carica papaya'ya alternatif ve ona göre soğuğa daha dayanıklı papaya türleri: (esasında bilimsel olarak papayanın çok yakından akrabası vasconcellea ailesinden türler desek daha doğru olur. tıpkı portakalın,limonun olduğu citrus ailesi ile üçyaprak'ın olduğu poncrius ve kamkatın olduğu fortunella ailesi kadar yakın)
1-carica pubescens (dağ papayası) :neme carica papayaya göre daha dayanıklı,soğuğa carica papaya'ya göre daha dayanıklı.-6 dereceye yakın soğuklara ancak kısa süreli olmak kaydıyla dayanabilir.zira biryerde ısı 0 derecenin altında günlerce kalıyorsa -6 dereceyi bile görmeden bu türüde kaybedersiniz. aukesen adanada papaya yetiştirip meyvesini yemek istiyorsanız size tavsiyem bu bitkiyi alın tohumdan yetiştirin,muhtemelen meyvelerini yersiniz.. bende aldım yetiştirmeye başladım ancak bir şey dikkatimi çekti.tohumları yazın nemli pamukta çimlendirip toprağa ekin.suyu çok dikkatli verin,akşam sulama yapın ve 3-4 saat bile olsa doğrudan papayalar güneşi görsün.2 denemem bu sebeple başarısız oldu, şu anki son denemem başarılı oldu gibi...
yine diğer carica papayaya göre bir dezavantajıda carica papayanın hibrit türleri kendine verimli iken;yani dişi ve erkek çiçekler aynı ağaçta iken,bu türde farklı ağaçlarda olmasıdır.Yani biri dişi ve biri erkek en az 2 ağacın olması gerekir. Bunun anlamıda hangisi dişi,hangisi erkek tespiti yapana kadar tohumdan en az 3 fide yetiştirmeniz anlamına gelmektedir. (niye 3, zira fidelerden 2 si dişiyse en azından biri erkek,2si erkekse en azından biri dişi denk gelebilir bu sayede en azından bir dişi ve 1 erkek ağacı ayırabilirsiniz)
buradan tohumlarını alabilirsiniz.bu sitenin kargosu göndermesi iyi,en geç 2 -2,5 haftada elinizde ama tohumları için dağ papayası dışında pek bir şey diyemeyeceğim.Ben dağ papayası,kahve tohumu aldım,kahve tohumları çimlenmedi ama dağ papayası tohumları fena değil, kilitli poşet nemli pamukta 2-3 hafta bekletin hemen çimleniyor.
seedo-zaden.nl
2-
Babaco (Carica pentagona) 2 dağ papayası türünün hibriti,kendine verimli bir türdür ve tohumsuzdur,zira sadece dişi ağacı mevcut olup ancak çelikle çoğaltılabilir.
Carica (vasconcellea) pubescens (dağ papayası) kadar soğuğa dayanıklı olmasada "carica papaya"ya göre soğuğa daha dayanıklıdır.en azından -3 dereceye kadar soğukları tolere edebilir. İngiltere'nin güneyindeki Channel adaları ve avrupada belli ülkelerde yetiştirilmektedir. büyük bir saksıda da evde yetiştirebilirsiniz.
ancak dezavantajları: tohum olmadığı için çelik gerektiğinden bulmanız ve ülkeye sokmanız ayrı bir meseledir,ayrıca pahalıdır zira kolay kolay bulamıyorsunuz.ben istememe ve araştırmama karşın bir türlü temin edemedim.ebayde bir ihaleye girdim fiyat 35 dolara kadar çıkınca çekildim kaybettim.bu derece bulmak zorlu yani. buna karşın meyve büyüklüğü ve çekirdeksiz olması ile ticari potansiyeli kayda değer bir türdür.
3-
Carica (vasconcellea) quercifolia (Oak leaved papaya-meşe yapraklı papaya) :
Gerek dağ papayası,gerek carica papaya ve gerekse babacodan daha dayanıklı diğer bir papaya'nın çok yakın akrabası türde
Carica (vasconcellea) quercifolia (Oak leaved papaya-meşe yapraklı papaya) denen türdür. Bu tür aynı zamanda ailenin en dayanıklı üyelerinden biridir zira geldiği ant dağlarında diğer papayalara göre daha soğuk bir ortamda yetişmektedir. Usda 10a da yetiştirilmesi tavsiye edilen carica papayaya nazaran bu tür USDA 9a'da yetiştirilebilmekteymiş.Bu durumda marmaraya kadar -6dereceye kadar ısının düşmediği sahillerde tabii kışın topraktaki nemi ayarlamak (toprağı kuru tutmak) kaydıyla herhalde yetişebilir.Fakat yinede diğer papayalar gibi 0 derecenin altındaki uzun süreli soğuk hava ve dondan korunması yine de gereklidir.
Bakınız.
Tropical Plants by Hardiness, Climate Zone
Oak Leaved Papaya - Carica quercifolia
Bu türün hızlı büyümesi ve bir yılda diğer papayalara göre binlerce meyve vermesine karşın dezavantajları,
aynen dağ papayası (carica pubescens) gibi dişi ve erkek çiçeklerin farklı ağaçlarda olmasından dolayı biri dişi ve biri erkek en az iki ağacın varlığının meyve için gerekmesi ve meyvelerinin sadece 2,5 -5,5 cm arası uzunlukta olmasıdır (dağ Papayasının sadece üçte biri; normal papayanın dörtte biri kadar büyüklükte-Kamkatdan az daha büyük).
Bununla birlikte meyvelerinin üzerindeki kabuğu ile birlikte kamkat gibi yenebilmesi,güzel kokusu ve papaya kadar güzel bir tadı ve yine papaya ile aynı yararlılıklara sahip olduğu ve aynı onun gibi değerlendirilebileceğide söylenmektedir. Bu özellikleri ile dikkate alınması gerektiğini düşünmekteyim.Tohumlarını buradan bulabilirsiniz ama siteyi tavsiye edermisiniz diye sorarsanız biraz garip gelebilir ama bu bilindik siteden sadece 1 sefer oda 1 hafta önce alışveriş yaptım o sebeple pek bir olumlu veya olumsuz görüş bildiremeyeceğim. Bu türün tohumlarınıda buradan temin etmeyi,evde bir deneme yapmayı düşünüyorum.
Tropical Fruit Seeds A-Ch