agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Enerji Bitkileri
(https)




Beğeni Düzeni48Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-02-2006, 09:50   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99


Name:  jojoba.jpg
Views: 12567
Size:  20.4 KB

Jojoba Yetiştiriciliği (Simmondsia chinensis)

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü
Erdemli/Mersin

Dr. Selçuk ÖZERDEN
Ziraat Yüksek Mühendisi


Jojoba, çok yıllık, çalımsı ve kurağa dayanıklı bir çöl bitkisidir. Arizona, Kalifornia ve Meksika’dan Sonoran çöllerine kadar olan yerlerde doğal olarak yetişmektedir. Jojobanın son yıllarda çok popüler olmasına karşın kullanımı yeni değildir. Çok eski zamanlarda dini törenlerde kullanılmak üzere parfüm ve boya yapımında jojoba yağından faydalanılmıştır.

Kaliforniya ve Sonara çölü yerlileri tarafından deri kanseri ve yaraların tedavisinde kullanılmış, 1933 yılında da Jojoba tohumundan elde edilen yağın diğer bitkilerden elde edilen yağlardan farklı olduğunu ve bu yağın balinalardan elde edilen yağla benzer özelliğe sahip olduğu keşfedilmiştir.

Sanayide kullanım alanları öğrenildikten sonra yetişmesi uygun ülkelerde ticari amaçla yetiştirilmeye başlanmıştır. Şu anda ise A.B.D, İsrail, Mısır, Avustralya, Arjantin, Brezilya, Paraguay, Venezuela, Libya, Sudan, Kenya, Kuveyt, Hindistan, Nijerya, Japonya ve Avrupa Birliği üye ülkeleri Jojoba yetiştiriciliği konusunda her türlü imkanı değerlendirmektedirler.

Türkiye’de yapılan çalışmalar sonucunda jojoba ekiminin yaygınlaşması ile birlikte ekonomiye büyük katkı sağlanacağı beklenmektedir.

Antalya ve Adana’dan olumlu sonuçlar alınması sonucunda ise İzmir, Denizli, Konya, Ağrı, Elazığ, Ankara, Malatya, Afyon, Yalova, Mersin, Aksaray, Adıyaman, Nevşehir ve Kayseri’de de jojoba ekimine başlanmıştır.

Bitkiden elde edilen yağa firmalardan özellikle Amerika ve İsrail’den talep gelmektedir. Jojoba bitkisi geleceğin en karlı yatırımları arasında yer almaktadır.

Kullanım Alanları
  • Jojoba,yağı üstün bir yağlayıcı olması nedeni ile yüksek devirli makinelerde, alet ve metal kesme işlerinde kullanılmaktadır. Değişik sıcaklıklarda stabil bir sıcaklık göstermektedir. Bu özelliği ve süper nemliliği nedeniyle Jojoba yağı sürtünmeyi önemli ölçüde azaltmakta ve bu da çalışan makine parçalarının aşınmasını önlemektedir
  • Penisilin üretiminde köpürmeyi önlemektedir.
  • Jojoba yağı diğer bilinen yağlardan çok üstündür. Anlaşılması güç fakat gerçek olarak jojoba yağı bu işlemde önemli bir etkiye sahiptir. Penisilin üretimi için jojoba yağı kullanılırsa yerfıstığından 6 kat daha az yağ tüketilmektedir. Bu da %15-20 daha fazla üretim demektir.
  • Jojoba yağı E vitamince zengindir. ve tıpta, küçük çizik, kesik, sivilce, püstül, saç ve deri bozukluklarında yenileyici ve %100 saflığı nedeniyle yapay kalplerde yağlayıcı olarak ta kullanılmaktadır.
  • Olağanüstü deri yumuşatıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca güneş yanıklarına karşı kullanılmaktadır.
  • Jojoba asla soğutma ve buna benzer özel muamele olmadan bozulmadan ekşimeden kalabilmektedir. Bu çok uzun süreli raf ömrü besin endüstrisinde kekten pişirme yağına kadar her şey için besin endüstrisinde önemli bir şeydir.
  • Yağsız, kalorisiz, kolesterolsüz pişirme ve salata yağı olarak kullanılması hayal edilmektedir. Günümüzde çok sayıda uluslararası şirket böyle bir yağı piyasaya sürmek için uğraşmaktadır.
  • Jojoba yağının ekşimediğini ve sonsuza kadar bozulmadığını gösteren araştırmaları Kalifornia Üniversitesi yapmıştır. 27 parti cin mısırını aynı jojoba yağı ile pişirmişler ve 27. mısırın ilk mısır kadar taze olduğunu görmüşlerdir. Bu fastfoodlar da her zaman için taze yağla patates kızartma imkanı tanımaktadır.
  • Jojoba ayrıca doğal bir iştah bastırıcı olan simmondsini içermektedir. Diyetlere yardım olarak şekerli çubuklardan, çikolata, tatlı, içeceklere kadar her şeyin içerisine katılabilmektedir.
  • Hidrojenle doyurulmuş formunda Jojoba bir ciladır. Sertlik ve parlaklık kalitesi ile mobilya, yer, otomobil cilası ve uzun süre yanan mumlar gibi direk kullanım alanları sağlamaktadır.
  • Kozmetiklerde göz ve deri enfeksiyonlarını önlemek amacıyla bakteri ve mantarlara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
Kısaca Jojoba bu mükemmel yapısı ile eşsiz bir bitkidir.

