agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Etobur Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni88Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-12-2013, 18:35   #1
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saydemir Mesajı Göster
Çürümüyor **** başka bir sorun yoksa tabi dinlenmek istiyor olabilir. Odanızın sıcaklığı çok yüksek olmamalı. Kapalı bir balkon veya ısıtılmayan bir oda işinizi görür. Sürekli yer değişikliği yapmak da iyi değil. Köklerde ve yumru da sorun yoksa dinlenmesine izin verin yeter.
Sayın Saydemir,
Yaklaşık 15 gündür tavsiyeniz ile hareket ettim.Odada 18 derecede 1 cm bile olmayan suyla kendi hallerindeler.
Yeni göbek yaprakları yaptılar.Pirinç kadar olabiliyorlar.Fakat yeni yaprak yapılırken büyüyen kapanlar hemen siyah olup ölüyor.Minicik yapraklar kapan oluyor,kapanlar kararıp ölüyor ,yenileri çıkıyor.Bitki çapı 3 cm bile değil.Bu kısır döngü devam ediyor.Ölecek diyorum ölmüyor, toparlayacak diyorum yeni bir minik kapan kararıp gidiyor.
Bu kış bunumu yaşayacak bu bitki ? Hala herşey normal mi?

asln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2013, 19:18   #2
Ağaçsever

ozzo's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2011
"Fakat yeni yaprak yapılırken büyüyen kapanlar hemen siyah olup ölüyor." , asln
Sürekli yaprak çıkarmıyorlar özellikle kışın. Sabit sayıda yaprağı oluyor diğerleri kararmadan yenisini vermiyor benim bildiğim. Ama yaşlı yapraklar varken genç yaprakların kararması normal değil.

ozzo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2013, 21:57   #3
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozzo Mesajı Göster
"Fakat yeni yaprak yapılırken büyüyen kapanlar hemen siyah olup ölüyor." , asln
Sürekli yaprak çıkarmıyorlar özellikle kışın. Sabit sayıda yaprağı oluyor diğerleri kararmadan yenisini vermiyor benim bildiğim. Ama yaşlı yapraklar varken genç yaprakların kararması normal değil.
Bu bitki cinsinde ilk tecrübem ozzo, bende hergün gözleyerek öğreniyorum.Göbekteki yeni yaprak pirinçten küçükken, 1 cm yi zar zor geçmiş kapanı da oluşmuş olan yaprak duraklamaya giriyor, 1,5 cm yi bulduğunda yaprak kapanı oluşuyor sonra kararıyor.o kararırken pirinçten küçük olan göbekteki yeni yeşil de 1 cm ye varıyor.Aynı döngü onuda bekliyor.Bitki ölmüyor, beslenmesi zaten yok,kapanlar sinek kadar bile değil.Bende çözemedim ozzo.Kökü açıp toprak değişimi ve meraktan ne durumda diye bakmak istiyorum.Sayın saydemirin bilgisine göre hareket edeceğim.

Eski 05-12-2013, 16:55   #4
Ağaç Dostu

saydemir's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2007
Galeri: 10
Bitkilerin yeni fotoğrafları varsa daha iyi olur. Ama dormancy döneminde bitki büyük yaprak oluşturmaz. Beslenmesine gerek yok. Zaten şu günlerde en kısa güneşlenme süresi var. Bitki gelişimleri o yüzden çok yavaş. Köklerde sorun yoktu demişsiniz daha önce, tekrar kontrole gerek yok bence. Biraz daha zaman tanıyın.

asln beğendi.
saydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 10:46   #5
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Sayın saydemir bu sabahki durumları ısı 18 derece.

Eklenen Resimler

Eski 06-12-2013, 10:55   #6
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Bu sonuncu venüs.İlk ikisinde kararma olmuş ve ölü yaprak vardı gördünüz..Bu da bir kaç güne aynı olacak,gördüğünüz büyük kapan aynı diğerleri gibi kararıp ölecek.( Kapan pirinç kadar maximum şu an)
Sonra göbekten gelen minik kapanlar az irileşip yine aynı şekilde kararacak.
Bu döngü her birinde sırayla oluyor malesef.
Bardakların dibinde 1 cm den az su var şu an.Bitmesini bekliyorum daha sonra ekleyeceğim.

