agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/domates/8767.htm)

blume13 18-04-2015 08:55

1 Eklenti(ler)
aynı şekilde bunlarda toprağın altındaki kısımları çürümüş kökünü biraz açıp baktım gidiciler. söktüm yerine yenisini ektim.

İsmail Kuzucu 18-04-2015 09:25

Fideleri çok derine ekip fazla sulamışsınız. Şaşırtma öncesi toprak seviyeniz ne kadar ise o kadar derine ekmeniz gerekli.

blume13 18-04-2015 09:53

evet sanırım öyle olmuş. :( neyse en azından elimde kalanlar yeter. geç kalmış değiliz sanırım.

sinbas 18-04-2015 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blume13 (Mesaj 1371714)
fotoğraftaki gibi akşam bir kaç tane daha gitti. su kesmesi mi yoksa mantarmı sizce ?

Net bir şey söyleyemeyeceğim, sizi ve okuyanları da yanıltmak istemiyorum.
Bilen arkadaşlar var ise yanıtlasın.
Bence hiç uğraşmayın derim ve de üzülmeyin, şu an tam fide zamanındayız, yeni hazırlayacağınız bir toprağa istediğiniz çeşidi alın ve dikin derim.
kolay gelsin.

sinbas 18-04-2015 13:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blume13 (Mesaj 1371716)
aynı şekilde bunlarda toprağın altındaki kısımları çürümüş kökünü biraz açıp baktım gidiciler. söktüm yerine yenisini ektim.

Bu durumda sağlam kalanlar için şunu yapabilirsiniz. bitki boğazından fazla toprağı saksı kenarlarına doğru uzaklaştırın ve o toprağı zamana yayarak ve çok iyi yanmış hayvan gübresi ile karıştırarak çapa dolgusu yapar gibi (ilk çiçekler görülene kadar) yavaş yavaş bitkinin dibine çekme suretiyle dolum yapabilirsiniz, bu uygulamanız aynı zamanda bitkinin doldurulan kısımlarından yeni kökler vereceği anlamına gelir.
bitki meyve tutuncaya kadar ve hava koşullarını da göz önünde bulundurarak kesinlikle suyu çok az veriyoruz.
kolay gelsin.

blume13 18-04-2015 13:44

evet zaten elimde yedek yetiştirdiğim fidelerim var bunların bazılarını söküp onlardan diktim. korkum toprağımda bir sorun varsa yeni diktiklerim de öyle olur diye araştırıyorum.

sinbas 18-04-2015 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blume13 (Mesaj 1371756)
evet zaten elimde yedek yetiştirdiğim fidelerim var bunların bazılarını söküp onlardan diktim. korkum toprağımda bir sorun varsa yeni diktiklerim de öyle olur diye araştırıyorum.

Elbette toprak önemli fazla su vererek toprağın yapısını bozmuş olabilirsiniz birde saksıların tabanı delik mi değil mi ona bakın, yeni toprak hazırlarsanız 2 ölçü yanmış hayvan gübresi 1 ölçü bahçe toprağı 1 ölçü kum bir miktarda perlit karışımı hazırlayabilirsiniz.

mefsa34 10-05-2015 10:53

domates fidelerim ve böcekler

merhaba.

1 2 hafta önce alarak bahçe toprağıyla doldurduğum saksılara sırık ceri domates ektiğim fidelerime balkonumda bakıyorum... 2 3 yıldır hiç görmediğim şeyleri bu yıl gördüm ve 2 gün önce fark ettim ki üstünde
- kırmızı örümcekler...
- beyaz renkte örümcek mi desem ne desem bilemediğim bir böcek
- ve son olarak ta yaprakların altında bit gibi böcekler vardı...

ufak siyah sineklerde mevcut ama ne yapacağımı bilemedim bir arkadaşımı aradım ve bana Demond EC 2,5 adlı bir tarım ilacını bir sprey kutusuna(bildiğimiz cam sil şisesi) 5 10 damla damlatıp çalkaladı ve beyaz bir renk alana kadar sonra dün akşam güzelce domateslerin üstüne püskürterek sıktı bol bol.

bende sabah kalkıp bir çoğu hareket etmeyen bu böcekleri domates fidelerinin yapraklarından saplarından tek tek toplayıp attım...