Bitkisel Özellikleri

İki evcikli bir bitkidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı bitkilerdedir. Dişi çiçekler küçük, kokusuz veya güzel koku guddeli, nektarsızdır. Erkek çiçekler sarı renkli ve polen keselidir. Küçük salkım halinde bitkide bulunurlar. Döllenme ilkbahardaki kuvvetli rüzgarlarla olmaktadır.

Tamamen olgunlaşma ağustos ve ekim aylarında gerçekleşir. Meyve tek tohumludur. Tohumlar tam olgunlaştığında maun ağacı renginde koyu kahverengi rengindedir. Yetiştiği çevre koşullarına ve bitkilere göre değişmekle birlikte tohumun hacimce %50’si yağdır.

Yetiştirilmesi

Jojoba yetişmesi için güneş ve ışık istemektedir. Genellikle tohumla üretilmektedir. Çimlenme sıcaklığı 30 C’dir. Çimlenmesi çevre koşullarına bağlı olarak birkaç günden birkaç haftaya kadar sürmektedir.

Bitkilerin çiçeklenmesi ekimden 2-4 yıl sonra gerçekleşmektedir. Bu süreye kadar bitkilerin cinsiyetlerini tespit etmek mümkün değildir.

Tohumdan üretimde erkek bitki çıkma ihtimali dişi bitki çıkma ihtimaline göre daha fazla olmaktadır. Bu nedenle bazı özellikleri bilinen tohum verimi yüksek klonların üretilmesi önem arz etmektedir. Bu da ancak vejetatif yolla mümkün olmaktadır. Tohum verimleri bitki başına 138 - 578 gramdır.
Bitki ekim yapıldıktan sonra özel bir sulama veya bakım istemiyor. Gerekli yıllık yağış miktarı 500 mm civarında Türkiye’nin doğal yağışı bitkinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Bitki hiç susuz uzun yıllar yaşayabilme özelliğini göstermektedir.

Bitki Türkiye’de zeytinin yetiştiği her yerde yetişebiliyor. Tohumları yaklaşık 25 yıl özelliğini kaybetmeden koruyabiliyor. 600-1200 metre yüksekliklerde yetişen bitkinin toprak seçiciliği yoktur.

Jojobanın kökleri ortalama 9-10 metre derine inmektedir. Bu da ona kurağa dayanıklılık kazandırmaktadır. 100-200 yıllık ömrü vardır. Jojobanın tohum ekiminde her çukura 4 tohum atılması önerilmektedir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2006, 18:08   #2
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Jojoba

Jojoba enteresan ve çok gelecek vaat eden bir bitki olduğu için şimdi de daha başka bilgiler eklemek istiyorum.

Hazırlayan: Yard.Doç.Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA
A.Ü.Ziraat Fakültesi

Anavatanı, ABD’nin Arizona Ve Kaliforniya Eyaletleri İle Meksika’nin “Sonora” Çölü’dür.
İlk Olarak 1789 Yılında İtalyan Rahip Clavijero Tarafından Tanımlanmıştır.

Kaliforniya ve Sonora Çölü yerlilerinin, deri kanseri ve yaraların tedavisinde, saç çıkartılmasında, doğum ağrılarının başlatılmasında kullandıklarını bildirmiştir.

1933 yılında, tohumundaki mum tabiatındaki yağın, diğer bitkilerdeki yağlardan farklı olduğu ve "kaşalot" adlı balinanın yağına denk olduğu keşfedilmiştir. 2 nci dünya savaşı ile birlikte önemi artmıştır. Ancak çalışmalar, 1972’de ilan edilen "deniz memelilerini koruma" anlaşmasının, balinaların avlanmasını kısıtlaması ile yoğunlaşmıştır.

BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ

Tohumlarında %50 oranında yağ bulunmaktadır.
Bir jojoba bitkisinden; 5 yaşında 500 g, 12 yaşında 2500 g,
25 yaşında 14.000 g tohum elde edilir.
Jojoba bitkisi gölgede 35-45oC gibi ekstrem çöl sıcaklıklarına da dayanıklıdır.
Yıllık 500mm yağış, iyi bir verim için yeterlidir; 100mm’den az da olsa tohum verir. Bitki. hiç susuz, ancak uzun yıllar yaşar.
Su, çiçek ve tohum için gerekir.
600-1200m yüksekliklerde yetişmektedir.
Toprak seçiciliği yoktur, çorak yerlerde yetişir.
Litrede 7g yoğunlukta tuzlu suya dayanıklıdır.
60-90 cm boyu olduğu halde, iyi sulama ile 2-3m boylanabilir.


Çalı formunda; herdem yeşil; yaprakları kalın, derimsi, mavimsi yeşil renkte, meyveleri kahve renginde yerfıstığına benzer bir çöl bitkisidir.
100-200 yıllık ömrü vardır.
Kısa süreli (-5)-(-9) C düşük sıcaklıklara dayanıklıdır.
Kökleri ortalama 9-10 m derine iner; olgun bir jojoba bitkisinin kökü 20-25m derine inebilir.
Bu, jojoba’ ya, dayanıklılık özelliği sağlar.
Ayrıca erozyon ile mücadelede mükemmel bir bitkidir.

