agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Pepino (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/5358.htm)

adem_09 20-09-2009 17:07

selam herkese
arkadaşlar RAMAZAN BAYRAMINIZ kutlarım nice bayramlara
uzun zamandır siteyi giremedim işlerimden dolayı
benim pepinolarımın meyveleri olgunlaştı
sitedeki bütün arkadaşlarımın çiçek tutmama olayı bende de oldu çünkü havalar sıcak olduğundan meyveye dönmüyor
arkadaşlar budamasını simdi ihmal eymeyin pepinolarınız meyveye dönmeye baslayacak hava sıcaklığı düşüyor
herkese bol ürünler dilerim

adem_09 20-09-2009 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bulut_cagman (Mesaj 497160)
Pepino fidesi ihtiyacı olan arkadaşlar varsa elimde boyu 40 cm civarında gayet sağlıklı fideler mevcut isteyen varsa yardımcı olabilirim. Resimleri ektedir.

Fide fiyatları 4 lira olup normal piyasada satılan 1 Tl fideler çelimsiz boyu en fazla 30 cm zayıf fidelerdir.

Sağlıklı - Canlı ve hastalıksız anaçlardan 1 ay önce topraktan alınarak yeni Keselerine almış bulunmaktayım...

sayın bulut_cagman
yazdığınız gibi piyasada satılan pepino fideleri 1 tl olaması kötü çelimsiz değil siz öyle demele piyasada ben gibi pepino fidesi satan arkadaşları kötülemeyin
bende pepino fidesi satıyorum baharın sitede arkadaşlar fide aldılar fiyatta 0,80 krş tan verdim bu demek oluyor benim fideler çelimsiz zayıf degil siteden fidan alan arkadaşlar hiç bir kimseden sikayet almadım hem benim sattığım fideler 10 - 15 cm boylarındadı
tarımla uğraşan arkadaşlar bilir kısa fidenin mi toprağı kök salması mı iyi yoksa uzun boylu fidenin kök salması mı iyidir
kısa fide her zaman toprağa uyum sağlaması tutması daha hızlı büyümesi gözlenmiştir ve zaiyat verilmez suyunu geçirmedikçe
simdi karar arkadaşların sizi kötülemek değil sadece arkadaşların bilgilenmesi piyasada fide satan arkadaşları savunmak için yazdım mesajı

güvercin01 20-09-2009 19:45

Kıymetli arkadaşlar öncelikle hepinize iyi bayramlar. Pepino fidesi isterse 10 cm olsun.Yerini sevdimi büyür.Önemli olan tadı iyi olan bir tür olsun.Malüm çok türü var.SEVGİYLE KALIN...

sercan1969 20-09-2009 21:40

Selamlar

Arkadaşıma katılıyorum.Pepino dünyanın en arsız bitkilerinden biri.
Arkadaşlarımızın pek çoğunun malesef düştüğü bir hata var.''Fidenin boyu ne kadar fazla ise o kadar kalitelir'' bu son derece yanlış bir düşünce.
- Fideler hastalıksız ve sağlıklı bitkilerden üretilmelidir.
- Kaliteli fidenin boyu 12-18 cm boyunda ve eni boyuna eşit olmalıdır.
-Yaprak rengi koyu yeşil olmalıdır.
- Yapraklarında herhangibir leke ve sarılık olmamalıdır.
- Fidenin yapraklarında kırmızı örümcek,yaprak biti ve beyaz sinek gibi zararlılar bulanmamalıdır.
- Fideler çıplak köklü olmamalıdır.
- Kökler beyaz olmalı ve içinde bulunduğu kabı tamamen sarmalıdır.

