![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Tam olgunlaşmış olanı nasıl oluyor. Meyvesi yumuşak mı acaba? Yoksa sert mi? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Tam olgunu sarı renkli ve üzerinde mor çizgiler oluyor.Dalında hafiften sararmaya başlar başlamaz hasad edilmesi lazım yoksa iyice sararınca hasad ederseniz meyvenin depo ömrü azalır ve meyve acılaşır.Meyve kavun ananas aromalı çok hafif tatlı bir meyve ve son derece yararlı başta şeker hastalığı, ağrılar ve eklem romatizmasına birebir. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu.
|
Eğer depolama yani ticari anlamda yetiştirmiyorsanız tavsiyem aromasına kavuşabilmesi için sararana kadar dalında bırakmanızda hem tat hemde kıvama ulaşması açısından önemli bir faktördür. Dün adeta sapsarı ama küçük olan bir pepino meyvesini dalından kopardım tadı çok güzel ve şeker oranı gayet güzeldi. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Meyvenin sararmaya başlaması en önemli olgunluk işaretidir.Yalnız sararmayan ancak üzerinde cizgiler oluşan meyveler 1 ay içerisinde oda sıcaklığında olgunlaşıyor ve lezzet olarak bence dalından koptuğu gibi güzel oluyor. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Meyvalarda bitti ama çiçeklenme devam ediyor.Herhalde bundan sonra meyva tutmaz? Budamak için erkenmidır? Boy nerdeyse 1.5 mt oldu.Dediğiniz gibi meyvası kavun,ananas tadında fakat birazda ekşi gibi.Ağızda farklı bir tad bırakıyor.Bende 3 kök vardı,fakat seneye yetiştirmeye niyetım yok,Bana hitap etmedi,Tadını sevenler kusuruma bakmasın! |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-09-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 12
|
Selamun aleyküm arkadaşlar bunlarda benim pepinolarım 9 tane saksıda , 68 tane serada. Fideleri ektigim tarihler resimlerin üstünde Ben günde fidan başına 1 litre su vermeyi düşünüyorum. Yardımcı olabilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-09-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 12
|
Bunlarda fidanları dikdikten bir ay sonraki resimleri FİDANLAR SABAH 8 İLE 10:30 ARASI GÜNEŞ GÖRÜYOR VE EVİMİN DÖRDÜNCÜ KATINDA TERASTA YETİŞTİ BİR BUÇUK AY BOYUNCA AMA ŞİMDİ SERADALAR |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-09-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 12
|
Bunlarda seraya ekdiğim fidanlar(açık arzi olduğuna bakmayın çünki resimler çekildikten 2 gün sonra hemen serayla kapattım.)yanlız benim bi sorunum var serada pepino yetiştiren arkadaşlardan cevap bekliyorum netten edindiğim bilgilere göre serada yetiştirmek için bombus arısı gerekiyormuş ama bende arı yok (hadi bakalım buyur burdan yak) |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-06-2009
Şehir: Manisa
Mesajlar: 72
|
çok geç ekmedinizmi? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-09-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 12
|
yorumun için teşekkürler geç değil çünki serada ekim zamanı eylül sonu ve bende fidelerimi ekdikden 3 gün sonra serayla etrafını kapattım |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sıcak bir ortam sağlandığı zaman bu bir sera olabilir veya kapalı bir balkonda rahatlıkla pepinolar yetiştirilebilir. Ama çiçek tutması ayrı bir konudur. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Saksıda yetiştirilen pepinolarımın lezzetinin toprakta yetiştirdiklerime göre çok kötü olduğunu gördüm.Kavun tadının ağır bastığı, çok azda ananas aroması içeren bir meyve.Tadı çok yoğun değil ama bence yeterli.Arkadaşların beklentisi neydi bilemiyorum.Yüksek oranda şeker içermeyen bir meyve olduğunu her kes biliyor.Faydalı özelliklerini düşününce arkadaşların bu meyveye haksızlık ettiğini düşünüyorum.