agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/domates/8767.htm)

zebra 01-07-2013 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi danışman_32 (Mesaj 1175471)
sn nesli uğur böceği yararlı böceklerdir. Larvaları ve erginleri yaprak bitlerini ve koşnilleri büyük sayıda yediklerinden biyolojik mücadelede kullanılır. Birkaç türü larva iken yaprak biti, ergin iken öncelikle mantar yerler.

kendi arşivimden bu canlının saldırdığı zararlılarıda fotoğrafını ekliyorum

Son zamanlarda yaprak bitleriyle ugrastigim icin, ugurbocegi larvalari ile baya bir ilgiliyim. Eger Turkiye'de bunun uretimi ve larva satimi varsa, almadan once kokeni sorunuz lutfen. Yasadigim ulkede iki cins ugurbocegi satiliyor. Ilki bildigimiz kirmizi olan, digeri asya ugurbocegi denen, sari, iki benekli olan. Sari olan daha vahsi oldugu icin, kirmizi olanlarini da yedigi soyleniyor. Dilberim guzel kirmizi boceklerinin hayatini cehenneme cevirmeyelim!

mavisedir 01-07-2013 19:33

2 Eklenti(ler)
Domateslerdeki bu yaralar neden kaynaklaniyor?

isimsiz19 02-07-2013 10:16

domateslerimiz hastalanıyor

5 Eklenti(ler)
Domateslerimiz hastalanmaya başladı şuanda 4-5 kökte sorun var ama önceleri sadece 1 taensinde vardı arttı. Yardımcı olabilir misiniz?

fındıkçı74 02-07-2013 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1175341)
Bahsettiğiniz aynı sırada ve normal olanlarla sorunlu olduğunu düşündükleriniz aynı çeşit midir?

Evet aynı çeşit sayın meyvelitepe.

yağmur 02-07-2013 21:58

merhaba,
domateslerimde yaprak biti oluştuğu için Neemazal sipariş etmiştim.geldi ancak nasıl uygulayacağıma dair bir sorum var.uygun şekilde hazırladıktan sonra rastgele yapraklara püskürtecek miyim?yoksa bu zararlılar genelde yaprak altında olduğundan tek tek oralara sıkmak mı gerekiyor?

danışman_32 02-07-2013 22:46

gece - gündüz farkı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavisedir (Mesaj 1175721)
Domateslerdeki bu yaralar neden kaynaklaniyor?

sn mavisedir göndermiş olduğunuz fotolardaki durum gece ve gündüz sıcaklıklarının farklı olması durumuyla meydana gelen meyvedeki şekil bozukluğuyla alakalı bir durumdur kalsiyum bor içeren kalbor şeklindeki bir gübre temin ederek hem yapraklara hemde köklere uygulayın

danışman_32 02-07-2013 22:48

toprak kökenli

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ;1175857
Domateslerimiz hastalanmaya başladı şuanda 4-5 kökte sorun var ama önceleri sadece 1 taensinde vardı arttı. Yardımcı olabilir misiniz?

sn isimsiz19 gönderrmiş olduğunuz fotolarda damlamalar kök bölgesine çok yakın bu nedenle kök bölgesinin çok ıslanması nedeniyle bitkilerinizde mantar türemiş temin edebilirseniz captan % 50 isimli ilacı hem yapraklara püskürtün hemde damlamayla kök bölgesine uygulayın

danışman_32 02-07-2013 22:51

uygulama

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yagmurr (Mesaj 1176150)
merhaba,
domateslerimde yaprak biti oluştuğu için Neemazal sipariş etmiştim.geldi ancak nasıl uygulayacağıma dair bir sorum var.uygun şekilde hazırladıktan sonra rastgele yapraklara püskürtecek miyim?yoksa bu zararlılar genelde yaprak altında olduğundan tek tek oralara sıkmak mı gerekiyor?