Antepfıstığı gibi iki evciklidir; yani erkek ağaç ve dişi ağaç diye iki tipi vardır.
Tohumlardan erkek veya dişi çıkma oranı yaklaşık %50’ dir.
Bu yüzden tohum ekiminde, her çukura 4 tohum konur.
Jojoba çiçekleri yabancı tozlanır; tozlanma rüzgar, böcek ve kuşlarla olur.
Bahçe tesisinde erkek/dişi oranı 1/5 veya 1/7 olmalıdır.

Jojoba, tohum veya yarı odun çelikleri ile çoğaltılır.
Kaliforniya'da 1.5 x 3m aralıkla dikilmektedir.
1 dekar (1.000 m2) alanda 175-200 bitki yetişir. Bu ise 1 dekar alandan 125-450 kg tohum ve 75-225 kg yağ anlamına gelmektedir.

A.B.D.’ de JOJOBA tohumunun kilosu: 1.5 $, JOJOBA yağının tonu: 4.000 $’ dır.
Avusturalya' da yağ: 4.4 $/ kg, tohum: 2.2 $/ kg iken,
Verim: 3.500 kg/ ha’ dır.

JOJOBA YAĞININ ÖZELLİKLERİ

Yağı, zeytinyağına benzer teknikle elde edilir.

Açık sarı renkte, doymamış, çok fazla stabil ve saftır.
Bilinen bütün bitkisel yağlar, gliserol ile yağ asitlerinin bir esteridir.Oysa jojoba yağı uzun zincirli dallanmış bir alkol grubu ile yağ asitlerinden oluşmuştur.

Yüksek sıcaklık ve basınçta kararlılığını ve viskositesini kaybetmeyen ve temas yüzeyine iyice yapışan balina yağı, ağır iş makinelerinin vazgeçilmez yağıdır

Jojoba ile balinalar ve makinalar kurtarılmıştır.

Uçak ve füze motorlarında kullanılan bu yağ, otomobilde motor yağı olarak kullanıldığında araç 200.000 km yol alabiliyor.Ayni miktar yakıtla alınan yol ise 3-5 misli artabiliyor.

Çok hassas makinelerin yağlanmasında kullanılacak kadar da ince bir yağdır.

Hidrojenasyon sonrası jojoba, çok dayanıklı bir mum yapısı kazanmaktadır.

Diğer kullanım alanları içinde;

Matbaa mürekkebi, lastik ve yapıştırıcı gibi maddelerin yapımı,mum, reçine, koruyucu kaplama ile ayakkabı, araba ve kağıt cilası yapımı, sabun, şampuan, saç besleyicileri, deterjan, krem ve ilaç üretimi vardır.
Konservecilikte malzemenin tadının ve tazeliğinin muhafazası amacıyla kullanılmaktadır.

Yağın okside olmadan ve tohumun ise bozulmadan ne kadar süreyle saklana-bileceği henüz bilinmemektedir. örneğin; 20-25 yaşındaki tohumlardan elde edilen yağın hiç bir özelliğini kaybetmediğini araştırıcılar bildirmektedirler.
Tohumundan yağ elde edildikten sonra kalan küspesinde %30-35 oranında protein bulunmaktadır.

Ancak, simmondsia maddesi çıkarıldıktan sonra hayvan yemi olarak kullanılır.
A.B.D.de 2 otobüs firması pahallı olmasina rağmen yüksek basınç ve sıcaklıkta bozulmaması nedeniyle otomatik transmisyon sisteminde jojoba yağını kullanmaktadır. (j.austr.ins.agr.sci, 1983)

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2006, 23:50   #3
Yalnız Çınar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 103
Selam Mine hanım, jojoba yazmamamın nedenini sanırım yorumlamışsınızdır.Bilgiye doğru kaynaktan ulaşmanın yolu doğru bileni bulmaktan geçiyor. Davranışımı lütfen ukalalık olarak algılamayın Yalnız Çınarı tanımlarken doğadan azami verim almayı hedefleyen doğa tutkunu mücadeleci biri olarak tanımlamıştım.Gerçekten çok yakından ilgilendiğim bir konu jojoba. Uzun zamandır araştırıyorum.Elbette ben de birçok bilgiye ulaştım ama kendim için yeterli görmüyorum. bilen yetkin insanları bulunca bu konuya değinmeden edemedim. Ellerinize sağlık oldukça detaylı yazmışsınız ve inanın nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum ve sizin bu kadar vaktinizi almaya hakkım varmı diye kendimi sorgulamaya başladım.Çok mahçup oldum yaa. Gerçekten söyleyecek söz bulamıyorum güzellikler adına ama öyle birine bulaştınız ki;hani yapışkan talebeler vardır ya öğretmenin paçasına yapışan. İşte öyle bir şey.
Yazdıklarınızın sizin izninizle siteden indirilmesi konusunda sakıncalı bir durum yoktur umarım. Bir de bilmek istiyorum forumlara yazılanların sitede yayınlanma süresi ne kadar acaba.

