agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   Sinek Kapan, Venus Fly Trap (VFT) (Dionaea muscipula) (https://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/938.htm)

ozden35 19-04-2013 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdogan (Mesaj 1140048)
fotoğraf görebilir miyiz ? :)

görebilirsiniz tabi ki

. şimdi çiçeğini kırdım. kırdıktan sonra biraz sarardı nedense.

bu çiçekli halleri ;

http://l1304.hizliresim.com/18/m/m7c5m.jpg

http://k1304.hizliresim.com/18/m/m7c6k.jpg

buda çiçeğini kırdıktan sonraki şimdiki durumu;

http://k1304.hizliresim.com/18/m/m7c6x.jpg

Erdogan 19-04-2013 12:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozden35 (Mesaj 1141401)
görebilirsiniz tabi ki

. şimdi çiçeğini kırdım. kırdıktan sonra biraz sarardı nedense.

bu çiçekli halleri ;

http://l1304.hizliresim.com/18/m/m7c5m.jpg

http://k1304.hizliresim.com/18/m/m7c6k.jpg

buda çiçeğini kırdıktan sonraki şimdiki durumu;

http://k1304.hizliresim.com/18/m/m7c6x.jpg

gayet iyi durumda. bendekilerden biri çiçek oluşturmaya başlamıştı çiçeğini kopardıktan sonra yaprakları kötüleşti uçları kurudu nedense. yeni yaprak ta çıkarmaz oldu. diğerinde hareketlenme var. zor bitki gerçekten.

ozden35 19-04-2013 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdogan (Mesaj 1141404)
gayet iyi durumda. bendekilerden biri çiçek oluşturmaya başlamıştı çiçeğini kopardıktan sonra yaprakları kötüleşti uçları kurudu nedense. yeni yaprak ta çıkarmaz oldu. diğerinde hareketlenme var. zor bitki gerçekten.

sanırım ani değişimlere pek çabuk ayak uyduramayan bir bitki. dibinden hergün yeni bir yaprak geldiği dönemde çiçek açmaya başlayınca hele birde dipten 2 çicek birden gelince kapanlar oluşmadan yeni gelen yapraklar karardı. çiçeği inatla koparmadım ve sürekli diptende yaprak verdi. ama koparınca yaprak oayı durdu. şimdilik beklemede gibi görünüyor. bakalım zamanla ne olacak

bir de benim çiçeğim güneş gördükçe kapanları kızarıyor. red dragon gibi oldu, sizinkiler çok yeşil, neden acaba? kuruyacağı için mi kızarıyor acaba ? ve kapanlar yastık gibi kabarık hacimli duruyor.

Erdogan 19-04-2013 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozden35 (Mesaj 1141406)
sanırım ani değişimlere pek çabuk ayak uyduramayan bir bitki. dibinden hergün yeni bir yaprak geldiği dönemde çiçek açmaya başlayınca hele birde dipten 2 çicek birden gelince kapanlar oluşmadan yeni gelen yapraklar karardı. çiçeği inatla koparmadım ve sürekli diptende yaprak verdi. ama koparınca yaprak oayı durdu. şimdilik beklemede gibi görünüyor. bakalım zamanla ne olacak

bir de benim çiçeğim güneş gördükçe kapanları kızarıyor. red dragon gibi oldu, sizinkiler çok yeşil, neden acaba? kuruyacağı için mi kızarıyor acaba ? ve kapanlar yastık gibi kabarık hacimli duruyor.

aslında genç VFT lerde çiçeklenme riskli diye biliyorum. çünkü tüm enerjisini çiçeğe verdiğinden bitkinin ölümüne bile sebep olabilir.

kapanlar güneş gördükçe kızarır ve küçük damlacıklar oluşur üzerinde :) bu damlacık bitki özleri sinekleri cezbedermiş. bendekiler de öyleydi ta ki dormancy yıpratana kadar. güneş etkisini artırınca iyileşmesini bekliyorum durumlarının. bir tane red dragonum vardı tamamen kızıl olan , malesef saksı değişiminde kaybettim. çürüdü. şimdi 2 tane yeşil tür kaldı sizinkiler gibi.

kapanların kabarık olması ve dalların enli geniş olması sanırım dormancy den kalma. yeni kapanlar daha güzel olur zannedersem.

