agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni139Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-09-2011, 15:28   #91
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-04-2010
Sayın ağaç sevdalısı,

Papaya konusunda sizinde epey bilgi sahibi olduğunuz anlaşılıyor ben dağ papayası konusunda fazla bilgi sahibi değilim ama bitkiniz carica papaya türüne çok benziyor inşallah türü doğrudur ve sizi hüsrana uğratmaz internetten gördüğüm kadarıyla dağ papaya yaprakları daha kaba ve sert görünümlü olup kenarlarında da beyazımsı lekeler var . Tohumunu güvenilir bir yerden aldınızsa sorun olmaz umarım.

e.gultekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2011, 22:29   #92
Ağaç Dostu

AgacSevdalisi's Avatar

Giriş Tarihi: 12-11-2008
sayın e.gultekin internetten baktığım resimlere göre bendeki dağ papayası olma ihtimali yüksek. Çünkü baktığım resimlerden hiç bir farkı yok. Papayanın iki türünü gördüm, birisi armut papaya, diğeri uzun papaya. bendekinin hangisi olduğunu meyvesini görünce anlayacağız.Tohumu satın aldığım kişi güvenilir bir kişi ama yinede belli olmaz.

AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2011, 01:27   #93
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-06-2011
papayam

arkadaşlar köyümde bulunan papayanın durumu geçen sene havalar kötü gittiğinden tüm yapraklarını döktü sonra tekrar canlandı şimdiki durumu resimlerdeki gibi ayrıca haftada bir sulama ancak yapılıyor herhangi bir bakımda yapılmadı ne gübre ne bişe çok dayanıklı bir ağaç ayrıca cinsi de nedir bilmiyorum olgunlaşması için sarıya dönmesini mi beklemeliyim yoksa elma ile olgunlaştırsam tadında sıkıntı olurmu ayrıca tohumluk için ayırma yapılıyor mu veya olgunlaşmış herhangi birtanesinden alınsa olur mu

Eklenen Resimler

aukesen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2011, 01:42   #94
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Galeri: 4
Dalında olgunlaşması, sararması gerekir. Yoksa lezzeti olmaz ve tohumlar çimlenmez.

Tohum alırsanız, mümkünse bir kaç tane bende isterim..

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2011, 22:47   #95
Ağaç Dostu

bende öyle düşünüyorum ancak beklemek sıktı iyice havalar soğuyor geçen sene de soğuğa kaldık meyveler olgunlaşamadan mefta oldular aslında tadı da pek güzele benzemiyor ama yine de bir tadına bakalım merak sonuçta guava da hüsran yaşadım tadı domatesli çilek gibiydi yiyen kimse sevmedi papaya da aynı olacak gibi beklentileri yüksek tutmamak lazım bu arada çevremdeki herkes papaya yı pepino ile karıştırıyor size de aynısı oluyor mu neyse meyvelerini alabilirsem herkese tohum bolca verilecek zaten üzerinde 60 meyve sayabildim fazlasıda vardır herkese bol tohum demek

Eski 13-09-2011, 10:02   #96
Ağaç Dostu

AgacSevdalisi's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aukesen Mesajı Göster
arkadaşlar köyümde bulunan papayanın durumu geçen sene havalar kötü gittiğinden tüm yapraklarını döktü sonra tekrar canlandı şimdiki durumu resimlerdeki gibi ayrıca haftada bir sulama ancak yapılıyor herhangi bir bakımda yapılmadı ne gübre ne bişe çok dayanıklı bir ağaç ayrıca cinsi de nedir bilmiyorum olgunlaşması için sarıya dönmesini mi beklemeliyim yoksa elma ile olgunlaştırsam tadında sıkıntı olurmu ayrıca tohumluk için ayırma yapılıyor mu veya olgunlaşmış herhangi birtanesinden alınsa olur mu
papaya bitkiniz hayırlı olsun sayın aukesen. Papaya alanya da bile dış ortamda zor yetişirken sizin papaya nız nasıl oldu da kışı geçirdi hayret ettim. sizin ki dağ papaya olabilir. bende kide dağ papaya. İnşallah meyvelerini afiyetle yersiniz.