şimdi bu ilacı bir daha ne zaman uygulamamız lazım belli aralıklarla mı sıkacağız bu şekilde ?

yanlış bir ilaç mı verdik bilemiyoruz ama bu böcekler öldü mü temizlendi mi? yok sa başka bir şey mi yapmalıyız...

bu ilaç ölçüsünü doğrumu belirledik yoksa fazla olması toprağı ve ya fideleri öldürürmü?

bilmediğim bu konuları forumda araştırdım ama o kadar yoğun bilgi varki kafam çok karıştı...

saygılarımla cevaplarınızı bekliyorum teşekkürler..

not ilacın bilgileri SAFA TARIM - Welcome

jinger 16-05-2015 23:13

1 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar, hayatimda ilk defa sirik ceri domates tohumdan yetistiriyorum. 2 farkli zamanda ektigim 2 farkli tohumdan bir bolumunu balkonumda bir bolumunu bahcede yetistirmeye karar verdim. Balkonumdakiler yaklasik 50-60 cm kadar buyudu. Sonra diktiklerimi ise 2 gun once bahceye diktim. Ancak, domateslerimin yapraklari daha bulamadigim bir canli tarafindan yeniliyor. Ne olabilir bir fikriniz var mi acaba? Ve nasil kurtulabilirim? İyi aksamlar.

novalist 17-05-2015 09:56

Domateslerimdeki minik misafirlere ne yapabilirim?

1 Eklenti(ler)
Kırmızı küçük böcekler var bit mı oluyor acaba ? Kanatlı küçük siyah böceklerde var başka domateslerde ama onları fotoğraflayamadım.Ne yapmam gerek? Mümkünse organik ilaç önerir misiniz?

novalist 17-05-2015 10:11

1 Eklenti(ler)
Yaprakların bir kısmı kurumuş.

novalist 17-05-2015 10:14

Ayrıca yanında biberler var onlarında Yaprakları Kıvrıldo

1 Eklenti(ler)
Bu bir virüs mü domateslere bulaşır mı? Şimdiden teşekkür ederim.

sinbas 17-05-2015 13:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi novalist (Mesaj 1379354)
Kırmızı küçük böcekler var bit mı oluyor acaba ? Kanatlı küçük siyah böceklerde var başka domateslerde ama onları fotoğraflayamadım.Ne yapmam gerek? Mümkünse organik ilaç önerir misiniz?

sayın @novalist organik ilaç tarımcılarda satılmakta dır ama çok pahalı kimyasalların 10-15 katı fiyata satılmaktadır.kimyasal ilaç kullanmak isterseniz insektisit kullanmak zorundasınız. yaprak biti bitkinin yaprağına ve siyah küçük sinekler ve türevleri yeni gelişmekte olan gövdesine yapışarak bitkiyi zayıf düşürürler gelişmesini engellerler.
Siz en iyisi buraya eklemiş olduğunuz fotoları Tarım ilacı satan bir bayiye götürün ve gösterin ister kimyasal alın ister organik ilaç alın, organik ilaçlar biraz pahalıdır.(arap sabunu ile ilaçlama veya yıkama yöntemi var organik olur nasıl yapıldığını ve nasıl kullanılacağının tarifini araştırırsanız bulursunuz.)
Ayrıca domatesler için toz kükürt (tozutma yöntemi ile) kullanırsanız yaprakları mantara karşı korumuş ve aynı zamanda bir miktarda beslemiş olursunuz. Odun külünü de yapraklarına tozutmak suretiyle kullanırsınız mantar ve bazı zararlılar için caydırıcı olacaktır,bu çok eski bir yöntemdir aynı zamanda besleme özelliği de vardır.