Teşekkürler.

doğalbahçe 20-09-2009 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 499596)
Arkadaşıma katılıyorum.Pepino dünyanın en arsız bitkilerinden biri.
Arkadaşlarımızın pek çoğunun malesef düştüğü bir hata var.''Fidenin boyu ne kadar fazla ise o kadar kalitelir'' bu son derece yanlış bir düşünce.
- Fideler hastalıksız ve sağlıklı bitkilerden üretilmelidir.
- Kaliteli fidenin boyu 12-18 cm boyunda ve eni boyuna eşit olmalıdır.
-Yaprak rengi koyu yeşil olmalıdır.
- Yapraklarında herhangibir leke ve sarılık olmamalıdır.
- Fidenin yapraklarında kırmızı örümcek,yaprak biti ve beyaz sinek gibi zararlılar bulanmamalıdır.
- Fideler çıplak köklü olmamalıdır.
- Kökler beyaz olmalı ve içinde bulunduğu kabı tamamen sarmalıdır.

Teşekkürler.

Tanımlamalar gayet yerinde, bazılarına göre pepino fidesini, bitkisini üzerinde meyveli bir şekilde gören kişiler adeta şaşırıyorlar, bu kadar küçük fide mi bu meyveyi verdi ? şeklindeki hayretlerini gizleyemiyorlar. Pepinonun en cılızı bile çok kısa sürede verimli toprakla buluştuğunda kendini toplamaktadır. Her şey kullandığımız toprağın ne kadar zengin olduğuna bağlıdır.

myıldız 21-09-2009 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egome (Mesaj 138112)
PEPİNO
Solanum muricatum

Balkonumda 2 yıldır pepino yetiştiriyorum. Yetiştiriciliği kolay bir bitki. Gerçi bu sene ben biraz ihmal ettim ve yaprak bitleri pek büyütmediler.

Özellikleri ve Tarihçesi:

Türkiye' de üretimine yeni başlanılan PEPİNO Peru menşeyli olup, G.Amerika' nın diğer ülkelerinde de yetişmektedir. Patlıcangiller familyasından olan bu ürünün üretimi doğal ekolojisinde çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde , ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.
Fide ile üretilip, meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su verilir. Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır. Bol güneş ve temiz havayı sever. Kapalı ortamlarda bitki büyür ancak meyve vermez. Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir. Pepino meyvelerinin büyüklükleri çeşitlerine ve uygulanan kültürel işlemlere göre farklılık göstermektedir. Örneğin: Meyve seyretmesinin yapılmadığı koşullarda meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 gr kadar çıkabilmektedir. Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gr olmalıdır. Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır. Meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır. Bir fidede 3 ana gövde bırakır, diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır. Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.

Faydaları:

İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır. Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir. Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar.

Muhafaza Koşulları:

Ticari anlamda sera üretimi önerilir.Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgelerimizde (Karadeniz , Ege , Marmara , Akdeniz ) bahçe üretimi yapılabilir.
Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, +5º de bitki gövdesi zarar görür, 0ºde tamamen kurur.Bu nedenle gece ayazlarına karşı korunmalıdır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Kavun, Muz , Ananas, aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi, meze olarak, dondurmalara katılarak, karışık meyve salatalarında garnütür olarak kullanılmakta, reçeli yapılmakta hatta bazı G.Afrika ülkelerinde süs bitkisi olarak değerlendirilmektedir.

Besin Değerleri:

1 kg. meyvede 56 gr. suda eriyebilir kuru madde verir. 57 gr. suda eriyebilir şeker, 1 gr. Protein, 480 mg. C vitamini, 107 mg. P, 1150 mg. K bulunmaktadır.

bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim....

isolet 26-09-2009 04:00

Ben bunu buldum meyvesini yedim ama yedim denir mi. İnanılmaz kötü tadı var yoksa ben mi yanlış olgunlaşmamış meyve aldım. Yiyen var mı? Hem pahalı hem kötü tadı. Bizim Adapazarında bahçede yetiştiriyorlarmış. O iklimde de yetişiyor demekki.