Çünkü ülserine şifa bulmak için arkadaşa verdiğim kudret narını yerken arkadaşımın yüzünün halini görmenizi isterdim.O kadar kötü bir tat olamaz.Arkasından bal yemezseniz kusacak gibi oluyorsunuz.Ama yinede şifalı olduğundan pek çok insan hergün kaşık kaşık yiyor.Pepino bence sulu kavun aromalı az tatlı ve çok hoş bir meyve.Üstelik faydalı yönlerinide düşününce... 1. Şeker hastalığı 2.Bağırsakların düzenli çalışması 3.Eklem romatrizması 4.Kemik erimesi |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sn. Selim 50, Her meyvenin farklı bir tadı mevcut, pepino meyveside kendine özgü bir tadı var. Birde önemli olan pepino tam kıvamına ulaştığı zaman mı yediniz? Yoksa erken koparılmış bir karpuz da insana tad vermez. Ben yetiştirdiğim pepino meyvelerinden aldığım lezzeti, tadı manavdan aldığım pepino meyvelerinden çok çok farklı olduğu kanısına vardım. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sercan1969 , Sağlıklı fide konusunda verdiğin bilgiler balkonda büyüttüğüm fidelerde mevcut ama nedense hemen hemen her hafta çiçeklenme olduğu halde bir türlü meyvaya dönüşme olmadı bunun sebebide büyük bir ihtimal fidelerin yeterli güneş görememesi. Bende tek çıkar yol olarak saksıdaki tüm fideleri 2-3 hafta önce Yalova'da bulunan bir yakınımızın bahçesine aktarmakta buldum. Şu anda fidelerde çok hızlı bir geişim var bakalım meyva dönüşümü olacakmı gelişmeleri buradan aktaracağım. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-09-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 12
|
selamun aleyküm arkadaşlar benim pepinolarda küçük beyaz bitler oluştu bunlardan nasıl kurtulabilirim yardımcı olursanız sevinirim |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 20
|
Suda eriyen kükürt al.. 7 lira olması gerekiyor poşeti. AKtarlarda **** ileç bayilerinde bulabilirsin. Yeterli oranda suya karıştır. Fısfıslı bir şeyler özellikle yaprak altlarına bolca sık. bu işlem bittikten sonra mutlaka sulamayı unutma. İşlemi güneşsiz,rüzgarsız nemli bir günde yapman en iyi etki göstermesini sağlar. Bu işlemi hafta 2 kere tekrarla hem bitleri hem kırmızı örümcekleri def eder. Hemde bitkinin ihtiyacı olduğu kükürt maddesi verilmiş olur... |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-09-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 12
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 20
|
Arkadaşım oranı pek önemli değil fazlası zarar olmuyor bitki için ama şöyle söyleyeyim 1 litre suya 10 gr veya 20 gr atman yeterli... Ama mutlaka açık havada ve işlem bittikten sonra sulaman gerekli.... Umarım etkili bir sonuç alırsın.... Bu arada budama işlemi içinde sanırım bu zamana kadar hiç budama yapmadın fidelerdede ? En alt taraftaki yan dallardan başlayarak sağlı sollu kendince en sağlık olanlardan 1 er tane seç ana ortadaki fidenin kendisi ile birlikte toplamda 3 tal olacak. Yani 2 yan dal bu sayıyı dahada arttırabilirsin fakat meyve kalitesi düşebilir. Şuan çok fazla dallanmış ve yapraklanmış olabilir ama mutlaka en sağlıklılarını bırakmaya dikkat et ve topraktan biraz yüksekte olsun. Kopardıkların için üzülme ne kadar çok budama o kadar çok iyi verim demektir Unutma... Suyunu düzenli ver yaşlı ve hasta yaprakları kopar. Sağlam bir dayanakla sabitle mümkünse T şeklinde bir tahta çak 1 metreyi geçik Üst tarafından başına ortasına ve sonuna 3 çivi çak çivilere ip bağla ve herbir ipi ana ve yan dallara gelecek şekilde fazla sıkmadan en alttarafından bağla... dalları ipi çok sıkamadan sarmalasın... Bu şekilde dalların ve fidenin heryeri güneş görürki bu da gölgede kalmamasını her yerinin güneş görmesini sağlar. Hastalıklarda azalma olur... Ne demişler Güneş girmeyen eve doktor girer misali.... ![]() |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Aynı durum bende de oluştu hatta yapraklarımı kurutup büzdürme filan oldu. Eczaneden böcekler için hazır seyreltilmiş fıs fıs şekilde ilaç aldım ve uyguladım. Şu anda bir şikayet kalmadı. Hatta tekrar eder diye terastaki diğer bitki ve agaçlarıma da uyguladım. Eczacı akadaşım olduğundan solusyonun değerini sordum çözelti yüksek olursa yanma durumunu merak ettim. Ama son derece etkili ve düşük bir çözelti olduğunu sıkıntı olmadığını söyledi. