küçük tohumlar üretiyormuş bu tohumları ya hemen alıp ekmeli **** buzdolabında muhafaza etmek gerekiyormuş... Bir Fly trap'in sadece 7 tane kapanı olabiliyor daha fazla değil eğer sizin bitkinizde 7 den fazla varsa bir kök daha oluşmuş demektir, bu kökü ayırıp başka bir kaba ekebilirsiniz. Fly Trap'inizi belemeyi ihmal etmeyin;))size rastgele :D |
Bir kökte 7 tane yaprak olduğunu ilk defa duydum..
Ayrıca avlanmayıp sadece suyla yaşayan vft olabilir gibime geliyor, ama avlanması olumlu katkıda bulunabilir.. Teşekkürler.. |
2 Eklenti(ler)
Bu iki bitkimde de bir gerileme var ancak sorunun nereden kaynaklandığını bulamadım.İlk resim 16 mayısta çekildi ikincisi ise 12 haziran şimdi ise durumları biraz daha kötü.Bunun nedeni ne olabilir? Su ve güneş eksik olmuyor,ancak yine böyle oldu.Ayrıca yeni çıkan kapanlar henüz açmadan kararmaya başlıyor.Çıkmayı başaranlar ise fazla gelişemiyor.
|
arkadaşlar ben VTF hayrarınyım fakat adanada bulamadım bana ücret karşılığı tohum yollarmısın gerekli olan herşeyi ile birlikte çok istiyorum lütfen yardımcı olun
|
Arkadaşlar bende VFT istiyorum ama ne yazık ki burada bulamadım. Bana tohum **** çiçeği gönderebilecek biri olursa çok memnun olurum. Ücreti ne ise karşılarım.
|
2 Eklenti(ler)
Vft avlandıktan 10 gün sonra yaprağını açtı; sinek yakalandığında nasılsa aynen öyle dıştan.. içi ise sindirilmiş..
|
bu bitkiden yetiştiren hediye edbilecek olan varmı veya nerede bulabilirim istanbuldayım fiyatları nekadardır
birde toprağı özelmi oluyor su veriliyormu ve normal sumu veriliyor saf su veriliyorsa klima suyudda saırım saf su olurmu |
Arkadaşlar benim sorum galiba görülmedi.Lütfen cevap verin çünkü bitkim gün geçtikçe kötüye gidiyor.Durumu hiç iyi değil.Ayrıca büyük olan bitkimde bu aralar kapan sayısı azaldı ve yeni çıkan kapanlar az ve şekilleri düzgün değil.Lütfen yardımcı olun sebebi ne olabilir?
|
Bu VFT'leriniz düzgün bir dormancy geçirmemiş olabilirler mi?
Bence sorunları orda. Ya dormancy'ye girip güç toparlıyamışlar gibi **** çiçeklenip güç kaybetmişler gibi bir halleri var. Ancak çok genç oldukları görünüyor. Bu halde çiçeklenmiye yeltenemiyeceklerinden, büyük bir ihtimalle dormany yoksunluğu çekiyorlar. Çok güç kaybetmişler. Yapabileceğiniz fazla bir şey yok. Ya bu yazı atlatıp ciddi bir dormancy geçirip dinlenecekler ya da bitkilerinizi kaybedeceksiniz. Ümidim birinci ihtimalden yana. Saygılarımla |
Cevabınız için teşekkür ediyorum ancak dormancy'i iyi geçirdiklerini düşünüyordum yani çok dikkat etmiştim ancak ben bitkimi aralıkta almıştım.Bildiğim kadarıyla Dormancy kasımdan itibaren başlıyor.Acaba o bir aylık süreçte dormancy ortamı olmadığı için tam olarak geçirememiş olabilirler mi?
|
Kullandığınız suyu EC ölçerle de bir ölçün derim ve yine torf gerçekten etobur bitki torfumuydu?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025