adem_09 26-09-2009 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 501756)
Ben bunu buldum meyvesini yedim ama yedim denir mi. İnanılmaz kötü tadı var yoksa ben mi yanlış olgunlaşmamış meyve aldım. Yiyen var mı? Hem pahalı hem kötü tadı. Bizim Adapazarında bahçede yetiştiriyorlarmış. O iklimde de yetişiyor demekki.

sayın isolet
pepino tatlı bir meyve değil ama olgunlaşmış meyve hafif kokulu kedine özgü bir tatı var tatlı olmadığından şeker hastalarını fayda ediyor
sizin aldığınız meyve tam olgunlaşmamış olabilir

isolet 26-09-2009 10:34

Tam olgunlaşmış olanı nasıl oluyor. Meyvesi yumuşak mı acaba? Yoksa sert mi?

sercan1969 26-09-2009 13:24

Tam olgunu sarı renkli ve üzerinde mor çizgiler oluyor.Dalında hafiften sararmaya başlar başlamaz hasad edilmesi lazım yoksa iyice sararınca hasad ederseniz meyvenin depo ömrü azalır ve meyve acılaşır.Meyve kavun ananas aromalı çok hafif tatlı bir meyve ve son derece yararlı başta şeker hastalığı, ağrılar ve eklem romatizmasına birebir.

doğalbahçe 30-09-2009 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 501821)
Tam olgunlaşmış olanı nasıl oluyor. Meyvesi yumuşak mı acaba? Yoksa sert mi?

Eğer depolama yani ticari anlamda yetiştirmiyorsanız tavsiyem aromasına kavuşabilmesi için sararana kadar dalında bırakmanızda hem tat hemde kıvama ulaşması açısından önemli bir faktördür. Dün adeta sapsarı ama küçük olan bir pepino meyvesini dalından kopardım tadı çok güzel ve şeker oranı gayet güzeldi.

sercan1969 30-09-2009 19:46

Meyvenin sararmaya başlaması en önemli olgunluk işaretidir.Yalnız sararmayan ancak üzerinde cizgiler oluşan meyveler 1 ay içerisinde oda sıcaklığında olgunlaşıyor ve lezzet olarak bence dalından koptuğu gibi güzel oluyor.

sındırgılı 30-09-2009 20:59

Meyvalarda bitti ama çiçeklenme devam ediyor.Herhalde bundan sonra meyva tutmaz? Budamak için erkenmidır? Boy nerdeyse 1.5 mt oldu.Dediğiniz gibi meyvası kavun,ananas tadında fakat birazda ekşi gibi.Ağızda farklı bir tad bırakıyor.Bende 3 kök vardı,fakat seneye yetiştirmeye niyetım yok,Bana hitap etmedi,Tadını sevenler kusuruma bakmasın!

sancaktarizmir 01-10-2009 15:36

3 Eklenti(ler)
Selamun aleyküm arkadaşlar bunlarda benim pepinolarım 9 tane saksıda , 68 tane serada. Fideleri ektigim tarihler resimlerin üstünde
Ben günde fidan başına 1 litre su vermeyi düşünüyorum. Yardımcı olabilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum

sancaktarizmir 01-10-2009 15:42

3 Eklenti(ler)
Bunlarda fidanları dikdikten bir ay sonraki resimleri
FİDANLAR SABAH 8 İLE 10:30 ARASI GÜNEŞ GÖRÜYOR VE EVİMİN DÖRDÜNCÜ KATINDA TERASTA YETİŞTİ BİR BUÇUK AY BOYUNCA AMA ŞİMDİ SERADALAR

sancaktarizmir 01-10-2009 15:52

3 Eklenti(ler)
Bunlarda seraya ekdiğim fidanlar(açık arzi olduğuna bakmayın çünki resimler çekildikten 2 gün sonra hemen serayla kapattım.)yanlız benim bi sorunum var serada pepino yetiştiren arkadaşlardan cevap bekliyorum netten edindiğim bilgilere göre serada yetiştirmek için bombus arısı gerekiyormuş ama bende arı yok (hadi bakalım buyur burdan yak)

fatih_ibo 01-10-2009 23:48

çok geç ekmedinizmi?