Eklenen Resimler

Eski 06-12-2013, 11:47   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-12-2013
sukulentlerle alakalı fikri olan varsa bilgi istiyorum lütfen ilgileninn

aybuke89 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 16:07   #8
Ağaç Dostu

saydemir's Avatar

Bence durumları normal, sağlıkları iyi gibi görünüyor, kapan boylarının küçük kalması dormancy ile alakalı. Orta kısmında kararma yok, çürüme görünmüyor. Zor olsa da tek yapılacak baharı beklemek ve bakımlarına aynen devam etmek.

asln beğendi.
Eski 06-12-2013, 18:08   #9
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Smile

Alıntı:
Bence durumları normal, sağlıkları iyi gibi görünüyor, kapan boylarının küçük kalması dormancy ile alakalı. Orta kısmında kararma yok, çürüme görünmüyor. Zor olsa da tek yapılacak baharı beklemek ve bakımlarına aynen devam etmek.
Çok teşekkür ederim.Lütfen buradan ayrılmayın Sayenizde bilmediğim bir türü tanıyorum zaiyat vermeden. Selamlar

Eski 16-12-2013, 20:31   #10
Ağaçsever

ozzo's Avatar

Herkese selamlar, sonbaharda 4-5 yaşlarında bitki satın almıştım. Geçenlerde bitkinin kapanlarında çok küçük bir böcek gördüm(nokta kadar, bitki üzerindeyken ancak görülüyorlar).Bugün ise 3-4 tane gördüm. Bitkim uykuda, sıcaklık havaya bağlı olarak 5-12 derece arası değişiyor. Hava soğudukça böcekler çoğalmaya başladı gibi. Ne yapmam konusunda yardımcı olursanız sevinirim. İlaç ne kullanılabilir?

Eski 17-12-2013, 15:17   #11
Ağaç Dostu

saydemir's Avatar

Nasıl bir böcek acaba? Resim koyabilir misiniz? Ev yapımı ilaçlarla da çözüm bulabilirsiniz ama aman içerisinde sabun veya türevi filan olmasın.

Eski 18-12-2013, 20:52   #12
Ağaçsever

ozzo's Avatar

Alıntı:
Nasıl bir böcek acaba? Resim koyabilir misiniz? Ev yapımı ilaçlarla da çözüm bulabilirsiniz ama aman içerisinde sabun veya türevi filan olmasın.
Boyu kadar antenleri varmış, çıplak gözle görmek imkansız :S

Eklenen Resimler

Eski 19-12-2013, 16:05   #13
Ağaç Dostu

saydemir's Avatar

Ben bir zararlıya benzetemedim ama yaprak biti olabilir. Yaprak biti ise eğer çok çabuk çoğalır. Uygun bir insektisit kullanarak müdahale edebilirsiniz.

Eski 26-02-2014, 21:11   #14
Ağaç Dostu

asln's Avatar

İçerde odada güneş az olarak bu güne kadar beklediler.Havaların ısınmasıyla Toprakta beyaz kireç gibi çökeltiler, yaprakların hepsinde çürüme oldu.Temızledım, kalanlar bunlar.Ayrıca kapan oluşmuyor, oluşanda çürüyor.
Havalar 1 aydır ılık geçti, yenı yaprak gelişmesi çoğaldı fakat hepsi çürüdü. İçeride ne kış uykusu uyuyabildiler, nede güneşli uyanış bahar havasını bulabildiler.
Zamansız uyanacaklarından çekindim,zaten bodrum ikliminde çok geç uyudular.
İçeride uyur uyanık olduklarından endişe ettim balkona aldım.
Hala soğuk kalmalarını umuyorum.
Bu az önceki halleri.Temizleyip dışarıya bıraktım.Isı 12, 14 derce arası en çok.
İçeri almak istemiyorum.
Fikriniz nedir sayın saydemir?