sn yagmur evet yapraklara püskürteceksiniz yaprakların altına gelecek şekilde püskürtebilirseniz etkili olur

eylülbelde 02-07-2013 23:01

Merhaba. Şu anda fotoğraf eklemem mümkün olamıyor, sanırım yarın ekleyebilirim. Şunu soracaktım;çok küçük, tırtıl gibi canlılar tadını çok seviyor olacak ki; aynı saksı içerisindeki domates ve biberlerin yapraklarında küçük delikler oluşturmaktalar. Her ne kadar arada yapraklardan toplasam da bu arkadaşları, renkleri hemen hemen yapraklarla bir olduğundan görmekte epey zorlanıyorum.
Yapraklara arap sabunu, zeytinyağı, su karışımı püskürtsem bir işe yarar mı ya da başka ne yapabilirim?

isimsiz19 02-07-2013 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi danışman_32 (Mesaj 1176187)
sn isimsiz19 gönderrmiş olduğunuz fotolarda damlamalar kök bölgesine çok yakın bu nedenle kök bölgesinin çok ıslanması nedeniyle bitkilerinizde mantar türemiş temin edebilirseniz captan % 50 isimli ilacı hem yapraklara püskürtün hemde damlamayla kök bölgesine uygulayın

çok teşekkür ederim

Andora 03-07-2013 09:52

3 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Sanırım benim domateslerimde tuta absoluta mevcut :( Bu akşam neem azal ile ilaçlamayı düşünüyorum ama hangi dozda kullanmam gerektiğini bilemiyorum...

danışman_32 03-07-2013 23:30

doz

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Andora (Mesaj 1176295)
Merhabalar,

Sanırım benim domateslerimde tuta absoluta mevcut :( Bu akşam neem azal ile ilaçlamayı düşünüyorum ama hangi dozda kullanmam gerektiğini bilemiyorum...

2 litre suya 10-20 gr(cc) gelecek şekilde neem azal karıştırıp bu karışımı bitkilerinizin yapraklarına ve gövdesine püskürtünüz

danışman_32 03-07-2013 23:32

tavsiye

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylülbelde (Mesaj 1176195)
Merhaba. Şu anda fotoğraf eklemem mümkün olamıyor, sanırım yarın ekleyebilirim. Şunu soracaktım;çok küçük, tırtıl gibi canlılar tadını çok seviyor olacak ki; aynı saksı içerisindeki domates ve biberlerin yapraklarında küçük delikler oluşturmaktalar. Her ne kadar arada yapraklardan toplasam da bu arkadaşları, renkleri hemen hemen yapraklarla bir olduğundan görmekte epey zorlanıyorum.
Yapraklara arap sabunu, zeytinyağı, su karışımı püskürtsem bir işe yarar mı ya da başka ne yapabilirim?

sn eylülbelde organik bir ilaçlama yapacaksınız 2 litre suya 10-20 gr(cc) gelecek şekilde neem azal karıştırıp bu karışımı bitkilerinizin yapraklarına ve gövdesine püskürtünüz

Buqra 04-07-2013 14:20

Ben kendime göre Çiçek burnu çürüklüğü var diyorum . Sizcede doğruysa nasıl bir çözüm izlenmeli ? Neler vermeli

Fotoğrafıda bu:

http://j1307.hizliresim.com/1c/4/pw6yc.jpg

Arka tarafları yeşilimsi kırmızımsı bazıları

Düzeltme : Kalsiyum uygun mudur ?

antihistaminik 04-07-2013 18:27

3 Eklenti(ler)
sn danışman_32;
tavsiyeniz üzerine kalsiyum eksikligi için resimlerini gördüğünüz ürünü aldım..
fakat 'kullanım sekli'nde yapraktan ve topraktan dekar uzerinden verilmis.
sebze icin
1.yapraktan uygulamada 10 lt suya ne kadar koymaliyim?
2.topraktan sulamada 10 lt suya ne kadar koymaliyim?
3.fosforla beraber vermemem gerektigini soylemistiniz .. araya kaç gün koymak gerekir?

yardımcı olursanız çok sevinirim...

Eklenti 423436
Eklenti 423435
Eklenti 423434

nkutsay 05-07-2013 09:54

Domateslerimin yapraklari ice dogru kivrilmaya basladi. Susuzluk sozkonusu degil.

Kontrol ederken yaprak altlarinda acik yesil renkli bitlere de rastladim. Kimi sabit duruyor kimi de oldukca hizli yuruyordu.