mrduran beğendi.
Eski 19-09-2011, 13:38   #97
Ağaç Dostu

AgacSevdalisi
teşekkürler bende hevesle bekliyorum aslında köy konumu itibarı ile soğuklardan etkilenmiyor ve nemli ancak geçen kış havalar soğuk gittiğinden tüm meyve ve yapraklarını döktü şubat ayında tamamen kel bir durumdaydı mart ayından sonra hareketlenmeye başladı mevsim de sıcak geçince günden güne resimdeki forma kavuştu bu sene bir aksilik olmazsa meyve verecek ve tohumları ile süs biberi ektiğim 200-300 m2'lik bir alan var oraya 6-7 fidan olacak şekilde üretmeyi düşünüyorum öncelikle meyvesini alabilmem lazım kısmet bu arada konu ile alakası yok ama elinizde hala adenium tohumu varmıdır acaba

mrduran beğendi.
Eski 19-09-2011, 18:12   #98
Ağaç Dostu

AgacSevdalisi's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aukesen Mesajı Göster
AgacSevdalisi
teşekkürler bende hevesle bekliyorum aslında köy konumu itibarı ile soğuklardan etkilenmiyor ve nemli ancak geçen kış havalar soğuk gittiğinden tüm meyve ve yapraklarını döktü şubat ayında tamamen kel bir durumdaydı mart ayından sonra hareketlenmeye başladı mevsim de sıcak geçince günden güne resimdeki forma kavuştu bu sene bir aksilik olmazsa meyve verecek ve tohumları ile süs biberi ektiğim 200-300 m2'lik bir alan var oraya 6-7 fidan olacak şekilde üretmeyi düşünüyorum öncelikle meyvesini alabilmem lazım kısmet bu arada konu ile alakası yok ama elinizde hala adenium tohumu varmıdır acaba
umarım meyvelerini yiyip tohumlarını almakta kısmet olur sayın aukesen. Konu dışı ama adenium tohumu bazı çeşitlerden halen bir miktar var. İsterseniz konu başlığına bakın orada hangi çeşitten ne kadar olduğu yazıyor. Bu arada bahçenizde başka hangi tür tropik;subtropik meyve ağaçlarınız var?

Eski 23-09-2011, 17:35   #99
Ağaç Dostu

teşekkürler papaya dışında fındık(tutmadı),kivi,muz,pasiflora,kaymak ağacı,gojiberry,bektaşi üzümü,naşi armudu,guava bir kaç çeşit de değişik narenciye var denemeler devam ediyor ama uğraşmak zaman alıyor

mrduran beğendi.
Eski 26-10-2011, 20:19   #100
sey
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-04-2009
merhaba arkadaşlar ben Hatay'da yaşıyorum bahçemde birkaç papaya ağacı var meyveleri
birer kiloyu aştı ama sararmadılar ne yapmam gerekiyor? ilginize teşekkür ederim

bahtiyar02 beğendi.
sey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2011, 21:02   #101
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sey Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar ben Hatay'da yaşıyorum bahçemde birkaç papaya ağacı var meyveleri
birer kiloyu aştı ama sararmadılar ne yapmam gerekiyor? ilginize teşekkür ederim
bende bekliyorum sararmaları lazım yapacak birşey yok

Eski 05-01-2012, 09:23   #102
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-07-2010
Balkondaki büyük saksıdaki 2 metrelik papayanın yaprakları döküldü dalı kurumadan havalar ısınsa
küçük olan papayaları salona almıştım tepelerinde 2 yaprakları var..

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2012, 12:10   #103
Ağaç Dostu

münevver's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2009
Papayanın tadı neye benziyor?

münevver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 21:12   #104
Ağaç Dostu

arkadaşlar son donlardan sonra papayam tamamen kurudu ve fırtınadan 2 büyük dalı kırıldı ve tüm meyvelerini topladık tavuklar sebeplendi malesef ağaç kuru dal olarak duruyor umarım bahara canlanır ama asla meyve olgunlaşacak seviyeye gelemeyecek bunu 2 yılda öğrenmiş oldum sera ortamında sağlıklı meyveler alınabiliniyor

mrduran beğendi.
Eski 19-02-2012, 21:57   #105
Ağaç Dostu

benim de balkondaki 4 adet saksıdaki 2 metrelik papayalarım dondu kurudu çok üzüldüm ama diğer salona aldıklarım küçüktü şimdiden yaprakları çıkmaya başladı bu sene de meyve göremiceğim sanırım.

mrduran beğendi.
Eski 30-04-2012, 23:21   #106
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-06-2010
bugun 1 metre boyunda ve 6-7 adet meyveli olan boabap dag papayasi gordum saksida meyve almislar, kisin isitmasiz camekanda bakmislar. fidanci tohumdan olmaz celikle cogaltiyorum dedi, papayanin neresinde celik alacak dal var? bendeki papayalar 20-30cm olup kuruyor,, daha dal gormek kismet olmadi )-;

mrduran beğendi.
kazanlik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2012, 23:41   #107
Ağaç Dostu

merhaba kazanlık çelikle ben bir deneyeyim, maksat çogalsın ..