Bu yaramazlarla mücadele ederken bir hafta alacağınız insektisit türü ilaç kullanın bir hafta mantar (fungisit) kullanın böcekler kaybolduktan sonra ilacın türüne ve etki süresine göre mantar ilacı kullanmaya devam edin, yağışlı havalarda yağmurdan sonra tekrar ilaçlayın.

Biberlerdeki kıvrılmaya gelince alacağınız insektisit türü ilacı onlara da kullanın ama biberler gelişme sürecinde gece ile gündüz arasındaki ısı değişikliğinden strese girmiş olabilir onu anlamak için kıvrılmış olan yaprağın arkasındaki kıvrım yerlerini iyi bir mercekle inceleyin böcek görünmüyorsa bilin ki ısı değişikliğindendir ve zamanla düzelir.
Domateslerdeki bazı yaprakların kurumasına gelince bahsettiğim mantar ilacı verdiğiniz taktirde eğer mantar ise bir müddet sonra kaybolacaktır.
Bu dönemde tüm bitkilerinize hümik ve fulvik asit,yaprak gübresi ve deniz yosunu kullanın kökten ve yapraklarından, oranlarını satıcınız dan öğrenin.
Resimde görülen domatesin kök bölümünde çürümeye benzer siyahlaşma varmı ona bakın yoksa diplerini her çapadan sonra biraz doldurmanız gerekecek.
Benim bildiklerim ve söyleyeceklerim bunlardan ibaret, daha ayrıntılı bilgi vermek isteyen bu işin uzmanı arkadaşlar da çıkabilir.

Kolay gelsin.

Saygılarımla.

sinbas 17-05-2015 13:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jinger (Mesaj 1379296)
Herkese merhabalar, hayatimda ilk defa sirik ceri domates tohumdan yetistiriyorum. 2 farkli zamanda ektigim 2 farkli tohumdan bir bolumunu balkonumda bir bolumunu bahcede yetistirmeye karar verdim. Balkonumdakiler yaklasik 50-60 cm kadar buyudu. Sonra diktiklerimi ise 2 gun once bahceye diktim. Ancak, domateslerimin yapraklari daha bulamadigim bir canli tarafindan yeniliyor. Ne olabilir bir fikriniz var mi acaba? Ve nasil kurtulabilirim? İyi aksamlar.

Yeşil tırtıl veya kurtcuk olabilir bu küçük yaramazlar geceleri çıkarlar aynı renk ve küçük oldukları için cıplak gözle çok dikkatli bakmayınca göremezsiniz. yedikçe büyüyecekler büyüdükçe daha çok yiyecekler bu arada bir alt yapraklara da minik minik siyah dışkılarını bırakacaklar işte o zaman daha net göreceksiniz. size de organik ilaç olarak arap sabunu karışımını ve de odun külünü öneririm ama kesin çözüm olmaz bu dönemde yapraklarına kükürt kullanmayı ihmal etmeyin.
kolay gelsin
saygılarımla.

novalist 25-05-2015 14:20

çok teşekkür ederim vermiş oldugunuz bilgilerden dolayı.

dal 26-05-2015 20:32

Bahçede benden habersiz sulama yapılmış ve 10 a yakın domates fidesi alt taraftan çürümüş galiba kök boğazı çürüklüğü hastalığı suyu kestim ama yine de toprak nemli alt yaprakları solgunlaştı bu hastalığın bir çözümü var mı yoksa fideyi sökmelimiyim?

sinbas 27-05-2015 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dal (Mesaj 1382337)
Bahçede benden habersiz sulama yapılmış ve 10 a yakın domates fidesi alt taraftan çürümüş galiba kök boğazı çürüklüğü hastalığı suyu kestim ama yine de toprak nemli alt yaprakları solgunlaştı bu hastalığın bir çözümü var mı yoksa fideyi sökmelimiyim?

Kök çürüklüğü olmuş fidelere yapacak tek şey toprak tava gelir gelmez yeniden dikim yapmanız.