ozden35 22-04-2013 20:20

eski kapanlarda güneşi gördükçe kızarıyor.

benim vft m kapan vermeye başladı şükür ki ölmedi. yıkılmadı ayakta kendileri :)

Erdogan 23-04-2013 12:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozden35 (Mesaj 1143090)
eski kapanlarda güneşi gördükçe kızarıyor.

benim vft m kapan vermeye başladı şükür ki ölmedi. yıkılmadı ayakta kendileri :)

çok sevindim sayın özden35 :) bu arada benimkiler de sanırım yeni minik kapan çıkarmaya çalışıyorlar. daha önce uykudalarmış galiba. havalar ısındıkça daha da güzel olacak.

schweps 24-04-2013 15:23

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Baharla birlikte vft coştu.
Kapanlar 3cm'e ulaştı.
Şubat 2012'deki halini de ekliyorum.

saydemir 25-04-2013 14:41

Çok güzel bence en zor kısmı geçmiş küçük vftleri bu boya getirebilmek zordur. Torf sinekleri soğanı yemeden ve soğanı çürütmeden bu boya ulaştırdıysanız bu iş tamamdır.

schweps 26-04-2013 06:45

Sn saydemir,
Beğenmenize sevindim.

Erdogan 26-04-2013 14:27

vft min birini daha kaybettim:/ güneş görsün diye tüm gün güneş altında tuttum. dışarda işlerim vardı geldiğimde yapraklar, altındaki su ve toprak kurumuştu. çıkardım baktım bitkinin soğan şeklindeki yeri de buruşmuş falan. pek ümit yok sanırım. şimdi elimde tek bir tane kaldı. inşallah ona bişey olmaz. ne zor bitkiymiş arkadaş..

fyildirok 26-04-2013 17:54

selamlar bitkimi alalı 1 hafta oldu yeni torf ve ortam,dışarda balkonda dursa sıkıntı olurmu **** üstünü posetle kapatıp terlememı yapsam?
tesekkrler

fyildirok 26-04-2013 17:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi schweps (Mesaj 1143948)
Merhabalar,
Baharla birlikte vft coştu.
Kapanlar 3cm'e ulaştı.
Şubat 2012'deki halini de ekliyorum.

selamlar bitkinin yaşı kaç şuan :confused:

Erdogan 27-04-2013 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fyildirok (Mesaj 1145016)
selamlar bitkimi alalı 1 hafta oldu yeni torf ve ortam,dışarda balkonda dursa sıkıntı olurmu **** üstünü posetle kapatıp terlememı yapsam?
tesekkrler

foruma hosgeldiniz fyildirok. sizin bitkiniz kac yaşında ? daha kucuklerse gunes zarar verebilir diye dusunuyorum. tam bilgim yok o konuda. suyunu altindan eksik etmediginiz surece tam gunes alan bir yerde durmasinda fayda var. ama suyunu surekli takip edin saksı kucukse 2 cm buyukse 3-4 cm su olmalı surekli altında. yoksa kuruma bitkiyi öldürebilir. tecrübeyle sabittir.

fyildirok 27-04-2013 18:29

teşekkürler cevap için hoşbulduk elimden geldıgınce okumaya calısıyorum forumu takıplıyorum ancak zaman darlıgı var tabı
bıtkımı satıcıdan 5-6 yasında olarak aldım ancak bana denen 2-3 yasından fazla olamayacagı
sımdı yavasca kuruyan yaprakları var ama 3 tane taze dal gelıyor suyunu dewamlı altında 2-3 cm olarak tutuyorum saksı 15 cm cıvarı sanırım

Erdogan 28-04-2013 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fyildirok (Mesaj 1145582)
teşekkürler cevap için hoşbulduk elimden geldıgınce okumaya calısıyorum forumu takıplıyorum ancak zaman darlıgı var tabı
bıtkımı satıcıdan 5-6 yasında olarak aldım ancak bana denen 2-3 yasından fazla olamayacagı
sımdı yavasca kuruyan yaprakları var ama 3 tane taze dal gelıyor suyunu dewamlı altında 2-3 cm olarak tutuyorum saksı 15 cm cıvarı sanırım

saksı 15 cm civarı ise 3 cm in altına inmesin bence su. hatta 4 cm de olabilir. bitkinin kök kısmının surekli ıslak kalması gerekiyor. bu yüzden yaz aylarında bitki gelişime devam ederken suyun azalmasına - kurumasına kesinlikle izin vermeyin. biraz azalınca üzerine ekleme yapın. VFT hassas bitki. suyunu, ışığını , toprağını iyi ayarlamak gerek. ne az ne çok fazla su. saksıya göre değişir bu durum.