Eklenen Resimler

Eski 19-04-2014, 10:05   #15
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-04-2009

Merhabalar,
Vft kış formundan epey canlanmış şekilde çıkıyor. Sanırım üçüncü bir kök de oluşturmuş.
Fotoğrafta dikkatinizi çektiyse, yapraktan ziyade taça benzer bir oluşum var ortada. Çiçek verecek.
Yanılmıyorsam bu 4. yaz mevsimi olacak bitkinin. Bu durumda tohum almak üzere çiçeğe müsaade etsem mi acaba?
Görüşleriniz nedir?

schweps Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2014, 00:42   #16
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi schweps Mesajı Göster

Merhabalar,
Vft kış formundan epey canlanmış şekilde çıkıyor. Sanırım üçüncü bir kök de oluşturmuş.
Fotoğrafta dikkatinizi çektiyse, yapraktan ziyade taça benzer bir oluşum var ortada. Çiçek verecek.
Yanılmıyorsam bu 4. yaz mevsimi olacak bitkinin. Bu durumda tohum almak üzere çiçeğe müsaade etsem mi acaba?
Görüşleriniz nedir?
Bitkiniz yaş olarak çiçeklenmesine müsaade etmenize uygun. fotoğraftan gördüğüm kadarıyla sağlıklı da görünüyor. tabi bitkinizi siz daha iyi tanıyorsunuz bu yüzden bitkinize güveniyorsanız ve tohum almak istiyorsanız çiçeklendirebilirsiniz bence.

lost_raven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2014, 21:18   #17
Ağaçsever

İlginiz için teşekkürler.

Eski 24-05-2014, 09:29   #18
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-05-2014
Galeri: 1
nerde bulurum?

İstanbul'da yaşıyorum. Acaba herhangi etobur bir bitkiyi nereden satın alabilirim?
Satan bir botanikçi veya çiçekçi biliyorsanız lütfen bana özel mesajla dönün

Emir Özkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2014, 20:21   #19
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2010
Venüs kapanım

Bugun bır super marketten aldım. 2 € fiyatı idi. Eve gelınce 1 sınek verdik afiyetle yedi.

Eklenen Resimler

fagu03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2014, 20:54   #20
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fagu03 Mesajı Göster
Bugun bır super marketten aldım. 2 € fiyatı idi. Eve gelınce 1 sınek verdik afiyetle yedi.
Hayırlı olsun bitkiniz. Bizim buralarda bu fiyata bulabilmek imkansız. Yakın geçmişten beri 30-35 TL'nin altında görmedim.

Eski 24-05-2014, 20:46   #21
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 07emir07 Mesajı Göster
İstanbul'da yaşıyorum. Acaba herhangi etobur bir bitkiyi nereden satın alabilirim?
Satan bir botanikçi veya çiçekçi biliyorsanız lütfen bana özel mesajla dönün
bauhouse, koçtaş vs yapı marketlere ara sıra geliyor. fiyatları 30-40 arası oluyor.
vft'nin typical yani sıradan formu, bazı sarracenia türleri ve bazı nepenthes türleri. bir de yerini bilmiyorum ama İstanbul'da bazı çiçekçilerde de bulunabiliyormuş.

Eski 24-05-2014, 23:49   #22
Ağaç Dostu

Neden cok pahali ithal oldugu icinmi lux oldugu icinmi lux ithalat elmas altin vs vergi 0 da botabikte herhalde bayagi yuksek
muz fidesi aldim 50 cm var kivide ayni sekilde 3 € idi tanesi hatta 2.99 €

Eski 29-05-2014, 00:20   #23
Ağaç Dostu

Aslında bunun belirli tek bir nedeni yok. Evet ithal geliyor ve çok pahalı oluyor vergi vs sebebiyle, bu bir neden. Yurt dışında bu ve buna benzer tropik bitkilerle uğraşan seralar var ve tabii ki toplu üretim ucuz bitki bizdeyse bildiğim kadarıyla böyle bir sera yok. bir de yurt dışında Hollanda'da falan bu tip sera işletmelerine teşvik verilirken bizde her türlü vergiye maruz kaldığı için fiyatlar uçuyor. son olarak da dediğiniz gibi bizde nedense bitki ve evcil hayvan lüks olarak görülüyor hatta elmas almaktan daha lüks (siyasi sebepleri de olduğunu düşünüyorum ama onun yeri burası değil)

Eski 29-05-2014, 02:44   #24
Ağaç Dostu

Bayagi alistik

Bugun bir sinek yakalamis

Eklenen Resimler

Eski 05-06-2014, 17:17   #25
BMT
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-11-2013
Arkadaslar merhaba,

Benim Vft ler iceciklerini acmislardi ama birkac gun sonra acan cicekler bir bir kararip,buzulup kapandilar. Kapanali 10 gun den fazla oldu ve halen bi hareket yok.
Neden olmustur ve ne yapmam gerekli sizce? Resimlerde gorebilirsiniz.