Sağlam kalanların hastalanmaması için fide aralarını köklere fazla yaklaşmadan derin belleme yapmanız ve diplerini de yine köklere fazla inmeden derin çapalama yapmanız gerekir.. toprağı havalandırmış ve nemini çabucak kaybetmesini sağlamış olursunuz. çiçekten döle dönüşene ve saçak köklerin gelişimini de göz önünde bulundurarak bu uygulamayı ne kadar sık yaparsanız o kadar iyi netice alırsınız.
Bu arada da mantar ilacı kullanın alacağınız ilacın üzerinde veya satıcısının tavsiyesine uygun davranmanız yeterli.
Sulama suyuna gelince bir miktar Hümik, fulvik, asitik ve sitrik asit kullanmanızda fayda var.
Benim önerilerim bunlardan ibaret.
Kolay gelsin.

araratsensiz 06-06-2015 13:44

Arkadaşlar saksıda yetiştirmeye çalıştığım domateslerimin yapraklarında sararma ve noktalı siyahlanmalar oluşmaya başlandı resimlere bakarak ne yapmam gerektiği konusunda yardım ederseniz sevinirim.
http://s15.postimg.org/weipuws07/IMG_2153.jpg
http://s15.postimg.org/ozte2j64n/IMG_2154.jpg
http://s15.postimg.org/f3sb2w0cn/IMG_2156.jpg

araratsensiz 15-06-2015 12:23

Domateslerim sarardı ve kurumaya başladı...

1 Eklenti(ler)
İnternette satın aldığım küçük saksı domateslerim boy verdi ve büyümeye başladı ama bir anda yaşlı yapraklar öncelikle siyah noktalanmaya ardından sararıp kurumaya başladılar lütfen yardım edin sorun ne nasıl kurtulurum bundan.

elifsirin 15-06-2015 21:03

Iyi akşamlar diliyorum
Sırık domatesler diktim bunu nasıl siriga baglicam bilgi verirseniz sevinirim
teşekkür ederim

İsmail Kuzucu 15-06-2015 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi araratsensiz (Mesaj 1385540)
Arkadaşlar saksıda yetiştirmeye çalıştığım domateslerimin yapraklarında sararma ve noktalı siyahlanmalar oluşmaya başlandı resimlere bakarak ne yapmam gerektiği konusunda yardım ederseniz sevinirim.

Aşağıdaki linkteki konuyu takip edebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/domates/28959.htm

İsmail Kuzucu 15-06-2015 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elifsirin (Mesaj 1387880)
Iyi akşamlar diliyorum
Sırık domatesler diktim bunu nasıl siriga baglicam bilgi verirseniz sevinirim
teşekkür ederim

Sırığı bitkinin yanına koyduktan sonra bez parçasını ∞ şeklinde yapıp bağlayabilirsiniz. Böylece bez fide kalınlaştıkça bitkiyi sıkmaz.

Klips kullanmayan kişiler genelde bunu kullanır.

Lilium 16-06-2015 01:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi araratsensiz (Mesaj 1387735)
İnternette satın aldığım küçük saksı domateslerim boy verdi ve büyümeye başladı ama bir anda yaşlı yapraklar öncelikle siyah noktalanmaya ardından sararıp kurumaya başladılar lütfen yardım edin sorun ne nasıl kurtulurum bundan.

Saksıda domatesin bakım koşularını yerine getirmek dengede tutmak zordur, hava nem su oksijen besin dengesini çok iyi ayarlayarak mantari hastalıklardan korumak gerekli,

Domates birden çok su verilmesini sevmez az az vermek en doğrusu, sanıyorum fazla su vererek mantari bir hastalığına yakalandınız, önce hastalığın adını tespit edip buna göre bir fungusit kullanılmalı.

Yaptığınız uygulamaları en iyi bilen sizlersiniz yaptığınız uygulamaları gözden geçirip hastalığı da teşhis edebilirsiniz.

Not; Kapalı bir ortam ve nem hastalığa bir sebebiyetidir. Bitki hava alacak ki, nemini atabilsin.