Mine hanım tekrar teşekkür ediyorum ilginiz için, bu konuda ben de yazacak bazı dökümanlar hazırlayacağım ve bildiğim bazı şeyler varsa paylaşacağım.

Konuşmak görüşmek istediklerim daha ziyade proje bazında konular.

görüşmek üzere hoşçakalın.

Yalnız Çınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2006, 15:25   #4
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Yalnız Çınar, forumda yazlılanlar hep kalıyor, silinmiyor.

Buradaki bilgilerin indirilmesi izni ise bana ait değil.Çünkü bu dökümanları bizzat ben hazırlamadım.

Ben sadece kaynağını da belirterek size aktardım

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2006, 00:55   #5
Yalnız Çınar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 103
Red face Enerji bitkileri ile ilgili kapsamlı bir foruma ne dersiniz?

Bilgi alıntısında, bilgi sahibine veya aktarana saygısızlık olur düşüncesi ile nezaketen sorma ihtiyacı duymuştum.
Yine de rahatlattınız teşekkür ederim

Jojobanın sihrine insanın kendini kaptırmaması mümkün değil gerçekten mucize gibi birşey ama insan düşünmeden edemiyor. Madem ki bu mükemmel bitki asırlardır var, ülkemizde de çok iyi yaşama ortamı bulabiliyor. Neden öyle ise yetiştirmek için teşvikler kolaylıklar tanıtımlar yapılmıyor? **** ne bileyim; ilgililer, bilgililer bu konuda talep oluşturamıyorlar üreticiler arasında. Yorum yapamıyorum.
Örneğin; Amerikanın teşviği ile girit adasında 1980 li yılların başından itibaren çok büyük plantasyonlar oluşturulmuş ve 20-25 yıl geçmiş biz şimdi şimdi farkediyoruz bazı gelişmeleri.Çok sıkıcı yaa.
Düşünsenize şimdi oradaki jojoba bitkileri en verimli oldukları döneme girdiler biz ise daha yeni toprakla buluşturuyoruz tohumları.
Acaba sanayicimiz mi bu tür konularda kolay ama pahalı yolları seçiyor. Aslında talebi onlar oluşturmalı bence ve bir çok alanda sözleşmeli tarım yaptırıp üreticiye ürettiği malı satın alma garantisi vermeliler.

Ben benzeri gelişmeleri soya ve kanolada da gözlemledim. Bilyormusunuz biyodizel konusunda yaklaşık üç senedir o kadar çok insana bilgi aktarımı yaptım ki anlatamam. Aslında benim önerilerim biyodizel üretiminden önce ham maddeyi oluşturacak yağlı tohumların yetiştiriciliği yağın elde edilmesi ve özellikle de çevreye katkısı olması açısından atık yağların toplanıp yararlı hale dönüştürülmesi ile ilgili projelerdi genellikle.

Temiz enerji kaynaklarına önümüzdeki üç beş yıl içinde o kadar çok ihtiyacımız olacak ki; ama pek çok kesim bunu bilmiyor ya da bilmesine rağmen umursamıyor.
Böyle yapıyoruz ve sonra da ulus olarak bu gecikmelerin bedelini çok ağır ödüyoruz.

Soruyorum, biz önümüzdeki birkaç yıl içinde iklim değişiklikleri ile ilgili kararlara yani kyoto protokolüne kesin imza atamak mecburiyetinde kalırsak emisyon hacminin düşürülmesi için nasıl bir bedel ödeyeceğiz bunlar sanayicilerimize anlatılıyor mu?

Ödenecek bedelleri rakamsal bazda ifade bile edemiyorum.
Bu nedenle bir önerim olacak kabul edermisiniz bilmiyorum. Ben her platformda verimliliği savunduğum için burada da sitenin ve forumların formatını zedelemeyecek tarzda enerji bitkileri ve üretimleri ile ilgili forumlar oluştursak ve bu çerçevede de ilgili olanları bilgilendirsek uygun olur mu?
O kadar çok kararlar alınıyor, yeni uygulamalar yapılıyor ki; herkesin bu değişiklikleri takip edebilmesi mümkün değil.
Şayet ilkemiz bilgiyi paylaşarak çoğaltmaksa ne duruyoruz öyleyse değil mi?


Düzenleyen Yalnız Çınar : 24-05-2006 saat 02:36
Yalnız Çınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2006, 01:20   #6
Yalnız Çınar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 103
Mine Hanım; böyle bir yazıyı okuyunca jojoba için yazacaklarımızdan vazgeçtik anlamını çıkarmayalım. Fakat jojobanın yanı sıra daha birçok yağlı tohumun üretilmesi konusunda ülkemizin nadasta bekleyen milyonlarca dönüm tarım arazisini verimli hale getirsek **** en azından aktarılacak bilgilerle umut aşılasak üreticilerimize güzel olmaz mı?
İnanın doğadaki her varlığa adeta AŞIĞIM ama benim baktığım pencereden, doğanın estetik yapısının yanı sıra üretmek üretmek ve üretmek de bu harika tabloyu farklı bir perspektifle süslüyor.
Ülkemizin, üreticimizin, çiftçimizin yararına olabilecek bilgilerin yayılması da beni çok mutlu ediyor.
Buna rağmen sitemizin formatına uymaz diyorsanız, bu konuyu çok daha fazla uzatmayabiliriz. Teşekkür ediyorum.

