![]() |
|
![]() |
#631 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Yaz ortasından beri pepinomun yapraklarını yeşil kurtlar yiyor. Nereden geliyorlar anlamadım. Yapraklardaki deliklerden ve yaprak ile topraktaki siyah granül artıklarından geldiklerini anlıyorum ve yaprakları tek tek kontrol ediyorum. Bazen onca aramama rağmen bulamıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#633 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 20
|
Arkadaşım oranı pek önemli değil fazlası zarar olmuyor bitki için ama şöyle söyleyeyim 1 litre suya 10 gr veya 20 gr atman yeterli... Ama mutlaka açık havada ve işlem bittikten sonra sulaman gerekli.... Umarım etkili bir sonuç alırsın.... Bu arada budama işlemi içinde sanırım bu zamana kadar hiç budama yapmadın fidelerdede ? En alt taraftaki yan dallardan başlayarak sağlı sollu kendince en sağlık olanlardan 1 er tane seç ana ortadaki fidenin kendisi ile birlikte toplamda 3 tal olacak. Yani 2 yan dal bu sayıyı dahada arttırabilirsin fakat meyve kalitesi düşebilir. Şuan çok fazla dallanmış ve yapraklanmış olabilir ama mutlaka en sağlıklılarını bırakmaya dikkat et ve topraktan biraz yüksekte olsun. Kopardıkların için üzülme ne kadar çok budama o kadar çok iyi verim demektir Unutma... Suyunu düzenli ver yaşlı ve hasta yaprakları kopar. Sağlam bir dayanakla sabitle mümkünse T şeklinde bir tahta çak 1 metreyi geçik Üst tarafından başına ortasına ve sonuna 3 çivi çak çivilere ip bağla ve herbir ipi ana ve yan dallara gelecek şekilde fazla sıkmadan en alttarafından bağla... dalları ipi çok sıkamadan sarmalasın... Bu şekilde dalların ve fidenin heryeri güneş görürki bu da gölgede kalmamasını her yerinin güneş görmesini sağlar. Hastalıklarda azalma olur... Ne demişler Güneş girmeyen eve doktor girer misali.... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#634 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 167
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#635 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 20
|
Samarra... İyi Hoş Güzelde... Bitkileri budamayı düşünüyormusun o meyveler öyle beklediği sürece hiçbir zaman tam olarak olgunlaşmaz vede sararmaz... Onları dallarından iyice ayıklayıp bütün meyveleri güneş görecek şekilde sabitlemen gerekiyor bir dayanakla... Yoksa gerekli tat kalitesine ulaşmaz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#636 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 167
|
sayın bulut budandı şuanda meyveleride olgunlaştı bahçe bana ait değil anneme ait bu sitede okuyup bilgilenip anneme aktarıyorum o da bahçesinde uyguluyor yani sizlerin sayesinde doğruyu bulmaya çalışıyoruz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#637 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 20
|
O zaman sorun yok Samarra Arkadaşım... Size Kolay Gelsin... Arada Gübre Atmayıda unutmayın... Hayvan Gübresi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#638 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Ankara iklimi ve Pepino
Arkadaşlar, Ankara ikliminde gayet güzel pepinolar yetiştirdim. Mayıs sonu gibi diktiğim fideler, Çok hızlı bir gelişme gösterdi, fakat Haziran-Temmuz sıcaklarında bol bol çiçeklenmelerine rağmen meyve tutamadılar. Ağustos ayında serinlikler başlayınca (yaklaşık 1150 rakım olduğu için serinlikler erken başlıyor) meyve tutmaya başladılar ve 1 aydır mahsülleri toplamaya başladım. Yanmış hayvan gübresi kullandım ve sadece hafta sonu sulamaları yapabildim, bundan başka budama-seyreltme gibi bakımlar yapamadım. Bir sefer çiçeklenmeden hemen önce, bir sefer de çiçeklenme döneminde yapraktan bionem uygulaması yapmıştım. meyve tuttuğu ve olgunlaşma dönemlerinde sadece hafta sonu sulamaları ile gayet güzel ürün