schweps 02-05-2013 15:59

2011 Sonbaharında tohumları torfa ekmiştim yanılmıyorsam.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fyildirok (Mesaj 1145018)
selamlar bitkinin yaşı kaç şuan :confused:

skosse3 03-05-2013 13:50

Merhabalar size deneyimlerimi aktarmak istiyorum vft lerimin bana gelisinden itibaren 1 yili bu haziranda doluyo bu bir yilda bisuru yanlis yaparak bicok seyi tecrube ettim ama cok ilgiden midir bilinmez daha hic birini kaybetmedim sukurler olsun. İlk once sunu soylemek isterim sulama konusunda altinda surekli su bulunmasi gerektigi dogrudur ancak ben 3 cm 5 cm hesabi yapmadim hicbir zaman benim su ana kadar dogru bildigim parmaginizi torfa bastirdiginizda torftan su cikmiyosa su seviyesini artirin ama torf cok fazla su kusuyorsa altindan suyu alin normal seviyeye gelince tekrar altina az miktar su koyun. Sonrasinda diger bir konu gunes. sakin ha kendinizi cok gunes alacak diye sartlamayin gecen sene bu yuzden fazlaca kapan kaybettim hele ogle gunesinden kesinlikle sakinin sonrasinda disari cikarip uzerine poset baglama fikri mantikli gibi dursa da aslinda cok tehlikeli gecen sene kucuk capta bir sera yapmistim sozde nemi saglamak icin sonucu soyluyorum asiri nem ve gunesin etkisiyle 50-60 derecelere ulasan bir seram oldu ve ****** sararan sonrasinda kararan yapraklar. Size sunu soyleyebilirim ankaranin havasi nemli olmamamasina ragmen saksi altina koydugum su yeterince nem sagliyor zaten vft de fazla nemi sevmez asirisi zararlidir. Bu arada dormacy i daha yeni atlatan bitkilerin yapraklari kisa ve genis olur onlar iyi guneslendirilip guzel bakildigi takdirde incelip uzunlasacak ve kapanlar yavasca pembelesip kipkirmizi bi hal alacaklar ki dormancy deyken iyi isiklandirilmis vft lerin kapanlari zaten pembeligini hic kaybetmez hatta kirmiziya cok yakin bi renk alabilir onlarin gelismesi daha kolay bir hal alir.

ozzo 02-06-2013 14:11

skosse3'ye katılıyorum. Altında su varmış yokmuş dikkat etmiyorum. Aşırı güneşte kalan toprağın üst kısmı zaten ister istemez kuruyor(Aşağıda resmi var). Önemli olan onun hemen altının ıslak olması. Sadece kökün ıslak kalmasını sağlarım. Kabın altında 2-3 cm su bırakmak zaten zor bulduğum suyun çabuk buharlaşmasına sebep oluyor. Kabın altına koyduğum su bitince 2-3 gün sonra su koyuyorum. Bir de kabın alt tarafını poşetle sardım ki su boş yere buharlaşmasın. Böylece su saksının içinden toprağı nemlendirerek buharlaşıyor. Su kaybını azaltıyorum böylece.
Poşetle sera olayında benimde acı tecrübelerim vardır. 50 tane yeni çimlenmiş vft yi haşlamışlığım vardır.

ozzo 02-06-2013 14:17

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi schweps (Mesaj 1148188)
2011 Sonbaharında tohumları torfa ekmiştim yanılmıyorsam.