Bu arada jojoba tohumu veya çelikleri nereden ve nasıl elde edilebilir.henüz bilgi alabilmiş değilim bilen varsa ve de yarımcı olursa sevinirim.

Yalnız Çınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2006, 08:13   #7
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yalnız Çınar
.......Fakat jojobanın yanı sıra daha birçok yağlı tohumun üretilmesi konusunda ülkemizin nadasta bekleyen milyonlarca dönüm tarım arazisini verimli hale getirsek **** en azından aktarılacak bilgilerle umut aşılasak üreticilerimize güzel olmaz mı?
.......
Merhaba Yalnız Çınar,
umarım dilekleriniz birgün gerçek olur.
Bu yazdılarınızı keşke konunun asıl muhatabları okusa da
birşeyler yapsa. Yine de sadece görevlileri sorumlu tutmayalım.
İnsanımızın tutuculuğu da çok önemli bir sorun. Sadece bir bölgede
insanlaı Jojoba ekmeye ikna etmek için ne kadar uğraşmak gerekir
tahmin bile edemiyorum.
Trakya'da bağların ortalama %60-80'i ekonomik
ömrünü doldurmuş durumda. Özelleşme öncesinden başlayarak,
bağlarını gençleştirmeleri için devlet tarafından sürekli uyarılan
bağcılar bunu yapmadıkları için bugün sıkıntıda. Kısaca sorun yine
eğitimsizliğe dayanıyor. Eğitimsizlik, tutuculuk,...
Elbette mücadeleye devam edeceğiz.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2006, 18:05   #8
Yalnız Çınar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 103
Enerji bitkileri önümüzdeki günlerde...

Enerji bitkileri ve üretimleri konusunu taşımak gerçekten çok önemli ve enteresan olacaktır.Fakat şu an erken diye düşünüyorum. Siteye katılalı henüz ikigün olmuşken, daldan dala atlayan biri görüntüsünde olmak istemem doğrusu ve daha jojoba konusunda öğrenilecek konuşulacak o kadar çok şey var ki;
bence önce başlamış olduğumuz bir işi tamamlamak çok daha uygun olur diye düşünüyorum.

Yalnız Çınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2006, 18:15   #9
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Merhaba Yalnız Çınar,
çekineceğini tahmin ettiğim için
ben genel bir konu başlığı açtım.
Aşağıdaki linkte "Yağlı Tohumlar" başlığını bulacaksın.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1255

Yazmayı ihmal etme )

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2006, 18:52   #10
Yalnız Çınar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 103
Çok teşekkür ederim, arsakay

Değerli arsakay; iyi dileklerin için teşekkür ederim.
Düşüncelerimi gerçekleştirebilmek için yaşantımın her safhasında mücadele hırsımı hiç yitirmedim. Birgün mutlaka felsefesi yaşam felsefem oldu.Her şeyin gerçekleşmesi için yine bir gün mutlaka diyorum.

Yalnız Çınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2006, 23:02   #11
Yalnız Çınar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 103
jojoba ile sivilce tedavisi

jojoba yağının önemli özelliklerinden biri de antibiyotik ajan olmasıdır.Mine hanım antibiyotiklerin hazırlanmasında jojobanın önemini belirtmişti. % 100 natural jojoba yağı cilt için mükemmel bir onarıcıdır. Antibiyotik ajan özelliği ile de akut sivilce tedavisinde başarı ile kullanılmıştır.

Yalnız Çınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2006, 00:12   #12
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Sayın Dr. Mücahit Taha Özkaya 'dan bir bilgi geldi.

3 nolu mesajdaki broşürde jojobanın yetişme alanlarından bahsederken Ankara, Nevşehir, Kayseri gibi illerden de bahsediliyor. Kendisi sıcaklığın belirleyici faktör olduğunun dolayısıyla heryerde yetiştiricilik yapılamayacağının önemle altını çizmekte.

Dr. Özkaya'nın mesajına ekli dökümandan aynen bir paragraf alıntılıyorum;

"JOJOBA BİTKİSİNİN ÖZEL AĞAÇLANDIRMA KAPSAMINDA YETİŞTİRİLMESİNİ SINIRLAYAN FAKTÖRLER

Bir çöl bitkisi olan Jojoba bitkisinin ülkemizde özel ağaçlandırma amaçlı olarak kullanılmasında elbette fayda vardır. Ancak jojoba bitkisinin ülkemiz ekolojisinde yetiştiriciliğini sınırlandırıcı en önemli faktör düşük sıcaklıktır. 1980’li yıllarda Adana’da bir üretici tarafından dikimi yapılan 40 hektar jojoba bahçesi 1985 yılındaki şiddetli kış soğuklarından zarar görmüş idi. -5 oC ve -9 oC gibi soğuklara ancak kısa süreli olarak dayanabilmektedir. Başka bir sınırlandırıcı faktör yoktur. "


Sayın Özkaya daha sonra sitemize de üye olup konu ile ilgili bizi bilgilendirecekler.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2007, 14:58   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-05-2007
Şehir: Yigitlerin harman oldugu diyar
Mesajlar: 230
Yozgatta yetiştirile bilirmi?