aldım. Uygulamaları yaptığım bahçenin yakınlarında bahçesi olanlara önemle duyurulur (sn. Denizakvaryumu'na ithaf olunur ![]() Fotoğrafları cep telefonu ile çekildiğinden pek net olmadı ama bir fikir verirler umarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#639 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Bu arada pepinoların gayet sulu ve marketlerdekinden daha tatlı ve aromalı olduklarını da belirtmeden geçemeyeceğim. Budama yapmadığım halde yaprak aralarında olanlar bile gayet güzel olgunlaştılar. Seyreltme yapılmadığı için meyveler biraz küçük kaldı ama yarım kilo üzeri olanlarda vardı. Hala üzerlerinde bol meyve ve yeni çiçekler mevcut. Bu hafta sonu, önümüzdeki sene için çelik aldıktan sonra kalanların üzerine sera naylonu çekip, muhafaza etmeye çalışacağım. Bakalım ısıtma olmadan sadece naylon altında ne kadar dayanabilecekler ![]() Bölgede kışın sıcaklık -10 ila -15'lere kadar düşüyor. Geçtiğimiz kış, hidroforu (suyunu boşalttığımız halde) dondurduk ve patlattık, soğukları hesabedin artık ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#640 |
Ağaç Dostu
|
Hay maşallah. Ben pepino Ankara'da olmaz diye bu başlığa dahi uğramıyordum. Şaşırttınız beni. Pepino ille de büyük olacak diye düşünmeyin, küçükleri de lezzetli oluyor. Bu durumda seneye ben de denerim. Pepinoları tadamadık yerine çelik de kabulumdur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#641 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Çelikte olur, tadabilirsiniz de ![]() Bir hal çaresine bakacağız artık ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#642 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Arkadaşlar pepinoları hasat ettikten sonra aynı domates gibi güneş gören bir cam önüne koyun.Yeşil olan bir pepino sararıp olgunlaşıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#643 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Serdar Abi Maşallah. Seneye daha çok hasat edersiniz.Güzel bir hasat olmuş. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#644 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
|
Serdar Abi harika olmuş pepinolar. Bu fotoğraflardan sonra inan ki insanı iştaha getirdin. ![]() Benim fideler kışı atlatabilirse balkonda seneye inşallah bende hasat ederim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#645 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-06-2009
Şehir: Manisa
Mesajlar: 72
|
balıkçı serdar bey hasatınız hayırlı olsun . bir dahaki sezona daha verimli olurlar.inşallah |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#646 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Teşekkürler arkadaşlar, sadece bu kadar değil hasadım ![]() ![]() Daha hasat edilecekler de geride, dikkatli bakarsanız üstündeki meyvelerin daha çok olduğunu görebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#647 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Balıkçı Serdar, gözlerime inanamadım. Nasıl baktınız bunlara böyle. Ellerinize kollarınıza, yardımcılarınıza sağlık ![]() Benim ilk meyve denemem (ve de becerememem ![]() Boylarına da bayıldım, tam benlik ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#648 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Bir ara bir çaresine bakarız, Sn. Nevsune ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#649 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
|
merhaba arkadaşlar; Toprak tv de mestan tarım var idi, galiba ısparta da kurulu, zaten pepinoyuda ilk ordan tanıdım, söylediğine göre domates yetişen her iklimde pepino da yetişebiliyormuş, önümüzdeki yıl bende deneyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#652 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