2 metrelik papayayı soguktan donup kaybettim ama kışın 4 tane küçük olanları içeriye aldıgım papayalar havalar ısınınca yapraklar irileşmeye başladı

Eski 23-08-2012, 13:34   #108
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-01-2011
carica papaya'ya alternatif ve ona göre soğuğa daha dayanıklı papaya türleri: (esasında bilimsel olarak papayanın çok yakından akrabası vasconcellea ailesinden türler desek daha doğru olur. tıpkı portakalın,limonun olduğu citrus ailesi ile üçyaprak'ın olduğu poncrius ve kamkatın olduğu fortunella ailesi kadar yakın)

1-carica pubescens (dağ papayası) :neme carica papayaya göre daha dayanıklı,soğuğa carica papaya'ya göre daha dayanıklı.-6 dereceye yakın soğuklara ancak kısa süreli olmak kaydıyla dayanabilir.zira biryerde ısı 0 derecenin altında günlerce kalıyorsa -6 dereceyi bile görmeden bu türüde kaybedersiniz. aukesen adanada papaya yetiştirip meyvesini yemek istiyorsanız size tavsiyem bu bitkiyi alın tohumdan yetiştirin,muhtemelen meyvelerini yersiniz.. bende aldım yetiştirmeye başladım ancak bir şey dikkatimi çekti.tohumları yazın nemli pamukta çimlendirip toprağa ekin.suyu çok dikkatli verin,akşam sulama yapın ve 3-4 saat bile olsa doğrudan papayalar güneşi görsün.2 denemem bu sebeple başarısız oldu, şu anki son denemem başarılı oldu gibi...

yine diğer carica papayaya göre bir dezavantajıda carica papayanın hibrit türleri kendine verimli iken;yani dişi ve erkek çiçekler aynı ağaçta iken,bu türde farklı ağaçlarda olmasıdır.Yani biri dişi ve biri erkek en az 2 ağacın olması gerekir. Bunun anlamıda hangisi dişi,hangisi erkek tespiti yapana kadar tohumdan en az 3 fide yetiştirmeniz anlamına gelmektedir. (niye 3, zira fidelerden 2 si dişiyse en azından biri erkek,2si erkekse en azından biri dişi denk gelebilir bu sayede en azından bir dişi ve 1 erkek ağacı ayırabilirsiniz)

buradan tohumlarını alabilirsiniz.bu sitenin kargosu göndermesi iyi,en geç 2 -2,5 haftada elinizde ama tohumları için dağ papayası dışında pek bir şey diyemeyeceğim.Ben dağ papayası,kahve tohumu aldım,kahve tohumları çimlenmedi ama dağ papayası tohumları fena değil, kilitli poşet nemli pamukta 2-3 hafta bekletin hemen çimleniyor.
seedo-zaden.nl

2-Babaco (Carica pentagona) 2 dağ papayası türünün hibriti,kendine verimli bir türdür ve tohumsuzdur,zira sadece dişi ağacı mevcut olup ancak çelikle çoğaltılabilir.

Carica (vasconcellea) pubescens (dağ papayası) kadar soğuğa dayanıklı olmasada "carica papaya"ya göre soğuğa daha dayanıklıdır.en azından -3 dereceye kadar soğukları tolere edebilir. İngiltere'nin güneyindeki Channel adaları ve avrupada belli ülkelerde yetiştirilmektedir. büyük bir saksıda da evde yetiştirebilirsiniz.

ancak dezavantajları: tohum olmadığı için çelik gerektiğinden bulmanız ve ülkeye sokmanız ayrı bir meseledir,ayrıca pahalıdır zira kolay kolay bulamıyorsunuz.ben istememe ve araştırmama karşın bir türlü temin edemedim.ebayde bir ihaleye girdim fiyat 35 dolara kadar çıkınca çekildim kaybettim.bu derece bulmak zorlu yani. buna karşın meyve büyüklüğü ve çekirdeksiz olması ile ticari potansiyeli kayda değer bir türdür.