Simdilik alt yapraklar ust yapraklar ayird etmeksizin yaprak basina en fazla 2-3 adet gordum. Yaprak kivrilmalarina bunlar mi sebep oluyordur.

Neemazalim var.

Sitede yaprak basina 10-20 adet bit varsa ilacli mucadele yapiir diye okudum.

Onerilerinize ihtiyacim var...

MeyveliTepe 05-07-2013 10:36

Çok hızlı ürerler. Vakit geçirmeden temizlemeye bakın. Bitki sayısı çok değil ise elle de temizlik yapabilirsiniz.

nkutsay 05-07-2013 10:47

bitki sayisi 8 ancak yaprak sayisi cok ve herbirine ulasma sansim yok. neemazal uygun mudur bunlara sn. meyvelitepe?

http://l1307.hizliresim.com/1c/5/px6qd.jpg

http://s1307.hizliresim.com/1c/5/px6ss.jpg

kivrilan yapraklar:

http://s1307.hizliresim.com/1c/5/px6u3.jpg

MeyveliTepe 05-07-2013 11:11

Evet, uygundur.

zebra 05-07-2013 12:26

Iyi gunler,

Babamin domateslerinde delikler olusturarak, icine isleyen beyaz sinek dedigi hastalik baslamis(gecen yil da olmustu, neredeyse tum domatesleri mundar olmustu). Ziraat mudurlugu, kalsiyum eksikligi yuzunden olacagini soylemis. Acaba bu dogru bir teshis midir?
Not: Elimde ne yazik ki fotograf yok.

nkutsay 05-07-2013 19:21

Biraz once uyguladim neemazali. Yesil seylerin biraz daha irilerini gordum. biri uctu! Acaba bunlar bit degil de sinek miydi. Sinekse de neemazal dogru ilac miydi?

MeyveliTepe 05-07-2013 19:45

Resim net olmadığı için bit gibi göründü. Daha net bir resim alabilirseniz bakalım. Bitlerin erkek olanı kanatlıdır ve uçabilir.

nkutsay 05-07-2013 20:22

Maalesef resim alamiyorum. Eklediklerim 30'a yakin resim icinde en iyileriydi.

Belki de ayni renkte 2 ayri cins yaratik var bende. ya da biri digerinin ergeni. Renklerii domatesin govdesiyle ayni renk. Iri olanlar rahatsiz edilince yuruyor ya da ucuyor. Daha minikler yapragin altinda damarin biri uzerinde sabit.

Ama dediginiz gibi erkekleri ucuyorsa kesin bittirler. Cunku yaprak altinda gorduklerim resmen yapragin damarina yapismis durumdalar.

Umarim bu badireyi de salimen atlatiriz. Ilginize tesekkurler...

danışman_32 05-07-2013 21:31

uygulama dozları

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1176726)
sn danışman_32;
tavsiyeniz üzerine kalsiyum eksikligi için resimlerini gördüğünüz ürünü aldım..
fakat 'kullanım sekli'nde yapraktan ve topraktan dekar uzerinden verilmis.
sebze icin
1.yapraktan uygulamada 10 lt suya ne kadar koymaliyim?
2.topraktan sulamada 10 lt suya ne kadar koymaliyim?
3.fosforla beraber vermemem gerektigini soylemistiniz .. araya kaç gün koymak gerekir?

yardımcı olursanız çok sevinirim...

Eklenti 423436
Eklenti 423435
Eklenti 423434

sn antihistaminik kalsiyum bor karbor gübresini yapraktan uygulama için bitki saksıda ise 2 litre suya 30 gr (cc) karşım yaparak yapraklara püskürtünüz 2 litre suya yine aynı şekilde 50 gr (cc) karışım yaparak bitkinizin kök bölgesine dökün

fosfor uygulamasını ise gübreler bitki bünyesine 3-4 günde alınır siz kalsiyum bor içeren gübrenin uygulamasını yaptıktan sonra 5 gün sayıp 5. gün fosfor uygulaması yapın

danışman_32 05-07-2013 21:34

yaprak biti

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1177037)
Maalesef resim alamiyorum. Eklediklerim 30'a yakin resim icinde en iyileriydi.