arkadaşlar pepino 15-25 derece arasında çiçek açar ve meyve verir. dikimden itibaren hasat yaklaşık 120 gündür. mayıs ayında dikilen pepinoları, serin bölgelerde agustos-eylül aylarında hasat edebilirsiniz. pepino nemi sever ama yüksek sıcakları sevmez. 30 derecenin üzeri sıcaklıklarda çiçekler dökülür. balkonda yetiştiren arkadaşlar sıcaklığa dikat etsinler. ayrıca + 10 derecede bitki ölmeye başlar. + 5 ve altındaki sıcaklılıklarda gövde tamamen kurur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#653 |
Ağaç Dostu
|
egetropical +10 derece biraz yüksek galiba. Geceleri 7-8 oC olmasına rağmen hala ölmediler. Zaten eksilere geçmeden hücre içindeki su donmaz, genleşerek esner ve büzüşür bu yüzden hücreler parçalanır. Sıfırın birkaç derece altına kadar daha dayanır genellikle. Bu da hücre içindeki suya minerallerin eklenmesi ve tuzlu hale gelmesinden dolayıdır. Kısaca sıfır ve altında ölüm gerçekleşir diyebiliriz. Bu her bitki için geçerli değildir tabii ki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#654 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
kürşat pepinoların bulunduğu ortam da önemli kuytu yerde farklı açıkta faklı ısı değerleri ölçülür. pepino için verilen gübrelerde bitkinin dayanıklılığını artırır. suyun donmasından çok bitkinin soguklara dayanılıklığı önemlidir. örn. benim açıktaki passiflora cerula -2 derecede yaprakları yeşildi. aralık ayındaki 7-8 derece ile ekimdeki 7-8 derecede farklı hissedilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#655 |
Ağaç Dostu
|
Benim pepinolarım geçen sene sert bir kış geçirdi dibindeki suyu dahi dondu hatta birde yaprak biti sardı ama ölmedi ve bu sene bol bol meyve verdi. Pepino sebze diyenler var. Sebze 1 seneliktir pepino ise çok senelik ve odunsudur. Bu seneki pepino hasadımı tamamladım sayılır. Büyük boya kovasıyla yarım kova pepino topladım. Düzenleyen Samsunlu55 : 29-10-2009 saat 23:22 Neden: Yanlış harf kullanımı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#656 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-09-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 12
|
selamun aleyküm arkadaşlar.Benim saksıdaki 9 tane pepinoyu dün budadım.budadığım dallardan 5 , 7 , 10 cm lik çelikler aldım tam 75 tane çelik oldu.Bu çelikleri ince elenmiş bahçe topragı ve hayvan gübresi karışımı toprak yapık bolca suyla çamurhale getirdiğim fidan poşetlerine dikdim .kimi çelikleri yarıya kadar kiminide 2 boğumu topragın altında 1 boğumu yukarıda kalacak şekilde bu çelikleri diktim inşaallah fidan olurlar.seradaki 68 taneyide kasımın 20 sinde yani 2 aylık olunca budayacagım birkaçgün içinde resimlerini yollarım fikir verecek arkadaşlardan tavsiye bekliyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#657 |
/
Giriş Tarihi: 30-10-2009
Şehir: bursa
Mesajlar: 14
|
arkadaşlar bu çelik dediginiz dalı koparıp ekiyorsunuz sanırım.bilgi verirmisiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#658 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Pepino ana gövdesinden uzanan yan dallardan makas veya elle kopardığımız ve köklenmeleri amacıyla toprağa diktiğimiz kısımlarına çelik diyoruz. Bu sadece ana dalla kısıtlamak doğru olmayacaktır. Pepino her yeni filiz verdiği yerden yeni dallar oluşumu kolay olan bir türdür. Bunlar ise çelik için ideal kısımları oluşturmaktadır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#659 |
/
Giriş Tarihi: 30-10-2009
Şehir: bursa
Mesajlar: 14
|
kopardıgımız dalı hemen dikiyoruz.bunun için belli bir sıcaklık da durmadı gerekiyor mu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#660 |
Ağaç Dostu.
|
Evet köklenmenin oluşabilmesinde ısının etkisi büyüktür, kış aylarında ısıya ihtiyacımız vardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|