![]() |
Merhaba Mine Hanım, ben ağaçlar.net üyesiyim forumda edinmiş olduğum bilgilerle çeşitli bitkiler yetiştiriyorum sizlere teşekkür ederim. Rahatsız etmemin sebebi yaklaşık 2.5 ay önce Ağaçlar.net ten edindiğim bilgilerle yetiştirdiğim ananasım ile ilgilidir. Forumda yapmış olduğum araştırmalarım sonucu soruma cevap bulamadım bunun için size mesaj atma ihtiyacı duymaktayım. Ananasımın toprağının yüzeyine çay fosaları ile birlikte sıkı olması sebebiyle açılmış kurşun kalem talaşları karıştırdım ancak kurşun kalem tozları karbon ve grafit içermesi nedeniyle aklıma takılmaktadır. İnternetten yapmış olduğum araştırmalarda grafitin bitkiye olan zararını bulamadım. Acaba ananasın toprağına karışmış olan kurşunkalem tozu grafitin bitkime bir zararı olur mu yardımcı olursanız çok sevinirim saygılarımla...
|
arkadaşlar diatomit konusuna açıklık getirebilecek biri var mı? ben de köklendirdiğim ananası diatomite alacağım ama karışım mı yapmalı yoksa saf diatomite mi dikmeli? tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyoruz.
|
Diatomiti saksıya koyun. Su ile tozu akana kadar yıkayın. Sonra ananasınızı ekin. Saksı altı çok delikli olmalı. Diatomit döklürse, en alta pencere teli .vb. bir şey koyabilirsiniz. Saksınızı, bir-iki boy büyük ve deliksiz bir saksıya koyun. Sulamayı alttan, ikinci saksının içine yapın. Su miktarı, ikinci saksıda yaklaşık 1,5-2 cm kadar olmalı.
Bitkiniz ilk yaprak çıkarana kadar sadece su kullanın. Sonra her sulama suyuna, sıvı gübre verebilirsiniz. Link veremedim ama Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi veya Topraksız Ortamda Çilek Uygulamalarım başlıklarını inceleyin. |
Sayın Agozce vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Benim buralarda diatomit bulma imkanım yok marketlerde de kedi kumuna rastlamadım ama ben ananasıma çiçek besleyici sıvı aldım ve güvercin gübresini sulandırıp denemeyi düşünüyorum ananas şu an torflu toprakta ekili durumda arada mineralli su ile destek yapıyorum. Tarım ilaçları satan bir esnaf bana meyve ve sebzeler için karışımlı toz gübre önerdi muz elma vb bitkiler yazıyordu ama saksısı küçük olduğu için zarar verebilir endişesi alamadım ananas için hangi gübrenin uygun olacağı konusunda pek birşey söyleyemediler onun için araştırmaya devam edeceğim :D teşekkürler
|
sayın agozce verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ancak benim sormak istediğim ananas fidanı ile ilgiliydi. Ananas fidanını herhangi bir karışım yapmadan doğrudan diatomite mi almak gerekiyor?
|
Evet, topraksız ortamda yani diatomitte yetiştirecekseniz tüm bitkiler öyle yapılıyor. Ben öyle yaptım.
Zaten gıdasını su içindeki sıvı gübreden alacak. |
gübre olarak ne tür birşey kullanıyorsunuz hocam?
|
yanlardan yeni fideler patladı...
3 Eklenti(ler)
evet iki ananasım daha tuttu ama biraz garip :)
|
Oooo şanslısınız. Yavruları ile birlikte ....Beraber ekin. Geliince ayırırsınız..
|
Sayın Ankaramk gerçekten çok güzel ananaslar yavruları ile birlikte tıpkı aile gibi tebrik ederim yanlardan tomurcuk vermesi için ne yaptınız yoksa kendi mi oldu ? yakınlarda bende marketten bir ananas aldım yaprağı taze ve yapraklar zor kopuyordu yaprağının dibi köklenmişti bende sevinerek suya koydum ama içten ulumaya başlamıştı bende uluyan yaprakları kopardım sadece ortası filizleri kaldı yeşillerdi bende hemen torf toprağa dikip suladım ama şimdi biraz kuruyor gibi inşaallah tutar. Arkadaşlar hemen tutması için ne yapmalıyım biraz önce toprağına sıvı besin verdim Yardımınızı bekliyorum teşekkürler ...
|
sadece suda beklettim ananaslari... birazda sabir :) gobeklerinden acmasini bekliyodum cunku ilk tutan ananasim gobekten yeni yapraklar verdi.. bunlar benide sasirtti.. Birini topraga ektim uzun bir sure durdu tepede yaprak az kalinca umidi kestim. sonra topraktan cikardim koklenmis yeni tomurcuk acmis. yikadim guzelce topraktan arindirdim suya koydum yeniden filiz yesillendi. Insallah sizinde calismlariniz basariyla sonuclanir :)
|
İnşaallah Sayın Ankaramk bekliyorum bakalım ne olacak tepesi çürürse çıkarmayım topraktan belki sizin ki gibi yandan açabilir. bir de bir 10 a yakın ananas tohumu diktim ama hala ses soluk yok dikeli bayağı oldu ne yapsam acaba çünkü tohumdan da yetiştirliyormuş forumda deneyenler aktarmıştı inşaallah olur çimlenirler çünkü artık taze ananas bulmak çok zor :)
|
Valla ben tohumdan çok denedim. Olmadı. Buzdolabında, bir kısmı buzlukta her türlü soğuk katmada dahil, çok yöntem denedim. Olmadı...