selim_50 02-10-2009 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 501756)

size aynen katılıyorum, kötü bir tadı var, kavun salatalık en çokta kara kabak dediğimiz çekirdeği için ekilen kabağın tadı ve kokusu var, hiç sevmedim
kolay gelsin

sancaktarizmir 02-10-2009 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih_ibo (Mesaj 504729)
çok geç ekmedinizmi?

yorumun için teşekkürler geç değil çünki serada ekim zamanı eylül sonu ve bende fidelerimi ekdikden 3 gün sonra serayla etrafını kapattım

doğalbahçe 02-10-2009 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 504168)
Meyvalarda bitti ama çiçeklenme devam ediyor.Herhalde bundan sonra meyva tutmaz? Budamak için erkenmidır? Boy nerdeyse 1.5 mt oldu.Dediğiniz gibi meyvası kavun,ananas tadında fakat birazda ekşi gibi.Ağızda farklı bir tad bırakıyor.Bende 3 kök vardı,fakat seneye yetiştirmeye niyetım yok,Bana hitap etmedi,Tadını sevenler kusuruma bakmasın!

Meyva tutmaz diye bir durum yoktur, eğer uygun bir ortam oluşursa ki şuan mora yakın bir çiçek oluşumu mevcutsa bir çiçek ile tozlaştırmayı sağlayabilir meyve tutumunu hızlandırabilirsiniz. Tekrar kış ayı boyunca koruyabilirseniz meyva tutmuş çiçeklerden yararlanabilirsiniz.

doğalbahçe 02-10-2009 21:59

Sn. Selim 50,

Her meyvenin farklı bir tadı mevcut, pepino meyveside kendine özgü bir tadı var. Birde önemli olan pepino tam kıvamına ulaştığı zaman mı yediniz? Yoksa erken koparılmış bir karpuz da insana tad vermez. Ben yetiştirdiğim pepino meyvelerinden aldığım lezzeti, tadı manavdan aldığım pepino meyvelerinden çok çok farklı olduğu kanısına vardım.

doğalbahçe 02-10-2009 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih_ibo (Mesaj 504729)
çok geç ekmedinizmi?

Sıcak bir ortam sağlandığı zaman bu bir sera olabilir veya kapalı bir balkonda rahatlıkla pepinolar yetiştirilebilir. Ama çiçek tutması ayrı bir konudur.

sercan1969 03-10-2009 06:54

Saksıda yetiştirilen pepinolarımın lezzetinin toprakta yetiştirdiklerime göre çok kötü olduğunu gördüm.Kavun tadının ağır bastığı, çok azda ananas aroması içeren bir meyve.Tadı çok yoğun değil ama bence yeterli.Arkadaşların beklentisi neydi bilemiyorum.Yüksek oranda şeker içermeyen bir meyve olduğunu her kes biliyor.Faydalı özelliklerini düşününce arkadaşların bu meyveye haksızlık ettiğini düşünüyorum.Çünkü ülserine şifa bulmak için arkadaşa verdiğim kudret narını yerken arkadaşımın yüzünün halini görmenizi isterdim.O kadar kötü bir tat olamaz.Arkasından bal yemezseniz kusacak gibi oluyorsunuz.Ama yinede şifalı olduğundan pek çok insan hergün kaşık kaşık yiyor.Pepino bence sulu kavun aromalı az tatlı ve çok hoş bir meyve.Üstelik faydalı yönlerinide düşününce...