Çok iyi bakmışsınız demek ki tebrik ederim. Sizinle aynı zamanlarda ektiğim vft 1 cm lik kapanlara sahip henüz.:o

SaNSaR40 12-06-2013 14:23

merhabe arkadaslar, 1 ay önce vft aldim ve suan bir hastalik oldu sabah aksam durmadan bakiyorum yeni baslayanlardanim gelisimi cok hizli oldu 2 tane yeni kapan cikti 3 tanede yolda ve suan cicek acmak üzere.. sorun su ki topraginda kurt buldum iki tane ince ve kücük kok yiyen kurt olmadigindan eminim ne yapmam gerekiyor

http://s7.directupload.net/images/130611/at984fox.jpg

skosse3 21-06-2013 09:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SaNSaR40 (Mesaj 1168887)
merhabe arkadaslar, 1 ay önce vft aldim ve suan bir hastalik oldu sabah aksam durmadan bakiyorum yeni baslayanlardanim gelisimi cok hizli oldu 2 tane yeni kapan cikti 3 tanede yolda ve suan cicek acmak üzere.. sorun su ki topraginda kurt buldum iki tane ince ve kücük kok yiyen kurt olmadigindan eminim ne yapmam gerekiyor

http://s7.directupload.net/images/130611/at984fox.jpg

tavsiyem torfu tamamen yenilemeniz yönünde olur eger torfta kurt varsa bence riske atmaya degmez zaten tek saksı için torf fazla gerekmez. ama aslında fotografta gayet sağlıklı duruyor hani problemi anlayamadım ben tam.

SaNSaR40 27-06-2013 20:26

Tskler cvbin icin evet biraz korkuttu kurt cikinca lavra oldugu anlasildi cok saglikli dedigin gibi hatta ciicek acti dolleme yaptim ve beklemeye biraktim.. tekrardan sagolsin

ozzo 16-07-2013 17:56

vft kökünde beyaz çürüme

1 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,
1-2 hafta önceye kadar vft'm sağlıklıydı. Kapanların içi hafif kırmızıydı. Daha sonra
kırmızı olmamaya başladı. En sonunda da çok hızlı yaprak kaybetmeye başladı. Açık kapanlarda kapandı ve çürüdü. 7-8 yapraktan 2 tane kaldı. Biraz kökünü kazıdığımda beyaz oluşumlar gördüm:(. Hemen toprağını değiştirdim. Beyaz oluşumlar rizomun etrafındaki eski yapraklardaydı, onları temizledim. Yeni toprağında fazla su vermeden perde arkasına aldım. Fazla su vermememin sebebi soğancığın hava almasını sağlamak, küflenmeyi önlemek. Toprağı değiştirirken küçük bir yaprak daha veriyordu, fakat çok yavaş büyüyor. Aynı şekilde kapanlar ufaldı. 1 tane ufak kapan yarı açık durumda. Diğeri ise bir türlü açılmadı. Yine de sağlam kapanlar canlı yeşil renkte, tek umudum da bu:p Öğrenmek istediğim küfe karşı önlemlerim yeterli midir?

Not: Tüm bunlar bitkinin çevre şartlarını değiştirmeden oldu.(Su aynı, güneş miktarı aynı). Vft 2 yaşında tohumdan yetiştirdim.

M..T 18-07-2013 03:57

arkadaşlar elinde tohum olan var mı? Ben de yetiştirmek istiyorum.

skosse3 20-07-2013 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozzo (Mesaj 1180454)
Herkese selamlar,
1-2 hafta önceye kadar vft'm sağlıklıydı. Kapanların içi hafif kırmızıydı. Daha sonra
kırmızı olmamaya başladı. En sonunda da çok hızlı yaprak kaybetmeye başladı. Açık kapanlarda kapandı ve çürüdü. 7-8 yapraktan 2 tane kaldı. Biraz kökünü kazıdığımda beyaz oluşumlar gördüm:(. Hemen toprağını değiştirdim. Beyaz oluşumlar rizomun etrafındaki eski yapraklardaydı, onları temizledim. Yeni toprağında fazla su vermeden perde arkasına aldım. Fazla su vermememin sebebi soğancığın hava almasını sağlamak, küflenmeyi önlemek. Toprağı değiştirirken küçük bir yaprak daha veriyordu, fakat çok yavaş büyüyor. Aynı şekilde kapanlar ufaldı. 1 tane ufak kapan yarı açık durumda. Diğeri ise bir türlü açılmadı. Yine de sağlam kapanlar canlı yeşil renkte, tek umudum da bu:p Öğrenmek istediğim küfe karşı önlemlerim yeterli midir?