S.İnceçayır Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2007, 22:34   #14
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
-5dereceden sonrası tehlikeli. Bildiğim kadarıyla Yozgat' ta kışlar sert oluyor.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 10:48   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-05-2007
Şehir: Yigitlerin harman oldugu diyar
Mesajlar: 230
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
-5dereceden sonrası tehlikeli. Bildiğim kadarıyla Yozgat' ta kışlar sert oluyor.

Selam Mine Hanım;

-5 den sonra tehlikeli oldugunu belirtmişsiniz eger bulabilirsem tohum **** fide denekmek isterim yadımlarınızı bekliyorum

S.İnceçayır Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 22:05   #16
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
İzmir'de tohum veya fide bulunmuyor. Antalya'dan bakmanızı öneririm.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2007, 18:46   #17
Ağaçsever
 
ozlemkoybasi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 37
***.arkadaslar.uzun zamandır bende elımdekı jojoba tohumlarını cımlendırmek ıcın ugrasıyordum sonunda basardım tabı bunu havaların ısınmasına baglıyorum.Sımdı elımde yenı cıkıslarla bırlıkte kucuk jojoba bıtkılerım var.Unv.danısman hocamla bırlıkte jojoba hakkında bır calısma yapmayı dusunuyoruz.Umarım en kısa zamanda bu calısmayı gerceklestırırız ve bende sızlerle paylasırım.Ve bu arada tez konum olarak Crambe spp.(Adi denız lahanası ) adında cok yıllık endustrı bıtkılerınden bırınde calısıyorum.Bitkinin en onemlı ozellıgı tohumlarının bıyodızel yapımında kullanılması.Bu bıtkı hakkında en kısa zamanda arsakay ın actıgı yağlı tohumlar lınkınde degınecegım.
jojoba hakkında bu arada mıne hanıma cok tesekkurler...

ozlemkoybasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2007, 09:10   #18
Ağaç Dostu
 
copur 09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
sayın ozlemkoybasi uzun zamandır Aydın - Nazilli' de denemek için Jojoba tohumu arıyorum. En azından bir kaç tane gönderirseniz sevinirim. İyi günler.

copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2007, 16:10   #19
Ağaçsever
 
ozlemkoybasi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 37
***.Copur 09.elımdekı mevcut bulunan tohumların hepsını ektım malesef.Ancak jojoba tohumu elde edebılecegın bır adres verecegım.orayla ırtıbata gecersen sanırım tohum elıne ulasır.Alata bahçe kulturlerı arastırma ens.Erdemli-Mersin
Site adreside www.alata.gov.tr hocam tohumları oradan temin ettigini söylemiştı.Umarım sizinde işnize yarar.
hoscakalın.

ozlemkoybasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2007, 14:10   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-09-2007
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 1
herkeze merhabalar
ben jojoba ile ilgileniyorum fakat su an yeterli bilgiye sahip değilim.
canakkalede jojoba ekmeyi dunuyorum uygunmudur.
dusundugum bolgede nadiren zeytin ekenler var.

mustafaovali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2007, 03:18   #21
/
 
Giriş Tarihi: 04-12-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 9
Herkese Merhaba,

Aslında uzun süredir, bu siteyi ve forumlardaki konuları takip etmekteydim. Ama bugün üye oldum.

Ben, dünyanın her ülkesinden, aklınıza gelebilecek, gelemeyecek her çeşit bitkinin tohumunu getirtiyorum. Bu tohumlara dünyanın en nadir, en bilinmeyen, en zor bulunan bitkileri de dahildir. Bunu yaklaşık son 20 yıldır düzenli olarak yapıyorum. Başladığımda daha internet yoktu, faks da yaygın değildi ve sadece posta yoluyla yazışarak yapıyordum. O zamanki bu şartlardan dolayı bir bitkiye ait tohumun dünyanın hangi köşesinde olduğunu tespit edip ilgili adresle karşılıklı yazışmalar yapıp, en sonunda da tohuma sahip olmam, ilk yazmaya başladığımdan itibaren en az 3-4 ay sürüyordu. Şimdi ise, bugününkü teknoloji ile 5 dakikada bile hallolabiliyor.

Bu tohum ticaretini uzun yıllar sadece kendim için ve hobi olarak yaptım. Ancak şimdi, kendim için tohum getirttiğim gibi, isteyen kişiler için de yapıyorum.

Aslında ben buraya sadece Jojoba tohumu sattığımı yazmak için girmiştim. Ama nelerden bahsettim. Her neyse, o zaman şöyle söyleyelim, Jojoba da dahil olmak üzere, dünya üzerinde var olup da, insanlarca bilinen her türlü bitkinin tohumlarından ulaşamayacağım yoktur.