Belki de ayni renkte 2 ayri cins yaratik var bende. ya da biri digerinin ergeni. Renklerii domatesin govdesiyle ayni renk. Iri olanlar rahatsiz edilince yuruyor ya da ucuyor. Daha minikler yapragin altinda damarin biri uzerinde sabit.

Ama dediginiz gibi erkekleri ucuyorsa kesin bittirler. Cunku yaprak altinda gorduklerim resmen yapragin damarina yapismis durumdalar.

Umarim bu badireyi de salimen atlatiriz. Ilginize tesekkurler...

sn nkutsay decis adlı ilacı temin edebilirseniz bitkinize uygulayın zararlı (yaprak biti)

nkutsay 05-07-2013 21:40

Cok tesekkur ederim sn.danisman32. Belirtmeyi unutmusum. Organik tarim uygulamaya calisiyorum. Organik bir ilac da kullandim. Umarim faydasi olur.

danışman_32 05-07-2013 21:53

zararlı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zebra (Mesaj 1176936)
Iyi gunler,

Babamin domateslerinde delikler olusturarak, icine isleyen beyaz sinek dedigi hastalik baslamis(gecen yil da olmustu, neredeyse tum domatesleri mundar olmustu). Ziraat mudurlugu, kalsiyum eksikligi yuzunden olacagini soylemis. Acaba bu dogru bir teshis midir?
Not: Elimde ne yazik ki fotograf yok.

sn zebra bahsetmiş olduğunuz canlı eğer meyvede ağırlıklı görülüyorsa yeşil kurt **** pamuk yaprak kurdu olabilir fakat yeşil kurt daha çok meyve ağırlıklı beslendiği ve meyvede çok sayıda delik bıraktığı için bahsetmiş olduğunuz zararlı yeşilkurttur yeşil kurt bu meyvede delikler açınca burada fungal mantar etmenler oluşur bu mantarlar zamanla bu açılan deliklerde çürüme yapar çürüyen bölgelere beyaz sinek adını verdiğimiz zararlı emgeç yapmaya beslenmeye gelir çözümü decis ;hpynose ; proclaim , gibi ilaçları temin edip bitkilerinize uygulayın

danışman_32 05-07-2013 22:03

çözüm

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buqra (Mesaj 1176676)
Ben kendime göre Çiçek burnu çürüklüğü var diyorum . Sizcede doğruysa nasıl bir çözüm izlenmeli ? Neler vermeli

Fotoğrafıda bu:

http://j1307.hizliresim.com/1c/4/pw6yc.jpg

Arka tarafları yeşilimsi kırmızımsı bazıları

Düzeltme : Kalsiyum uygun mudur ?

sn buqra sn antihistaminik de önermiş olduğum ürünü (aşağıda resimde ) temin ederek hem yapraktan püskürterek hemde topraktan dökerek uygulayın

Serhat Ünver 06-07-2013 09:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi danışman_32 (Mesaj 1175456)
sn Serhat Ünver bitkilerinizin meyvesini büyütmek için aktivatör (CROPSET) BGD (herhangibi bir marka olabilir ) amonyum nitrat 50 gr saksı başına potasyum nitrat 50 gr karışımı yapıp 2 lt suyla ilk kademede bitkinizin saksı toprağına

2 lt suya aşağıdakileri karıştırıp toprağa veriyoruz.

aktivatör (CROPSET) 5 cc BGD (bitki gelişim düzenliyici) 5 cc (herhangibi bir marka olabilir ) amonyum nitrat 50 gr potasyum nitrat

2 lt suya daha sonra yapraklara aşağıdakileri karıştırıp püskürtüyoruz

Cropset 5 cc BGD (bitki gelişim düzenleyici) 5cc

1 hafta sonra yapraktan 2 lt suya karışım yaparak aşağıdakileri püskürtüyoruz

amonyum nitrat 30 gr potasyum nitrat 20

Çok teşekkür ederim

mavisedir 06-07-2013 10:40

Sn Danışman
Domateslerimi sularken topraklarından sinek havalandığını gördüm.
Bunun bi zararı olur mu?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025