Not: Tüm bunlar bitkinin çevre şartlarını değiştirmeden oldu.(Su aynı, güneş miktarı aynı). Vft 2 yaşında tohumdan yetiştirdim.

benim yetişkin vft lerime de oldu bu ara birşeyler yapraklarının çoğu bir anda karardı falan korkmuyo değilim

ozzo 21-07-2013 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skosse3 (Mesaj 1182110)
benim yetişkin vft lerime de oldu bu ara birşeyler yapraklarının çoğu bir anda karardı falan korkmuyo değilim

Ben de toprak değişimi iyi geldi gibi. Şimdilik 2 orta boyda(daha önceki kapanlara göre) kapan var, 3 tane de yeni kapan vermiş ama çok yavaş büyüyorlar(Direk güneşe çıkarmadığımdan dolayı galiba).
İyi ki toprak değiştirmişim, toprak zamanla çöküyor arasında hava kalmıyor. Köklerin sağlığı açısından önemli.
Umarım vft'nize birşey olmadan atlatırlar. O kadar emek ve sabır boşa gitmez.

Erdogan 02-10-2013 02:16

selamlar,

bayadır gelemiyordum foruma. bitkilerin çoğunu yaşatamadım. VFT lerim çoktan öldüler. Saf su olayı çok kötü. sürekli temin etmek gerekiyor falan. çok zahmetli bitki.. suyunu toprağını güneşi ayarlamak ta mesele..Drosera da öldü. şimdilik nepentes var ama o da malum ibrik çıkarmıyor Türkiye şartlarında. biraz hevesim kaçtı açıkçası. apartman ortamında bakımı çok zor oluyor bitkilerin. etrafta çok bina olduğundan güneş çok sınırlı giriyor eve.. ilerde inşallah tekrar bakmak isterim.

ozzo 02-10-2013 07:24

Benimde 2 yıllık(yukarıda resimleri olan) vft'm öldü. Su, nemli bir yerde çalışan klimanız yoksa büyük problem. Bende de nepenthes var, nemli ortam sağlamak için küçük elektrikli bir sera aldım onu kullanıyorum. Güneş problemini çözmek içinde ebay'den(uzakdoğudan bir yerden, 10tl) bitki ledi aldım geceleri oun yakıp bitkileri altına koyuyorum, oldukça etkili tavsiye ederim.

Erdogan 02-10-2013 19:00

Sayin Ozzo,

Ekstra masraflari var. nepenthesi camekandan seyredeceksem onun zevki eksik kalir. Vft icin benzin marketten her ay 5-6 litre ( 10 tane yarim litrelik su ) almak zorunda kalirdim. En iyisi endemik bitkiler :) memleketin suyuna topragina iklimine uygun bitkiler boyle uzmediler beni. Balkonda kucuk bi zeytinim var mesela bazen su vermeyi unutuyorum bakiyorum hala keyfi yerinde. Bunun yaninda kekik biberiye var gayet bakimlari kolay.

schweps 01-11-2013 15:25

Merhaba,
Hızlı büyümesine sebep belki de yapraklar henüz saksı dışına taşmıyorken, yani geçtiğimiz bahar sonuna dek, üzeri devamlı surette şeffaf bir kap ile örtülüydü. Bu sayede suyun buharlaşarak kaybolması da engellenmişti.
Şu an vft balkonda, diğer çiçeklerin yanında. 4 kapanı da dolu, arı bırakmadı mahallede canavar.
Kapanların bazıları ve hatta ince yapraklar kırmızıya çalmaya başladı son zamanlarda. Yeni çıkan kapanlar ise geniş yapraklı. Dormancy'ye hazırlanıyor sanırım.
Dormancy için sormak istediğim bir şey var. Evde serin (14-18C) bir yer yok. Balkonda bırakırsam da sıcaklığın 4C'nin altına düştüğü zamanlarda eve alırsam büyük ısı değişikliğinden olumsuz etkilenir diye korkuyorum.
Var mı bir tavsiyeniz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozzo (Mesaj 1164534)
Çok iyi bakmışsınız demek ki tebrik ederim. Sizinle aynı zamanlarda ektiğim vft 1 cm lik kapanlara sahip henüz.:o

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025