Saygılarımla,
Seed

Seed Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2007, 10:12   #22
Ağaç Dostu
 
copur 09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
Sayın Seed; Nazilli hudutları civarında 36 dekar hazine arazisi kiralayıp jojoba bitkisi dikmek istiyorum. Bakanlıktan onay bekleniyor. İnşallah gelirse önümüzdeki sezon başlayacağım. Tohum fiyatlarını ve dekar'a ne kadar tohum gideceğini merak ediyorum. Bilgi verirseniz memnun olurum. Selamlar.

copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2007, 01:45   #23
Ağaç Dostu
 
sinaninci1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 670
Galeri: 1
Bende bunu buldum ilgilenen arkadaşlar baka bilir.


http://images.google.com.tr/imgres?i...tbnw=108&prev=

sinaninci1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2008, 19:02   #24
Ağaç Dostu
 
copur 09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
En sonunda edindiğim jojoba tohumlarını

Eklenen Resimler
 
copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2008, 19:11   #25
Ağaç Dostu
 
copur 09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
Üç hafta kadar önce ince mil ve sıva kayırı karışımı koyduğum her pet şişeye 4 tohum olarak ektim. Çöl bitkisi diye bildiğimden çok az su verdim. Üstlerini naylonla kapattım. Araya soğuklar girdiğinden veya susuz kaldığından çıkamadılar. Bir hafta kadar önce sulamaya başladım. Şu anda hareketlenmeye başladılar.

Eklenen Resimler
   
copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2008, 21:59   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Selamalar...
Jojoba'lar gerçekten çok heyecan verici gözüküyor. Ben de uzunca bir süredir bu konuda okuyorum, ancak ülkemizden hiç bir başarı hikayesine ulaşamadım. Başarınızın sürekli olmasını diler, bu konudaki bilgilerinizi paylaştığınız için ayrıca kendi adıma çook teşekkür ederim...
Bu bitkiyi ekonomik gelir elde etmek için dikenler, kaç yıl için ne kadarlık bir gelir öngörüp bu işe giriyorlar... bu konuda benimle -olumlu bir öngörüsü olan varsa- bilgi paylaşırsanız çok sevinirim.
Bu vesile ile ağaca emek veren, seven herkese selamlar...

naztezcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 21:41   #27
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 870
Jojoba

JOJOBA

Jojoba, çok yıllık, çalımsı ve kurağa dayanıklı bir çöl bitkisidir. Arizona, Kalifornia ve Meksika’dan Sonoran çöllerine kadar olan yerlerde doğal olarak yetişmektedir. Jojobanın son yıllarda çok popüler olmasına karşın kullanımı yeni değildir. Çok eski zamanlarda dini törenlerde kullanılmak üzere parfüm ve boya yapımında jojoba yağından faydalanılmıştır.

Kaliforniya ve Sonara çölü yerlileri tarafından deri kanseri ve yaraların tedavisinde kullanılmış, 1933 yılında da Jojoba tohumundan elde edilen yağın diğer bitkilerden elde edilen yağlardan farklı olduğunu ve bu yağın balinalardan elde edilen yağla benzer özelliğe sahip olduğu keşfedilmiştir.

Sanayide kullanım alanları öğrenildikten sonra yetişmesi uygun ülkelerde ticari amaçla yetiştirilmeye başlanmıştır. Şu anda ise A.B.D, İsrail, Mısır, Avustralya, Arjantin, Brezilya, Paraguay, Venezuela, Libya, Sudan, Kenya, Kuveyt, Hindistan, Nijerya, Japonya ve Avrupa Birliği üye ülkeleri Jojoba yetiştiriciliği konusunda her türlü imkanı değerlendirmektedirler.

Türkiye’de yapılan çalışmalar sonucunda jojoba ekiminin yaygınlaşması ile birlikte ekonomiye büyük katkı sağlanacağı beklenmektedir.

Antalya ve Adana’dan olumlu sonuçlar alınması sonucunda ise İzmir, Denizli, Konya, Ağrı, Elazığ, Ankara, Malatya, Afyon, Yalova, Mersin, Aksaray, Adıyaman, Nevşehir ve Kayseri’de de jojoba ekimine başlanmıştır. Bitkiden elde edilen yağa firmalardan özellikle Amerika ve İsrail’den talep gelmektedir. Jojoba bitkisi geleceğin en karlı yatırımları arasında yer almaktadır.

Kullanım Alanları:

Jojoba,yağı üstün bir yağlayıcı olması nedeni ile yüksek devirli makinelerde, alet ve metal kesme işlerinde kullanılmaktadır. Değişik sıcaklıklarda stabil bir sıcaklık göstermektedir. Bu özelliği ve süper nemliliği nedeniyle Jojoba yağı sürtünmeyi önemli ölçüde azaltmakta ve bu da çalışan makine parçalarının aşınmasını önlemektedir.

Penisilin üretiminde köpürmeyi önlemektedir. Jojoba yağı diğer bilinen yağlardan çok üstündür. Anlaşılması güç fakat gerçek olarak jojoba yağı bu işlemde önemli bir etkiye sahiptir. Penisilin üretimi için jojoba yağı kullanılırsa yerfıstığından 6 kat daha az yağ tüketilmektedir. Bu da %15-20 daha fazla üretim demektir.