1. Şeker hastalığı
2.Bağırsakların düzenli çalışması
3.Eklem romatrizması
4.Kemik erimesi

Süha Şendoğan 03-10-2009 13:28

Sevgili Sercan1969 ,
Sağlıklı fide konusunda verdiğin bilgiler balkonda büyüttüğüm fidelerde mevcut ama nedense hemen hemen her hafta çiçeklenme olduğu halde bir türlü meyvaya dönüşme olmadı bunun sebebide büyük bir ihtimal fidelerin yeterli güneş görememesi.
Bende tek çıkar yol olarak saksıdaki tüm fideleri 2-3 hafta önce Yalova'da bulunan bir yakınımızın bahçesine aktarmakta buldum.
Şu anda fidelerde çok hızlı bir geişim var bakalım meyva dönüşümü olacakmı gelişmeleri buradan aktaracağım.

sancaktarizmir 06-10-2009 09:18

selamun aleyküm arkadaşlar benim pepinolarda küçük beyaz bitler oluştu bunlardan nasıl kurtulabilirim yardımcı olursanız sevinirim

bulut_cagman 06-10-2009 11:04

Suda eriyen kükürt al.. 7 lira olması gerekiyor poşeti. AKtarlarda **** ileç bayilerinde bulabilirsin. Yeterli oranda suya karıştır. Fısfıslı bir şeyler özellikle yaprak altlarına bolca sık.

bu işlem bittikten sonra mutlaka sulamayı unutma. İşlemi güneşsiz,rüzgarsız nemli bir günde yapman en iyi etki göstermesini sağlar.

Bu işlemi hafta 2 kere tekrarla hem bitleri hem kırmızı örümcekleri def eder. Hemde bitkinin ihtiyacı olduğu kükürt maddesi verilmiş olur...

sancaktarizmir 06-10-2009 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bulut_cagman (Mesaj 507036)
Suda eriyen kükürt al.. 7 lira olması gerekiyor poşeti. AKtarlarda **** ileç bayilerinde bulabilirsin. Yeterli oranda suya karıştır. Fısfıslı bir şeyler özellikle yaprak altlarına bolca sık.

bu işlem bittikten sonra mutlaka sulamayı unutma. İşlemi güneşsiz,rüzgarsız nemli bir günde yapman en iyi etki göstermesini sağlar.

Bu işlemi hafta 2 kere tekrarla hem bitleri hem kırmızı örümcekleri def eder. Hemde bitkinin ihtiyacı olduğu kükürt maddesi verilmiş olur...

verdiğin bilği için sağol.yeterli oranda suya karıştır demişsin mesela kaç litre suya nekadar kükürt katmalıyım.yardımcı olursan sevinirim.bide budama olayını nasıl yapacam saksıya diktiklerim 2 buçuk aylık oldu seradakiler ise bu ayın 20 sinde bir aylık olacak bunların budama zamanı gelmişmidir

fatih_ibo 06-10-2009 13:15

benim pepinolarım meyve tutmaya başladı *** fotolarını gönderebilirim.

Süha Şendoğan 07-10-2009 16:36

<saksıdan bahçeye aldığım pepinolar çiçeklenmiş bakalım bu defa şeytanın bacağını kıracakmıyız.

mirsat 07-10-2009 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sancaktarizmir (Mesaj 506961)
selamun aleyküm arkadaşlar benim pepinolarda küçük beyaz bitler oluştu bunlardan nasıl kurtulabilirim yardımcı olursanız sevinirim

Aynı durum bende de oluştu hatta yapraklarımı kurutup büzdürme filan oldu. Eczaneden böcekler için hazır seyreltilmiş fıs fıs şekilde ilaç aldım ve uyguladım. Şu anda bir şikayet kalmadı. Hatta tekrar eder diye terastaki diğer bitki ve agaçlarıma da uyguladım. Eczacı akadaşım olduğundan solusyonun değerini sordum çözelti yüksek olursa yanma durumunu merak ettim. Ama son derece etkili ve düşük bir çözelti olduğunu sıkıntı olmadığını söyledi.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025