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-06-2009
Şehir: Manisa
Mesajlar: 72
|
benim pepinolarım meyve tutmaya başladı *** fotolarını gönderebilirim. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Yaz ortasından beri pepinomun yapraklarını yeşil kurtlar yiyor. Nereden geliyorlar anlamadım. Yapraklardaki deliklerden ve yaprak ile topraktaki siyah granül artıklarından geldiklerini anlıyorum ve yaprakları tek tek kontrol ediyorum. Bazen onca aramama rağmen bulamıyorum. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 167
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 20
|
Samarra... İyi Hoş Güzelde... Bitkileri budamayı düşünüyormusun o meyveler öyle beklediği sürece hiçbir zaman tam olarak olgunlaşmaz vede sararmaz... Onları dallarından iyice ayıklayıp bütün meyveleri güneş görecek şekilde sabitlemen gerekiyor bir dayanakla... Yoksa gerekli tat kalitesine ulaşmaz... |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 167
|
sayın bulut budandı şuanda meyveleride olgunlaştı bahçe bana ait değil anneme ait bu sitede okuyup bilgilenip anneme aktarıyorum o da bahçesinde uyguluyor yani sizlerin sayesinde doğruyu bulmaya çalışıyoruz |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 20
|
O zaman sorun yok Samarra Arkadaşım... Size Kolay Gelsin... Arada Gübre Atmayıda unutmayın... Hayvan Gübresi... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Ankara iklimi ve Pepino
Arkadaşlar, Ankara ikliminde gayet güzel pepinolar yetiştirdim. Mayıs sonu gibi diktiğim fideler, Çok hızlı bir gelişme gösterdi, fakat Haziran-Temmuz sıcaklarında bol bol çiçeklenmelerine rağmen meyve tutamadılar. Ağustos ayında serinlikler başlayınca (yaklaşık 1150 rakım olduğu için serinlikler erken başlıyor) meyve tutmaya başladılar ve 1 aydır mahsülleri toplamaya başladım. Yanmış hayvan gübresi kullandım ve sadece hafta sonu sulamaları yapabildim, bundan başka budama-seyreltme gibi bakımlar yapamadım. Bir sefer çiçeklenmeden hemen önce, bir sefer de çiçeklenme döneminde yapraktan bionem uygulaması yapmıştım. meyve tuttuğu ve olgunlaşma dönemlerinde sadece hafta sonu sulamaları ile gayet güzel ürün aldım. Uygulamaları yaptığım bahçenin yakınlarında bahçesi olanlara önemle duyurulur (sn. Denizakvaryumu'na ithaf olunur )Fotoğrafları cep telefonu ile çekildiğinden pek net olmadı ama bir fikir verirler umarım. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Bu arada pepinoların gayet sulu ve marketlerdekinden daha tatlı ve aromalı olduklarını da belirtmeden geçemeyeceğim. Budama yapmadığım halde yaprak aralarında olanlar bile gayet güzel olgunlaştılar. Seyreltme yapılmadığı için meyveler biraz küçük kaldı ama yarım kilo üzeri olanlarda vardı. Hala üzerlerinde bol meyve ve yeni çiçekler mevcut. Bu hafta sonu, önümüzdeki sene için çelik aldıktan sonra kalanların üzerine sera naylonu çekip, muhafaza etmeye çalışacağım. Bakalım ısıtma olmadan sadece naylon altında ne kadar dayanabilecekler ![]() Bölgede kışın sıcaklık -10 ila -15'lere kadar düşüyor. Geçtiğimiz kış, hidroforu (suyunu boşalttığımız halde) dondurduk ve patlattık, soğukları hesabedin artık ![]() |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|