3-Carica (vasconcellea) quercifolia (Oak leaved papaya-meşe yapraklı papaya) :
Gerek dağ papayası,gerek carica papaya ve gerekse babacodan daha dayanıklı diğer bir papaya'nın çok yakın akrabası türde Carica (vasconcellea) quercifolia (Oak leaved papaya-meşe yapraklı papaya) denen türdür. Bu tür aynı zamanda ailenin en dayanıklı üyelerinden biridir zira geldiği ant dağlarında diğer papayalara göre daha soğuk bir ortamda yetişmektedir. Usda 10a da yetiştirilmesi tavsiye edilen carica papayaya nazaran bu tür USDA 9a'da yetiştirilebilmekteymiş.Bu durumda marmaraya kadar -6dereceye kadar ısının düşmediği sahillerde tabii kışın topraktaki nemi ayarlamak (toprağı kuru tutmak) kaydıyla herhalde yetişebilir.Fakat yinede diğer papayalar gibi 0 derecenin altındaki uzun süreli soğuk hava ve dondan korunması yine de gereklidir.
Bakınız.Tropical Plants by Hardiness, Climate Zone
Oak Leaved Papaya - Carica quercifolia

Bu türün hızlı büyümesi ve bir yılda diğer papayalara göre binlerce meyve vermesine karşın dezavantajları,
aynen dağ papayası (carica pubescens) gibi dişi ve erkek çiçeklerin farklı ağaçlarda olmasından dolayı biri dişi ve biri erkek en az iki ağacın varlığının meyve için gerekmesi ve meyvelerinin sadece 2,5 -5,5 cm arası uzunlukta olmasıdır (dağ Papayasının sadece üçte biri; normal papayanın dörtte biri kadar büyüklükte-Kamkatdan az daha büyük).

Bununla birlikte meyvelerinin üzerindeki kabuğu ile birlikte kamkat gibi yenebilmesi,güzel kokusu ve papaya kadar güzel bir tadı ve yine papaya ile aynı yararlılıklara sahip olduğu ve aynı onun gibi değerlendirilebileceğide söylenmektedir. Bu özellikleri ile dikkate alınması gerektiğini düşünmekteyim.Tohumlarını buradan bulabilirsiniz ama siteyi tavsiye edermisiniz diye sorarsanız biraz garip gelebilir ama bu bilindik siteden sadece 1 sefer oda 1 hafta önce alışveriş yaptım o sebeple pek bir olumlu veya olumsuz görüş bildiremeyeceğim. Bu türün tohumlarınıda buradan temin etmeyi,evde bir deneme yapmayı düşünüyorum.
Tropical Fruit Seeds A-Ch

mrduran beğendi.
cagatayc78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2012, 16:03   #109
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Name:  pawpawfruitingpot-732482.jpg
Views: 4939
Size:  67.2 KB

Name:  cuttinggrownpawpaw-756000.jpg
Views: 2463
Size:  62.9 KB

Daleys Fruit Tree: 4 Month Old Paw Paw - Cutting Grown

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2012, 20:02   #110
Ağaç Dostu

amanın bu kadar bir arada papaya görmemiştim ne güzel görünüyor .
benim geçen seneden kalma kışın salona aldıgım, bu yaz da yaprakları gelişti serpildi ama bir meyve yok

mrduran beğendi.
Eski 24-08-2012, 12:25   #111
Ağaç Dostu

copur 09's Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2006
Sayın Dünyam1, papaya kışın yapraklarını döküyor mu?

copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2012, 14:28   #112
Ağaç Dostu

bari's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2008
Babaconun yaprakları böyle...

Eklenen Resimler

bari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2012, 20:53   #113
Ağaç Dostu

bari's Avatar

Babaco çiçek açacak, bakalım meyve tutturabilecekmiyim..

Eklenen Resimler

Eski 04-11-2012, 20:00   #114
Ağaç Dostu

Turunçgil's Avatar

Giriş Tarihi: 20-09-2011
Merhaba ;

Bana acilen bu papaya çekirdeklerinden yani tohumlarından gerekiyor.Elinde olan gönderebilirmi ? Buna karşılık bende Jumbo limon çekirdeklerinden göndereceğim.

Teşekkürler...