Jojoba yağı E vitamince zengindir. ve tıpta, küçük çizik, kesik, sivilce, püstül, saç ve deri bozukluklarında yenileyici ve %100 saflığı nedeniyle yapay kalplerde yağlayıcı olarak ta kullanılmaktadır.

Olağanüstü deri yumuşatıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca güneş yanıklarına karşı kullanılmaktadır.

Jojoba asla soğutma ve buna benzer özel muamele olmadan bozulmadan ekşimeden kalabilmektedir. Bu çok uzun süreli raf ömrü besin endüstrisinde kekten pişirme yağına kadar her şey için besin endüstrisinde önemli bir şeydir.

Yağsız, kalorisiz, kolesterolsüz pişirme ve salata yağı olarak kullanılması hayal edilmektedir. Günümüzde çok sayıda uluslararası şirket böyle bir yağı piyasaya sürmek için uğraşmaktadır.

Jojoba yağının ekşimediğini ve sonsuza kadar bozulmadığını gösteren araştırmaları Kalifornia Üniversitesi yapmıştır. 27 parti cin mısırını aynı jojoba yağı ile pişirmişler ve 27. mısırın ilk mısır kadar taze olduğunu görmüşlerdir. Bu fastfoodlar da her zaman için taze yağla patates kızartma imkanı tanımaktadır.

Jojoba ayrıca doğal bir iştah bastırıcı olan simmondsini içermektedir. Diyetlere yardım olarak şekerli çubuklardan, çikolata, tatlı, içeceklere kadar her şeyin içerisine katılabilmektedir.

Hidrojenle doyurulmuş formunda Jojoba bir ciladır. Sertlik ve parlaklık kalitesi ile mobilya, yer, otomobil cilası ve uzun süre yanan mumlar gibi direk kullanım alanları sağlamaktadır.

Kozmetiklerde göz ve deri enfeksiyonlarını önlemek amacıyla bakteri ve mantarlara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Kısaca Jojoba bu mükemmel yapısı ile eşsiz bir bitkidir.

Bitkisel Özellikleri:

İki evcikli bir bitkidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı bitkilerdedir. Dişi çiçekler küçük, kokusuz veya güzel koku guddeli, nektarsızdır. Erkek çiçekler sarı renkli ve polen keselidir. Küçük salkım halinde bitkide bulunurlar. Döllenme ilkbahardaki kuvvetli rüzgarlarla olmaktadır.

Tamamen olgunlaşma ağustos ve ekim aylarında gerçekleşir. Meyve tek tohumludur. Tohumlar tam olgunlaştığında maun ağacı renginde koyu kahverengi rengindedir. Yetiştiği çevre koşullarına ve bitkilere göre değişmekle birlikte tohumun hacimce %50’si yağdır.

Yetiştirilmesi:

Jojoba yetişmesi için güneş ve ışık istemektedir. Genellikle tohumla üretilmektedir. Çimlenme sıcaklığı 30 C’dir. Çimlenmesi çevre koşullarına bağlı olarak birkaç günden birkaç haftaya kadar sürmektedir.

Bitkilerin çiçeklenmesi ekimden 2-4 yıl sonra gerçekleşmektedir. Bu süreye kadar bitkilerin cinsiyetlerini tespit etmek mümkün değildir. Tohumdan üretimde erkek bitki çıkma ihtimali dişi bitki çıkma ihtimaline göre daha fazla olmaktadır. Bu nedenle bazı özellikleri bilinen tohum verimi yüksek klonların üretilmesi önem arz etmektedir. Bu da ancak vejetatif yolla mümkün olmaktadır. Tohum verimleri bitki başına 138 - 578 gramdır.

Bitki ekim yapıldıktan sonra özel bir sulama veya bakım istemiyor. Gerekli yıllık yağış miktarı 500 mm civarında Türkiye’nin doğal yağışı bitkinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Bitki hiç susuz uzun yıllar yaşayabilme özelliğini göstermektedir.

Bitki Türkiye’de zeytinin yetiştiği her yerde yetişebiliyor. Tohumları yaklaşık 25 yıl özelliğini kaybetmeden koruyabiliyor. 600-1200 metre yüksekliklerde yetişen bitkinin toprak seçiciliği yoktur. Jojobanın kökleri ortalama 9-10 metre derine inmektedir. Bu da ona kurağa dayanıklılık kazandırmaktadır. 100-200 yıllık ömrü vardır. Jojobanın tohum ekiminde her çukura 4 tohum atılması önerilmektedir.

Kaynak:http://www.alata.gov.tr/yayinlar/bro...ojoba_yet.html

Eklenen Resimler
 
mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2008, 15:03   #28
Ağaç Dostu
 
HAKAN_O's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 532
2 Hafta Once Ben Ektım Ses Yok ?

HAKAN_O Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 21:49   #29
Ağaç Dostu
 
enginnaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2008
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 217
sayın seed,

jojoba vista tohumu temin edebilirmisiniz?Bu tohum özellikleri en uygun olan jojoba türü.eğer bulabilirseniz mail atın görüşelim.

enginnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 10:36   #30
Ağaç Dostu
 
HAKAN_O's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 532
Jojoba Neden çimlenmez 1 Cukura 4 Tane Ektım Ama Ses Yok 1 Ay Oldu

HAKAN_O Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024