Esila09 18-06-2015 07:46

Domateslerim çiçek açıyor fakat bir kaç gün sonra ucundan kopuyor acaba sulamayı mı fazla yapıyorum?

aydemiraydın 18-06-2015 09:26

sayfayı okudum. sorunlar genelde fazla sulamadan dolayı fungal hastalıklar ve besin maddesi noksanlıkları. domateslerde fungal hastalıklara ridonet 72 yapraktan ve topraktan verebilirsiniz. besin maddesi olarakta klimaks firmasının vinç ,rasibet veya marina adlı bitki besinlerini kullanabilirsiniz. içerikleri bitkileri çok doyurucudur.

ruco 18-06-2015 22:07

cıcegı burnunda hastalıgı

3 Eklenti(ler)
domatesımde meydana gelen durum kalsıyum eksılıgnden kaynaklanıyor denıyor ama nasıl kurtulacam,uygulama ne olacak, hobı maclı yapıyorum, lutfen muhendıs edası ıcınde cevaplamayın anlamıyorum. sadece basıt uygulama nedır yazarsanız sevınırım cevap ıcın sımdıden saygılar sevgıler

hira 19-06-2015 16:56

Geçenlerde ektiğim domates tohumlarını saksıyla yandaki boş dairenin sürekli camı açık olan mutfak penceresinin iç kısmına koymuştum, çokta güzel ışık ve güneş alan bir yer burası.. Neyse.. Tohumlar yeşermeye başladı derken, geçen gün baktığımda kotiledon yaprakların kimliği belirsiz bir yaratık taraından yendigini gördüm fakat çok umursamadım, kalanlar yeter diye düşünmüştüm fakat şuan çok az sayıda domates fidem kalmış oldugunu gördüm. Hangi böcek yemiş olabilir? Ayrıca kotiledeon yaprakları yenmiş ve sadece sap olarak kalmış olan domates fidecikleri yeşerirmi yine? Komikmiyim bilmiyorum ama sormadan edemedim :o

Dr - beyazzz 21-06-2015 18:20

*** arkadaşlar.ben yeni uyeyim benim domateslerim 5 litrelik su şişelerinde birer kök olarak .domateslerim meyve verdi fakat hala kızarma göstermediler .dalında yeşil halde yaklaşık 1 aydır duruyorlar çiçeklenme devam ediyor.neden kızarmadıklarına dair bilgi veren olursa sevinirim.güneşide gübreside tam.saygılar.

Dr - beyazzz 21-06-2015 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1382579)
Kök çürüklüğü olmuş fidelere yapacak tek şey toprak tava gelir gelmez yeniden dikim yapmanız.

Sağlam kalanların hastalanmaması için fide aralarını köklere fazla yaklaşmadan derin belleme yapmanız ve diplerini de yine köklere fazla inmeden derin çapalama yapmanız gerekir.. toprağı havalandırmış ve nemini çabucak kaybetmesini sağlamış olursunuz. çiçekten döle dönüşene ve saçak köklerin gelişimini de göz önünde bulundurarak bu uygulamayı ne kadar sık yaparsanız o kadar iyi netice alırsınız.
Bu arada da mantar ilacı kullanın alacağınız ilacın üzerinde veya satıcısının tavsiyesine uygun davranmanız yeterli.
Sulama suyuna gelince bir miktar Hümik, fulvik, asitik ve sitrik asit kullanmanızda fayda var.
Benim önerilerim bunlardan ibaret.
Kolay gelsin.

arkadaşlar.ben yeni uyeyim benim domateslerim 5 litrelik su şişelerinde birer kök olarak .domateslerim meyve verdi fakat hala kızarma göstermediler .dalında yeşil halde yaklaşık 1 aydır duruyorlar çiçeklenme devam ediyor.neden kızarmadıklarına dair bilgi veren olursa sevinirim.güneşide gübreside tam.saygılar.

pares 22-06-2015 09:12

1 Eklenti(ler)
Saksılara diktiğim domates fidelerinde fotoğrafta görüldüğü gibi bir durum oluştu, bir kaç fideyi kaybettim, tekrar diktim fakat saksılardan birinde aynı sorun devam ediyor, ne olabilir bir fikriniz var mı ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025