Turunçgil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2012, 23:21   #115
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 Mesajı Göster
Sayın Dünyam1, papaya kışın yapraklarını döküyor mu?
yeni gördüm mesajı kusura bakmayın,evet kışın yapraklar alttan tek tek sararıp dökülüyor,kış gelince salona koymak zorunda kalıyorum balkondaki saksı çok büyük olunca salona alamayıp dondu kurudu.

mrduran beğendi.
Eski 06-11-2012, 10:29   #116
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Turunçgil Mesajı Göster
Merhaba ;

Bana acilen bu papaya çekirdeklerinden yani tohumlarından gerekiyor.Elinde olan gönderebilirmi ? Buna karşılık bende Jumbo limon çekirdeklerinden göndereceğim.

Teşekkürler...
Merhaba,

Benim 1 karış boyunda papaya fidem var. Size verebilirim. Karşılığında takas olarak jumbo limonun çekirdeklerinden değil de çeliğinden istesem olur mu?

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2012, 20:22   #117
Ağaç Dostu

bari's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bari Mesajı Göster
Babaco çiçek açacak, bakalım meyve tutturabilecekmiyim..

Babaco bir tane meyve tutmuştu ama, oda döküldü..

Eski 20-12-2012, 14:03   #118
Ağaç Dostu.

bahtiyar02's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2006
Galeri: 3
Benim Papaya

Tohumdan yetiştirdiğim Papayalarım. Balkon seramda duruyorlar. İki adetini başka saksılara aldım. Gelişimleri diğerlerine oran çok güzel. Bu kış serada bırakıp gelişimlerini takip edeceğim.
Saygılar

Eklenen Resimler

delete61 ve mrduran beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2013, 20:46   #119
Ağaçsever

Mr papaya's Avatar

Giriş Tarihi: 01-01-2013
papaya

selam arkadaslar Avustralyada yasiyordum bir kac yildir Turkiyeye Geldim ve Mugla / Datca da yasamaktayim. Avustralyadaykende Tropik meyve yetistiriciligi yapiyordum amator olarak, Burdada ufak bir ciftligim var ve degisik turden Tropik meyveler yetistirmeye calisiyorum.

Papaya celigi olmaz arkadaslar, papaya otsu bitki oldgundan celigi olmaz.

Bulundugunuz bolgenin iklimine gore havayi veya meksika turu papaya denemelisiniz meksika turu papaya genelde soguga daha dayanikli olur ama meyvesi havayi turu kadar tatli ve lezzetli olmaya bilir.

Turkcem duzgun degil simdiden ozur dilerim.

resimler gunceldir,

Eklenen Resimler

Mr papaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2013, 21:03   #120
Ağaçsever

Mr papaya's Avatar

Giriş Tarihi: 01-01-2013
papaya

erkek cicekleri ufak oluyor ve agac meyve vermiyor 25 disi agaca 1 erkek agac yeterli geliyor disi agacin cicegi buyuk oluyor ve cicegin oldugu yerden meyvesi buyuyor. ciftcinsiyetli agaclar kendi kendilerne yeterli olup agac tek te olsa meyve veriyor fakat genelde meyveleri daha ufak oluyor.

agaclar ilk sene 10 taneye kadar meyve veriyor iki ve 3 seneler de 30-100 arasi meyve veriri 3 uncu seneden sonra vergikleri meyve sayisinda buyuk bir dusus olur bu yuzden agaclarin devamin da her sene peslerinden dikmeniz gerekiyorki surekli meyve alabilesiniz.

suan benim haziran ayinda topraga diktigim 30 civarinda papaya agacimdan 5 tanesi erkek cikti.

meyvelerin sap kismina yakin olan yerdeki cekirdekler genelde disi ucuna yakin olanlarda erkek tohum olma egilimindeler. bu yuzden genelde sap kismina yakin iri cekirdekleri damizlik almakta fayda var.

bir puf nokta daha soylemek istiyorum eger bir kez meyve alabilirseniz bulundugunuz bolgeden tohumluk olarak o aldiginiz meyveden tohumlugunuzu ayiriniz cunku o meyvenin tohumlari bulundugunuz bolgeye en iyi uyum sagliyacak agaclari olusturcaklar.

bu sene bahceme 1000 e yakin papaya dikmeyi dusunuyorum tohumlari diktin 1 hafta once ciktiklarinda size yazarim.

Eklenen Resimler

Mr papaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025