|
Forumda gezindiğimde bir kişi tohumdan yetiştirdiğini paylaşmıştı ve fotoğraflarınıda yüklemiş toprağın altından çıkan küçük ananaslar... ama ticari olarak satılan ananaslar çekirdeksiz oluyormuş bazı çekirdekler olsa bile herhalde hiç büyümüyorlarmış. asıl ananas daha ekşi ve bol çekirdekli ve çekirdekleride daha iri olurmuş. belki o ananasların çekirdekleri çimlenir...
|
tohumdan yetiştirmek pek akıllıca değil, çünkü meyve alma süresini uzatıyor. onun yerine marketten en yeşil (orta yapraklarını çektiğinizde kopmayacak) olanını alıp köklendirmeye çalışmak. ikinci denememde tutturdum ben :)
|
Malîyeci topraktan cikartin suda kalsin daha iyi yetisir toprakta gec yetisir **** curur. basima gelsi iki kasa ananas direk topraga ektim curuduler..
|
5 Eklenti(ler)
hızla büyüyolar :)
|
Sayın ankaramk bir keresinde koca yapraklı ananas almuştım yapraklarının dibinde kökler vardı bende suya koydum ama ortası çürüdü şimdikini ise hazır kökleri varken toprağa dikiyim dedim çünkü kökleri olunca topraktan besin alır büyür diye düşündüm şimdilik bir sorun yok ama tutması zor gibi. diğer 2.5 Aydır büyüttüğüm ananasımın toprağına kuru güvercin gübresi karıştırmıştım ama toprağında kurtlanma yaptı bende hemen köklerini yıkayıp yeni bir torf toprağa geçirdim inşaallah kendini kısa zamanda toparlar şimdi iyi görünüyor bir daha aynı hatayı yapmayacağım :D sizde aynı hataya düşmeyin meğerse torf toprağa karıştırılan güvercin gübresi kurtlanma yapıyormuş. Arkadaşlar siz gübre olarak ne kullanıyorsunuz yardım ederseniz çok sevinirim ben arada sıvı besin veriyorum ( azot potasyum magnezyum içermektedir yazıyor) 1 litre suya karıştırarak haftada bir kere toprağına veriyorum bazen de maden suyunu asidi kaçtıktan sonra su yerine ananasa veriyorum acaba faydalı mı yoksa zararlı mı oluyordur bilgisi olan arkadaşlarım paylaşırlarsa çok sevinirim teşekkürler...
|
vay be, demekki ananas ülkemizde de yetişiyormuş. bravo
|
|
Özeniyorum sizlerin böyle güzel şeyleri yetiştirdiğinizi görünce ;) Uygun zaman ve ananas bulduğumda mutlaka ben de deneyeceğim. Sizler de güle güle büyütün;)
|
Malesef benim ananasım sizlere ömür çok da güzel büyümüştü :( şimdi taze yapraklı ananas arıyorum tahminen hangi ayda bulabileceğimi bilmiyorum. kısmet olur da bir daha büyütürsem torfa dikmeyeceğim çünkü meyve tutumu ve beslenmesi için torf yetersiz ve dezavantaj olurmuş. ayrıca ananası daha yayvan saksıya dikmenin faydalı olacağını umuyorum çünkü ananasın kökleri yanlara büyüyor. İnşaallah yine bir ananas çimlendirebilirim.
|
Bu aylardan sonra taze ananaslar gelmeye başalar, ama yılbaşına doğru alırsanız, daha sağlıklılarını bulabilirsiniz.
|
Arkadaşlar bende tek denememde tutturdum marketten aldım ananasları. sonra kestim rifine uygun olarak. Torf aldım diktim direk suda filan bekletmedim hiç. Şimdi bir buçuk aylık kadar oldu güzel büyüdü çok şükür. Meyve hangi aylarda ya da mevsimde verecek acaba merakla bekliyorum :)
|
benim ananasın büyümesi durdu. mevsimden mi kaynaklı acaba?
|
ananas
ananas sera ortamında gelişiyor benim iki adet ananas fidem var açıkta olan gelişmedi serada saksı içinde olan güzel büyüdü..
|
Alıntı:
benimki kaloriferin 30-40 cm yakınında duruyor. saksı altına (nem yapması için) su koysam aynı etkiyi yapar mı acaba? |
Bugün bende ananasın yeşil kısmını çevirerek çıkardım. Alt kısmını biraz soydum. Köklü haldeydi. Bir süre suda tutarak canlanmasını bekleyeceğim. Fotoğraflarını en kısa süre de eklerim.
|
Arkadaşlar şunu bir izleyin.
meyvesini çok az üzerinde bırakarak suya koyuyorlar. Pineapple Flowering (timelapse).wmv - YouTube |
ayrıca bunada bir bakın
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=...ture=endscreen |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025