BMT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2014, 14:26   #26
Ağaçsever

Merhaba,
Çiçek taç yapraklarının kararak içe kapanması sanırım doğal süreç.
Ekli fotoğrafta görülen çiçekler de kapandı.
Kulak temizleme çubuğuyla polenlerin ortadaki organa taşınmasına yardımcı oldum. Çiçek kararıp kapanırken tohum oluşumu için göbeğin de şiştiğini gözlemledim.

Eklenen Resimler

Eski 17-06-2014, 23:19   #27
BMT
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-11-2013
Alıntı:
Merhaba,
Çiçek taç yapraklarının kararak içe kapanması sanırım doğal süreç.
Ekli fotoğrafta görülen çiçekler de kapandı.
Kulak temizleme çubuğuyla polenlerin ortadaki organa taşınmasına yardımcı oldum. Çiçek kararıp kapanırken tohum oluşumu için göbeğin de şiştiğini gözlemledim.
Merhaba,

Benim 2 saksıda 4 VFT em var ve toplam 5 cicek dalı var. Ben polenleme yapmadım ama hepsi birkac gun icinde tam acmadan, kararıp katlandı. Cicek saplarında herhangi bir sismede soz konusu degil. O yuzden tohum olusumu oldugunu zannetmiyorum. Cicek saplarından en kucuk olan sadece 10-15cm uzadı ve tam acmadan katlanıp karardı. Birinci resimde kapanların yanında gorebilir siniz. 1.5 aydır bu sekilde duruyorlar.
Neden oldugunu ve ne yapmam gerektigini bilmiyorum.

BMT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2014, 06:54   #28
Ağaçsever

Yabancı bir sitede, "tohum istemiyorsanız ve bitkiyi de yormak istemiyorsanız çiçek dalını 5-8cm kadar olduğunda dibinden kesin ve bir iki parçaya bölüp, içi saf su dolu kaplara koyup üzerini streç folyo ile örtün ve bir kaç hafta çimlenmesini bekleyin" diye okumuştum. Saf su yerine direk saksı torfuna da daldırabilirsiniz diye belirtildiğini de ekleyeyim.
Diyeceğim, tohum alma niyetiniz yoksa yeni bir bitki (hızlıca) filizlendirme şansı olarak kullanabilirsiniz (yeni) çiçek dallarını.

Eski 19-06-2014, 23:08   #29
Ağaç Dostu

Alıntı:
Yabancı bir sitede, "tohum istemiyorsanız ve bitkiyi de yormak istemiyorsanız çiçek dalını 5-8cm kadar olduğunda dibinden kesin ve bir iki parçaya bölüp, içi saf su dolu kaplara koyup üzerini streç folyo ile örtün ve bir kaç hafta çimlenmesini bekleyin" diye okumuştum. Saf su yerine direk saksı torfuna da daldırabilirsiniz diye belirtildiğini de ekleyeyim.
Diyeceğim, tohum alma niyetiniz yoksa yeni bir bitki (hızlıca) filizlendirme şansı olarak kullanabilirsiniz (yeni) çiçek dallarını.
Evet dediğiniz gibi çiçek sapı yaklaşık 6 cm olduğunda dibe mümkün olduğunca yakın bir yerden kesip çelikleme için kullanabilirsiniz ancak vft'de çeliğin tutma oranı yaklaşık %60'larda bir de bu çelik çiçek sapından olursa oran daha da düşüyor bildiğim kadarıyla. Gerçi ilk kez bu mayısta denedim vft b52 türünden çiçek sapı ile çeliği ve tuttu gibi görünüyor bir terslik çıkmazsa

Eski 19-06-2014, 22:47   #30
Ağaç Dostu

Eğer bitkiniz yeteri kadar güçlü değilse ve/veya tohum istemiyorsanız kesinlikle çiçek sapını oluşurken kesmenizde fayda var. VFT'lerde çiçek oluşumu oldukça fazla güç kaybettiriyor bitkiye. Çiçek açan vft'nizde kendiniz fırça vb bir şeyle dölleme işlemini yapmadıysanız veya arıların yardımı gibi doğal yollar ile döllenme imkanı yoksa bitkinizden tohum beklemeyin ne yazık ki .

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026